drewniana miseczka z suszoną żurawiną
©CUKMEN/Fotolia
Styl życia

Jakie właściwości i ile kalorii ma suszona żurawina?

Żurawina może być pomocna nie tylko w profilaktyce związanej z pracą układu moczowego, ale pomaga także dbać o zęby i serce.

Żurawina może być pomocna nie tylko w profilaktyce związanej z pracą układu moczowego, ale pomaga także dbać o zęby i serce.

 

Żurawina wspomaga profilaktykę i leczenie wielu chorób. W swojej naturalnej postaci (46 kcal na 100 gramów), ze względu na zawartość kwasu jabłkowego i cytrynowego ma dość cierpki smak, dlatego częściej wykorzystywana jest żurawina suszona. Jak na suszony owoc przystało, w takiej formie jest dodatkiem bardziej kalorycznym – w 100 gramach żurawiny suszonej jest 320 kcal.

Suszona żurawina w profilaktyce wielu chorób

Owoce żurawiny znajdują szerokie zastosowanie w profilaktyce zdrowotnej. Dzięki zawartości bioflawonoidów rozszerzają naczynia krwionośne i zapobiegają powstawaniu zakrzepów, dzięki czemu zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia oraz miażdżycy, również poprzez wpływ na poziom cholesterolu we krwi.

 

Żurawina wspomoże także profilaktykę chorób żołądka, dzięki temu, że powstrzymuje ona osadzanie się w śluzówce żołądka bakterii wywołujących wrzody, np. Helicobacter pylori.

 

Korzystny wpływ żurawina ma również na jamę ustną, zarówno zęby, jak i dziąsła, ograniczając rozwój płytki nazębnej i paradontozy.

 

Dzięki swoim właściwościom suszona żurawina pomaga także kobietom w okresie menopauzy radzić sobie z jej objawami.

Żurawina chroni też drogi moczowe

Jedno z bardziej znanych zastosowań żurawiny związane jest z ochroną i leczeniem dróg moczowych. Jest ona częstym składnikiem leków pomagających przy tego typu dolegliwościach. Dzięki swoim właściwościom zapobiega lub ogranicza przyleganie drobnoustrojów (np. bakterii E.coli), które wydalone z moczem nie powodują infekcji dróg moczowych lub zapalenia pęcherza. Osoby, które mają problemy z nawracającymi infekcjami dróg moczowych, powinny jeść żurawinę regularnie.

Kto powinien być ostrożny decydując się na żurawinę

Żurawina nie jest wskazana dla osób, które przyjmują leki o działaniu przeciwzakrzepowym (zawierające warfarynę), gdyż substancje zawarte w żurawinie powodują utrudnienie usuwania leku z organizmu i mogą być przyczyną wystąpienia krwotoku.

 

Przed zakupem dobrze zapoznać się z etykietą, bo często suszona żurawina jest dosładzana, choć można znaleźć również produkt bez żadnych dodatków. Suszona żurawina ma nie tylko walory zdrowotne, ale także smakowe i świetnie sprawdza się w kuchni jako dodatek do dań i deserów.

 

Owoce żurawiny
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Żurawina – naturalna ochrona dróg moczowych
Żurawina wielkoowocowa, żurawina amerykańska czy żurawina drobnolistna. Wszystkie odmiany żurawiny mają podobne właściwości lecznicze. Owoce żurawiny są szczególnie cenione w leczeniu schorzeń układu moczowego.

Żurawina wielkoowocowa, żurawina amerykańska czy żurawina drobnolistna. Wszystkie odmiany żurawiny mają podobne właściwości lecznicze. Owoce żurawiny są szczególnie cenione w leczeniu schorzeń układu moczowego.   Prowadzone są obecnie badania w celu potwierdzenia antynowotworowego działania żurawiny. Żurawina – składniki odżywcze Żurawina zawiera wiele witamin i składników, które wykazują działanie lecznicze. Są to m.in. makroelementy (fosfor, potas, magnez), antyoksydanty (np. flawonoidy, antocyjany), kwas chinowy, witaminy (A, C, B1, B2), taniny i błonnik. Żurawina na drogi moczowe Żurawina w leczeniu chorób układu moczowego działa przede wszystkim antybakteryjnie . Nawet szczepy bakterii odpornych na antybiotyki nie opierają się jej działaniu. Lecznicze działanie soku z żurawiny w schorzeniach dróg moczowych zostało poparte wieloletnimi badaniami. Oprócz tego żurawina jest szczególnie przydatna w profilaktyce chorób układu moczowego. Działa korzystnie na wypłukiwanie i rozdrabnianie kamieni nerkowych. Warto stosować żurawinę w celach profilaktycznych szczególnie w przypadku podatności na infekcje urologiczne. Żurawina - właściwości lecznicze: choroby przyzębia, wrzody żołądka, ochrona serca Płyn do płukania jamy ustnej z wyciągiem z żurawiny przy regularnym stosowaniu pomaga usunąć większość bakterii odpowiedzialnych za powstawanie próchnicy oraz za stany zapalne dziąseł. Antybakteryjne działanie żurawiny, szczególnie na bakterie ze szczepu Helicobacter pylori , które są przyczyną zapaleń błony śluzowej żołądka oraz wrzodów żołądka i jelit powoduje, że powinna być spożywana przez osoby cierpiące na te dolegliwości lub zagrożone ryzykiem ich wystąpienia.   Flawonoidy zawarte w owocach żurawiny mają działanie szczególnie korzystne dla serca, ponieważ wpływają na prawidłowe ciśnienie krwi oraz...

Miska świeżej żurawiny.
©Brent Hofacker/Fotolia.com
Styl życia
Żurawina – przepisy lecznicze: nalewka, sok i napar
Preparaty lecznicze z żurawiny pomagają w leczeniu infekcji dróg moczowych oraz wrzodów żołądka, wzmacniają także odporność i zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się organizmu. Z owoców można przyrządzić produkty lecznicze, takie jak nalewka, sok oraz napar.

Preparaty lecznicze z żurawiny pomagają w leczeniu infekcji dróg moczowych oraz wrzodów żołądka, wzmacniają także odporność i zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się organizmu. Z owoców można przyrządzić produkty lecznicze, takie jak nalewka, sok oraz napar.   Między innymi ze względu na swoje silne właściwości antyoksydacyjne żurawina uznawana jest za tzw. „super food”, czyli naturalną żywność wyjątkowo bogatą w substancje o korzystnym wpływie na zdrowie. Lecznicze właściwości żurawiny Duża ilość proantocyjanidów w owocach żurawiny zapobiega przyleganiu bakterii wywołujących infekcje do ścian narządów układu moczowego, np. pęcherza. W badaniach udowodniono , że wyciąg z żurawiny pomaga w zwalczaniu infekcji układu moczowego , które pojawiają się często u kobiet po operacjach ginekologicznych. Żurawina ma ponadto właściwości probiotyczne, wspomaga tworzenie się korzystnej mikroflory bakteryjnej w organizmie. Dobre bakterie wzmacniają odporność organizmu i zapobiegają nawrotom zakażeń bakteryjnych.   Proantocyjanidy, zapobiegają również przyleganiu bakterii do zębów i dziąseł, dzięki czemu żurawina ma korzystny wpływ na zdrowie jamy ustnej. Chroni przed próchnicą oraz chorobami dziąseł i przyzębia, np. paradontozą.   Owoce żurawiny zawierają polifenole, które zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy, nadciśnienia i innych chorób układu krążenia. Ponadto spowalniają rozwój nowotworów prostaty, wątroby, piersi, jajników i odbytnicy. Żurawina ma dużo witaminy C oraz witaminy E, przeciwutleniaczy, które wzmacniają odporność i chronią przed przedwczesnym starzeniem się organizmu. Żurawina stosowana jest także w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy.   Żurawinę najlepiej spożywać na surowo , ponieważ wtedy najpełniej można skorzystać z jej właściwości zdrowotnych. Jej...

suszone owoce na białym tle
©dream79 /Fotolia
Styl życia
Czy podczas odchudzania można jeść suszone owoce?
Co prawda owoce suszone są bardziej kaloryczne od świeżych, ale mają wiele prozdrowotnych właściwości, a niektóre z suszonych owoców świetnie będą wspomagać proces odchudzania.

Co prawda owoce suszone są bardziej kaloryczne od świeżych, ale mają wiele prozdrowotnych właściwości, a niektóre z suszonych owoców świetnie będą wspomagać proces odchudzania. Prozdrowotne właściwości suszonych owoców Suszone owoce świetnie sprawdzają się w profilaktyce i wspomaganiu leczenia niektórych chorób. Mają właściwości, które wpływają na sprawniejsze działanie organizmu. Na przykład suszone morele dzięki zawartości witamin A, E i C mają skondensowaną moc przeciwutleniającą . Oznacza to, że pomagają w zwalczaniu wolnych rodników, które w nadmiarze powodują przyspieszenie procesu starzenia się, osłabienie odporności organizmu, a nawet mogą przyczynić się do rozwoju raka. Z kolei suszona żurawina znana jest ze swoich właściwości leczniczych i stosowana w profilaktyce chorób związanych z układem moczowym . Okazuje się, że ma również drogocenny wpływ na pracę układu krwionośnego i pomaga dbać o zęby i dziąsła. Przy odchudzaniu bardzo korzystne będzie sięgnięcie po suszone śliwki . Dzięki swoim właściwościom rewelacyjnie regulują pracę jelit i wspomagają proces trawienia. Już trzy suszone owoce dziennie, jedzone regularnie, poprawią funkcjonowanie układu pokarmowego. Kaloryczność suszonych owoców Ponieważ w procesie suszenia z owoców usuwana jest woda , są one skoncentrowanym źródłem wielu witamin i minerałów, ale jednocześnie zawierają więcej kalorii niż owoce świeże. Przybliżona zawartość kaloryczna w 100 gramach niektórych owoców świeżych i suszonych: śliwki (świeże 45 kcal, suszone 240 kcal), morele (świeże 48 kcal, suszone 241 kcal), żurawina (świeża 46 kcal, suszona 320 kcal), mango (świeże 60 kcal, suszone 333 kcal), jagody (świeże 55 kcal, suszone 315 kcal), jabłka (świeże 52 kcal, suszone 240 kcal). Na co trzeba uważać wybierając suszone owoce w trakcie odchudzania Osoby, które się...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner