Party Stories
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Sanah
Paulina Sykut-Jeżyna w Sopocie
Doda z mężem Emilem Stępniem
Przyjęcie w ogrodze, na talerzach ustawiono przystawki.
©Africa Studio/stock.adobe.com
Styl życia

Przepisy na 2 wegańskie przekąski idealne na garden party

Wegańskie przekąski na imprezę to doskonały pomysł na urozmaicenie jadłospisu wszystkożerców oraz opcja dla osób nie jedzących produktów pochodzenia zwierzęcego. Warto sięgać po nowe przepisy i eksperymentować z dodatkami, nowe smaki zawsze wprowadzają powiew świeżości w monotonne i sprawdzone dania.

Wegańskie przekąski na imprezę to doskonały pomysł na urozmaicenie jadłospisu wszystkożerców oraz opcja dla osób nie jedzących produktów pochodzenia zwierzęcego. Warto sięgać po nowe przepisy i eksperymentować z dodatkami, nowe smaki zawsze wprowadzają powiew świeżości w monotonne i sprawdzone dania.

 

Wegańskie przekąski są idealne na garden party, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby któryś z pomysłów wykorzystać jako drugie śniadanie, dodatek do grilla czy obiadu.

 

Przepis na wegańskie i bezglutenowe marynowane paluszki z tofu w złotej panierce z sezamem

 

Składniki na około 10-12 paluszków:

  • 180 g wędzonego tofu – czyli standardowe opakowanie,
  • pół szklanki mąki z ciecierzycy,
  • ¼ szklanki zimnej wody,
  • 4 łyżki białego lub czarnego sezamu,
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
  • olej do smażenia – najlepiej rzepakowy lub rafinowany kokosowy,
  • świeżo mielony czarny pieprz.

 

Czas przygotowania: około 45 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Odsącz tofu z zalewy i pokrój wzdłuż w paski o grubości około 1 cm.
  • Wymieszaj mąkę z ciecierzycy z wodą, przyprawami, sosem sojowym i sezamem. Panierka powinna mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Zostaw 2 łyżki sezamu do posypania tofu na patelni.
  • Obtaczaj każdy paluch z tofu w panierce i smaż z obu stron na złoty kolor. W momencie, gdy tofu będzie się smażyło z jednej strony, drugą oprósz jeszcze sezamem.
  • Wykładaj usmażone paluchy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

 

Przygotowane w ten sposób paluchy z tofu znakomicie komponują się z sosem koperkowym, guacamole, gazpacho lub majonezem z nerkowców. Mogą być też wykorzystane jako „parówka” w wegańskim hot-dogu.

 

Przepis na wegańskie ciasteczka rozmarynowe

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej lub zwykłej pszennej,
  • pół szklanki wcześniej schłodzonej oliwy z oliwek,
  • płaska łyżeczka soli lub 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego,
  • 3 łyżki bardzo drobno posiekanego świeżego rozmarynu,
  • zimna woda.

 

Czas przygotowania: około 45 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki (oprócz wody) posiekaj nożem i wrzuć do miski. Zacznij powoli dodawać wodę (cały czas mieszając) w takiej ilości, aby wszystko się dobrze połączyło. Ciasto powinno mieć taką strukturę jak ciasto kruche, czyli lekko twarde i delikatnie sypkie.
  • Uformuj z ciasta kulkę i wstaw do lodówki na 45 minut.
  • Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na grubość około 5 mm i zacznij wykrawać dowolne kształty. Możesz też pokroić je w paski szerokości około 4 cm.
  • Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz przez 15 minut. Przed podaniem wystudź.

 

Ciasta rozmarynowe są idealnym „nabierakiem” do wszelkiego rodzaju past, np. hummusu.

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Kolorowa pizza z wegańskimi składnikami.
©nata_vkusidey/Fotolia.com
Styl życia
Pizza wegańska z oliwkami, z tofu oraz pizza wegańska bez drożdży
Ciasto na wegańską pizzę można przygotować zarówno na drożdżach, jak i bez ich użycia. Do niej warto dodać sos pomidorowy, np. z passaty z odrobiną oliwy i ziół. Pizzę piecze się przez około 15 minut w temperaturze od 200 do 250 stopni.

Ciasto na wegańską pizzę można przygotować zarówno na drożdżach, jak i bez ich użycia. Do niej warto dodać sos pomidorowy, np. z passaty z odrobiną oliwy i ziół. Pizzę piecze się przez około 15 minut w temperaturze od 200 do 250 stopni.   Do wegańskiej pizzy można użyć warzyw, ziaren, sosów bez śmietany oraz przypraw. W sprzedaży są dostępne specjalne wegańskie sery bez zawartości mleka . Można też je zrobić samodzielnie, np. z orzechów nerkowca .   Wegańska pizza z oliwkami   Składniki na ciasto: 240 g mąki pszennej, 1 saszetka suchych drożdży (7 g), ½ łyżeczki soli, 1 łyżka cukru, ¾ szklanki ciepłej wody, 1 łyżka sezamu, kilka kropel oliwy z oliwek .   Składniki na sos: 300 g passaty pomidorowej, 1 czerwona cebula, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżka słodu.   Dodatki: oliwki według uznania, ½ łyżki oliwy z oliwek, garść startego wegańskiego sera żółtego .   Czas przygotowania: około 2 godzin Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Wymieszaj mąkę, cukier, sól i sezam w misce. Rozpuść drożdże w wodzie i wlej do miski z suchymi składnikami. Wymieszaj całość. Posmaruj ręce oliwą i zagnieć kulkę z ciasta. Włóż ją do miski wysmarowanej oliwą i przykryj ściereczką. Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na około godzinę, aby wyrosło. Zacznij przygotowywać sos: obierz i pokrój cebulę. Obierz i posiekaj czosnek. Podsmaż obydwa warzywa na patelni do zeszklenia. Dodaj do nich passatę pomidorową. Dodaj przyprawy i gotuj sos przez 15-20 minut na niewielkim ogniu. Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pokrój oliwki. Uformuj okrągły placek z ciasta...

Wegańskie przepisy z fasolką szparagową
© CUKMEN/Adobe Stock
Styl życia
Wegańskie przepisy z fasolką szparagową – sałatka z fasoli i tofu oraz fasolka szparagowa w cieście z sezamem
Fasolka szparagowa to znakomity dodatek do wegańskich dań. Można ją zapiekać z warzywami i tofu, dodawać do sałatek oraz tart. Ze względu na neutralny smak i sprężystą strukturę fasolka szparagowa świetnie smakuje w wersji ugotowanej al dente z dodatkiem prażonych z sosem sojowym ziaren słonecznika.

Fasolka szparagowa to znakomity dodatek do wegańskich dań. Można ją zapiekać z warzywami i tofu, dodawać do sałatek oraz tart. Ze względu na neutralny smak i sprężystą strukturę fasolka szparagowa świetnie smakuje w wersji ugotowanej al dente z dodatkiem prażonych z sosem sojowym ziaren słonecznika.   Przyrządzając potrawy z fasolki szparagowej należy uważać, aby jej nie rozgotować. Ponadto bardzo ważne jest, aby świeżą fasolkę przed wrzuceniem do wrzątku pozbawić włókien odcinając obie końcówki strączka. Przepis na wegańską sałatkę z fasolki szparagowej, tofu, ziaren słonecznika i oleju sezamowego Składniki: 20 dag fasolki szparagowej zielonej, pół szklanki ziaren słonecznika, 1 łyżka sosu sojowego jasnego , 1 łyżeczka oleju sezamowego, 1 kostka wędzonego tofu , 1 łyżeczka suszonego tymianku, około 10-15 pomidorów suszonych odsączonych z zalewy.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: około 25 minut   Sposób przygotowania: Fasolkę umyj, obierz i pokrój na około 2 cm kawałki i ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Upraż ziarna słonecznika na suchej patelni. Zdejmij patelnię z kuchenki dodaj sos sojowy i dokładnie wymieszaj, odstaw do ostygnięcia. Pokrój tofu i pomidory na drobną kostkę. Odcedź fasolkę, przełóż do miski, dodaj słonecznik, pomidory, tofu i olej sezamowy . Wszystko dokładnie wymieszaj i posyp tymiankiem.   Wegańska sałatka jest znakomitym dodatkiem do pieczonych ziemniaków i dań mącznych, np. klusków śląskich. Przepis na fasolkę szparagową w cieście naleśnikowym z sezamem Składniki: około 20-30 dag fasolki szparagowej zielonej lub żółtej, 1 szklanka mąki, 2 łyżeczki sezamu – wcześniej podprażonego...

Wegański sernik
© lenatru/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na wegańskie odpowiedniki serników: sernik z aquafaby oraz sernik wiedeński
Wegański sernik przygotowuje się m.in. z tofu, kaszy jaglanej lub aquafaby (wody pozostałej po ugotowaniu ciecierzycy lub odlanej z cieciorki w puszce). Do ciasta dodaje się m.in. tofu i kaszę jaglaną.

Wegański sernik przygotowuje się m.in. z tofu, kaszy jaglanej lub aquafaby (wody pozostałej po ugotowaniu ciecierzycy lub odlanej z cieciorki w puszce). Do ciasta dodaje się m.in. tofu i kaszę jaglaną. Wegański odpowiednik sernika można zrobić z aquafaby . Jeśli woda pozostała po ugotowaniu cieciorki, należy ją zredukować, czyli podgrzewać na niewielkim ogniu dotąd, aż zmniejszy objętość o 1/3 i schłodzić. Przepis na wegański sernik wiedeński Składniki (na tortownicę 21 cm): 2 kostki (po 180 g) naturalnego tofu , ½ szklanki kaszy jaglanej, sok z 1 cytryny, 1 1/3 szklanki mleka roślinnego , 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/3 szklanki oleju, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 7 łyżek syropu z agawy lub klonowego, 1/3 szklanki oleju, 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady. Czas przygotowania: około 1,5 godziny Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Opłucz kaszę jaglaną kilka razy , dotąd aż woda nie będzie miała żółtego odcienia.  Zalej kaszę mlekiem roślinnym i gotuj przez 15-20 minut. Powinna być miękka. Wysmaruj tortownicę tłuszczem, np. masłem roślinnym. Nastaw piekarnik na 180 stopni. Pokrój tofu w kostkę i dodaj do kaszy. Wlej do masy sok z cytryny, syrop oraz olej, wsyp cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną. Zblenduj wszystkie składniki. Do masy dodaj rodzynki i wymieszaj całość. Wlej ciasto do tortownicy. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Roztop czekoladę z 4 łyżkami wody lub mlekiem roślinnego i polej nią ciasto. Zostaw ciasto do ostygnięcia. Wegański sernik z aquafaby krok po kroku Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm): 500 g naturalnego tofu, ½ szklanki aquafaby (wody z gotowania ciecierzycy lub ciecierzycy w puszce), 400 ml mleka...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner