Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Przezroczysta miseczka z sosem z buraków
©HamsterMan/Fotolia
Styl życia

Ćwikła z chrzanem – prosty przepis na buraki

Ćwikła, przygotowana z buraczków jest znakomitym dodatkiem do wielu potraw lub mięs. Najczęściej pojawia się na świątecznym stole lub jako sałatka do kotletów mielonych. Burak czerwony pobudza apetyt i jest lekkostrawny. Ćwikła poprawia pracę wątroby, odkwasza organizm i ułatwia trawienie.

Ćwikła, przygotowana z buraczków jest znakomitym dodatkiem do wielu potraw lub mięs. Najczęściej pojawia się na świątecznym stole lub jako sałatka do kotletów mielonych. Burak czerwony pobudza apetyt i jest lekkostrawny. Ćwikła poprawia pracę wątroby, odkwasza organizm i ułatwia trawienie.

Ćwikła z chrzanem – przepis na buraczki

Ćwikła z chrzanem nie jest trudna do wykonania. Można ją podawać jako dodatek do mięs, do wędlin, ryb lub jako osobną przystawkę.

Składniki:

- 1-1,5 kg buraków czerwonych,

- chrzan (10-15 dag),

- kwasek cytrynowy lub sok z cytryny albo ocet,

- kminek,

- sól,

- cukier.

Sposób przygotowania:

Czerwone buraki dokładnie umyj i zalej gorącą wodą. W takiej postaci gotuj do miękkości (sprawdzaj za pomocą widelca lub noża). Po ugotowaniu warzyw odstaw do przestygnięcia, po czym zetrzyj na tarce na drobnych lub większych oczkach. Te drobniejsze będą bardziej gęste i wytworzą więcej soku. Oczyść dokładnie chrzan i również zetrzyj na tarce. Do chrzanu dodaj kminek, a całość dopraw solą, cukrem i cytryną, kwaskiem lub octem. Dokładnie wymieszaj i spróbuj. Jeśli stwierdzisz, że buraki są zbyt łagodne, dodaj odrobinę chrzanu, który nadaje wyrazistość i ostrość. Do ćwikły możesz dodać ¼ litra wody przegotowanej. Odstaw wszystko na około 60 minut, po czym wkładaj do słoików. Pamiętaj, by starte buraczki ciasno układać w słoiku, szczelnie zamknąć i wynieść do chłodnego miejsca, najlepiej do piwnicy.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Buraczki z chrzanem
© nikolaydonetsk/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na buraczki tarte w 3 odsłonach: z chrzanem, na ciepło i zasmażane
Buraczki tarte przygotowane do obiadu to doskonały i bardzo zdrowy sposób na surówkę. Można do nich dodawać chrzan, jabłka, podawać je na zimno oraz jako gorącą przystawkę. Wspaniale komponują się z daniami z jajek oraz potrawami mącznymi. Buraki bardzo barwią, więc warto trzeć je w rękawiczkach.

Buraczki tarte przygotowane do obiadu to doskonały i bardzo zdrowy sposób na surówkę. Można do nich dodawać chrzan, jabłka, podawać je na zimno oraz jako gorącą przystawkę. Wspaniale komponują się z daniami z jajek oraz potrawami mącznymi. Buraki bardzo barwią, więc warto trzeć je w rękawiczkach.   Buraki najlepiej gotować w skórce, dzięki temu zachowują więcej cennych składników odżywczych niż obrane. Innym sposobem jest upieczenie ich w piekarniku. Każdego buraka należy wówczas zawinąć w folię aluminiową i piec w 190 stopniach Celsjusza do miękkości. Buraczki na ciepło – przepis Składniki na 2-4 porcje: 5 średniej wielkości buraków, 2 łyżki masła, łyżka soku z cytryny, sól, cukier do smaku.   Czas przygotowania: 75 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Wyszoruj buraki i ugotuj do miękkości (około 90 minut) w mundurkach, w lekko osolonym wrzątku. 2. Wystudź buraki, obierz i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. 3. Na patelni rozpuść masło, dodaj buraczki , sól, cukier i sok z cytryny. Buraczki z chrzanem, czyli ćwikła – przepis Składniki na 3-4 słoiki 200ml: 1,5 kg buraków ćwikłowych, 100 g tartego chrzanu śmietankowego w słoiczku, 3 łyżki śmietany 12% lub jogurtu greckiego, szczypta cukru, 1-2 łyżeczki soli, 3-4 średniej wielkości cytryny.   Czas przygotowania: 120 minut + czas oczekiwania 60 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Buraki wyszoruj i ugotuj (nie obierając ze skórki) w lekko osolonym wrzątku do miękkości, czyli około 90 minut. 2. Obierz buraki i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. 3. Cytryny wyszoruj, zroluj o...

Świąteczna ćwikła w słoiku.
©sitriel/Fotolia.com
Styl życia
Wegańska Wielkanoc – przepisy na: faszerowane „jajka” i ostrą ćwikłę z limonką
Wegańskie święta wielkanocne mogą być pyszne i pełne nowych smaków. Jajeczny smak i kolor w potrawach można uzyskać, dodając czarną sól i kurkumę. Mleko kokosowe świetnie zastępuje jogurty naturalne i śmietanę.

Wegańskie święta wielkanocne mogą być pyszne i pełne nowych smaków. Jajeczny smak i kolor w potrawach można uzyskać, dodając czarną sól i kurkumę. Mleko kokosowe świetnie zastępuje jogurty naturalne i śmietanę.   Zamiennik jajek w czasie Wielkanocny to rozwiązanie dla wegan oraz osób, które są uczulone na ten produkt a tęsknią za jego smakiem. Wegańskie smakołyki są proste w przygotowaniu i bardzo pomysłowe. Przepis na wegańskie faszerowane „jajka” Składniki: 4 średnie ziemniaki, 1 puszka odsączonej z zalewy ciecierzycy (zachowaj zalewę), pół szklanki ugotowanej w osolonym wrzątku kaszy jaglanej , pół łyżeczki czarnej soli, pół łyżeczki kurkumy, 1 łyżka płatków drożdżowych, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 4 łyżki wody spod ciecierzycy, 2 łyżki oleju rzepakowego , pół szklanki drobno posiekanego koperku i szczypiorku.   Sposób przygotowania: Ziemniaki bardzo dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą, przekrój na pół (wzdłuż) i ugotuj w mundurkach w osolonym wrzątku z dodatkiem kilku kropel oleju. W dużej misce umieść wszystkie pozostałe składniki i zblenduj wszystko na gładka masę. Jeżeli konsystencja farszu będzie zbyt zwarta, dodaj więcej wody spod cieciorki. Ugotowane ziemniaki odcedź i ostudź. W każdej połówce wydrąż zagłębienie łyżeczką w taki sposób, by w łupince pozostała warstwa ziemniaka grubości około 1 cm. Umieść nadzienie w ziemniakach, wyrównaj na płasko wierzch. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż każde „jajko”, odwracając je farszem w stronę dna patelni do momentu uzyskania złotego koloru. Możesz podsmażyć też ziemniaczaną część „jajka”.   Przygotowane w ten sposób...

Kawałka smażonego karpia posypane migdałami i natką pietruszki
©teressa/Fotolia
Styl życia
Karp w migdałach - przepis na niepowtarzalną rybę
Karp w migdałach jest znakomitym pomysłem na wigilijny stół, ale nie tylko. Ryba doskonale nadaje się na wczesną kolację czy obiad. Potrawę najlepiej podawać z sosem z czerwonego, wytrawnego wina i rodzynkami.

Karp w migdałach jest znakomitym pomysłem na wigilijny stół, ale nie tylko. Ryba doskonale nadaje się na wczesną kolację czy obiad. Potrawę najlepiej podawać z sosem z czerwonego, wytrawnego wina i rodzynkami. Karp w migdałach - sprawdzony przepis Składniki: 800-1000 g karpia , 70 g płatków migdałów, 2-3 jajka, oliwa z oliwek lub olej roślinny, mąka pszenna, sól, pieprz. Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: średni Sposób przygotowania: 1. Płaty karpia dokładnie umyj i osusz. Pamiętaj, by wyciąć płetwy, część ogonową i ości z części brzusznej . Każdy filet ryby pokrój na cztery kawałki, a resztki mięsa możesz skroić na mniejsze fragmenty i przełożyć do garnka. 2. Resztki ryby zalej zimną wodą (tak, by delikatnie przykryła rybę) i gotuj przez około 20-30 minut. 3. Pozostałe filety karpia natrzyj dokładnie solą, pieprzem i skórką od cytryny, po czym odstaw na kilka minut. 4. Przygotuj trzy talerze. W jednym rozbij i wymieszaj jajka, do drugiego wsyp mąkę, a do trzeciego płatki migdałowe. Kawałki ryby obtocz z dwóch stron w mące, a od strony mięsa jeszcze w jajku i migdałach. 5. Tak przygotowaną rybę umieść na rozgrzanej patelni i zacznij smażyć do osiągnięcia złocistego koloru . Pod koniec przenieś ją do szklanego naczynia. Sos do karpia Składniki: cukier, rodzynki, śmietanka 30%, wino czerwone wytrawne (150 ml), masło zamrożone (60 g). Czas przygotowania: 20 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: 1. Wcześniej gotowany bulion rybny odcedź i zagotuj ponownie, zmniejszając jego objętość o połowę. 2. Na patelnię (na tę samą, na której smażyłeś karpia) dodaj rodzynki i cukier . Smaż do czasu, aż cukier zamieni się w złoty karmel i zalej czerwonym winem. Całość dokładnie wymieszaj i odczekaj...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner