Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
makaron z sosem
Pixabay/SylwiaAptacy/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
Styl życia

Sos do spaghetti z mięsem lub bez dla czterech osób

Sos do makaronu każdy jest w stanie zrobić samodzielnie – podstawę stanowią pomidory (świeże lub z puszki). Beta-karoten obecny w przetworach pomidorowych zawiera potas, który usprawnia pracę serca oraz działa antynowotworowo. Sos do makaronu jest bardzo smaczny zarówno z mięsem, jak i bez niego.

Sos do makaronu każdy jest w stanie zrobić samodzielnie – podstawę stanowią pomidory (świeże lub z puszki). Beta-karoten obecny w przetworach pomidorowych zawiera potas, który usprawnia pracę serca oraz działa antynowotworowo. Sos do makaronu jest bardzo smaczny zarówno z mięsem, jak i bez niego.

 

Rady:

  • Jeśli chcesz, by sos był bardziej gęsty, zdejmij pokrywkę na kilka minut, jednocześnie mieszając składniki.
  • Do smażenia najlepszy będzie olej rzepakowy – zawiera nienasycone tłuszcze omega-3 zbawienne dla pracy serca i mózgu.

Sos do spaghetti – bolognese

Składniki:

  • 500 gramów wieprzowego lub wołowego mięsa mielonego,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 gramów przecieru pomidorowego,
  • 200 gramów żółtego sera,
  • bazylia suszona,
  • pieprz,
  • sól.

Czas przygotowania: 25 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę.

2. Podgrzej olej w dużej, głębokiej patelni lub rondelku.

3. Do oleju wrzuć cebulę.

4. Obierz czosnek i pokrój na małe kawałki.

5. Wrzuć czosnek do cebuli.

6. Włóż do garnka mięso mielone.

7. Za pomocą drewnianej łopatki dziel tworzące się grudki mięsa na mniejsze kawałki.

8. Smaż mięso 15 minut.

9. Dodaj przecier pomidorowy.

10. Przykryj garnek/patelnię i duś 5 minut.

11. Pod koniec dodaj przyprawy.

12. Wyłóż sos na makaron, a następnie posyp go żółtym serem.

Błyskawiczny sos do makaronu dla wegetarian

Składniki:

  • 3 łodygi selera naciowego,
  • pół szklanki czerwonego wina wytrawnego,
  • duża kulka mozzarelli,
  • świeże liście bazylii,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 marchwie,
  • 250 ml przecieru pomidorowego,
  • łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól,
  • pieprz.

Czas przygotowania: 25 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Dokładnie umyj warzywa.

2. Obierz seler i pokrój w drobną kostkę.

3. Obierz marchew i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

4. Obierz cebulę i posiekaj na drobne kawałki. W garnku podgrzej olej.

5. Wrzuć cebulę na olej.

6. Po dwóch minutach dodaj seler i marchew.

7. Przepuść czosnek przez praskę.

8. Dodaj czosnek do warzyw.

9. Wlej wino.

10. Kiedy wino odparuje, dodaj przecier pomidorowy.

11. Pomieszaj wszystkie składniki.

12. Duś warzywa 15 minut.

13. Dodaj cukier, sól i pieprz.

14. Pokrój mozzarellę w cienkie plastry.

15. Na sosie ułóż ser.

16. Sos udekoruj świeżymi listkami bazylii.

 

Smacznego!

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Sos pomidorowy
Pixabay/bykst/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Sos meksykański – prosty przepis
Sos meksykański jest tak prosty do zrobienia, że szkoda zdrowia i pieniędzy na kupne produkty – pełne konserwantów i zagęszczaczy. Pomidorowy sos meksykański salsa powstaje na bazie drobno pokrojonych warzyw, ma więc dużo witamin i minerałów. W dodatku nie musisz go wykorzystywać od razu, ponieważ przez kilka dni z powodzeniem postoi w lodówce. Sos meksykański najlepiej podawać do dań o mdłym, mało wyrazistym smaku.

Sos meksykański jest tak prosty do zrobienia, że szkoda zdrowia i pieniędzy na kupne produkty – pełne konserwantów i zagęszczaczy. Pomidorowy sos meksykański salsa powstaje na bazie drobno pokrojonych warzyw, ma więc dużo witamin i minerałów. W dodatku nie musisz go wykorzystywać od razu, ponieważ przez kilka dni z powodzeniem postoi w lodówce. Sos meksykański najlepiej podawać do dań o mdłym, mało wyrazistym smaku.   Rady: Po pokrojeniu papryczki chili nie dotykaj dłońmi oczu. Do gotowego sosu możesz wrzucić listki świeżej kolendry. Tradycyjną, meksykańską przyprawą jest kumin (kmin rzymski), którym warto wzbogacić smak potrawy. Sos meksykański bardzo dobrze komponuje się z mięsem, ale równie dobrze możesz go zjeść z ryżem czy makaronem .   Składniki: 3 duże pomidory, 200 ml przecieru pomidorowego, cebula, papryka czerwona, papryka zielona, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka ostrej papryki w proszku lub mała, świeża papryczka chili, pół puszki kukurydzy, pół puszki czerwonej fasoli konserwowej, pół łyżeczki cukru, łyżka octu balsamicznego, łyżka oleju, sól, pieprz. Czas przygotowania: 50 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Podgrzej olej na patelni. 2. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij ją na oleju. 3. Świeże pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki. 4. Pokrój pomidory i papryki na małe kawałki. 5. Przepuść czosnek przez praskę. 6. Zmiażdżony czosnek, pokrojone pomidory i papryki dorzuć do cebuli. 7. Dodaj sól, i pieprz. 8. Wymieszaj składniki. 9. Duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. 10. Dodaj odsączoną fasolę i przecier pomidorowy. 11. Wrzuć...

Shakshuka przepis
© istetiana/Fotolia.com
Styl życia
Shakshuka (szakszuka) - tunezyjskie danie z jajek w wersji oryginalnej oraz wegańskiej
Shakshuka (szakszuka) to w tradycyjnej wersji danie z jajek w sosie pomidorowo-paprykowym. Można je przyrządzić także jako opcję wegańską, w której rezygnuje się z użycia jaj i dodaje tofu podsmażone z sosem sojowym.

Shakshuka (szakszuka) to w tradycyjnej wersji danie z jajek w sosie pomidorowo-paprykowym. Można je przyrządzić także jako opcję wegańską, w której rezygnuje się z użycia jaj i dodaje tofu podsmażone z sosem sojowym.   Shakshuka jest daniem pochodzącym z kuchni tunezyjskiej, popularnym szczególnie w krajach arabskich. Ma formę zapiekanych na patelni jajek w sosie pomidorowo-paprykowym. Można je przyrządzić z tofu , mięsem, kiełbaskami na ostro, serami lub z fasolą. Dania z jajek: shakshuka Składniki: 2 średnie czerwone papryki, 2 świeże pomidory, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 duże jaja, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka mielonego kminku bądź kuminu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz, chilli, olej, szczypiorek lub natka pietruszki.   Czas przygotowania: około 20 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Umyj paprykę, usuń gniazda nasienne i pokrój ją w kostkę lub paski. Rozgrzej olej na patelni. Obierz czosnek i drobno go posiekaj. Wsyp na nią kminek lub kumin, czosnek oraz paprykę. Smaż na średnim ogniu przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Umyj pomidory, po czym pokrój je w kostkę. Dodaj przecier pomidorowy i pomidory. Duś wszystkie składniki przez 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dopraw sos do smaku, używając soli, pieprzu oraz chilli. Zrób 2 dołki w sosie i wbij w nie jaja. Smaż na małym ogniu do czasu ścięcia białka. Podawaj z pokrojonym szczypiorkiem bądź natką pietruszki . Wegańskie przepisy: szakszuka Składniki: 2 czerwone papryki, 1 świeża papryczka chilli, 2 pomidory, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, 2 cebule, 300 g tofu, 1 łyżka syropu z agawy , 1...

Bigos
Pixabay/bykst/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
3 przepisy na pyszny bigos – krok po kroku
Bigos to tradycyjna polska potrawa z kapusty i mięsa. Jego smak w dużym stopniu zależy od tego, jakich użyje się dodatków. W staropolskiej kuchni do bigosu dodawano resztki pieczeni i wędlin, przyrządzany był bez zasmażki i bez przecieru pomidorowego. Wzbogacały go za to śliwki suszone, wędzone lub powidła śliwkowe i to w dość dużych ilościach.

Bigos to tradycyjna polska potrawa z kapusty i mięsa. Jego smak w dużym stopniu zależy od tego, jakich użyje się dodatków. W staropolskiej kuchni do bigosu dodawano resztki pieczeni i wędlin, przyrządzany był bez zasmażki i bez przecieru pomidorowego. Wzbogacały go za to śliwki suszone, wędzone lub powidła śliwkowe i to w dość dużych ilościach.   W zależności od tego, jakiej kapusty użyjemy, możemy zrobić bigos bardziej kwaśny lub słodki. W sezonie letnim częściej przygotowuje się bigos ze świeżej kapusty, natomiast zimą – z kiszonej. Równie ważne jest mięso – w staropolskich przepisach mięsa było więcej od kapusty! Dzisiaj podkreśla się, by dodawane mięso było jak najwyższej jakości – najlepiej by wędliny były swojskie. Jak zrobić bigos ze świeżej i kiszonej kapusty? Składniki: 1 kg kiszonej kapusty, 1 kg świeżej kapusty, 1,5 kg swojskiej kiełbasy, 2 cebule, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, suszone grzyby, szklanka wytrawnego wina, 2 łyżki powideł śliwkowych.   Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: 1. Zalej kiszoną kapustę wodą. Dodaj liść laurowy i gotuj bez przykrycia. Po 10 minutach przykryj i duś. 2. Świeżą kapustę poszatkuj, dodaj łyżkę soli, zalej wrzątkiem i gotuj 15 minut bez przykrycia. 3. Posiekaj cebulę i suszone grzyby, duś razem ze świeżą kapustą pod przykryciem. 4. Pokrój kiełbasę w półtalarki. 5. Gdy obie kapusty są już miękkie, połącz je ze sobą. 6. Dodaj kiełbasę, powidła i popieprz je 7. Duś do miękkości.8. Wlej wino i podgotuj 5 minut. Jak zrobić bigos z kiszonej kapusty? Składniki: 2,5 kg kiszonej kapusty, 70 dag kiełbasy (najlepiej swojskiej), 60 dag...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner