Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
wiele rodzajów chleba
©BillionPhotos.com/Fotolia
Styl życia

Które pieczywo jest zdrowe?

Pieczywo żytnie ma więcej błonnika, natomiast pszenne jest lekkostrawne. Na pewno zdrowsze będzie pieczywo bez sztucznych dodatków i polepszaczy.

Pieczywo żytnie ma więcej błonnika, natomiast pszenne jest lekkostrawne. Na pewno zdrowsze będzie pieczywo bez sztucznych dodatków i polepszaczy.

 

Z badań Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że polscy konsumenci kupują coraz mniej pieczywa. Ale też systematycznie wzrasta konsumpcja pieczywa żytniego, a maleje pszennego i mieszanego.

Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane

Bazą chleba pszennego jest najczęściej oczyszczona mąka. Ziarno składa się z trzech części: bielma (obfitującego w białko i skrobię), zarodka (w którym skoncentrowanych jest wiele składników odżywczych) i okrywy owocowo-nasiennej (która jest źródłem m.in. błonnika). W procesie oczyszczenia usuwane zostają otręby (okrywy) oraz zarodek. Dlatego też mąka nieoczyszczona jest źródłem większej ilości substancji odżywczych, a mąka oczyszczona obfituje w skrobię i białko. Mąka żytnia, w porównaniu z mąką pszenną, zawiera mniej węglowodanów, mniej białka (ale jej białko jest bardziej odżywcze), więcej witamin z grupy B oraz magnezu, cynku i manganu oraz jest bogatszym źródłem błonnika.

 

Indeks glikemiczny pieczywa żytniego jest niższy (np. pełnoziarnisty chleb żytni ma IG na poziomie 58), niż ten wskaźnik w przypadku pieczywa pszennego (np. chleb pszenny ma IG na poziomie 70, a bagietka na poziomie 95). Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia wskazane jest, aby jeść więcej produktów z niższym indeksem glikemicznym, a te z IG wyższym od 70 ograniczać. Do wypieku pieczywa mieszanego używane są obie mąki: pszenna i żytnia.

Na co jeszcze zwrócić uwagę kupując pieczywo

Obecne w pieczywie polepszacze pozwalają producentom na przyspieszenie procesu produkcji, ale to chleb wypiekany tradycyjnie ma więcej walorów smakowych i odżywczych. Biorąc pod uwagę fakt, że pieczywo jest elementem codziennej diety, lepiej wybrać produkt pozbawiony polepszaczy i środków spulchniających.

 

Niestety niektórzy producenci wprowadzają konsumentów w błąd, uciekają się do takich zabiegów, jak na przykład barwienie chleba wypiekanego z jasnej mąki. Używają do tego m.in. karmelu, ciemnego słodu lub sproszkowanej cykorii.

Dla każdego będzie zdrowsze co innego

Pomimo licznych zalet pieczywa żytniego i przewagi jego wartości odżywczych nad pszennym pieczywem, nie dla każdego będzie to najzdrowszy wybór. Pieczywo pszenne będzie lepszym wyjściem dla osób, które powinny jeść produkty lekkostrawne, na przykład w czasie rekonwalescencji, czy z chorobami przewodu pokarmowego (np. wrzodami). Osoby, które nie mają tego typu problemów, a zmagają się z kolei z otyłością lub chorobami układu sercowo-naczyniowego, mogą zdecydować się na bogatszy w błonnik i witaminy z grupy B chleb żytni razowy.

 

Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia w diecie, w odpowiednich proporcjach, powinien znaleźć się każdy rodzaj pieczywa.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Pieczywo
©Alex Staroseltsev/Fotolia
Styl życia
Pieczywo pełnoziarniste i wieloziarniste a pieczywo razowe – które najzdrowsze
Pieczywo wieloziarniste może być upieczone zarówno z mąki oczyszczonej, zupełnie pozbawionej minerałów, jak i mąki zawierającej otręby. Pieczywo razowe jest zdrowsze od pieczywa wieloziarnistego, ponieważ niezależnie od tego, czy jest to mąka pszenna czy żytnia, zawiera więcej składników mineralnych, otrąb i zarodków niż pieczywo z mąki oczyszczonej – całe ziarno jest grubo mielone. Z kolei pieczywo pełnoziarniste produkowane jest z mąki typu 3000 – ma najwięcej błonnika i wartości odżywczych, niestety bardzo trudno je kupić.

Pieczywo wieloziarniste może być upieczone zarówno z mąki oczyszczonej, zupełnie pozbawionej minerałów, jak i mąki zawierającej otręby. Pieczywo razowe jest zdrowsze od pieczywa wieloziarnistego, ponieważ niezależnie od tego, czy jest to mąka pszenna czy żytnia, zawiera więcej składników mineralnych, otrąb i zarodków niż pieczywo z mąki oczyszczonej – całe ziarno jest grubo mielone. Z kolei pieczywo pełnoziarniste produkowane jest z mąki typu 3000 – ma najwięcej błonnika i wartości odżywczych, niestety bardzo trudno je kupić. Mąka razowa – co to znaczy Nazwa mąka razowa wiąże się z metodą dokonania przemiału – razowa, ponieważ ziarno mieli się tylko raz. Mąka razowa może być pozyskiwana zarówno z pszenicy, jak i żyta (mieli się nie tylko środek ziarna, jak w przypadku mąki pszennej oczyszczonej, lecz także jego osłonkę). Warto wybierać mąkę żytnią, ponieważ zawiera więcej witamin z grupy B niż mąka pszenna. Pieczywo wieloziarniste Jeśli w nazwie wyrobu piekarskiego nie ma określenia mąki , np. bułka żytnia wieloziarnista, to zwykle jest to bułka z oczyszczonej mąki pszennej, wzbogaconej o różne nasiona ( pieczywo może być jedynie nimi posypane z zewnątrz ). Pieczywo wieloziarniste jest mniej wartościowe niż pieczywo razowe i pieczywo pełnoziarniste. Pieczywo razowe Tradycyjne pieczywo razowe produkuje się z mąki żytniej i zakwasu. Najzdrowszy, biorąc pod uwagę pieczywo razowe, jest chleb żytni razowy na zakwasie, z mąki typu 2000 – zawierającej najwięcej minerałów. Jeśli do chleba z mąki razowej dodamy nasion, np. słonecznika, dyni, siemienia lnianego , to powstanie pieczywo razowe wieloziarniste. Pieczywo pełnoziarniste Pieczywo pełnoziarniste powstaje z całego ziarna z mąki typu 3000. Chleb pełnoziarnisty zawiera o połowę więcej błonnika i wartości odżywczych niż chleb razowy typu 2000 i cztery razy...

chleb pszenny
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Chleb pszenny a zdrowie – pieczywo z mąki oczyszczonej czy nieoczyszczonej?
Pieczywo z mąki nieoczyszczonej zawiera dużo witamin i nie warto z niego rezygnować w swojej diecie. Pieczywo jasne z kolei jest idealne dla dzieci i osób z problemami żołądkowymi.

Pieczywo z mąki nieoczyszczonej zawiera dużo witamin i nie warto z niego rezygnować w swojej diecie. Pieczywo jasne z kolei jest idealne dla dzieci i osób z problemami żołądkowymi. Właściwości pszennego pieczywa Pieczywo pszenne wytwarzane jest z mąki oczyszczonej bądź nieoczyszczonej. Z mąki oczyszczonej wytwarzany jest chleb pszenny o jasnym kolorze. Taki chleb zawiera mało błonnika i jest lekkostrawny, dlatego też jest polecany dzieciom, bądź osobom z problemami żołądkowymi. Do pieczywa wytwarzanego z mąki oczyszczonej zalicza się: chleb pszenny, bułki kajzerki, bagietki, drożdżówki, rogale czy chałki . Wypieki z mąki pszennej i niewielkiej ilości cukru, mleka i tłuszczu, nazywane są wyborowymi. W codziennej diecie należy ich unikać ze względu na cukier, który powoduje tycie.   Pieczywo wytwarzane z mąki nieoczyszczonej ma ciemniejszy kolor, między innymi ze względu na otręby zawarte w mące. Zawiera więcej błonnika, zatem jest zdrowsze od zwykłego białego. Posiada także bardziej zwartą konsystencję i syci na dłużej, niż chleb z mąki oczyszczonej. Do pieczywa z mąki nieoczyszczonej zalicza się m.in. chleb razowy lub graham. Pieczywo pszenne a zdrowie Pieczywo z mąki oczyszczonej z powodu wielu pustych kalorii powoduje tycie. Należy więc ograniczyć ten rodzaj pieczywa do minimum. Pieczywo pszenne z mąki nieoczyszczonej jest bardziej potrzebne w codziennej diecie, ponieważ posiada wiele cennych składników odżywczych. Taki chleb dostarcza mózgowi potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania węglowodanów . Pieczywo pszenne nieoczyszczone zawiera także glukozę oraz witaminę B1, która wspomaga trawienie. Najzdrowszym rodzajem tego pieczywa jest pieczywo razowe. Czym zastąpić chleb na co dzień? Czy pieczywo chrupkie jest zdrowe ? Co podwyższa ryzyko miażdżycy? Niezdrowe tłuszcze:...

pokrojony chleb
©alexlukin/Fotolia
Styl życia
Pieczywo w diecie – czy chleb tuczy?
Pieczywo powinno mieć swoje miejsce w dobrze zbilansowanej diecie. A jego rodzaj powinien być wybrany świadomie. Chleb może sprzyjać utracie zbędnych kilogramów, ale aby tak było musi być bogaty na przykład w błonnik, który pomaga regulować procesy trawienne.

Pieczywo powinno mieć swoje miejsce w dobrze zbilansowanej diecie. A jego rodzaj powinien być wybrany świadomie. Chleb może sprzyjać utracie zbędnych kilogramów, ale aby tak było musi być bogaty na przykład w błonnik, który pomaga regulować procesy trawienne. Wybór pieczywa, które sprzyjać będzie diecie W dobrze zbilansowanej diecie powinno znaleźć się miejsce również na produkty zbożowe, w tym pieczywo. Instytut Żywności i Żywienia zaleca, by w diecie znalazł się każdy rodzaj pieczywa, w odpowiednich proporcjach. I tak mniej powinno być pieczywa białego , a więcej produktów pełnoziarnistych. Chleb pszenny czy żytni? Przy wyborze pieczywa należy kierować się nie tylko jego kalorycznością, ale także własnym stanem zdrowia. Na przykład osobom zmagającym się z chorobami układu pokarmowego nie jest zalecane pieczywo pełnoziarniste , które z kolei częściej powinno być zjadane przez osoby otyłe lub z problemami układu sercowo-naczyniowego. Chleb pszenny jest lekkostrawny, ale zawiera więcej węglowodanów i skrobi. Natomiast chleb żytni jest bogatym źródłem błonnika , usprawniającego pracę jelit i metabolizm. Jest też źródłem białka (które jest bardziej odżywcze niż białko zawarte w chlebie pszennym), witamin z grupy B, magnezu, manganu i cynku. Dlatego też osoby bez problemów ze strony układy pokarmowego (np. wrzodów), częściej powinny sięgnąć po ciemne pieczywo , gdyż sprzyjać będzie ono dbaniu o wymarzoną sylwetkę.   Kaloryczność wybranych produktów zbożowych (liczba kcal w 100 gramach): 197 kcal – chleb żytni razowy, 228 kcal – bułka kajzerka, 243 kcal – chleb żytni, 251 kcal – chleb pszenny, 257 kcal – bułka grahamka, 366 kcal – chleb chrupki, 381 kcal – wafle ryżowe . Na co jeszcze uważać przy wyborze pieczywa? Producenci żywności stosują liczne zabiegi, które mają...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner