Party Stories
Schab z żurawiną
Flickr/Randy OHC/CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/
Styl życia

Schab z żurawiną – pomysł na odświętny obiad

Schab z żurawiną wydaje się być luksusowym daniem. Wygląda bardzo efektownie, równie dobrze smakuje. Tak naprawdę nie wymaga wielu składników, a jego przygotowanie jest banalnie proste.

Schab z żurawiną wydaje się być luksusowym daniem. Wygląda bardzo efektownie, równie dobrze smakuje. Tak naprawdę nie wymaga wielu składników, a jego przygotowanie jest banalnie proste.

 

Na przygotowanie schabu z żurawiną lepiej zarezerwować sobie dwa dni, ponieważ dobrze, by mięso mogło przez całą noc marynować się i przechodzić żurawinowym aromatem. Możesz na przykład przygotować je w sobotę wieczorem, by na drugi dzień tylko wstawić do piekarnika i zaserwować gościom prawdziwie odświętny niedzielny obiad.

 

Składniki:

- 1,5 kg schabu w całości,

- 0,5 szklanki białego wina,

- 0,5 opakowania suszonej żurawiny,

- 2 ząbki czosnku,

- 1 łyżka majeranku,

sól, pieprz, oliwa.

 

Czas przygotowania: 120 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

1. W umytym i osuszonym mięsie na środku zrób długim nożem nacięcie przez całą jego długość.

2. Wypełnij ciasno otwór żurawiną na całą długość.

3. Nasmaruj z zewnątrz mięso oliwą, sprasowanym czosnkiem, posyp solą i pieprzem.

4. Resztę żurawiny drobno posiekaj, wymieszaj z majerankiem i obtocz w tym schab.

5. Wstaw mięso do lodówki (najlepiej na całą noc).

6. Po wyjęciu mięsa – rozgrzej piekarnik do 160 stopni.

7. Włóż schab do rękawa do pieczenia, przełóż do naczynia żaroodpornego i polej winem.

8. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 1,5 godziny.

 

Schab możesz ustawić na stole w całości lub pokroić na plastry i dodatkowo polać sosem żurawinowym.

 

Schab z żurawiną możesz przygotować także w wersji rolady:

Składniki:

  • 1,5 kg schabu wieprzowego bez kości,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki tartego chrzanu,
  • 30 dag suszonej żurawiny,
  • 50 dag wędzonego boczku,
  • sól, pieprz

Czas przygotowania: 120 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

1. Rozkrój schab na prostokątny płat mięsa.

2. Mięso posól, posyp pieprzem z obu stron.

3. Z wierzchu posmaruj musztardą, tartym chrzanem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

4. Boczek pokrój na plastry i podsmaż na patelni. Ułóż na mięsie.

5. Rozłóż na mięsie i boczku żurawinę.

6. Zwiń mięso jak roladę, ciasno zasznuruj dratwą.

7. Podsmaż roladę na patelni na niewielkiej ilości oliwy.

8. Podsmażoną roladę piecz przez godzinę w piekarniku w 160 stopniach.

 

Smacznego!

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
stół świąteczny z barszczem i bigosem
©teressa/Fotolia
Styl życia
Przepisy, którymi zachwycisz gości podczas świątecznego obiadu
Na świąteczny obiad można przygotować tradycyjną kwaśnicę, schab pieczony i bigos. Do tego świąteczna nalewka własnej roboty, oparta na suszonych owocach i bakaliach.

Na świąteczny obiad można przygotować tradycyjną kwaśnicę, schab pieczony i bigos. Do tego świąteczna nalewka własnej roboty, oparta na suszonych owocach i bakaliach.   Świąteczny obiad to wyjątkowa chwila - nareszcie jest okazja, by spotkać się całą rodziną i powspominać dawne czasy. Oprócz typowo świątecznych detali jak choinka, stroiki czy odświętne ubrania, należy też zadbać o to, by potrawy na świątecznym stole były na tyle apetyczne, by nikomu nie chciało się od niego odchodzić. Must have na świątecznym obiedzie Co prawda od kilku lat nie ma już obowiązku przestrzegania postu podczas kolacji wigilijnej, jednak w większości polskich domów pozostaje się przy tej tradycji. 24 grudnia wielu z nas nadal serwuje tylko bezmięsne potrawy i nie pije alkoholu. Natomiast kolejne świąteczne dni są czasem, gdy można bardziej sobie pofolgować. Podczas świątecznego obiadu nie może zabraknąć typowo świątecznych dań , takich jak schab ze śliwką, z żurawiną czy bigos – najlepiej z suszonymi grzybami i śliwkami. Jeśli jednak zależy ci na tym, by zrobić jak najlepsze wrażenie na gościach, spróbuj wyjść poza kanon. Schab na świąteczny obiad – nie tylko ze śliwką! Wypróbuj schab nadziewany nie śliwką czy żurawiną, ale… kasztanami i bakaliami.   Składniki: 2 kg schabu, pół szklanki pokruszonych kasztanów jadalnych, pół szklanki bakalii: suszonej moreli, żurawiny, fig, rodzynek, orzechów, szklanka wytrawnego białego wina, 1 łyżka oliwy, pół litra bulionu, 3 łyżki masła, przyprawy: musztarda, kolendra, pieprz, gruboziarnista sól. Czas wykonania: powyżej godziny Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Zrób wzdłuż schabu nacięcie – przekrój go z jednej strony, by można było schab otworzyć (jak książkę) i zamknąć. Środek posyp pokruszonymi...

Domowe ciasto żurawinowe.
©Brent Hofacker/Fotolia
Styl życia
Przepisy na ciasto, muffinki i kaszę manną z dodatkiem żurawiny
Żurawina prócz tego że idealnie nadaje się do pieczeni z dzika lub indyka, to również jest smacznym dodatkiem do deserów i ciast.

Żurawina prócz tego że idealnie nadaje się do pieczeni z dzika lub indyka, to również jest smacznym dodatkiem do deserów i ciast.   Picie soku z żurawiny przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych. Dodatkowo zapobiega powstawaniu stanów zapalnych układu moczowego i rozwijaniu się próchnicy . Żurawina bogata jest w błonnik, witaminy grupy B, C, potas, fosfor i wapń. Deser z kaszy manny z żurawiną i czekoladą Kasza manna z żurawiną i gorzką czekoladą to wyśmienity, puszysty deser idealny na każdą okazję .   Potrzebujesz: garnka, miksera.   Składniki: 1200 ml mleka, 8 łyżek kaszy manny , 8 łyżek cukru, 2 łyżeczki ekstraktu wanilinowego, 150 g czekolady gorzkiej , 150 g konfitury żurawinowej, 4 łyżki żurawiny suszonej, 1 łyżkę przyprawy korzennej.   Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Zagotuj 1 litr mleka. Dodaj cukier i ekstrakt wanilinowy. Wsyp kaszę, cały czas mieszając. Gotuj około 3 minut. Wstaw garnek do zlewu z zimną wodą, by masa przestygła. Gdy przestygnie, zmiksuj ją mikserem. Mieszając, dosyp przyprawę korzenną. Czekoladę rozpuść w misce nad wrzącą wodą. Dodaj 200 ml mleka i konfiturę żurawinową. Dokładnie wymieszaj. Do pucharków nakładaj masę naprzemiennie, 3 łyżki masy na 1 łyżkę czekolady. Deser posyp po wierzchu suszoną żurawiną. Gotowe. Smacznego! Muffinki marchewkowe z żurawiną Muffinki są szybkie i proste w przygotowaniu. W połączeniu z żurawiną i marchewką idealnie nadają się jako deser do kawy lub herbaty .   Potrzebujesz: foremek na muffinki, dwóch misek, miksera.   Składniki: 250 g mąki, 2 marchewki, pół szklanki cukru, 1 jajko, 250 ml mleka, 100 ml...

pokrojony schab ze śliwką na świątecznym stole
©teressa/Fotolia
Styl życia
Świąteczne potrawy – schab nadziewany śliwkami
Do popularnych potraw świątecznych, które często goszczą na stole pierwszego i drugiego dnia Świąt, należy schab ze śliwką. Potrawa jest smaczna, efektowna, a jednocześnie nie wymaga wielu zabiegów. Poradzi sobie z nim nawet początkująca pani domu.

Do popularnych potraw świątecznych, które często goszczą na stole pierwszego i drugiego dnia Świąt, należy schab ze śliwką. Potrawa jest smaczna, efektowna, a jednocześnie nie wymaga wielu zabiegów. Poradzi sobie z nim nawet początkująca pani domu. Tradycyjny schab ze śliwką Składniki: 1 kg schabu, garść suszonych śliwek, sól, pieprz. Czas przygotowania: 90 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: umyj i osusz schab , wytnij na środku schabu przez całą jego długość otwór, natrzyj mięso solą i pieprzem, po czym odstaw na 24h do lodówki, po dobie do otworu w schabie włóż suszone śliwki – tak, żeby był ułożone równomiernie na całej długości mięsa, podsmaż schab ze wszystkich stron na rumiano, przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej mięso odrobiną wody, piecz przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Smacznego! Schab ze śliwką w marynacie Składniki: 1 kg schabu bez kości, 10 suszonych śliwek, sól, czosnek, pieprz Składniki marynaty: 2 liście laurowe , 3 ziarna ziela angielskiego, 3 ziarna czarnego pieprzu, 1 kostka rosołowa, 1 łyżeczka uniwersalnej przyprawy, łyżeczka owoców jałowca, 2 ząbki czosnki, 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki ostrej musztardy, pół łyżeczki tymianku, szczypta curry, pół szklanki oleju, szklanka wody. Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania marynaty: pieprz, ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe i kostkę rosołową gotuj pod przykryciem 10 minut, ostudź lekko wywar, dodaj musztardę, miód, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, łyżeczkę soli, olej. pozostaw do...

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner