Party Stories
Czipsy z jarmużu
© azurita/Fotolia.com
Styl życia

Jarmuż – kulinarny hit i bomba witaminowa w jednym

Jak jeść jarmuż? Na surowo, gotowany, blanszowany, pieczony, duszony, smażony. Jak przygotować jarmuż? Możesz dodawać go do zielonych koktajli, sałatek, zapiekanek, zup, past kanapkowych, pizzy a nawet wyciskać z niego sok. Jarmuż kiedyś był częstym gościem na stołach, na chwilę zapomniany znów wraca do łask. Wyglądem przypomina przerośniętą karbowaną sałatę, w smaku jest lekko pikantny, zbliżony do brokułu i kapusty z orzechową nutą. Ma jędrne, kruche, ciemnozielone liście. Właściwości odżywcze i smak jarmużu w krótkim czasie spowodowały, że stał jednym z głównych składników modnych, a przede wszystkim zdrowych dań.

Jak jeść jarmuż? Na surowo, gotowany, blanszowany, pieczony, duszony, smażony. Jak przygotować jarmuż? Możesz dodawać go do zielonych koktajli, sałatek, zapiekanek, zup, past kanapkowych, pizzy a nawet wyciskać z niego sok. Jarmuż kiedyś był częstym gościem na stołach, na chwilę zapomniany znów wraca do łask. Wyglądem przypomina przerośniętą karbowaną sałatę, w smaku jest lekko pikantny, zbliżony do brokułu i kapusty z orzechową nutą. Ma jędrne, kruche, ciemnozielone liście. Właściwości odżywcze i smak jarmużu w krótkim czasie spowodowały, że stał jednym z głównych składników modnych, a przede wszystkim zdrowych dań.

Jarmuż: właściwości odżywcze

Jarmuż zawiera witaminę A, C, E oraz K, dzięki czemu pozytywnie wpływa na wzrok, skórę oraz układ krążenia. Ponadto znajdziemy w nim magnez, wapń, fosfor, żelazo (100 g jarmużu pokrywa 20% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek – jego wchłanianie ułatwia zawarta w jarmużu witamina C) i wysoką zawartość antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy walczących z wolnymi rodnikami. Jedzenie jarmużu wpływa pozytywnie na układ kostny, odpornościowy, obniża poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi. W Japonii używany jako suplement diety, pomocny w leczeniu wielu dolegliwości jest sok z jarmużu - aojiru, którego smak niestety jest trudny do zniesienia.

Jak przygotować jarmuż?

Sezon na jarmuż rozpoczyna się we wrześniu, wtedy możemy cieszyć się świeżymi, młodymi listkami tej rośliny. Później niestety stają się skórzaste i łykowate, w związku z czym nie nadają się już do jedzenia na surowo, a jedynie do termicznej obróbki. Przemrożenie jarmużu powoduje poprawę jego smaku. Jest on dosyć charakterystyczny i nie każdy za nim przepada. Istnieje wiele możliwości wykorzystania tej zdrowej rośliny.

Jarmuż smażony ze śmietaną i czosnkiem

Najprościej przygotować go tak jak szpinak – z czosnkiem i śmietaną. Jarmuż trzeba umieścić na dużym sitku i sparzyć wrzątkiem, po odsączeniu i podzieleniu na mniejsze fragmenty należy go usmażyć na maśle z dodatkiem oliwy. Gdy zmniejszy swoją objętość, dodaje się śmietanę 18%, czosnek i opcjonalnie suszone pomidory pokrojone w drobną kostkę. Całość należy doprawić solą i pieprzem oraz dusić ok 10 minut.

Zielone koktajle z jarmużu

Jarmuż sprawdza się świetnie w zielonych koktajlach - warzywnych i owocowych. Surowy ma najwięcej cennych składników odżywczych. Najprostszy jest koktajl z jarmużu i banana, doprawiony miodem, cynamonem i chili. Składniki należy umieścić w blenderze, dodać jogurt naturalny i zmiksować na gładki napój.

Orientalne danie z jarmużu

Jarmuż można przygotować także w stylu orientalnym. Sparzony i podsmażony na oleju z orzeszków ziemnych jarmuż należy zalać mlekiem kokosowym, dodać chili, sok z limonki, imbir i czosnek. Doprawić solą, sosem sojowym, kurkumą i pieprzem. Danie trzeba dusić około 15 minut, do zgęstnienia mleka kokosowego. Najlepiej smakuje z dodatkiem świeżej kolendry oraz ryżem jaśminowym lub basmati ugotowanym na sypko.

Czipsy z jarmużu

Surowy, podzielony na mniejsze kawałeczki jarmuż można wymieszać z oliwą i solą, a następnie upiec w piekarniku – w ten sposób powstaną bardzo smaczne i chrupiące chipsy.

 

Ponadto, z jarmużu można przyrządzać pyszne zupy, zapiekanki, pasty do pieczywa oraz dipy. Surowe lekko zblanszowane liście jarmużu stanowią bardzo ciekawy fundament lub dodatek do sałatek. Szczególnie dobrze komponuje się z imbirem, makaronem, ananasem i czosnkiem. Oprócz świeżego można również kupić suszony jarmuż.

 

Jarmuż zawiera szczawiany, przez co nie należy go nadużywać, ponieważ nadmiar szczawianów może negatywnie wpływać na pracę układu moczowego oraz kostnego.


 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Jarmuż w koszyku.
©azurita/fotolia
Styl życia
Przepisy na łatwą zupę, sałatkę i makaron z jarmużem
Jarmuż jest bogaty w wartości odżywcze. To podstawowy składnik diety wegan i wegetarian. Można z niego przyrządzać pyszne zupy, sałatki, a nawet makarony.

Jarmuż jest bogaty w wartości odżywcze. To podstawowy składnik diety wegan i wegetarian. Można z niego przyrządzać pyszne zupy, sałatki, a nawet makarony.   Jarmuż ma właściwości przeciwzapalne . Zawiera też spore ilości sulforafanu, który działa przeciwnowotworowo . Jest bogaty w witaminy grupy K, C, karotenoidy, wapń, fosfor, sód i potas. Pomaga również w łagodzeniu obfitych miesiączek . Zupa krem z jarmużu Zupa z jarmużu jest niezwykle łatwa w przygotowaniu, pełna witamin, aromatu i smaku. Może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno .   Potrzebujesz: dużego garnka, blendera.   Składniki: 350 g jarmużu, 1 pietruszka, 2 marchewki, 1 seler, 1 por, 4 ząbki czosnku, 10 g liści laurowych, 4 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziemniaki, 1,5 l wody, 1 łyżka masła, 1 cebula.   Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Umyj i obierz warzywa. Pokrój je w kostkę. Jarmuż umyj, usuń grubsze nerwy i pokrój w kostkę. Rozpuść masło na patelni i podsmaż cebulkę. Do garnka wlej wodę, osól i zagotuj. Dodaj do garnka warzywa, czosnek i podsmażoną cebulę. Dopraw do smaku. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj jarmuż. Przy użyciu blendera zmiksuj na krem i dopraw solą i pieprzem. Podawaj z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Gotowe. Sałatka z jarmużem Jarmuż zmieszany razem z papryką, brokułami i kalafiorem może stworzyć pyszną i bardzo zdrową sałatkę . Warto do niej również przygotować domowy sos.   Potrzebujesz: dwa garnki, dużą miskę.   Składniki: 200 g jarmużu, 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, pół kalafiora, pół brokuła, sól (do smaku), pieprz (do...

dania z niczego, szybkie posiłki
©A_Lein
Styl życia
Kilka pomysłów na dania z niczego
Coś z niczego do jedzenia – tak, to jest możliwe. Wystarczy odrobina kreatywności, chęci i oryginalny pomysł. Oto nasze przepisy.

Coś z niczego do jedzenia – tak, to jest możliwe. Wystarczy odrobina kreatywności, chęci i oryginalny pomysł. Oto nasze przepisy.   Potrawy z niczego przy odrobinie pomysłowości i kreatywności na pewno będą wyśmienite i przykują uwagę biesiadników. Co zatem można przyrządzić z małej liczby składników? Forszmak – regionalny specjał Forszmak to rodzaj zupy lub dania jednogarnkowego o konsystencji zbliżonej do leczo lub gulaszu. Jest świetnym pomysłem na szybki i smaczny obiad. By przyrządzić danie wystarczy, pokroić wędlinę w drobną kosteczkę, podsmażyć na odrobinie tłuszczu i dodać do niej posiekaną cienko cebulkę. Całość należy przełożyć do garnka, doprawić liściem laurowym i zielem angielskim, zalać wywarem z rosołu, po czym dusić na małym ogniu. Po 15 minutach do garnka należy dodać skrojone kiszone ogórki i gotować do momentu aż będą miękkie. Można także dodać pokrojoną marynowaną paprykę. Pod koniec należy dodać koncentrat pomidorowy i doprawić śmietaną, solą i pieprzem. Leczo z kiełbasą Leczo jest kolejnym pomysłem na szybkie danie praktycznie z niczego. Wystarczy na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę , dodać do niej paprykę posiekaną w cienkie paski, odrobinę wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Następnie kiełbasę lub inne wędliny należy pokroić w kostkę i dodać do naczynia z duszonymi warzywami. Całość doprawia się koncentratem pomidorowym, ketchupem i papryką w proszku, a także solą i pieprzem.  Omlety na słodko Omlety na słodko są świetnym pomysłem na śniadanie. Do przygotowania omletów potrzeba 4 jajek , mąki i ulubionego owocowego dżemu. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. W oddzielnym naczyniu do żółtek dodajemy cztery łyżki mąki pszennej i pięć łyżek mleka. Całość miksujemy i dodajemy do białek. Wszystko delikatnie...

Czipsy z jarmużu
© azurita/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na chipsy z jarmużu - zdrowa przekąska z jarmużu

Chipsy z jarmużu to zdrowa i bardzo prosta w przygotowaniu przekąska. Sierpień jest początkiem sezonu na jarmuż, najlepszą wiadomością jest to, że świeże liście można znaleźć w sklepach przez całą jesień i zimę. Odpowiednio przygotowane chipsy są chrupiące i delikatne, a wyczuwalny jest jedynie smak ulubionych przypraw. Poniżej znajdziecie dwa przepisy na chipsy z jarmużu - podstawowy i na ostro . Jarmuż jest niezwykle zdrowym warzywem. Garstka tej sałaty zawiera w sobie całe dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C . Ponadto ma udowodnione działanie antynowotworowe. W jarmużu możemy znaleźć także kwas foliowy, witaminy A, B oraz K, żelazo czy wapń. Najprostszy przepis na chipsy z jarmużu 150 g liści jarmużu 3 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz Jak zrobić chipsy z jarmużu? Liście jarmużu należy umyć i wykroić twarde łodygi. Liście przełożyć do miski, skropić oliwę, doprawić pieprzem i solą oraz dokładnie zamieszać. Na blaszkę wyłożyć papier do pieczenie i przygotowane liście. Między każdym liściem powinien być odstęp. Jeśli liście będą na siebie nachodzić, nie uzyskamy oczekiwanej chrupkości. Piec w 180 stopniach przez 10-15 minut - liście powinny być chrupiące, ale nie spalone. Przepis na chipsy z jarmużu na ostro 150 g jarmuży 3 łyżki oliwy przyprawy: sól, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, papryka chilli - czym więcej, tym chipsy będą bardziej ostre, szczypta granulowanego czosnku opcjonalnie: płatki drożdżowe nieaktywne  Jak zrobić chipsy z jarmużu na ostro? Liście myjemy, odcinamy łodygi. Jeśli mamy duże liście, możemy je pokroić na mniejsze kawałki. Przerzucamy do miski. Oliwę mieszamy z przyprawami i dolewamy do liści. Całości mieszamy rękę, oliwę dokładnie wcieramy w...

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner