Omlet z ziołami.
©Peteers/Fotolia
Styl życia

Przepis na omlet proteinowy

W omlecie białkowym zawartość tłuszczów i węglowodanów jest niska. Omlet proteinowy to pomysł na śniadanie lub odżywczy posiłek po treningu. Omlet jest smaczny i pożywny. Nie dostarcza pustych kalorii i ma wysoką zawartość białka. W 100 gramach omleta białkowego znajduje się około 39 gramów białka, 2,5 grama węglowodanów i 2 gramy tłuszczu. Wartość energetyczna omleta białkowego to około 180 kcal.

W omlecie białkowym zawartość tłuszczów i węglowodanów jest niska. Omlet proteinowy to pomysł na śniadanie lub odżywczy posiłek po treningu. Omlet jest smaczny i pożywny. Nie dostarcza pustych kalorii i ma wysoką zawartość białka. W 100 gramach omleta białkowego znajduje się około 39 gramów białka, 2,5 grama węglowodanów i 2 gramy tłuszczu. Wartość energetyczna omleta białkowego to około 180 kcal.

 

Omlet białkowy można jeść bez żadnych dodatków lub przyrządzić go na słodko – dodając na wierzch gotowego omleta np. masło orzechowe, talarki banana i ćwiartki truskawek lub na słono – dodając np. serek wiejski, suszone pomidory, ostrą paprykę i bazylię.

Kasia gotuje z Polki.pl: sernik wiedeński

 

Potrzebujesz:

  • patelni teflonowej,
  • drewnianej łyżki,
  • miksera lub trzepaczki,
  • wysokiej miski,
  • łyżki,
  • drewnianej łopatki.

 

Składniki:

  • 4 jaja,
  • ¾ miarki odżywki białkowej (można z niej zrezygnować),
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka siemienia lnianego,
  • łyżeczka nasion chia,
  • 2 łyżki otrąb owsianych.

 

Sposób przygotowania:

1. Oddziel białka od żółtek. Białka przełóż do wysokiej miski.

2. Białka ubij na sztywną pianę za pomocą miksera lub trzepaczki.

3. Do ubitych na sztywno białek partiami dodaj odżywkę białkową oraz nasiona. Całość dokładnie wymieszaj łyżką, aby powstała jednolita masa.

4. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek i wyłóż masę białkową. Omlet smaż na średnim ogniu.

5. W trakcie smażenia delikatnie poruszaj patelnią, aby omlet nie przywarł do ścian patelni.

6. Po około 2 minutach drewnianą łopatką przewróć omlet na drugą stronę.

7. Omlet przełóż na talerz.

 

Smacznego!


Omlet
Pixabay/nemoelguedes/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Pyszne i szybkie omlety – na słodko i na słono
Omlet z jajek to szybkie, smaczne i pożywne danie. Jego przygotowanie nie trwa dłużej niż 10 minut, a przy tym można go wykonać na wiele sposobów i z wieloma dodatkami. Dobrze smakuje zarówno w wersji na słodko, jak i na słono.

Omlet z jajek to szybkie, smaczne i pożywne danie. Jego przygotowanie nie trwa dłużej niż 10 minut, a przy tym można go wykonać na wiele sposobów i z wieloma dodatkami. Dobrze smakuje zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Przepis na omlet na słodko Składniki : 2 jajka, 2 łyżki mąki, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 0,25 szklanki mleka, sól, olej rzepakowy/ oliwa z oliwek , dżem/cukier puder/miód/krem czekoladowy. Czas przygotowania : 10 minut Stopień trudności : łatwe Jak przygotować omlet z jajek na słodko? Sposób przygotowania: 1. Oddziel żółtka od białek. 2. Do białek dodaj odrobinę soli. 3. Białka ubij na sztywno za pomocą trzepaczki lub miksera. 4. Żółtka wymieszaj dokładnie z mąką, cukrami i mlekiem – aż uzyskasz gęstą masę. 5. Masę połącz z ubitymi białkami. 6. Bardzo delikatnie wymieszaj połączone składniki drewnianą łyżką. 7. Na patelnię wlej łyżkę oleju. 8. Kiedy olej się nagrzeje, przełóż masę na patelnię. 9. Smaż placek pod przykryciem na wolnym ogniu. 10. Po około 4 minutach za pomocą drewnianej łopatki przełóż omlet na drugą stronę. 11. Placek posmaruj dżemem / miodem / kremem czekoladowym lub posyp cukrem pudrem. Zobacz także: Przepis na amerykańskie naleśniki. Przepis na omlet z szynką i żółtym serem Jeśli nie wiesz, jak się robi przepyszny omlet w 5 minut, koniecznie wypróbuj ten przepis. Składniki: 2 jajka, 3 plastry szynki, 3 plastry żółtego sera , 2 łyżki mąki, olej rzepakowy / oliwa z oliwek, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Czas przygotowania: 5 minut Stopień trudności: łatwe Jak zrobić omlet...

