Nalewkę morelową przygotowuje się w 2 etapach. Pierwszym z nich jest mycie owoców i krojenie ich na mniejsze kawałki, lub włożenie w całości do słoika. Morele zasypuje się cukrem i wybiera dodatki, takie jak: wanilia, goździki, suszone morele lub cynamon. Następnym etapem przygotowań nalewki jest „leżakowanie” trunku, w czasie którego od czasu do czasu można wstrząsnąć słojem.

Reklama

Morelówka to delikatna i słodka nalewka, pasująca szczególnie do deserów, np. lodów lub ciast.

Nalewka morelowa na spirytusie z dodatkiem wanilii i goździków

Potrzebujesz:

  • 1 dużego słoika (1200 mililitrów),
  • sitka.

Zobacz także

Składniki (na litr nalewki):

  • 1 kilogram moreli,
  • 500 mililitrów czystej wódki (40 procentowej),
  • 500 mililitrów spirytusu (95 procentowego),
  • 0,5 kilograma cukru,
  • 1 laska wanilii,
  • 10 goździków,
  • 10 suszonych moreli,
  • 4 pestek ze świeżych moreli.

Czas przygotowania: 10 minut (czas dojrzewania nalewki: 3 tygodnie)

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Świeże morele umyj i usuń pestki (odłóż 4 z nich).
  • Owoce pokrój na pół i umieść w słoju.
  • Dodaj laskę wanilii, goździki, suszone morele i pestki.
  • Dosyp cukier.
  • Wlej wódkę i spirytus.
  • Odstaw na 3 tygodnie w nasłonecznione miejsce.
  • Odcedź płyn na sitku i przelej w inny słoik lub butelkę.
  • Odstaw w ciepłe miejsce na tydzień.

Gotowe!

Wskazówka: W czasie przecedzania nalewki, po 3 tygodniach „leżakowania”, nie wyrzucaj moreli. Owoce przełóż do oddzielnego słoika i zasyp 5 łyżkami cukru. W efekcie otrzymasz, po około 3 dniach, morele w syropie. Owoce są idealnym dodatkiem do ciast, tarty, ciasteczek i tortów. Moreli, podsmażonych na patelni, można użyć do przekładania warstw piernika.

Nalewka morelowa na rumie z dodatkiem cynamonu

Potrzebujesz:

  • 1 dużego słoika (1200 mililitrów),
  • sitka.

Składniki (na litr nalewki):

  • 1 kilogram moreli,
  • 5 brzoskwiń,
  • 1 litr rumu,
  • 0,5 kilograma cukru,
  • 1 łyżka cynamonu.

Czas przygotowania: 10 minut (czas dojrzewania nalewki: 3 tygodnie)

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Morele i brzoskwinie umyj i usuń pestki.
  • Owoce pokrojone na pół (albo w całości) umieść w słoju.
  • Dodaj cynamon i cukier.
  • Wlej rum.
  • Odstaw na miesiąc w słoneczne miejsce.
  • Odcedź płyn na sitku, a pozostałe owoce zasyp 5 łyżkami cukru.
  • Czystą nalewkę i morele z cukrem odstaw na kolejny miesiąc.
  • Odsącz sok, jaki wydzielił się z owoców i dodaj do nalewki.
  • Po miesiącu nalewka jest gotowa.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama