Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Wody mineralne z dodatkiem owoców i warzyw
©karin/Fotolia
Styl życia

Wody smakowe to cukier plus konserwanty

Wody smakowe to wróg osób zdrowo odżywiających się i tych, którym zależy na zrzuceniu zbędnych kilogramów. Wody smakowe są kaloryczne – zawierają cukier, a także niezdrowe – w ich składzie znajdziemy sztuczne barwniki, konserwanty i słodziki (te ostatnie niekiedy zastępują cukier, innym razem są kolejną substancją słodzącą).

Wody smakowe to wróg osób zdrowo odżywiających się i tych, którym zależy na zrzuceniu zbędnych kilogramów. Wody smakowe są kaloryczne – zawierają cukier, a także niezdrowe – w ich składzie znajdziemy sztuczne barwniki, konserwanty i słodziki (te ostatnie niekiedy zastępują cukier, innym razem są kolejną substancją słodzącą).

Wody smakowe, czyli marketingowe oszustwo

Wody smakowe to nic innego, jak napoje gazowane. Nazwa „woda” ma zachęcić zdrowo odżywiającego się konsumenta do zakupu. Substancje dodatkowe, o które wzbogaca się wody mineralne lub źródlane, to: cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, aspartam, acesulfam K, sukraloza, cyklaminian sodu, kwas cytrynowy (E-330), benzoesan sodu (E-211), sorbinian potasu (E-202).

 

Kusząco wyglądających owoców na etykiecie, w składzie nie ma. Niektórzy producenci wód smakowych zachęcają do zakupu, pisząc o dodatku soku – kiedy przeanalizujemy skład, dowiemy się, że jest go np. 0,1%. Kaloryczność 1,5-litrowej wody smakowej to nawet 360 kcal, co jest odpowiednikiem zdrowej kolacji, np. jajecznicy z trzech jajek z kromką chleba razowego i dwoma pomidorami. Regularne picie wody smakowej może powodować próchnicę, cukrzycę i nadwagę.

Wody smakowe – zdrowe zamienniki

Zamiast kupować wodę wzbogaconą w cukier i chemiczne konserwanty, zdecydowanie lepiej kupić zwykłą wodę mineralną lub źródlaną i dodać do niej naturalne dodatki, np. cytrynę, liście mięty, maliny, jeżyny, mandarynkę, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Owoce wzbogacą smak wody, nie powodując nadwyżki kalorycznej. Woda smakowa domowej roboty będzie zarówno smaczna, jak i zdrowa.

 

Świadomy konsument powinien zawsze przed zakupem czytać etykiety – skład wód smakowych zniechęca do ich zakupu.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
woda z cytrusami
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Czy woda smakowa jest zdrowa?
Duża butelka wody smakowej może zawierać nawet więcej kalorii niż pączek. Warto przeczytać etykietę i zapoznać się ze składem wody smakowej przed jej zakupem.

Duża butelka wody smakowej może zawierać nawet więcej kalorii niż pączek. Warto przeczytać etykietę i zapoznać się ze składem wody smakowej przed jej zakupem.   Woda źródlana lub mineralna kojarzy się z produktem zdrowym i niskokalorycznym. Producenci wód smakowych zabiegają o to, by taki wizerunek przylgnął również do wód smakowych, jednak należy wykazać się w tym przypadku dużą ostrożnością. Kaloryczność wody smakowej Często wody smakowe dostępne na rynku są dosładzane. Producenci tym samym chcą poprawić ich smak. Jednak efekt takiego zabiegu jest następujący: naturalna woda źródlana lub mineralna w 100 ml ma 0 (słownie: zero) kcal , natomiast w wybranych wodach smakowych ta zawartość waha się w granicach od 10 do 25 kcal na 100 ml. Zatem butelka (1,5 litra) wody smakowej może zawierać nawet 375 kcal, czyli więcej niż sławny ze swej wysokiej kaloryczności pączek. Skład wody smakowej – na co jeszcze uważać Nie tylko cukier i substancje słodzące mogą zniechęcać do wód smakowych. Wielu producentów dodaje do nich również konserwanty, przez co woda kojarzona ze zdrowiem, niewiele ze zdrowym żywieniem może mieć wspólnego. Dobrze zatem przeczytać etykietę i zweryfikować, co jest w składzie wybranej wody smakowej: kwasek cytrynowy , który można znaleźć również w szerokiej gamie pozostałych produktów spożywczych ma na celu wydłużenie przydatności produktu do spożycia, ale spożywany w dużych dawkach przyczynia się do zakwaszenia organizmu i może zaburzyć wchłanianie wapnia; benzoesan sodu , dodatek korzystny z punktu widzenia producenta, niekoniecznie dobry dla konsumenta: w reakcji z witaminą C może nawet stworzyć związek rakotwórczy; sok z zagęszczonego soku z owoców , często w znikomych ilościach, a dodatkowo zagęszczony sok jest prawdopodobnie dosładzany i zawiera regulator kwasowości. Alternatywa dla...

woda z cytrusami
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Czy woda smakowa jest zdrowa?
Duża butelka wody smakowej może zawierać nawet więcej kalorii niż pączek. Warto przeczytać etykietę i zapoznać się ze składem wody smakowej przed jej zakupem.

Duża butelka wody smakowej może zawierać nawet więcej kalorii niż pączek. Warto przeczytać etykietę i zapoznać się ze składem wody smakowej przed jej zakupem.   Woda źródlana lub mineralna kojarzy się z produktem zdrowym i niskokalorycznym. Producenci wód smakowych zabiegają o to, by taki wizerunek przylgnął również do wód smakowych, jednak należy wykazać się w tym przypadku dużą ostrożnością. Kaloryczność wody smakowej Często wody smakowe dostępne na rynku są dosładzane. Producenci tym samym chcą poprawić ich smak. Jednak efekt takiego zabiegu jest następujący:  naturalna woda źródlana lub mineralna w 100 ml ma 0 (słownie: zero) kcal , natomiast w wybranych wodach smakowych ta zawartość waha się w granicach od 10 do 25 kcal na 100 ml. Zatem butelka (1,5 litra) wody smakowej może zawierać nawet 375 kcal, czyli więcej niż sławny ze swej wysokiej kaloryczności pączek. Skład wody smakowej – na co jeszcze uważać Nie tylko cukier i substancje słodzące mogą zniechęcać do wód smakowych. Wielu producentów dodaje do nich również konserwanty, przez co woda kojarzona ze zdrowiem, niewiele ze  zdrowym żywieniem  może mieć wspólnego. Dobrze zatem przeczytać etykietę i zweryfikować, co jest w składzie wybranej wody smakowej: kwasek cytrynowy , który można znaleźć również w szerokiej gamie pozostałych produktów spożywczych ma na celu wydłużenie przydatności produktu do spożycia, ale spożywany w dużych dawkach przyczynia się do zakwaszenia organizmu i może zaburzyć wchłanianie wapnia; benzoesan sodu , dodatek korzystny z punktu widzenia producenta, niekoniecznie dobry dla konsumenta: w reakcji z witaminą C może nawet stworzyć związek rakotwórczy; sok z zagęszczonego soku z owoców , często w znikomych ilościach, a dodatkowo zagęszczony sok jest prawdopodobnie dosładzany i zawiera regulator kwasowości. Alternatywa...

pani z zamkniętymi oczami
Image by LifetimeStock.com
Fleszstyle
Hydrolaty – delikatna pielęgnacja cery
Hydrolaty (wody kwiatowe, wody roślinne) to płyny o delikatnym zapachu, które pozyskuje się poprzez oddzielenie za pomocą pary wodnej olejku eterycznego od wody destylowanej.

Hydrolaty (wody kwiatowe, wody roślinne) to płyny o delikatnym zapachu, które pozyskuje się poprzez oddzielenie za pomocą pary wodnej olejku eterycznego od wody destylowanej.   Naturalne i zarazem najpopularniejsze hydrolaty otrzymuje się z takich roślin, jak: pomarańcza, rumianek , róża damasceńska, nieśmiertelnik, kocanka włoska, czystek, opuncja figowa, lawenda, zielona herbata. Sztuczne hydrolaty to inaczej wody toaletowe, które w składzie mają alkohol i inne dodatki , np. konserwanty – te nie nadają się do pielęgnacji cery. Hydrolaty naturalne – opis wód kwiatowych Hydrolaty zastępują tonik do twarzy – nawilżają i odżywiają cerę, zmniejszają zaczerwienienia, likwidują obrzęki. Dzięki naturalnym składnikom nie podrażniają cery, mają działanie bakterio- i grzybobójcze. Hydrolaty mają pH między 3 a 7 (odczyn 5,5 uznawany jest za idealny w kosmetykach do twarzy). Wody kwiatowe warto stosować, by skóra była napięta i zdrowo wyglądała. Hydrolaty to naturalne przeciwutleniacze . Hydrolaty naturalne – różne rodzaje i funkcje wód roślinnych Wody kwiatowe mają na tyle różnorodne działanie, że można je wykorzystywać do każdego typu cery. Aby zintensyfikować działanie wód roślinnych, warto wybierać hydrolat, dopasowując go do potrzeb konkretnego typu skóry. Na przykład do cery naczynkowej dobrze jest wykorzystać hydrolat z kocanki włoskiej, który obkurcza ściany naczyń krwionośnych, zmniejszając ich widoczność. W przypadku cery dojrzałej ze skłonnością do zmarszczek warto zdecydować się na hydrolat z róży damasceńskiej – poprawia koloryt i działa przeciwzmarszczkowo . Z kolei na worki pod oczami pomoże hydrolat z czystka.   Wody roślinne można wykorzystywać jako bazę do maseczki. Hydrolaty dobrze jest przechowywać w lodówce lub w pojemniku z ciemnego szkła w zaciemnionym miejscu. Cena za 100 ml hydrolatu wynosi...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner