Kolorowa pizza z wegańskimi składnikami.
©nata_vkusidey/Fotolia.com
Styl życia

Pizza wegańska z oliwkami, z tofu oraz pizza wegańska bez drożdży

Ciasto na wegańską pizzę można przygotować zarówno na drożdżach, jak i bez ich użycia. Do niej warto dodać sos pomidorowy, np. z passaty z odrobiną oliwy i ziół. Pizzę piecze się przez około 15 minut w temperaturze od 200 do 250 stopni.

Ciasto na wegańską pizzę można przygotować zarówno na drożdżach, jak i bez ich użycia. Do niej warto dodać sos pomidorowy, np. z passaty z odrobiną oliwy i ziół. Pizzę piecze się przez około 15 minut w temperaturze od 200 do 250 stopni.

 

Do wegańskiej pizzy można użyć warzyw, ziaren, sosów bez śmietany oraz przypraw. W sprzedaży są dostępne specjalne wegańskie sery bez zawartości mleka. Można też je zrobić samodzielnie, np. z orzechów nerkowca.

 

Wegańska pizza z oliwkami

 

Składniki na ciasto:

  • 240 g mąki pszennej,
  • 1 saszetka suchych drożdży (7 g),
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • ¾ szklanki ciepłej wody,
  • 1 łyżka sezamu,
  • kilka kropel oliwy z oliwek.

 

Składniki na sos:

  • 300 g passaty pomidorowej,
  • 1 czerwona cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżka słodu.

 

Dodatki:

  • oliwki według uznania,
  • ½ łyżki oliwy z oliwek,
  • garść startego wegańskiego sera żółtego.

 

Czas przygotowania: około 2 godzin

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj mąkę, cukier, sól i sezam w misce.
  • Rozpuść drożdże w wodzie i wlej do miski z suchymi składnikami.
  • Wymieszaj całość.
  • Posmaruj ręce oliwą i zagnieć kulkę z ciasta.
  • Włóż ją do miski wysmarowanej oliwą i przykryj ściereczką.
  • Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na około godzinę, aby wyrosło.
  • Zacznij przygotowywać sos: obierz i pokrój cebulę.
  • Obierz i posiekaj czosnek.
  • Podsmaż obydwa warzywa na patelni do zeszklenia.
  • Dodaj do nich passatę pomidorową.
  • Dodaj przyprawy i gotuj sos przez 15-20 minut na niewielkim ogniu.
  • Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Pokrój oliwki.
  • Uformuj okrągły placek z ciasta i nałóż na niego sos, ser oraz oliwki.
  • Wstaw pizzę do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 12-15 minut.
  • Danie będzie gotowe, kiedy ciasto się zrumieni.

 

Wegańska pizza bez drożdży

 

Składniki na ciasto:

  • 280 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1/3 szklanki ciepłej wody.

 

Dodatki:

  • 200 g passaty pomidorowej,
  • 2 łyżki oleju,
  • 3 pieczarki,
  • ½ papryki,
  • 1 pomidor,
  • garść wegańskiego sera,
  • 3 plasterki sojowego salami,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • garść żółtego sera wegańskiego.

 

Czas przygotowania: około 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Nagrzej piekarnik na 200 stopni Celsjusza.
  • Rozpuść cukier w wodzie.
  • Wymieszaj mąkę i sól, a następnie dodaj do nich olej i wodę.
  • Zagniataj ciasto przez około 10 minut.
  • Rozwałkuj je na blasze i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 5 minut.
  • Umyj warzywa i pokrój je.
  • Pokrój wędlinę sojową.
  • Po upływie 5 minut wyjmij ciasto z piekarnika i posmaruj je olejem, a następnie passatą.
  • Ułóż warzywa i wędlinę na pizzy.
  • Wstaw blachę do piekarnika na 5 minut.
  • Wyjmij ciasto i dodaj ser oraz przyprawy.
  • Wstaw do piekarnika na kolejne 5 minut.

 

Wegańska pizza z tofu

 

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 szklanka wody.

 

Dodatki:

 

Czas przygotowania:

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

  • Rozpuść drożdże w letniej wodzie z cukrem i 2 łyżkami mąki.
  • Odstaw rozczyn do wyrośnięcia na około 20 minut.
  • Po upływie tego czasu dodaj do niego pozostałą część mąki, oliwę oraz sól.
  • Zagnieć ciasto – powinno być elastyczne, połóż je w misce, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  • Umyj paprykę i pieczarki. Pokrój je.
  • Obierz cebulę i również ją pokrój.
  • Pokrój też oliwki.
  • Zetrzyj tofu na tarce, najlepiej na dużych oczkach.
  • Nagrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza.
  • Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na blasze.
  • Posmaruj pizzę sosem, ułóż warzywa pieczarki i oliwki, a następnie oprósz tofu.
  • Wstaw ciasto do piekarnika na około 15 minut.

 

Smacznego!

 

ciasto do pizzy na stole w otoczeniu wałka, miseczki z oliwą, bazylii i pomidorów
© GreenArt/Adobe Stock
Styl życia
Cienkie ciasto na pizzę - bez wyrastania, z dodatkiem drożdży. Przepisy na cienkie ciasto na pizzę włoską
Cienkie ciasto na pizzę można przygotować zarówno z dodatkiem, jak też bez dodatku drożdży. Pierwsza wersja jest bardziej czasochłonna, gdyż wiąże się z koniecznością oczekiwania na wyrośnięcie ciasta. Wyrobione ciasto na pizzę należy dokładnie rozwałkować na cienki placek, wyłożyć ulubionym farszem i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Cienkie ciasto na pizzę można przygotować zarówno z dodatkiem, jak też bez dodatku drożdży. Pierwsza wersja jest bardziej czasochłonna, gdyż wiąże się z koniecznością oczekiwania na wyrośnięcie ciasta. Wyrobione ciasto na pizzę należy dokładnie rozwałkować na cienki placek, wyłożyć ulubionym farszem i wstawić do nagrzanego piekarnika.   Pizza jest włoskim daniem, które zdobyło popularność na całym świecie. Można ją przygotować zarówno na cienkim, jak i na grubym cieście. Podstawowymi składnikami na tradycyjne cienkie ciasto do pizzy są: mąka pszenna, ciepła woda, sól, cukier oraz olej roślinny lub oliwa z oliwek. Cienkie ciasto na pizzę - jak zrobić? Pizza jest tradycyjną włoską potrawą, ma postać płaskiego placka pokrytego sosem pomidorowym i farszem, który można przyrządzić na bazie różnych składników. Początek włoskiej pizzy datuje się na XVIII wiek, a za miejsce jej powstania uznaje się Neapol. Danie przypominające swoim wyglądem pizzę, jadali już starożytni Grecy i Rzymianie. Wówczas potrawa ta miała formę płaskiego chleba posmarowanego oliwą z oliwek i podawanego z różnymi ziołami. Obecnie pizzę przygotowuje się na podstawie rozmaitych przepisów oraz serwuje się z przeróżnymi dodatkami. Popularnym daniem jest pizza na cienkim cieście, które można przyrządzić z dodatkiem lub bez dodatku drożdży. Podstawowymi składnikami na cienkie ciasto do pizzy są: mąka pszenna, oliwa z oliwek, ciepła woda, cukier i sól. W niektórych przepisach, zwłaszcza tych pozbawionych drożdży, pojawiają się również jajka. Oferowane przez Booking promocje to możliwość zarezerwowania taniej wycieczki do Włoch – już za kilka dni możesz jeść pizzę na cienkim cieście! Cienkie ciasto na pizzę bez drożdży - jak zrobić? Cienkie ciasto na...

pizza z kalafiorem
©Brent Hofacker/Fotolia
Styl życia
Bezglutenowa i wegetariańska pizza na spodzie z kalafiora - przepisy
Kalafior gotowany i usmażony na patelni jest wyśmienity jako spód do bezglutenowej pizzy. Można również wykorzystać surowe warzywo, wystarczy je tylko odpowiednio drobno zmielić.

Kalafior gotowany i usmażony na patelni jest wyśmienity jako spód do bezglutenowej pizzy. Można również wykorzystać surowe warzywo, wystarczy je tylko odpowiednio drobno zmielić.   Do przygotowania kalafiorowej pizzy w zależności od przepisu – wykorzystuje się świeży lub mrożony kalafior. Pizza na spodzie ze świeżego kalafiora – przepis Składniki (na 3 porcje): 1 mały kalafior , 1 jajko, pół czerwonej papryki, 2 mąki kukurydzianej, 6-7 plastrów żółtego sera np. gouda, kulka mozzarelli, garść listków świeżej bazylii, pół łyżeczki soli, świeżo mielony, czarny pieprz. Składniki na sos: puszka pomidorów bez skórki, 10 łyżek soku z pomidorów z puszki, 2 ząbki czosnku, szczypta soli, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego. Będzie ci potrzebny papier do pieczenia i duża patelnia . Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 25 minut + 25 minut smażenia   Sposób przygotowania: Kalafior umyj, potnij na mniejsze części i zetrzyj na tarce lub zblenduj na jak najdrobniej. W dużej misce wymieszaj mąkę, jajko, sól i kalafior na jednolitą masę. Pokrój paprykę w paski. Z papieru do pieczenia wytnij okrąg odpowiadający rozmiarowi patelni. Rozsmaruj na nim równomiernie kalafiorowe ciasto i smaż pod przykryciem, aż się zarumieni i lekko stwardnieje, przez około 15-20 minut. Przygotuj sos: dokładnie zblenduj wszystkie składniki. Rozsmaruj sos na cieście, ułóż ser, paprykę i mozzarellę . Smaż pod przykryciem do czasu, aż sery się rozpuszczą. Udekoruj pizzę listkami bazylii i czarnym pieprzem. Pizza na spodzie z mrożonego kalafiora – przepis Składniki na dwie pizze o średnicy około 40 cm.   Składniki na ciasto: 450 g opakowanie mrożonego kalafiora, 2 jajka, 1...

cukinia faszerowana ułożona na półmisku
©Maresol/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na pyszne dania z cukinii: placki, lazanię oraz cukinię faszerowaną mięsem mielonym
Placki z cukinii z cebulą i jajkiem to pomysł na szybki obiad. Jeśli mamy ochotę na zapiekane danie, można przyrządzić lasagne z dodatkiem passaty pomidorowej. Miłośnicy mięsnych potraw będą zadowoleni z cukinii faszerowanej mielonym mięsem.

Placki z cukinii z cebulą i jajkiem to pomysł na szybki obiad. Jeśli mamy ochotę na zapiekane danie, można przyrządzić lasagne z dodatkiem passaty pomidorowej. Miłośnicy mięsnych potraw będą zadowoleni z cukinii faszerowanej mielonym mięsem. Potrawy z cukinii to wspaniały pomysł na letni obiad. Można przyrządzić kotlety z cukinii bądź podać warzywo z makaronem. Wspaniale smakuje też w postaci zapiekanki. Cukinia marynowana to z kolei idealny dodatek, po który można sięgnąć w np. chłodniejsze dni. Placki z cukinii – przepis Składniki na około 20 sztuk: 1 cukinia (300 g), 1/4 cebuli, 1 jajo, 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mleka, sól, pieprz, olej do smażenia. Czas przygotowania: około 20 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Roztrzep jajo. Wsyp mąkę do miski, wymieszaj z solą, pieprzem i jajem. Zacznij stopniowo wlewać mleko, ciągle mieszając. Ciasto powinno być gładkie. Umyj i obierz cukinię. Obierz cebulę. Zetrzyj warzywa na tarce. Dodaj je do ciasta. Rozgrzej olej na patelni i nakładaj na nie masę na placki. Usmaż je na złoto. Jak przyrządzić dietetyczną lasagne z cukinii? Składniki: 1 cukinia, 2 marchewki, 4 cebule, 4 łodygi selera naciowego , 1 ząbek czosnku, 1 opakowanie passaty pomidorowej, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, 1 liść laurowy, sól, pieprz. Czas przygotowania: około 50 minut Stopień trudności: średnie Sposób przygotowania: Obierz cebulę, a następnie pokrój ją w kostkę i posól. Rozgrzej olej na patelni i włóż na nią cebulę. Podduś z niewielką ilością wody i liściem laurowym. Umyj marchewkę i seler naciowy. Obierz marchew. Dodaj warzywa do cebuli i duś je do miękkości, jeśli...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner