Pieczone kotlety mielone z warzywami to mniej kaloryczna odmiana klasycznych smażonych kotletów mielonych. Najlepiej smakują w towarzystwie chrupiącej surówki, kaszy gryczanej i sosu pomidorowego.

Reklama

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: Średnie

Zobacz także

Potrzebujesz:

  • noża,
  • deski do krojenia,
  • patelni,
  • praski do czosnku,
  • dużej miski,
  • tarki do warzyw.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • 25 dag pieczarek,
  • 3 jaja,
  • 1 marchewka,
  • ząbek czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 por (zielona część),
  • ½ główki kapusty pekińskiej,
  • 1 namoczona w mleku bułka,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • pół łyżeczki oregano,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta chilli.

Sposób przygotowania:

1. Mięso mielone przekładamy do dużej miski. Dodajemy jaja i namoczoną w mleku bułkę. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

2. Pieczarki obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o dużych oczkach i podsmażamy na maśle. Smażmy dotąd, aż woda z pieczarek całkowicie odparuje.

3. Po usmażeniu, pieczarki studzimy i dodajemy do miski z mięsem.

4. Pora, kapustę pekińską i cebulę drobno siekamy i dodajemy do mięsa.

5. Marchewkę obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do pozostałych składników.

6. Do miski z mięsem i warzywami dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.

7. Piekarnik rozgrzewamy do 200° i wykładamy blachę pergaminem do pieczenia.

8. Formujemy kotlety, wykładamy je na blachę i smażymy 25-30 minut.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama