Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
Zupa krem w filiżance
©Dani Vincek/Fotolia
Styl życia

Przepis za imbirową zupę krem z białych warzyw z jarmużowymi czipsami

Krem z białych warzyw to pomysł na pyszny dietetyczny i zarazem sycący obiad lub kolację. Seler, korzeń pietruszki, ziemniaki, por, czosnek, biała cebula i imbir to bomby witaminowe, które zawierają mnóstwo drogocennych składników odżywczych. Dodatek imbiru rozgrzeje i przyspieszy spalanie kalorii a jarmużowe czipsy wzbogacą smak i dodadzą chrupkiego i wykwintnego charakteru całemu daniu.

Krem z białych warzyw to pomysł na pyszny dietetyczny i zarazem sycący obiad lub kolację. Seler, korzeń pietruszki, ziemniaki, por, czosnek, biała cebula i imbir to bomby witaminowe, które zawierają mnóstwo drogocennych składników odżywczych. Dodatek imbiru rozgrzeje i przyspieszy spalanie kalorii a jarmużowe czipsy wzbogacą smak i dodadzą chrupkiego i wykwintnego charakteru całemu daniu.

Krem z białych warzyw z imbirem i czipsami z jarmużu – przepis

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwy

Składniki na zupę:

  • 1 mała cukrowa cebula,
  • 1 średniej wielkości por – tylko bała część,
  • 2 duże lub 3 małe korzenie pietruszki,
  • 1 mały lub ½ dużego selera,
  • 3 średniej wielkości ziemniaki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1-2 cm korzenia imbiru lub pół łyżeczki imbiru w proszku,
  • łyżeczka sosu sojowego jasnego,
  • szczypta białego mielonego pieprzu,
  • szczypta zmielonej gałki muszkatołowej,
  • łyżeczka soli himalajskiej,
  • łyżeczka oleju kokosowego.

Składniki na czipsy:

  • łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 garści posiekanych i oddzielonych od łodyg liści jarmużu.

Sposób przygotowania:

1. Warzywa (por, pietruszka, seler) obierz ze skórki i umyj, pokrój na grube plastry oprósz solą i wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 minut.

2. Przygotuj czipsy: oliwę wymieszaj z solą, papryką i startym na tarce lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Jarmuż włóż do wysokiej miski zalej smakową oliwą i dokładnie wymieszaj rękami tak, aby każdy listek był dokładnie natłuszczony. Umieść na oddzielnej blaszce i włóż do piekarnika razem z warzywami.

3. Cebulę posiekaj w piórka i zeszklij w garnku z olejem kokosowym. Dodaj sos sojowy. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę, wrzuć do cebuli, zalej 1,5 l wody i przykryj.

4. Podpieczone warzywa włóż do garnka z cebulą i ziemniakami.

5. Jeżeli czipsy po 15 minutach nie są chrupiące przemieszaj je łopatką i piecz przez następne 5-7 minut.

6. Gotuj zupę na wolnym ogniu do czasu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec dodaj drobno posiekany imbir i gałkę muszkatołową (jeżeli nie pokroisz dokładnie imbiru, podczas blendowania mogą oddzielić się od niego przeszkadzające podczas jedzenia włókna).

7. Zblenduj zupę na gładki krem. Zagotuj i dopraw do smaku pieprzem i solą.

8. Zupę podawaj bez czipsów, aby nie namokły i nie straciły chrupkości najlepiej, aby każdy dodawał je sobie sam do talerza.

Smacznego!


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Wegański krupnik podany na drewnianej tacy.
©aneta_gu/Fotolia.com
Styl życia
Wegetariański krupnik – przepisy na zupę z kaszy gryczanej i jaglanej
Krupnik wegetariański gotuje się z dodatkiem warzyw, takich jak marchewka, pietruszka, seler i cebula. Grzyby lub pieczarki dodają zupie wyjątkowego smaku. Można ją doprawić m.in. lubczykiem, oraz solą i pieprzem.

Krupnik wegetariański gotuje się z dodatkiem warzyw, takich jak marchewka, pietruszka, seler i cebula. Grzyby lub pieczarki dodają zupie wyjątkowego smaku. Można ją doprawić m.in. lubczykiem, oraz solą i pieprzem.   Krupnik w wersji wegetariańskiej można przygotować na bazie kaszy jęczmiennej . Potrawa jest też bardzo smaczna, jeśli zostanie przyrządzona na kaszy pęczak. Zupę najlepiej podawać z drobno posiekanym koperkiem lub natką pietruszki .   Kasza gryczana – przepis na krupnik wegetariański   Składniki: 1/2 szklanki kaszy gryczanej , 1 pietruszka, 2 marchewki, 1/3 selera, 1 cebula, 3 ziemniaki, 4 pieczarki, 5 gałązek natki pietruszki, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki lubczyku, 1/2 łyżeczki czubrycy, 1 liść laurowy, 4 ziela angielskie, 1/2 łyżeczki sosu sojowego, sól, pieprz.   Czas przygotowania: około 40 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Umyj i obierz pietruszkę, marchewkę, ziemniaki i cebulę. Umyj pora i odkrój z niego końcówkę z korzonkami. Obierz cebulę i czosnek. Pokrój ziemniaki i pieczarki w niewielką kostkę, a marchewkę i pora w talarki. Pietruszkę oraz seler skrój w słupki. Wlej 6 1/2 szklanki zimnej wody do dużego garnka. Wrzuć do naczynia gałązki pietruszki i pozostałe warzywa. Dodaj też lubczyk, czubrycę, ziele angielski i liść laurowy. Doprowadź wywar do wrzenia, a następnie gotuj przez 10 minut na średnim ogniu. Wrzuć pieczarki i kaszę gryczaną do garnka. Gotuj całość przez około 20-25 minut. Na kilka minut przed końcem gotowania dodaj sos sojowy. Dopraw zupę pieprzem i solą do smaku.   Wegetariański krupnik z kaszy jaglanej   Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej , 3 cebule, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2...

Bulion warzywny
© Angel Simon/Fotolia.com
Styl życia
Rosół według 5 przemian – przepis na rosół ze skrzydełek
Przepis na rosół według 5 przemian bazuje na skrzydełkach kurczaka i wołowinie. Rosół bez kostki z dużą ilością świeżych warzyw oraz nietypowych przypraw, jak kurkuma i imbir stanowi oryginalne połączenie. Jajka użyte w trakcie gotowania spowodują, że zupa nie straci klarowności.

Przepis na rosół według 5 przemian bazuje na skrzydełkach kurczaka i wołowinie. Rosół bez kostki z dużą ilością świeżych warzyw oraz nietypowych przypraw, jak kurkuma i imbir stanowi oryginalne połączenie. Jajka użyte w trakcie gotowania spowodują, że zupa nie straci klarowności.   Rosół według 5 przemian nazywany jest tak, ponieważ jego składniki odpowiadają pięciu smakom: kwaśny – zielona pietruszka, gorzki – kurkuma, słony - sól, słodki - marchewka, ostry – czosnek. Kuchnia pięciu przemian jest oparta na wschodniej filozofii - polega na jedzeniu produktów w zgodzie z naturą pięciu żywiołów, którym odpowiada pięć smaków. Taka dieta wspomaga przemianę materii i pracę jelit. Rosół ze skrzydełek - przepis Wskazówki: Rosół według 5 przemian możesz podać z makaronem, lanymi kluskami bądź kaszą kukurydzianą. Przed podaniem zupy włóż na talerz pokrojoną marchewkę i poszatkowaną natkę pietruszki.   Składniki: 4 litry wody, 6 skrzydełek kurczaka, 0,5 kg wołowiny lub cielęciny z kością, 4 marchewki, 1 pietruszka , 1 seler, 1 por, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, pęczek zielonej pietruszki, pęczek związanych razem liści selera i kopru , 1/3 łyżeczki tymianku, szczypta kurkumy , 1/3 łyżeczki kminku, 0,5 łyżeczki imbiru, szczypta pieprzu typu cayenne, 1 łyżeczka wegety lub soli, szczypta bazylii, szczypta majeranku.   Czas przygotowania: 2,5 godziny Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Wołowinę zalej wodą i dodaj tymianek, kurkumę oraz kminek. Mięso gotuj na małym ogniu około 1,5 godziny. Marchewki, pietruszkę, seler, por, cebulę oraz czosnek obierz i umyj. Do wołowiny dodaj...

©zia_shusha/Fotololia
Styl życia
Przepisy na wegańską grochówkę i zupę z fasoli
Sycąca zupa nie musi zawierać mięsa. Sekretnym składnikiem wegańskiej grochówki jest wędzona papryka, która nadaje potrawom charakterystyczny, lekko dymny posmak. Zupę z fasoli możesz zrobić szybciej, jeśli zrezygnujesz z moczenia i gotowania fasoli i użyjesz tej z puszki.

Sycąca zupa nie musi zawierać mięsa. Sekretnym składnikiem wegańskiej grochówki jest wędzona papryka, która nadaje potrawom charakterystyczny, lekko dymny posmak. Zupę z fasoli możesz zrobić szybciej, jeśli zrezygnujesz z moczenia i gotowania fasoli i użyjesz tej z puszki.   Bezmięsne zupy mogą być równie sycące, jak ich odpowiedniki z kiełbasą, boczkiem bądź kurczakiem. Zadbaj o ciekawe przyprawy, jak wędzona papryka czy papryczka chili oraz o dużą ilość ziół, a talerz parującej zupy wystarczy za całe danie obiadowe. Przepis na wegańską grochówkę Rada: grochówka jest przepyszna jedzona na gorąco, zarówno od razu po przygotowaniu, jak i odgrzana po kilku dniach. Jeśli wydaje ci się za gęsta, dolej więcej wody.   Składniki (na 6 porcji): 2 szklanki grochu, 2 ziemniaki, 1 marchewka, 1 pietruszka, pół małego selera, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone , 3 łyżki sosu sojowego, kilka łyżek oleju, pół łyżki wędzonej słodkiej papryki, 1 łyżki majeranku, 3 ziela angielskie, 5 listków laurowych, sól, pieprz.   Czas przygotowania: około półtorej godziny (bez moczenia grochu)   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Mocz groch w garnku z wrzątkiem przez 2 godziny. Odlej wodę i wypłucz go pod bieżącą wodą. Pokrój warzywa w kosteczki. Rozgrzej olej w dużym rondlu z grubym dnem i smaż przez 5 minut, często mieszając, cebulę, czosnek, liście laurowe, wędzoną paprykę. Włóż do garnka warzywa, groch i zalej 2 litrami zimnej wody. Dodaj majeranek, sos sojowy, ziele angielskie, odrobinę soli i pieprzu. Gotuj godzinę i na koniec ponownie przypraw szczyptą soli. Podawaj z...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner