Kurkuma mielona i w kłączach.
©sommai/Fotolia
Styl życia

Kurkuma – leczy i smakuje

Kurkuma ma pozytywny wpływ na prawidłową pracę organizmu. Kurkumina zawarta w kurkumie jest silnym składnikiem odżywczym, który działa przeciwnowotworowo. Kurkuma spowalnia proces starzenia komórek, poprawia funkcjonowanie mózgu i leczy choroby stawów.

Kurkuma ma pozytywny wpływ na prawidłową pracę organizmu. Kurkumina zawarta w kurkumie jest silnym składnikiem odżywczym, który działa przeciwnowotworowo. Kurkuma spowalnia proces starzenia komórek, poprawia funkcjonowanie mózgu i leczy choroby stawów.

 

Kurkuma nazywana jest także szafranem indyjskim. Jest żółtawo-brązowym kłączem o pomarańczowym wnętrzu. Ma aromatyczny smak z delikatną nutą goryczy. W skali 0-10 ostrość kurkumy oceniana jest na 3. Kurkuma jest składnikiem curry, które zawdzięcza jej swój głęboki żółty kolor.

Lecznicze właściwości kurkumy

Kurkuma ma właściwości wiatropędne i przeciwzapalne. Działa antybakteryjnie, antyoksydacyjnie (chroni organizm przed działaniem wolnych rodników) i antyseptycznie. Opóźnia proces starzenia komórek. Przyspiesza gojenie ran. Oczyszcza i tonizuje organizm. Jest łagodna dla układu pokarmowego. Spożywanie kurkumy zmniejsza ryzyko zachorowań na raka. Wspomaga leczenie chorób takich jak: żółtaczka, kolka, czerwonka, ospa wietrzna i przeziębienie. Kurkuma łagodzi niestrawność i bóle związane z chorobami dróg moczowych. Poprawia funkcjonowanie mózgu, krążenie i chroni wątrobę. Kurkuma obniża ryzyko chorób serca i zachorowań na Alzheimera. Pomaga w leczeniu chorób stawów, np. reumatoidalnego zapalenia stawów. Kurkuma podnosi stężenie „hormonów szczęścia” – dopaminy i serotoniny, co ma pozytywny wpływ na zwalczanie depresji. Kurkuma przyspiesza redukcje tkanki tłuszczowej, ponieważ poprawia metabolizm i trawienie.

Zastosowanie kurkumy w kuchni

W kuchni kurkuma wykorzystywana jest najczęściej w postaci zmielonego proszku. Podkreśla smak potraw mięsnych (szczególnie jagnięciny) oraz neutralizuje intensywny zapach ryb. Jest dodatkiem do dań warzywnych i ryżu. Aby wydobyć kolor, zapach i smak kurkumy należy dodać ją już na początku gotowania.

 

Kurkuma jest słabo wchłaniana, dlatego należy łączyć ją z przyprawami takimi jak pieprz czy czerwona papryka. Innym rozwiązaniem jest łączenie kurkumy z oliwą lub olejem rzepakowym.

 

W przypadku wystąpienia różnych chorób, np. stanów zapalnych lub chorób układu pokarmowego zaleca się spożywanie ok. 1-3 g sproszkowanej kurkumy na dobę przez osobę dorosłą.


Zasuszony szafran
©yuliaholovchehko/Fotolia
Styl życia
Najdroższa przyprawa świata – szafran, czyli proszek z pręcików krokusów
Przyprawa szafran jest wytwarzana ze słupków kwiatów szafranu uprawnego – krokusa. Ma cierpki, intensywny smak, zapach określany jako miodowo-trawiasty i złoto-czerwony kolor. Szerokie właściwości jakie posiada szafran powoduje, że jest on wykorzystywany w gastronomii, kosmetyce oraz medycynie.

Przyprawa szafran jest wytwarzana ze słupków kwiatów szafranu uprawnego – krokusa. Ma cierpki, intensywny smak, zapach określany jako miodowo-trawiasty i złoto-czerwony kolor. Szerokie właściwości jakie posiada szafran powoduje, że jest on wykorzystywany w gastronomii, kosmetyce oraz medycynie. Szafran to ekskluzywna przyprawa Szafran uprawia się w Indiach, Turcji, Chinach i Iranie. Ten najdroższy i najlepszy gatunkowo pochodzi z Walencji. Już w starożytności stosowano sproszkowane pręciki krokusa jako antydepresant, afrodyzjak , antidotum na trucizny oraz panaceum na wiele chorób, m.in. astmę, szkarlatynę czy czarną ospę. W Indiach kolor szafranu jest barwą szat buddyjskich mnichów. Ze względu na jego wysoki koszt produkcji – cena kilograma szafranu waha się w granicach 6-30 tys. złotych – jest on składnikiem ekskluzywnym. Na użytek domowy szafran w ilości 0,3 g możemy kupić za około 15 zł. Z uwagi na wysoką cenę szafran często jest podrabiany. Należy go przechowywać w miejscu chłodnym, z daleka od światła i wilgoci, ponieważ jest silnie higroskopijny (w kontakcie z wodą szybko pęcznieje zwiększając swoją objętość – m. in. w ten sposób można odróżnić produkt oryginalny od fałszywego). Szafran w kuchni Szafran jest nieodłącznym elementem kuchni śródziemnomorskiej, azjatyckiej, indyjskiej oraz mauretańskiej (afrykańskiej). Dzięki swojej pięknej, nasyconej barwie szafran jest używany do aromatyzowania i wzmacniania koloru potraw. Bardzo dobrze komponuje się z warzywami, owocami morza i rybami. Szafran wchodzi w skład takich potraw, jak: pilaw, milanese, paella i bouillabaisse. W Anglii jest składnikiem bułeczek szafranowych i stosowany jest jako dodatek do ciasta drożdżowego. Szafran w medycynie Szafran to bogactwo składników odżywczych. Zawiera znaczne ilości witamin z grupy B, cynk, magnez , żelazo, mangan, wapń, potas, olejki eteryczne...

Superfoods, które muszą znaleźć się w twojej kuchni
© Elena Schweitzer/Adobe Stock
Styl życia
Superfoods, które muszą znaleźć się w twojej kuchni!
Awokado, kurkuma, jarmuż i zielone banany - to tylko kilka produktów określanych mianem superfoods. Ich wyjątkowe właściwości i bogactwo wartości odżywczych gwarantują zdrowie i dobre samopoczucie. Sprawdź dlaczego powinny znaleźć się w twojej kuchni.

Awokado, kurkuma, jarmuż i zielone banany - to tylko kilka produktów określanych mianem superfoods. Ich wyjątkowe właściwości i bogactwo wartości odżywczych gwarantują zdrowie i dobre samopoczucie. Sprawdź dlaczego powinny znaleźć się w twojej kuchni.   Superfoods to kategoria produktów spożywczych naturalnego pochodzenia mających wyjątkowy wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Artykuły z kategorii “super” są bogatsze w składniki odżywcze i mogą pochwalić się wieloma dodatkowymi właściwościami, które w mniejszych ilościach znajdziemy w wielu innych produktach. I mimo że obecnie “superfoods” to dobrze sprzedający się slogan marketingowy, warto poznać kilka produktów z tej kategorii i wprowadzić je do codziennej diety. Pozytywny efekt gwarantowany! Kurkuma Kurkuma, ostryż lub szafran indyjski - pod tymi nazwami kryje się prawdziwa królowa superfoods - przyprawa mającą najsilniejsze działanie przeciwzapalne . Oprócz tego pozytywnie wpływa na działanie układu pokarmowego: wspomaga trawienie , zapobiega wzdęciom i przyspiesza oczyszczanie organizmu z toksyn. Zmniejsza ryzyko zachorowań serca, poprawia funkcjonowanie wątroby, a nawet pomaga w walce z depresją. Zaleca się spożywać codziennie! Awokado Smaczliwka to nie tylko niezwykle uniwersalny (można ją stosować jako dodatek niemal do każdej potrawy, także na słodko), ale także jeden z najzdrowszych owoców. Jest bogata w dobre tłuszcze , białka i błonnik, a najwięcej tych substancji znajduje się w pestce awokado , którą fani zdrowego odżywiania kroją na cząstki i dodają do koktaili. Jarmuż Ta niepozorna kapusta może pochwalić się wieloma prozdrowotnymi właściwościami. To prawdziwa bomba odżywcza zawierająca żelazo, kwasy omega-3 , błonnik, witaminy A, C i K, minerały, antyoksydanty i wapń,...

przyprawy
Pixabay/stevepb/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Prozdrowotne działanie egzotycznych przypraw: kurkumy, imbiru i chili
Kurkuma swoje właściwości wspierające funkcjonowanie ludzkiego organizmu zawdzięcza przede wszystkim zawartości kurkuminy. Imbir działanie lecznicze czerpie z olejku eterycznego, natomiast chili jest bogate w kapsaicynę.

Kurkuma swoje właściwości wspierające funkcjonowanie ludzkiego organizmu zawdzięcza przede wszystkim zawartości kurkuminy. Imbir działanie lecznicze czerpie z olejku eterycznego, natomiast chili jest bogate w kapsaicynę. Kurkuma – właściwości, zastosowanie, kolor i smak Kurkuma jest nazywana „przyprawą życia”. Stosuje się ją w Indiach od setek lat jako uzdrawiającą substancję. Wykorzystywana jest przez najstarszy leczniczy system świata – medycynę ajurwedyjską. Kurkuma jest jedną z najlepiej poznanych i przebadanych przypraw. Swoje właściwości zawdzięcza obecności kurkuminy, która ma działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Kurkumę stosuje się na dolegliwości takie, jak: trądzik, stany zapalne i uszkodzenia skóry – przyspiesza gojenie się ran, wzdęcia, kamica żółciowa, zaburzenia trawienne, zapalenie żołądka, przewlekła biegunka, reumatoidalne zapalenie stawów, katar, przeziębienie, ospa wietrzna, świerzb, zapalenie spojówek, czerwonka, cukrzyca.   Ponadto kurkuma posiada silne działanie antyoksydacyjne (kilkakrotnie silniejsze niż witamina E), chroni wątrobę, wspomaga naturalne mechanizmy odtruwające i działa przeciwnowotworowo. Kurkumę otrzymuje się ze sproszkowanego korzenia i podziemnej łodygi ostryżu (zwanego szafranem indyjskim). Kurkuma barwi potrawy na piękny złoty kolor, w smaku przypomina imbir i nadaje potrawom aromat pieprzu i piżma. Ponadto opóźnia psucie się żywności. Imbir - właściwości lecznicze Imbir swoje właściwości lecznicze zawdzięcza zawartości minerałów, takich jak potas, fosfor, magnez i wapń. Ponadto jego kłącze jest bogate w cukry, kwasy tłuszczowe, żywicę i skrobię. Jednak najcenniejszym i najbardziej wartościowym składnikiem imbiru jest olejek eteryczny. Zawarte są w nim...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner