Ciasto na wegańską pizzę można przygotować zarówno na drożdżach, jak i bez ich użycia. Do niej warto dodać sos pomidorowy, np. z passaty z odrobiną oliwy i ziół. Pizzę piecze się przez około 15 minut w temperaturze od 200 do 250 stopni.

Reklama

Do wegańskiej pizzy można użyć warzyw, ziaren, sosów bez śmietany oraz przypraw. W sprzedaży są dostępne specjalne wegańskie sery bez zawartości mleka. Można też je zrobić samodzielnie, np. z orzechów nerkowca.

Wegańska pizza z oliwkami

Zobacz także

Składniki na ciasto:

  • 240 g mąki pszennej,
  • 1 saszetka suchych drożdży (7 g),
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • ¾ szklanki ciepłej wody,
  • 1 łyżka sezamu,
  • kilka kropel oliwy z oliwek.

Składniki na sos:

  • 300 g passaty pomidorowej,
  • 1 czerwona cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżka słodu.

Dodatki:

  • oliwki według uznania,
  • ½ łyżki oliwy z oliwek,
  • garść startego wegańskiego sera żółtego.

Czas przygotowania: około 2 godzin

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj mąkę, cukier, sól i sezam w misce.
  • Rozpuść drożdże w wodzie i wlej do miski z suchymi składnikami.
  • Wymieszaj całość.
  • Posmaruj ręce oliwą i zagnieć kulkę z ciasta.
  • Włóż ją do miski wysmarowanej oliwą i przykryj ściereczką.
  • Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na około godzinę, aby wyrosło.
  • Zacznij przygotowywać sos: obierz i pokrój cebulę.
  • Obierz i posiekaj czosnek.
  • Podsmaż obydwa warzywa na patelni do zeszklenia.
  • Dodaj do nich passatę pomidorową.
  • Dodaj przyprawy i gotuj sos przez 15-20 minut na niewielkim ogniu.
  • Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Pokrój oliwki.
  • Uformuj okrągły placek z ciasta i nałóż na niego sos, ser oraz oliwki.
  • Wstaw pizzę do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 12-15 minut.
  • Danie będzie gotowe, kiedy ciasto się zrumieni.

Wegańska pizza bez drożdży

Składniki na ciasto:

  • 280 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1/3 szklanki ciepłej wody.

Dodatki:

  • 200 g passaty pomidorowej,
  • 2 łyżki oleju,
  • 3 pieczarki,
  • ½ papryki,
  • 1 pomidor,
  • garść wegańskiego sera,
  • 3 plasterki sojowego salami,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • garść żółtego sera wegańskiego.

Czas przygotowania: około 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Nagrzej piekarnik na 200 stopni Celsjusza.
  • Rozpuść cukier w wodzie.
  • Wymieszaj mąkę i sól, a następnie dodaj do nich olej i wodę.
  • Zagniataj ciasto przez około 10 minut.
  • Rozwałkuj je na blasze i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 5 minut.
  • Umyj warzywa i pokrój je.
  • Pokrój wędlinę sojową.
  • Po upływie 5 minut wyjmij ciasto z piekarnika i posmaruj je olejem, a następnie passatą.
  • Ułóż warzywa i wędlinę na pizzy.
  • Wstaw blachę do piekarnika na 5 minut.
  • Wyjmij ciasto i dodaj ser oraz przyprawy.
  • Wstaw do piekarnika na kolejne 5 minut.

Wegańska pizza z tofu

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 szklanka wody.

Dodatki:

Czas przygotowania:

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Rozpuść drożdże w letniej wodzie z cukrem i 2 łyżkami mąki.
  • Odstaw rozczyn do wyrośnięcia na około 20 minut.
  • Po upływie tego czasu dodaj do niego pozostałą część mąki, oliwę oraz sól.
  • Zagnieć ciasto – powinno być elastyczne, połóż je w misce, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  • Umyj paprykę i pieczarki. Pokrój je.
  • Obierz cebulę i również ją pokrój.
  • Pokrój też oliwki.
  • Zetrzyj tofu na tarce, najlepiej na dużych oczkach.
  • Nagrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza.
  • Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na blasze.
  • Posmaruj pizzę sosem, ułóż warzywa pieczarki i oliwki, a następnie oprósz tofu.
  • Wstaw ciasto do piekarnika na około 15 minut.

Smacznego!

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama