Chyba nikt nie ma wątpliwości, że tegoroczne święta będą naprawdę drogie. Wciąż rosnące ceny produktów spożywczych sprawiają, że wiele osób już rozważa opcję cateringową na wielkanocny stół. Czy to rozwiązanie będzie bardziej ekonomiczne? Przyjrzeliśmy się cenom ze świątecznego menu Magdy Gessler. Te zwalają z nóg!

Reklama

Ceny wielkanocnych potraw u Magdy Gessler

Wielkanoc tuż tuż, a Magda Gessler już ruszyła z ofertą świątecznego cateringu w swojej flagowej restauracji "U Fukiera". W menu znajdziemy masę tradycyjnych potraw, a także wariacji na temat klasyki. Tu zaskoczyć może m.in. różany mazurek, wyszukana warzywna sałatka z burakami i śledziami, czy połówki jaj, które kosztują... 7 złotych za jedną!

East News

Zobacz także: Gwiazdy na imprezie TVN! Gessler w krwistej czerwieni, Drzyzga z walizką [ZDJĘCIA PAPARAZZI]

Jak czytamy na instagramowym koncie restauracji "U Fukiera", wielkanocne frykasy oferowane przez gwiazdę "Kuchennych Rewolucji", to przede wszystkim takie, które przypomną nam dawno zapomniane smaki dzieciństwa. To również mieszanka nowatorskiego spojrzenia na kuchnię, przy jednoczesnym ukłonie ku tradycji i staropolskim recepturom

- Wielkanoc Magdy Gessler radość, dania przypominające dzieciństwo, rodzinne receptury gromadzone przez lata i ukłon w stronę staropolskich tradycji oraz starych, odkrytych na nowo przepisów????To kolory wiosny, świeże i znakomite produkty, wspaniałe zapachy i najwyższej jakości składniki.????????Dania i produkty przygotowane U Fukiera z pewnością urozmaicą wielkanocny stół, dodając mu oryginalności i szczypty wytworności - czytamy.

Brzmi naprawdę smakowicie i zachęcająco. Ostrzegamy, mina może wam jednak zrzednąć, kiedy poznacie ceny. Sama wielkanocna babka to wydatek bagatela... 88 złotych! Później robi się jeszcze drożej!

Zobacz także

Zobacz także: Paulina Krupińska o ciężkim okresie podczas nagrań „Azji Express”. Zdradza szczegóły swoich świąt wielkanocnych!

W swojej wielkanocnej ofercie Magda Gessler ma masę przystawek, dań ciepłych, zup oraz deserów. Za pół faszerowanego pieczarkami jajka zapłacimy 7 złotych. Cały zestaw (składający się z 5 połówek) to koszt 35 złotych, a to dopiero początek.

Za 300 gramów sałatki jarzynowej musimy zapłacić 41 złotych. Oznacza to, że kilogram wyceniany jest na aż 136 złotych. Jeszcze droższa jest sałatka śledziowa z burakami - jej koszt to 58 złotych za 300 gramów, czyli 193 złote za kilogram. Tradycyjny rosół na wielu mięsach kosztuje 63 złote za 900 mililitrów. Z kolei ta sama gramatura żuru z prawdziwkami to wydatek 75 złotych. Dla porównania w innej restauracji Magdy Gessler - w "Słodkim Słonym" - litr żuru kosztuje 80 złotych.

Artur Zawadzki/REPORTER

Także desery do najtańszych nie należą. Za kajmakowy mazurek oraz ten z białą czekoladą zapłacimy 60 złotych, z kolei za różany 65 złotych. "U Fukiera" kilogram sernika to wydatek 95 złotych, zaś wielkanocna babka kosztuje aż 88 złotych.

Artur Zawadzki/REPORTER

Jedną z najdroższych pozycji w wielkanocnym menu Magdy Gessler "U Fukiera" niezaprzeczalnie jest pieczona kaczka - 190 złotych za sztukę. Co ciekawe, w "Słodkim Słonym" kaczka kosztuje 170 złotych. O zawrót głowy może przyprawić także cena pasztetu - 95 złotych za 500 gramów, czyli niemal 200 złotych za kilogram. Oczywiście, jak podkreśla restauratorka, ceny są odzwierciedleniem jakości. Dla przykładu pasztet to wyszukane połączenie karkówki z dzika, udźca sarny, boczku wieprzowego, wątroby cielęcej oraz wędzonej słoniny wieprzowej w towarzystwie jałowca, gałki muszkatołowej a także suszonych borowików.

Reklama

Cóż... za tak prestiżowe dania z najwyżej jakości produktów trzeba naprawdę słono zapłacić.

MATEUSZ GROCHOCKI/Dzien Dobry TVN/East News
East News
Artur Zawadzki/REPORTER
Reklama
Reklama
Reklama