Party Stories
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
sos winegret w miseczce leżącej na desce
©bit24/Fotolia
Styl życia

Jak zrobić domowy sos winegret?

Sos winegret (z języka francuskiego vinaigre znaczy ocet) to klasyczny sos do sałatek, a jego samodzielne przygotowanie jest proste i zajmuje zaledwie kilka minut. Dodatkowo można eksperymentować ze smakiem i w zależności od przeznaczenia sosu można zrobić go w wersji tradycyjnej lub słodko-kwaśnej. Również dodatki (na przykład musztardę, czosnek, miód, zioła) do smaku można wybierać wedle własnego uznania. Bazą do sosu winegret jest oliwa, ocet, sól i pieprz.

Sos winegret (z języka francuskiego vinaigre znaczy ocet) to klasyczny sos do sałatek, a jego samodzielne przygotowanie jest proste i zajmuje zaledwie kilka minut. Dodatkowo można eksperymentować ze smakiem i w zależności od przeznaczenia sosu można zrobić go w wersji tradycyjnej lub słodko-kwaśnej. Również dodatki (na przykład musztardę, czosnek, miód, zioła) do smaku można wybierać wedle własnego uznania. Bazą do sosu winegret jest oliwa, ocet, sól i pieprz.

Przepis na klasyczny sos winegret

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju),
  • 1 łyżka octu winnego (lub soku z cytryny),
  • sól do smaku,
  • świeżo mielony pieprz.

Czas przygotowania: 5 minut

Stopień trudności: bardzo łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Do naczynia najpierw wlej ocet winny (lub sok z cytryny) i sól.
  • Składniki wymieszaj, aby sól się rozpuściła.
  • Następnie dodaj oliwę z oliwek (lub olej) i ponownie wymieszaj.
  • Na końcu dopraw świeżo zmielonym pieprzem.

 

Nie znasz przepisu na domowy sos winegret? Wejdź na tę stronę i kup gotowy sos – może Ci się przydać Auchan Direct kod rabatowy!

Przepis na słodko-kwaśny sos winegret (większa porcja)

Składniki:

  • 200 ml oliwy z oliwek (lub oleju),
  • 4 łyżki octu winnego (lub sok wyciśnięty z połowy cytryny),
  • miód (2 łyżeczki),
  • musztarda (2 łyżeczki),
  • sól do smaku,
  • świeżo mielony pieprz.

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • W naczyniu najpierw umieść musztardę i miód i dokładnie ze sobą wymieszaj.
  • Następnie dodaj ocet (lub sok z cytryny) i ponownie wymieszaj składniki
  • Dodaj sól i pieprz do smaku, ponownie mieszając.
  • Na końcu powoli dolewaj oliwę lub olej. Konsystencja po wymieszaniu wszystkich składników powinna być jednolita.

Smacznego!

 

sosy
Pixabay/TW0501/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
Styl życia
Sosy do sałatek – 4 sprawdzone przepisy
Sosy do sałatek zupełnie odmieniają smak potrawy – mogą ją zepsuć lub wydobyć smak składników. Wypróbuj 4 sprawdzone przepisy, które znalazły już wielu zwolenników. Sałatki to bogactwo witamin i minerałów, dlatego warto je jeść. Sosy do sałatek są tak różnorodne, że każdy znajdzie coś dla siebie.

Sosy do sałatek zupełnie odmieniają smak potrawy – mogą ją zepsuć lub wydobyć smak składników. Wypróbuj 4 sprawdzone przepisy, które znalazły już wielu zwolenników. Sałatki to bogactwo witamin i minerałów, dlatego warto je jeść. Sosy do sałatek są tak różnorodne, że każdy znajdzie coś dla siebie. Sos jogurtowo-śmietanowy do sałatki krok po kroku Rada : Jeśli nie masz świeżych ziół, możesz użyć suszonych.   Składniki: 220 gramów jogurtu naturalnego, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 1 pęczek świeżego koperku, 1 natka pietruszki, pięć gałązek świeżej bazylii, 0,2 szklanki soku z cytryny, sól, pieprz ziołowy. Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Dokładnie wymieszaj jogurt ze śmietaną. 2. Koperek, pietruszkę i bazylię pokrój na małe kawałeczki. 3. Wszystkie składniki wrzuć do miski. 4. Połącz sok z cytryny zresztą składników. 5. Dopraw solą i pieprzem. 6. Wszystko wymieszaj. 7. Odstaw do lodówki, żeby składniki mogły się przegryźć. Vinegret – francuski sos do sałatki Rada : Sos możesz przechowywać w lodówce 2 dni.   Składniki: 4 łyżki oliwy z oliwek , 1 łyżka octu winnego, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka miodu, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Czas przygotowania : 15 minut Stopień trudności : łatwe   Sposób przygotowania: 1. Obierz czosnek. 2. Przepuść czosnek przez praskę. 3. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki z wyjątkiem oliwy. 4. Delikatnym strumieniem wlewaj oliwę. 5. Przelej wszystko do słoika. 6. Zakręć słoik. 7. Kilka razy...

Sos winegret w miseczce.
©bit24/fotolia
Styl życia
Przepis na sos winegret w wersji z musztardą oraz ostrą czerwoną papryką
Sos winegret to połączenie oliwy z miodem, musztardą, octem winnym i ziołami prowansalskimi. Do sałatki greckiej można także zrobić sos, dodając ostrą czerwoną paprykę w proszku, czosnek oraz ser feta. Składniki miksuje się na jednolitą masę. Powstały dressing najlepiej przechowywać w lodówce.

Sos winegret to połączenie oliwy z miodem, musztardą, octem winnym i ziołami prowansalskimi. Do sałatki greckiej można także zrobić sos, dodając ostrą czerwoną paprykę w proszku, czosnek oraz ser feta. Składniki miksuje się na jednolitą masę. Powstały dressing najlepiej przechowywać w lodówce.   Klasyczna sałatka grecka zawiera w sobie: sałatę lodową , pomidory (zwykłe lub koktajlowe), czerwoną cebulę, zielony ogórek, czarne oliwki i ser feta. Pokrojone na drobniejsze części składniki sałatki kropi się oliwą z oliwek i zalewa sosem winegret . Przepis na sos winegret z musztardą i miodem, krok po kroku Zamiast miodu można użyć białego lub trzcinowego cukru .    Składniki: 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka miodu, 6 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego (ma ciemny kolor), 1 łyżka octu winnego (np. z jasnych winogron), szczypta ziół prowansalskich, 0,5 łyżeczki soli.   Czas przygotowania: 5 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Ocet, miód, musztardę i oliwę wlej do miseczki i dokładnie wymieszaj. Dodaj zioła prowansalskie i sól. Wymieszaj i spróbuj. Jeżeli sos jest za mało słony, dodaj jeszcze szczyptę soli. Gotowe. Przepis na sos do sałatki greckiej z ostrą papryką Do wykonania sosu przyda się blender oraz wysokie naczynie, w którym będzie można miksować składniki.   Składniki: około 50 mililitrów wyciśniętego soku z cytryny, 2 łyżki octu winnego (np. z jasnych winogron), 2 łyżeczki cukru, 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki w proszku, szczypta czarnego mielonego pieprzu, 3 ząbki czosnku około 60 gramów sera feta, około 200 mililitrów oliwy z oliwek (niepełna...

sos tabasco
© al62/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na domowy sos tabasco
Sos tabasco można przyrządzić z papryczek chili, octu winnego, soli oraz suszonej papryki. Ten bardzo ostry sos to doskonały dodatek dla mięs i zup. Jest on także składnikiem popularnych drinków.

Sos tabasco można przyrządzić z papryczek chili, octu winnego, soli oraz suszonej papryki. Ten bardzo ostry sos to doskonały dodatek dla mięs i zup. Jest on także składnikiem popularnych drinków.   Nazwa „tabasco” jest zastrzeżona. Sos o tej nazwie może produkować tylko firma McIlhenny Co. z Luizjany na Południu Stanów Zjednoczonych. Przepis podany w naszym artykule będzie więc raczej przepisem na sos à la tabasco. Zastosowanie sosu tabasco Ostry, wyciskający łzy z oczu sos tabasco, to popularny dodatek do dań kuchni meksykańskiej , kuchni tex-mex , czyli kuchni pogranicza Meksyku i Stanów Zjednoczonych. Można używać go między innymi do marynowania mięs , przyprawiania dań mięsnych, dań z fasolą, dodawać do zup i sosów. Tabasco uratuje dania, których smak po przygotowaniu okazał się zbyt mdły. Wystarczy kilka kropel tego sosu, żeby dodać wyrazistego smaku każdej potrawie. Tabasco jest również składnikiem popularnych drinków: Krwawej Mary oraz wściekłego psa. Jak zrobić w domu sos tabasco Składniki (na ok. 200-250 ml sosu): 150 g papryczek chili , 150 ml octu winnego, 2 łyżki suszonej czerwonej papryki (słodkiej, ostrej lub pół na pół), 1 łyżka soli.   Czas przygotowania: 20 minut + 3 dni w lodówce + 20 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Papryczki chili pokrój drobno. Włóż papryczki do słoika, zasyp solą, słoik zamknij. Słoik wstaw do lodówki na 3 dni. Po 3 dniach dokładnie zblenduj papryczki. Masę, która powstanie z papryczek, przełóż do rondelka, dolej wino i dodaj suszoną paprykę. Zamieszaj i zagotuj. Przetrzyj ugotowaną masę przez sito. Gorący sos zamknij w buteleczce lub słoiku.   Smacznego!   Pasuje do różnych sałatek. Poznaj przepis na domowy sos winegret . Pomysł na obiad - spaghetti. Oto dwa...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner