Party Stories
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Kawałka smażonego karpia posypane migdałami i natką pietruszki
©teressa/Fotolia
Styl życia

Karp w migdałach - przepis na niepowtarzalną rybę

Karp w migdałach jest znakomitym pomysłem na wigilijny stół, ale nie tylko. Ryba doskonale nadaje się na wczesną kolację czy obiad. Potrawę najlepiej podawać z sosem z czerwonego, wytrawnego wina i rodzynkami.

Karp w migdałach jest znakomitym pomysłem na wigilijny stół, ale nie tylko. Ryba doskonale nadaje się na wczesną kolację czy obiad. Potrawę najlepiej podawać z sosem z czerwonego, wytrawnego wina i rodzynkami.

Karp w migdałach - sprawdzony przepis

Składniki:

  • 800-1000 g karpia,
  • 70 g płatków migdałów,
  • 2-3 jajka,
  • oliwa z oliwek lub olej roślinny,
  • mąka pszenna,
  • sól,
  • pieprz.

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: średni

Sposób przygotowania:

1. Płaty karpia dokładnie umyj i osusz. Pamiętaj, by wyciąć płetwy, część ogonową i ości z części brzusznej. Każdy filet ryby pokrój na cztery kawałki, a resztki mięsa możesz skroić na mniejsze fragmenty i przełożyć do garnka.

2. Resztki ryby zalej zimną wodą (tak, by delikatnie przykryła rybę) i gotuj przez około 20-30 minut.

3. Pozostałe filety karpia natrzyj dokładnie solą, pieprzem i skórką od cytryny, po czym odstaw na kilka minut.

4. Przygotuj trzy talerze. W jednym rozbij i wymieszaj jajka, do drugiego wsyp mąkę, a do trzeciego płatki migdałowe. Kawałki ryby obtocz z dwóch stron w mące, a od strony mięsa jeszcze w jajku i migdałach.

5. Tak przygotowaną rybę umieść na rozgrzanej patelni i zacznij smażyć do osiągnięcia złocistego koloru. Pod koniec przenieś ją do szklanego naczynia.

Sos do karpia

Składniki:

  • cukier,
  • rodzynki,
  • śmietanka 30%,
  • wino czerwone wytrawne (150 ml),
  • masło zamrożone (60 g).

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Wcześniej gotowany bulion rybny odcedź i zagotuj ponownie, zmniejszając jego objętość o połowę.

2. Na patelnię (na tę samą, na której smażyłeś karpia) dodaj rodzynki i cukier. Smaż do czasu, aż cukier zamieni się w złoty karmel i zalej czerwonym winem. Całość dokładnie wymieszaj i odczekaj chwilę aż karmel się rozpuści, a rodzynki zmiękną.

3. Do powstałego sosu dodaj odrobinę skórki z cytryny i wcześniej przygotowany bulion. Następnie do polewy dodaj śmietankę, poczekaj aż się zagotuje po czym dołóż kawałeczek zamrożonego masła. Chwilkę odczekaj, by sos odparował a śmietanka nie ścięła się, po czym do smaku dopraw solą i sokiem z cytryny.

4. Na talerze wyłóż sos i ułóż na nim kawałki karpia. Podawaj z rodzynkami.

Smacznego!


Pieczony karp w całości na talerzu z plastrami cytryny.
© nikolaydonetsk/Adobe Stock
Styl życia
Jak przyrządzić karpia w galarecie po żydowsku lub z karpia po żydowsku w piwie z sosem? Przepis
Jak zrobić karpia po żydowsku? Podpowiadamy przepis na karpia po żydowsku z rodzynkami w piwnym sosie oraz karpia po żydowsku w galarecie. Zaskocz domowników i gości.

Jak zrobić karpia po żydowsku? Podpowiadamy przepis na karpia po żydowsku z rodzynkami w piwnym sosie oraz karpia po żydowsku w galarecie. Zaskocz domowników i gości.   Karp po żydowsku to danie z historią. Unikalny przepis na karpia po żydowsku na słodko wywodzi się z tradycji postnej polskich Żydów. Karp po żydowsku – historia słodkiego smaku Nadziewana ryba to typowe danie spożywane niegdyś w okresie postu przez Żydów zamieszkujących Europę Środkową, Wschodnią i częściowo Zachodnią. Karpia po żydowsku w różnych regionach przygotowuje się na słodko lub na ostro (odpowiednio u Żydów galicyjskich i Litwaków).   Co, ciekawe w tradycyjnych przepisach karp po żydowsku był podawany z chałką, dziś częściej jest to zwykłe pieczywo. Wspólną cechą wszystkich współczesnych przepisów na karpia po żydowsku jest to, że ryba serwowana jest na zimno, w słodkiej galarecie, z dużą porcją rodzynek i migdałów. W niektórych recepturach zalecane jest dodanie do niej jajka czy marchewek. Tradycyjna galareta do karpia po żydowsku przygotowywana jest na bazie rybich głów oraz kręgosłupów. Fani karpia po żydowsku dzielą się na zwolenników podawania go w formie dzwonków, całej ryby albo rozdrobnionego mięsa karpia w postaci farszu z dodatkiem z cebuli, jajek, macy i migdałów. Jak wygląda karp faszerowany po żydowsku? Niektóre gospodynie decydują się wypełnić takim farszem rybę poporcjowaną na dzwonka, inne podają roladę z karpia po żydowsku - farsz zawinięty w skórę ryby, która na talerzu ma imitować całą rybę. Jak zrobić karpia po żydowsku? Podpowiadamy dwa wyjątkowe przepisy na karpia po żydowsku na słodko z sosem oraz karpia w galarecie po żydowsku. Karp po żydowsku z rodzynkami i słodkim sosem Karp po...

Smażony karp na talerzu, posypany rodzynkami
©ekstranio/Fotolia.com
Styl życia
Prosty przepis na wigilijnego karpia w gęstym sosie miodowo-rodzynkowym
Karp w sosie miodowo-rodzynkowym to klasyczne danie kuchni staropolskiej. Jest potrawą idealnie nadającą się na wigilijny stół. Do jej przygotowania potrzeba niewiele ponad pół godziny.

Karp w sosie miodowo-rodzynkowym to klasyczne danie kuchni staropolskiej. Jest potrawą idealnie nadającą się na wigilijny stół. Do jej przygotowania potrzeba niewiele ponad pół godziny.   Najważniejszą potrawą na wigilijnym stole jest ryba. Jest ona starym znakiem chrześcijańskim , symbolizującym tajemnicę. W Polsce najpopularniejszą rybą wigilijną jest karp. Tradycja jego podawania sięga średniowiecza, choć do jej popularyzacji najbardziej przyłożyła się władza PRL-u, która podjęła decyzję o zarybieniu stawów hodowlanych głównie karpiami (ze względu na łatwość hodowli i niską cenę). Właściwości karpia Karp należy do ryb średniotłustych (5,6 g tłuszczu na 100 g, około 110 kalorii). Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 , które poprawiają pamięć oraz zmniejszają ryzyko zawału serca . Dodatkowo karp jest bogaty w witaminy z grupy B (m.in. B1, B6, B12 i PP) oraz składniki mineralne, takie jak wapń, fosfor, potas, żelazo czy sód. Należy jednak pamiętać, że właściwości odżywcze ryby zależą w dużej mierze od paszy, jaką była karmiona. Karp w gęstym sosie miodowo-rodzynkowym po staropolsku Smażone filety z karpia wraz z gęstym sosem miodowo-rodzynkami z dodatkiem migdałów na bazie bulionu warzywnego, to świetny pomysł na pyszne i aromatyczne wigilijne danie . Wspaniale smakuje podane ze świątecznymi ziemniakami.   Potrzebujesz: dwóch patelń, półmiska, sosjerki, garnka.   Składniki na 4 porcje: 600 g filetów z karpia sok z cytryny (do smaku), sól (do smaku), pieprz (do smaku), 4 łyżki oleju.   Sos miodowo-rodzynkowy: 500 ml bulionu warzywnego, 3 łyżki miodu, 50 g rodzynek, 1 cebula, 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki...

Ryba w galarecie
© npls/Fotolia.com
Styl życia
Sprawdzony przepis na karpia w galarecie dla całej rodziny
Karp w galarecie to tradycyjna polska potrawa wigilijna. Przepis na rybę w galarecie w klasycznej wersji – z ozdobami z gotowanej marchewki, groszku i natki pietruszki.

Karp w galarecie to tradycyjna polska potrawa wigilijna. Przepis na rybę w galarecie w klasycznej wersji – z ozdobami z gotowanej marchewki, groszku i natki pietruszki.   Potrawy wigilijne to przede wszystkim ryby. Wśród nich prym wiedzie polski karp. Ryba królewska – bo tak określa się karpia – jest zarówno smaczna, jak i bardzo zdrowa. Karp to źródło białka, witamin z grupy B oraz minerałów: fosforu, potasu, wapnia, żelazu. Karp w galarecie – przepis na zdrową i smaczną potrawę wigilijną Wskazówki: Zanim kupisz karpia , zapytaj sprzedawcę o pochodzenie ryby; Rybę najlepiej kupować żywą z basenu z czystą wodą.   Składniki: 1 karp, 2 cebule, 2 marchwie, 2 korzenie pietruszki, nać pietruszki, pół selera, puszka zielonego groszku, 2 jajka, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu ziarnistego, sok z połówki cytryny, 2 łyżki octu, 2 łyżki żelatyny, szczypta soli, szczypta cukru.   Czas wykonywania: 90 minut Stopień trudności: średni   Sposób przygotowania: Spraw karpia : umyj, usuń łuski, odetnij łeb, pokrój w dzwonka. Obierz i pokrój marchew, pietruszkę, cebulę i seler, a następnie wrzuć do garnka. Gotuj warzywa w lekko osolonej i posłodzonej wodzie przez około 10 minut. Do wywaru dodaj ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i ostrożnie włóż rybę. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Przecedź wywar (warzywa będą później potrzebne). Rybę połóż na talerzu i poczekaj aż ostygnie. Żelatynę rozpuść w 50 ml wody i dodaj do wywaru. Wlej ocet do wywaru. Wywar ponownie zagotuj. Dodaj sok z cytryny. Ugotuj jajka na twardo, przestudź, pokrój na plastry i ułóż na rybie. Odsącz zielony groszek i udekoruj nim rybę. Pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę,...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner