Żółta fasolka szparagowa
© mariusz_g/Fotolia.com
Styl życia

Smaczna i zdrowa – fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa wartości odżywcze zawdzięcza bogactwu składników, takich jak: błonnik, krzem, żelazo, magnez, witaminy A, C, K oraz witaminy z grupy B. Dzięki temu przez niektórych zaliczana jest do najzdrowszych warzyw świata. Ponadto zawiera bardzo mało kalorii i ma niski indeks glikemiczny. Jej delikatny smak sprawia, że może być wykorzystywana w wielu potrawach.

Fasolka szparagowa wartości odżywcze zawdzięcza bogactwu składników, takich jak: błonnik, krzem, żelazo, magnez, witaminy A, C, K oraz witaminy z grupy B. Dzięki temu przez niektórych zaliczana jest do najzdrowszych warzyw świata. Ponadto zawiera bardzo mało kalorii i ma niski indeks glikemiczny. Jej delikatny smak sprawia, że może być wykorzystywana w wielu potrawach.

Fasolka szparagowa: wartości odżywcze

100 g fasolki szparagowej ma około 30 kcal, zawiera ponad 2 g białka, około 8 g węglowodanów, prawie 4 g błonnika pokarmowego i zaledwie 0,2 g tłuszczu. Indeks glikemiczny takiej porcji ugotowanej fasolki jest równy 15.

Fasolka szparagowa: witaminy

Fasolka szparagowa zawiera:

  • witaminy z grupy B, które wpływają pozytywnie na ogólne samopoczucie, niwelują destrukcyjne działanie stresu, poprawiają pamięć i koncentrację,
  • witaminę A, dzięki której procesy rewitalizujące w skórze przebiegają w sposób prawidłowy oraz narząd wzroku funkcjonuje sprawnie,
  • witaminę C, jest to witamina o bardzo silnym działaniu antyoksydacyjnym, co oznacza, że chroni organizm przed destrukcyjnym wpływem wolnych rodników, które m.in. są odpowiedzialne za procesy starzenia,
  • witaminę K, która odgrywa fundamentalną rolę w procesach krwiotwórczych.

Fasolka szparagowa: właściwości

Jedzenie fasolki szparagowej to przede wszystkim świetny sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów. Jest warzywem niskokalorycznym przy niskim indeksie glikemicznym, dzięki czemu nie powoduje wyrzutu insuliny do krwi i wzrostu apetytu. Ponadto powinna być włączana do wszelkiego rodzaju diet eliminacyjnych ponieważ jest bogatym źródłem cennych składników odżywczych, przy tym lekkostrawnym i smacznym. Ponadto fasolka szparagowa usprawnia pracę układu pokarmowego (przede wszystkim dzięki zawartości błonnika pokarmowego), zmniejsza wchłanianie tłuszczu z innych pokarmów dzięki czemu również reguluje poziom złego cholesterolu we krwi oraz wykazuje działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Zawarty w fasolce krzem ma zbawienny wpływ na skórę, włosy i paznokcie ponieważ stanowi ich podstawowy budulec. Potas oraz magnez regulują ciśnienie krwi, dodatkowo magnez zwiększa koncentrację, odporność i wydolność całego organizmu.

 

Zielona i żółta fasolka szparagowa
© CUKMEN/Fotolia.com
Styl życia
Fasolka szparagowa – w jakiej postaci smakuje najlepiej
Fasolka szparagowa powinna znaleźć się w codziennym jadłospisie. Oprócz witamin z grupy B w fasolce znajdziemy również sporą dawkę witaminy A (odmiany zielone mają jej znacznie więcej od żółtych), C oraz K. Fasolka szparagowa ma mało kalorii i niski indeks glikemiczny dzięki czemu wspaniale nadaje się na dietetyczną przekąskę lub składnik lekkostrawnego dania.

Fasolka szparagowa powinna znaleźć się w codziennym jadłospisie. Oprócz witamin z grupy B w fasolce znajdziemy również sporą dawkę witaminy A (odmiany zielone mają jej znacznie więcej od żółtych), C oraz K. Fasolka szparagowa ma mało kalorii i niski indeks glikemiczny dzięki czemu wspaniale nadaje się na dietetyczną przekąskę lub składnik lekkostrawnego dania. Fasolka szparagowa - kalorie i wartości odżywcze w 100 g ugotowanej fasolki Fasolka szparagowa: kcal=27 , białko=2,4 g, błonnik=3,9 g, węglowodany=7,6 g, tłuszcz=0,2 g Dzięki zawartości składników odżywczych fasolka szparagowa jest sprzymierzeńcem wszystkich osób dbających o linię. Przy niewielkiej kaloryczności dostarcza składniki, takie jak kwas foliowy , mangan i żelazo . Jedzenie fasolki korzystnie wpływa na układ trawienny , wzmacnia układ odpornościowy, jest szczególnie wskazana przy nadciśnieniu oraz wykazuje działanie przeciwzapalne. Fasolka szparagowa na stole – jak jeść i przyrządzać Fasolka szparagowa zawiera najwięcej cennych składników, gdy jest młoda i sprężysta, a małe fasolki wewnątrz strączków nie są jeszcze w pełni ukształtowane. Aby podczas obróbki termicznej nie stracić zbyt wielu drogich dla zdrowia substancji najlepiej fasolkę przyrządzać na parze , tak postępujmy przede wszystkim w przypadku młodych warzyw. Fasolka szparagowa ma delikatny i neutralny smak. Doskonale komponuje się z masłem i czosnkiem, można ja zapiekać, smażyć, gotować, blanszować, grillować, dodawać do warzywnych tart, zup, pasztetów, świetnie sprawdzi się również w risotto czy na pizzy, w paście kanapkowej, nadziewanej papryce, jako dodatek do dań obiadowych oraz jako dietetyczny zastępnik ziemniaków.   Czy wiesz, że fasolka szparagowa jest jednym z najzdrowszych warzyw świata?  Poznaj właściwości i wartości odżywcze fasolki szparagowej . Nie wiesz, co...

Różne rodzaje śliwek w koszyku
© Nitr/Fotolia.com
Styl życia
Lecznicze i odżywcze właściwości śliwek
Śliwki występują na całym świecie w ponad 6 tys. odmian. Najpopularniejsze u nas są węgierki, mirabelki oraz renklody. Zawarte w śliwkach składniki odżywcze (witaminy A, B6, C, E, K, magnez, potas, wapń, fosfor, żelazo) czynią z nich szczególnie zdrową przekąskę oraz składnik wielu dań i deserów. Ponadto wykazują działanie antyoksydacyjne, czyli walczą z odpowiedzialnymi m.in. za procesy starzenia wolnymi rodnikami.

Śliwki występują na całym świecie w ponad 6 tys. odmian. Najpopularniejsze u nas są węgierki, mirabelki oraz renklody. Zawarte w śliwkach składniki odżywcze (witaminy A, B6, C, E, K, magnez, potas, wapń, fosfor, żelazo) czynią z nich szczególnie zdrową przekąskę oraz składnik wielu dań i deserów. Ponadto wykazują działanie antyoksydacyjne, czyli walczą z odpowiedzialnymi m.in. za procesy starzenia wolnymi rodnikami. Śliwki – kalorie i składniki odżywcze w 100 g Śliwki są niskokaloryczne – 100 g (jedna węgierka waży średnio 50 g) zawiera 45 kcal, ponadto mają niski indeks glikemiczny . Znajdziemy w nich również białko: 0,6 g, tłuszcz: 0,2 g, węglowodany: 11,7 g oraz błonnik: 1,6 g Warto wspomnieć, że suszone śliwki mają kilkakrotnie więcej witaminy A niż świeże , ale są też bardziej kaloryczne. 100 g (jedna suszona śliwka waży około 7 g) suszonych śliwek, to 267 kcal, 3,5 g białka, 1,2 g tłuszczu, 68,9 g węglowodanów oraz 9,4 g błonnika . Ponadto warto pamiętać, że suszenie owoców zwiększa ich wartości odżywcze przede wszystkim pod względem zawartości witamin i minerałów. Na rynku dostępne są zazwyczaj owoce siarkowane – nie suszone naturalnie – warto kupować te, które w składzie nie zawierają dwutlenku siarki. Śliwki – właściwości lecznicze Zawarta w śliwkach witamina K wpływa korzystnie na układ krwionośny oraz na cerę – razem z witaminą C uszczelnia naczynia krwionośne. Szczególnie ciemne odmiany śliwek to bardzo silne antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze chroniące komórki ciała przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników. Zawarte w śliwkach pektyny hamują wchłanianie cukrów z pożywienia oraz regulują poziom cholesterolu we krwi. Suszone śliwki ze względu na bardzo wysoką zawartość błonnika usprawniają pracę układu pokarmowego i usuwają resztki pokarmów ze ścian jelita grubego.   Śliwki...

Mąka gryczana
© al62/Fotolia.com
Styl życia
Bezglutenowa mąka z gryki – zastosowanie i właściwości odżywcze
Mąka gryczana jest otrzymywana poprzez zmielenie nasion gryki. Można ją przygotować samemu blendując nieprażoną kaszę gryczaną. Dodanie mąki gryczanej np. do wypieku chleba zwiększy jego wartości odżywcze, przedłuży trwałość, obniży indeks glikemiczny oraz wzbogaci smak.

Mąka gryczana jest otrzymywana poprzez zmielenie nasion gryki. Można ją przygotować samemu blendując nieprażoną kaszę gryczaną. Dodanie mąki gryczanej np. do wypieku chleba zwiększy jego wartości odżywcze, przedłuży trwałość, obniży indeks glikemiczny oraz wzbogaci smak. Mąka gryczana – właściwości gryki Gryka nie zawiera glutenu , za to posiada dobrze zbilansowane pod względem składu aminokwasowego białka, które wykazują działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi oraz zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych. Produkty zawierające mąkę gryczaną poprawiają pracę przewodu pokarmowego oraz obniżają poziom cukru we krwi. Zawartość fenoli czyni z gryki roślinę prozdrowotną. Substancje te wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe oraz pozytywnie wpływają na układ krążenia wzmacniając ściany naczyń krwionośnych i obniżając ciśnienie tętnicze. Ponadto gryka zawiera magnez, błonnik, potas, sód, miedź, wapń i selen oraz witaminy z grupy B. Mąka gryczana – zastosowanie Mąka gryczana używana jest do produkcji makaronów, naleśników , ciast oraz blinów. Często mieszana jest z mąką pszenną ponieważ sama mąka gryczana jest stosunkowo ciężka, a brak glutenu powoduje, że wypieki zawierające tylko ją są bardzo kruche i się rozpadają. Dodanie mąki gryczanej do chleba czy ciast spowoduje wzmocnienie smaku.   Dzięki temu, że mąka gryczana nie zawiera glutenu, a posiada wiele cennych składników odżywczych, jest szczególnie polecana osobom chorym na celiakię , stosującym dietę bezglutenową, jak również osobom starszym i w czasie rekonwalescencji. Co przygotować z kaszy gryczanej? Zobacz, jak jeść kaszę gryczaną i jakie ma właściwości odżywcze . Kasze mają dużo właściwości odżywczych. A jaki indeks glikemiczny ma kasza gryczana ? Nie szukaj pomysłu na obiad. Sprawdź nasze przepisy na ...

Nasze akcje

Poznaj Huawei Mobile Services i ciesz się wyjątkowymi funkcjami w przyjaznym ekosystemie

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Newsy

To zdrowy i ekologiczny nawyk, który pozwoli ci zadbać o siebie i środowisko

Partner
Newsy

Bo należy ci się komfort! Zabiegi EMSELLA i EXILIS ULTRA 360 na nietrzymanie moczu

Partner