Omlet z grzybami, serem i tymiankiem
©noirchocolate/Fotolia
Styl życia
Pieprznik jadalny: przepis na omlet z kurkami i serem camembert, czosnkiem, tymiankiem, bazylią i rukolą
Omlet z kurkami robi się około 15 minut. Oczyszczone grzyby łączy się z czosnkiem a następnie dodaje do ściętej masy jajecznej. Smak omletu wyostrza ser camembert. Na koniec całość można posypać świeżym szczypiorkiem.

Omlet z kurkami robi się około 15 minut. Oczyszczone grzyby łączy się z czosnkiem a następnie dodaje do ściętej masy jajecznej. Smak omletu wyostrza ser camembert. Na koniec całość można posypać świeżym szczypiorkiem.   Pieprznik jadalny nazywany jest także: kurką żółtą, lisiczką, pieprznikiem gąską, strągiewką jadalną i pieprznikiem pospolitym. Grzyb ma charakterystyczny żółty kolor. Nóżka rozwiniętej kurki ma zwykle od 3 do 6 centymetrów, a średnica kapelusza może sięgać 12 centymetrów. Jak czyścić kurki krok po kroku Przed smażeniem grzyby trzeba dokładnie wyczyścić z piasku, liści i igliwia. Kurki włóż do wysokiej miski i posyp je łyżeczką soli. Grzyby zalej wrzątkiem (do wysokości połowy miski) i delikatnie zamieszaj. Po około 15-20 sekundach piasek z kurek opadnie na dno naczynia. Łyżką cedzakową wyjmij grzyby na sito i odsącz. Rozłóż równą warstwę kurek na ręcznik papierowy i poczekaj do ich wyschnięcia.   Przepis na omlet z kurkami krok po kroku Składniki: szklanka (200 mililitrów) kurek , 1 ząbek czosnku, 3 łyżki masła, 20 gramów sera camembert , 3 jajka, 2-3 łyżki mleka, sól do smaku, tymianek , bazylia, 4 listki rukoli, szczypiorek .   Czas przygotowania: około 15 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Obierz czosnek i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i dodaj (wcześniej oczyszczone) kurki i czosnek. Smaż przez około 3 minuty cały czas mieszając. Zawartość patelni przełóż do miski. Umyj patelnię i po osuszeniu rozgrzej na niej 2 łyżki masła. Jajka, sól i mleko roztrzep widelcem w głębokim talerzu. Jednolitą masę wlej na patelnię i smaż około 15 sekund. Nie mieszaj. Łopatką do naleśników podważaj brzegi omletu, od...

Talerz z plackami z kabaczka.
©Maksim Shebeko/Fotolia
Styl życia
Leczo i placki z kabaczka z czosnkiem: 2 smaczne i łatwe przepisy na kabaczka
Na leczo z kabaczka, czyli żółtej cukinii potrzebne są: papryka, cebula, pomidory, parówki, koncentrat pomidorowy i około 700 gramowy kabaczek. Składniki kroi się w kostkę i dusi w garnku z przykrywką. Ciasto na placki powstaje ze startej cukinii, mąki, czosnku i jajka.

Na leczo z kabaczka, czyli żółtej cukinii potrzebne są: papryka, cebula, pomidory, parówki, koncentrat pomidorowy i około 700 gramowy kabaczek. Składniki kroi się w kostkę i dusi w garnku z przykrywką. Ciasto na placki powstaje ze startej cukinii, mąki, czosnku i jajka.   Cisto na placki z cukinii można urozmaicić, dodając np. pestki dyni lub migdały. Jeżeli lubisz dania na ostro, dodaj 1 łyżeczkę ostrego chili. Leczo z kabaczka i parówek, krok po kroku Przygotuj wcześniej wysoką patelnię oraz duży garnek z przykrywką.   Składniki (na około 6 porcji): 1 duży kabaczek (około 700 gramów), 1 czerwona papryka, 2 duże pomidory , 5 parówek z indyka (całe opakowanie 215 gramów), 1 duża cebula, 1 łyżka przyprawy do leczo lub gulaszu, około 100 mililitrów wody, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki masła 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu.   Czas przygotowania: około 40 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Kabaczek obierz ze skóry, usuń pestki i pokrój w kostkę. To samo zrób z papryką, tylko bez obierania ze skóry. Warzywa wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą (2 łyżki). Dodaj przyprawę do leczo, koncentrat pomidorowy i smaż około 10 minut. Zawartość patelni przełóż do garnka z wodą, przykryj pokrywą i duś 10 minut. Cebulę pokrój w kostkę i smaż na patelni z rozgrzanym masłem około 4 minuty (aż się zeszkli). Dodaj cebulę do garnka z kabaczkiem. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj pokrojone parówki w plastry (około 1 centymetrowe) i smaż około 3 minuty. Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij skórę. Obrane warzywa pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do parówek i wymieszaj. Całość smaż około 2 minuty. Pomidory z parówkami przełóż do garnka z...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik