
Kurkuma ma pozytywny wpływ na prawidłową pracę organizmu. Kurkumina zawarta w kurkumie jest silnym składnikiem odżywczym, który działa przeciwnowotworowo. Kurkuma spowalnia proces starzenia komórek, poprawia funkcjonowanie mózgu i leczy choroby stawów.
Kurkuma nazywana jest także szafranem indyjskim. Jest żółtawo-brązowym kłączem o pomarańczowym wnętrzu. Ma aromatyczny smak z delikatną nutą goryczy. W skali 0-10 ostrość kurkumy oceniana jest na 3. Kurkuma jest składnikiem curry, które zawdzięcza jej swój głęboki żółty kolor.
Kasia Gotuje z Polki.pl - Jajka faszerowane pikantne FB
Lecznicze właściwości kurkumy
Kurkuma ma właściwości wiatropędne i przeciwzapalne. Działa antybakteryjnie, antyoksydacyjnie (chroni organizm przed działaniem wolnych rodników) i antyseptycznie. Opóźnia proces starzenia komórek. Przyspiesza gojenie ran. Oczyszcza i tonizuje organizm. Jest łagodna dla układu pokarmowego. Spożywanie kurkumy zmniejsza ryzyko zachorowań na raka. Wspomaga leczenie chorób takich jak: żółtaczka, kolka, czerwonka, ospa wietrzna i przeziębienie. Kurkuma łagodzi niestrawność i bóle związane z chorobami dróg moczowych. Poprawia funkcjonowanie mózgu, krążenie i chroni wątrobę. Kurkuma obniża ryzyko chorób serca i zachorowań na Alzheimera. Pomaga w leczeniu chorób stawów, np. reumatoidalnego zapalenia stawów. Kurkuma podnosi stężenie „hormonów szczęścia” – dopaminy i serotoniny, co ma pozytywny wpływ na zwalczanie depresji. Kurkuma przyspiesza redukcje tkanki tłuszczowej, ponieważ poprawia metabolizm i trawienie.
Zastosowanie kurkumy w kuchni
W kuchni kurkuma wykorzystywana jest najczęściej w postaci zmielonego proszku. Podkreśla smak potraw mięsnych (szczególnie jagnięciny) oraz neutralizuje intensywny zapach ryb. Jest dodatkiem do dań warzywnych i ryżu. Aby wydobyć kolor, zapach i smak kurkumy należy dodać ją już na początku gotowania.
Kurkuma jest słabo wchłaniana, dlatego należy łączyć ją z przyprawami takimi jak pieprz czy czerwona papryka. Innym rozwiązaniem jest łączenie kurkumy z oliwą lub olejem rzepakowym.
W przypadku wystąpienia różnych chorób, np. stanów zapalnych lub chorób układu pokarmowego zaleca się spożywanie ok. 1-3 g sproszkowanej kurkumy na dobę przez osobę dorosłą.
- Czym jest proszek z pręcików krokusa? Poznaj właściwości i zastosowanie przyprawy szafran.
- Hoduj zioła samodzielnie! Uprawa rozmarynu w doniczce w domu jest możliwa.
- Przyrządzaj ryby samodzielnie. Oto dania z łososia: proste przepisy na łososia.