Przechowywanie produktów w kuchni bywa problematyczne - szczególnie organizacja małej kuchni wymaga kreatywnych pomysłów. W opanowaniu chaosu przydadzą się gotowe pojemniki, przygotowane wcześniej etykiety, a także organizery do szuflad. Podstawową zasadą jest wykorzystanie każdej wolnej przestrzeni.

Reklama

Dobra organizacja kuchni to jej większa funkcjonalność. Pozwoli zaoszczędzić czas podczas przygotowywania posiłków. Oprócz tego wpływa korzystnie na jakość produktów, które zamykane w pojemnikach dłużej zachowają świeżość.

Meble kuchenne, które pomogą zachować porządek

Na etapie projektowania i urządzania kuchni, od razu warto przemyśleć kwestię mebli kuchennych pod kątem tego, w jaki sposób pomogą zachować porządek. Bardzo praktyczne są głębokie i szerokie szuflady, w których można schować garnki, talerze i sztućce. Do małych kuchni, w których każda przestrzeń jest na wagę złota polecamy szuflady chowane w cokołach szafek. Doskonałym rozwiązaniem jest także zastąpienie typowego narożnika takim, który ma obracane półki, przypominające tace. Dzięki temu można bez problemu dotrzeć do wszystkich ustawionych na nich rzeczy. Coraz częściej w nowoczesnych meblach kuchennych stosuje się wysuwane carga i platformy, które również pozwalają wykorzystać jak najwięcej miejsca. W przypadku dużej przestrzeni świetnie sprawdza się aranżacja kuchni z wieszakiem nad wyspą – można na nim powiesić garnki i patelnie. W małej kuchni dobrze będą wyglądać półki, szczególnie gdy będzie ich kilka jedna nad drugą. Na nich najlepiej poustawiać pojemniki.

Przechowywanie środków czystości w kuchni

Najlepszym miejscem na przechowywanie środków czystości jest łazienka, ale niekiedy trudno w niej wszystko zmieścić. Jeśli musisz je trzymać w kuchni, nie powinny być na widoku, szczególnie jeśli w domu są dzieci. Najodpowiedniejszym miejscem dla nich jest szafka pod zlewozmywakiem. Ponieważ w polskich domach często jest tam także kosz na śmieci, praktycznym rozwiązaniem problemu jest zamontowanie w szafce drążka. Na nim można zawiesić butelki, szczególnie te z atomizerem.

Zobacz także

Przechowywanie przypraw w kuchni

Przyprawy, mąka, kasze i inne sypkie produkty należy zawsze trzymać w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Zapobiega to ich wietrzeniu lub zawilgoceniu.

Praktycznymi sposobami na to jest wykorzystanie:

  • plastikowych i szklanych pojemników – powinny być w podobnym stylu, ponieważ zbyt duża liczba kształtów i kolorów wprowadzi wrażenie chaosu;
  • koszy – można w nich układać mniejsze pojemniczki lub torebki. Co ciekawe, nie muszą być przeznaczone specjalnie do kuchni – doskonale sprawdzą się te na materiały biurowe, w których teoretycznie powinno się ustawiać dokumenty;
  • etykiet – można je wydrukować samodzielnie, a bardzo ułatwiają identyfikowanie składników. Można je nakleić na słoiki albo całe kosze, w których osobno będą przyprawy, osobno dodatki do pieczenia itd.

Przechowywanie desek i tac

Deski i tace można z powodzeniem przechowywać w samodzielnie zrobionych przegródkach. Najlepiej jest umocować je na drzwiczkach od szafek – w ten sposób zaoszczędzi się mnóstwo miejsca, a tace będą zawsze pod ręką.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama