makaron z sosem
Pixabay/SylwiaAptacy/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
Styl życia

Sos do spaghetti z mięsem lub bez dla czterech osób

Sos do makaronu każdy jest w stanie zrobić samodzielnie – podstawę stanowią pomidory (świeże lub z puszki). Beta-karoten obecny w przetworach pomidorowych zawiera potas, który usprawnia pracę serca oraz działa antynowotworowo. Sos do makaronu jest bardzo smaczny zarówno z mięsem, jak i bez niego.

Sos do makaronu każdy jest w stanie zrobić samodzielnie – podstawę stanowią pomidory (świeże lub z puszki). Beta-karoten obecny w przetworach pomidorowych zawiera potas, który usprawnia pracę serca oraz działa antynowotworowo. Sos do makaronu jest bardzo smaczny zarówno z mięsem, jak i bez niego.

 

Rady:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z fasolki szparagowej

  • Jeśli chcesz, by sos był bardziej gęsty, zdejmij pokrywkę na kilka minut, jednocześnie mieszając składniki.
  • Do smażenia najlepszy będzie olej rzepakowy – zawiera nienasycone tłuszcze omega-3 zbawienne dla pracy serca i mózgu.

Sos do spaghetti – bolognese

Składniki:

  • 500 gramów wieprzowego lub wołowego mięsa mielonego,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 gramów przecieru pomidorowego,
  • 200 gramów żółtego sera,
  • bazylia suszona,
  • pieprz,
  • sól.

Czas przygotowania: 25 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę.

2. Podgrzej olej w dużej, głębokiej patelni lub rondelku.

3. Do oleju wrzuć cebulę.

4. Obierz czosnek i pokrój na małe kawałki.

5. Wrzuć czosnek do cebuli.

6. Włóż do garnka mięso mielone.

7. Za pomocą drewnianej łopatki dziel tworzące się grudki mięsa na mniejsze kawałki.

8. Smaż mięso 15 minut.

9. Dodaj przecier pomidorowy.

10. Przykryj garnek/patelnię i duś 5 minut.

11. Pod koniec dodaj przyprawy.

12. Wyłóż sos na makaron, a następnie posyp go żółtym serem.

Błyskawiczny sos do makaronu dla wegetarian

Składniki:

  • 3 łodygi selera naciowego,
  • pół szklanki czerwonego wina wytrawnego,
  • duża kulka mozzarelli,
  • świeże liście bazylii,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 marchwie,
  • 250 ml przecieru pomidorowego,
  • łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól,
  • pieprz.

Czas przygotowania: 25 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Dokładnie umyj warzywa.

2. Obierz seler i pokrój w drobną kostkę.

3. Obierz marchew i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

4. Obierz cebulę i posiekaj na drobne kawałki. W garnku podgrzej olej.

5. Wrzuć cebulę na olej.

6. Po dwóch minutach dodaj seler i marchew.

7. Przepuść czosnek przez praskę.

8. Dodaj czosnek do warzyw.

9. Wlej wino.

10. Kiedy wino odparuje, dodaj przecier pomidorowy.

11. Pomieszaj wszystkie składniki.

12. Duś warzywa 15 minut.

13. Dodaj cukier, sól i pieprz.

14. Pokrój mozzarellę w cienkie plastry.

15. Na sosie ułóż ser.

16. Sos udekoruj świeżymi listkami bazylii.

 

Smacznego!

 

Sos pomidorowy
Pixabay/bykst/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Sos meksykański – prosty przepis
Sos meksykański jest tak prosty do zrobienia, że szkoda zdrowia i pieniędzy na kupne produkty – pełne konserwantów i zagęszczaczy. Pomidorowy sos meksykański salsa powstaje na bazie drobno pokrojonych warzyw, ma więc dużo witamin i minerałów. W dodatku nie musisz go wykorzystywać od razu, ponieważ przez kilka dni z powodzeniem postoi w lodówce. Sos meksykański najlepiej podawać do dań o mdłym, mało wyrazistym smaku.

Sos meksykański jest tak prosty do zrobienia, że szkoda zdrowia i pieniędzy na kupne produkty – pełne konserwantów i zagęszczaczy. Pomidorowy sos meksykański salsa powstaje na bazie drobno pokrojonych warzyw, ma więc dużo witamin i minerałów. W dodatku nie musisz go wykorzystywać od razu, ponieważ przez kilka dni z powodzeniem postoi w lodówce. Sos meksykański najlepiej podawać do dań o mdłym, mało wyrazistym smaku.   Rady: Po pokrojeniu papryczki chili nie dotykaj dłońmi oczu. Do gotowego sosu możesz wrzucić listki świeżej kolendry. Tradycyjną, meksykańską przyprawą jest kumin (kmin rzymski), którym warto wzbogacić smak potrawy. Sos meksykański bardzo dobrze komponuje się z mięsem, ale równie dobrze możesz go zjeść z ryżem czy makaronem .   Składniki: 3 duże pomidory, 200 ml przecieru pomidorowego, cebula, papryka czerwona, papryka zielona, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka ostrej papryki w proszku lub mała, świeża papryczka chili, pół puszki kukurydzy, pół puszki czerwonej fasoli konserwowej, pół łyżeczki cukru, łyżka octu balsamicznego, łyżka oleju, sól, pieprz. Czas przygotowania: 50 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Podgrzej olej na patelni. 2. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij ją na oleju. 3. Świeże pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki. 4. Pokrój pomidory i papryki na małe kawałki. 5. Przepuść czosnek przez praskę. 6. Zmiażdżony czosnek, pokrojone pomidory i papryki dorzuć do cebuli. 7. Dodaj sól, i pieprz. 8. Wymieszaj składniki. 9. Duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. 10. Dodaj odsączoną fasolę i przecier pomidorowy. 11. Wrzuć...

Shakshuka przepis
© istetiana/Fotolia.com
Styl życia
Shakshuka (szakszuka) - tunezyjskie danie z jajek w wersji oryginalnej oraz wegańskiej
Shakshuka (szakszuka) to w tradycyjnej wersji danie z jajek w sosie pomidorowo-paprykowym. Można je przyrządzić także jako opcję wegańską, w której rezygnuje się z użycia jaj i dodaje tofu podsmażone z sosem sojowym.

Shakshuka (szakszuka) to w tradycyjnej wersji danie z jajek w sosie pomidorowo-paprykowym. Można je przyrządzić także jako opcję wegańską, w której rezygnuje się z użycia jaj i dodaje tofu podsmażone z sosem sojowym.   Shakshuka jest daniem pochodzącym z kuchni tunezyjskiej, popularnym szczególnie w krajach arabskich. Ma formę zapiekanych na patelni jajek w sosie pomidorowo-paprykowym. Można je przyrządzić z tofu , mięsem, kiełbaskami na ostro, serami lub z fasolą. Dania z jajek: shakshuka Składniki: 2 średnie czerwone papryki, 2 świeże pomidory, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 duże jaja, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka mielonego kminku bądź kuminu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz, chilli, olej, szczypiorek lub natka pietruszki.   Czas przygotowania: około 20 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Umyj paprykę, usuń gniazda nasienne i pokrój ją w kostkę lub paski. Rozgrzej olej na patelni. Obierz czosnek i drobno go posiekaj. Wsyp na nią kminek lub kumin, czosnek oraz paprykę. Smaż na średnim ogniu przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Umyj pomidory, po czym pokrój je w kostkę. Dodaj przecier pomidorowy i pomidory. Duś wszystkie składniki przez 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dopraw sos do smaku, używając soli, pieprzu oraz chilli. Zrób 2 dołki w sosie i wbij w nie jaja. Smaż na małym ogniu do czasu ścięcia białka. Podawaj z pokrojonym szczypiorkiem bądź natką pietruszki . Wegańskie przepisy: szakszuka Składniki: 2 czerwone papryki, 1 świeża papryczka chilli, 2 pomidory, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, 2 cebule, 300 g tofu, 1 łyżka syropu z agawy , 1...

przecier z papryki
©FomaA/Fotolia
Styl życia
Przepisy na przeciery z papryki na zimę: z pomidorami i z chili
Przecier z papryki i pomidorów oraz z papryki i chili jest wspaniałym dodatkiem do sosów, zup i makaronów. Sprawdza się również jako smarowidło do kanapek i wyśmienicie smakuje z zapiekanym serem.

Przecier z papryki i pomidorów oraz z papryki i chili jest wspaniałym dodatkiem do sosów, zup i makaronów. Sprawdza się również jako smarowidło do kanapek i wyśmienicie smakuje z zapiekanym serem.   Do przygotowania paprykowego przecieru najlepiej użyć papryki czerwonej, ponieważ jest najbardziej aromatyczna. Ważne jest, by do przygotowania przecierów używać garnka z grubym dnem, dzięki temu nic się nie przypali. Tego typu przetworów nie trzeba pasteryzować. Paprykowo-pomidorowy przecier do słoików na zimę – przepis Składniki (na około 7 słoiczków 200 ml):   2 kg czerwonej papryki, 1,5 kg bardzo dojrzałych pomidorów , ½ kg cebuli, łyżeczka cukru, pół szklanki octu spirytusowego, pół szklanki oleju rzepakowego, 1 czubata łyżka soli kamiennej, 4 liście laurowe, 10 ziaren kolorowego pieprzu.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: około 3 godziny   Sposób przygotowania: Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórek. Pokrój w ósemki. Paprykę umyj dokładnie, wydrąż gniazda nasienne, białe włókna i pokrój w ćwiartki. Cebulę obierz i posiekaj drobno. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i zeszklij cebulę, dodaj pozostałe warzywa i duś pod przykryciem przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodaj liście laurowe, pieprz, ocet, cukier i sól. Zredukuj ilość płynu mniej więcej o połowę, podgrzewając całość na wolnym ogniu bez pokrywki, do uzyskania konsystencji przecieru, czyli około 1,5 godziny. Usuń liście laurowe i jeszcze gorący przecier przełóż do wyparzonych wcześniej (gorącą wodą lub w piekarniku) słoiczków i mocno zakręć. Odstaw do góry dnem do wystudzenia.   Przecier paprykowo-pomidorowy przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu , a po otwarciu słoika – w lodówce. Dodatek pomidorów sprawia, że...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik