ryż w sosie słodko kwaśnym
©zabavka/Fotolia.com
Styl życia

Przepis na sos słodko-kwaśny do ryżu. Wersja wegańska z ananasem i pomarańczą

Sos słodko-kwaśny przygotowany w domu jest zdecydowanie lepszy od tych, które można kupić w wersji gotowej w słoiku. Pełny warzyw z dodatkiem owoców sos stanowi doskonałe uzupełnienie dań z ryżem. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać go również do makaronu, frytek czy ziemniaczanej zapiekanki.

Sos słodko-kwaśny przygotowany w domu jest zdecydowanie lepszy od tych, które można kupić w wersji gotowej w słoiku. Pełny warzyw z dodatkiem owoców sos stanowi doskonałe uzupełnienie dań z ryżem. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać go również do makaronu, frytek czy ziemniaczanej zapiekanki.

Sos słodko-kwaśny nie ma zawiesistej i bardzo gęstej konsystencji. Jest lekki i niemal przezroczysty. Bardzo ważne również jest, by wchodzące w jego skład warzywa były chrupkie, dlatego należy pilnować, aby się nie rozgotował.

Wegański sos słodko-kwaśny z ananasem i pomarańczą - przepis

Składniki:

  • 1 czerwona papryka,
  • 2 puszki pomidorów krojonych,
  • 2 średniej wielkości marchewki,
  • 1 puszka ananasa,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 słodka pomarańcza,
  • sok z jednej cytryny,
  • 1 łyżeczka masła orzechowego (bez kawałków orzeszków),
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
  • 2 duże czerwone cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pół puszki kukurydzy bez zalewy,
  • 2 łyżki marynowanych pędów bambusa,
  • pół szklanki bulionu warzywnego,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej (w wersji bezglutenowej),
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu.

Czas przygotowania: około 60 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Obierz marchewkę i potnij w słupki.
  • Umyj paprykę, wydrąż gniazda nasienne i również pokrój w słupki.
  • Wyjmij plastry ananasa i pokrój je w drobną kostkę.
  • Wyciśnij sok z pomarańczy.
  • Posiekaną w piórka cebulę zeszklij na oleju – najlepiej w średniej wielkości rondelku. Dodaj sos sojowy, ananasa, przeciśnięty przez praskę czosnek, marchewkę, paprykę i podduś wszystko pod przykryciem przez około 5 minut.
  • Zblenduj pomidory na gładki sos, dodaj go do warzyw i ananasa.
  • Gotuj wszystko na małym ogniu przez około 3 minuty.
  • Umieść w rondelku wszystkie pozostałe składniki – oprócz mąki.
  • W dwóch łyżkach zimnej wody rozpuść mąkę ziemniaczaną, wymieszaj dokładnie, aby nie było grudek, dodaj 1 łyżkę gorącego sosu, wymieszaj i powoli dolej do zawartości rondelka energicznie mieszając.
  • Zagotuj sos i zdejmij z ognia. Spróbuj, czy nie należy go jeszcze doprawić.
  • Sos powinien być klarowny, mimo dodatku mąki.

Słodko-kwaśny sos z ananasem i sokiem pomarańczowym jest doskonałym dodatkiem do ugotowanego na sypko ryżu. Ilość warzyw powoduje, że nie konieczne jest dodawanie już żadnych sałatek i surówek do dania.

Zupa krem podana z chrupiącymi grzankami.
©Iuliia Metkalova/stock.adobe.com
Styl życia
Jesień na stole - mamy wegańską zupę z dyni, kapusty i soczewicy oraz sałatkę z jesiennych warzyw i owoców
Przygotowywanie potraw z sezonowych składników to najlepszy sposób na zdrowe odżywianie. Szczególnie jesienią nie można narzekać na brak warzyw czy owoców. To pora roku, w której warto gotować zupy z kapusty, dyni, ziemniaków i marchwi.

Przygotowywanie potraw z sezonowych składników to najlepszy sposób na zdrowe odżywianie. Szczególnie jesienią nie można narzekać na brak warzyw czy owoców. To pora roku, w której warto gotować zupy z kapusty, dyni, ziemniaków i marchwi. Jesienne sałatki najlepiej komponować z takich warzyw jak: pomidory, papryka, kukurydza, korzeń pietruszki , kapusta pekińska , jabłka i śliwki. Sosy do nich można doprawiać świeżymi ziołami, np. kolendrą, tymiankiem i majerankiem. Przepis na wegańską zupę z dyni, kapusty i soczewicy Składniki: 1,75 l wody, około 30 dag świeżej dyni, 1 średniej wielkości marchew, 1 średniej wielkości korzeń pietruszki, 1 szklanka ziaren czerwonej soczewicy, 2 ząbki czosnku, 10 liści kapusty włoskiej, 6 łyżek sosu sojowego jasnego, 2 czerwone cebule średniej wielkości, pęczek natki pietruszki, świeżo mielony czarny pieprz, 4 łyżki oleju rzepakowego . Czas przygotowania: około 45 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Obierz dynię ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Umyte liście kapusty posiekaj w paski. Umytą marchew i korzeń pietruszki pokrój w słupki. Obierz cebule, pokrój w piórka i zeszklij na oleju w dużym garnku z grubym dnem. Dodaj pokrojony czosnek i podsmażaj jeszcze przez około minutę. Do czosnku i cebuli wrzuć marchew i kapustę i podsmażaj często mieszając przez około 5 minut. Zalej warzywa wodą, dodaj dynię, soczewicę i sos sojowy . Gotuj na małym ogniu do momentu, gdy dynia będzie całkiem miękka czyli przez około 25-30 minut. Zdejmij zupę z palnika, dodaj pieprz i zblenduj na gładki krem. Po zblendowaniu ponownie doprowadź zupę do wrzenia. Zupę z dyni, kapusty i soczewicy podawaj z dodatkiem świeżej natki pietruszki....

Przepis na wegańską zupę z dyni, kapusty i soczewicy oraz na wegańską sałatkę z jesiennych warzyw i owoców
© M.studio/Adobe Stock
Styl życia
Przepis na wegańską zupę krem z dyni, kapusty i soczewicy oraz na wegańską sałatkę z jesiennych warzyw i owoców
Przygotowywanie potraw z sezonowych składników to najlepszy sposób na zdrowe odżywianie. Szczególnie jesienią nie można narzekać na brak warzyw czy owoców. To pora roku, w której warto gotować zupy z kapusty, dyni, ziemniaków i marchwi.

Przygotowywanie potraw z sezonowych składników to najlepszy sposób na zdrowe odżywianie. Szczególnie jesienią nie można narzekać na brak warzyw czy owoców. To pora roku, w której warto gotować zupy z kapusty, dyni, ziemniaków i marchwi.   Jesienne sałatki najlepiej komponować z takich warzyw jak: pomidory, papryka, kukurydza, korzeń pietruszki, kapusta pekińska, jabłka i śliwki. Sosy do nich można doprawiać świeżymi ziołami, np. kolendrą, tymiankiem i majerankiem. Przepis na wegańską zupę krem z dyni, kapusty i soczewicy Składniki: 1,75 l wody, około 30 dag świeżej dyni, 1 średniej wielkości marchew, 1 średniej wielkości korzeń pietruszki, 1 szklanka ziaren czerwonej soczewicy, 2 ząbki czosnku, 10 liści kapusty włoskiej, 6 łyżek sosu sojowego jasnego , 2 czerwone cebule średniej wielkości, pęczek natki pietruszki, świeżo mielony czarny pieprz, 4 łyżki oleju rzepakowego.   Czas przygotowania: około 45 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Obierz dynię ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Umyte liście kapusty posiekaj w paski. Umytą marchew i korzeń pietruszki pokrój w słupki. Obierz cebule, pokrój w piórka i zeszklij na oleju w dużym garnku z grubym dnem. Dodaj pokrojony czosnek i podsmażaj jeszcze przez około minutę. Do czosnku i cebuli wrzuć marchew i kapustę i podsmażaj często mieszając przez około 5 minut. Zalej warzywa wodą, dodaj dynię, soczewicę i sos sojowy . Gotuj na małym ogniu do momentu, gdy dynia będzie całkiem miękka czyli przez około 25-30 minut. Zdejmij zupę z palnika, dodaj pieprz i zblenduj na gładki krem. Po zblendowaniu ponownie doprowadź zupę do wrzenia. Zupę z dyni, kapusty i soczewicy podawaj z...

Młoda fasola rozsypana na stole.
©Rawf8/Fotolia.com
Styl życia
Co zrobić z młodej fasoli? 3 przepisy na wegańskie dania z młodego Jasia
Młoda fasola nie wymaga moczenia przed gotowaniem. Ma bardzo delikatną skórkę i należy ją zużyć od razu po wyłuskaniu z łupin. Wówczas nie jest jeszcze gotowa, by poddać ją procesowi suszenia, dlatego szybko pleśnieje.

Młoda fasola nie wymaga moczenia przed gotowaniem. Ma bardzo delikatną skórkę i należy ją zużyć od razu po wyłuskaniu z łupin. Wówczas nie jest jeszcze gotowa, by poddać ją procesowi suszenia, dlatego szybko pleśnieje.   Świeża fasola ma bardzo delikatny smak, a przygotowane z niej dania zyskują ciekawy i oryginalny charakter. Z młodej fasoli można przyrządzić zupę, dodać ją do sałatki lub zrobić pyszne puree .   Wskazówka: jeżeli sezon na młodego Jasia minął, zamiast niego możesz użyć fasolę z puszki.   Przepis na zupę z młodej fasoli   Składniki na około 3 porcje: 1 szklanka świeżej fasoli Jaś , 3 średniej wielkości ziemniaki, 1 mały por lub połowa dużego, 2 średniej wielkości marchewki, 1 korzeń pietruszki , 3 łodygi selera naciowego, 1 mała czerwona cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego, pół łyżeczki suszonego majeranku, 1 szklanka drobno posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki sosu sojowego jasnego, szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: około 45 minut   Sposób przygotowania: Posiekaj cebulę i por w drobną kostkę i zeszklij na oleju (najlepiej w garnku, w którym będziesz gotować zupę). Dodaj sos sojowy i wymieszaj . Pokrój w bardzo drobną kostkę: marchewkę, pietruszkę i dodaj do usmażonej cebuli i pora. Duś wszystko przez około 10 minut pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Pokrój drobno ziemniaki, wrzuć do warzyw, wlej 1,5 l wody, dodaj fasolę, wymieszaj i doprowadź do wrzenia, nie zakrywaj garnka pokrywką. Gotuj całość do czasu, aż ziemniaki i fasola zmiękną, wrzuć drobno pokrojony seler naciowy, dodaj majeranek, pieprz i natkę pietruszki, gotuj jeszcze przez około 3...

Nasze akcje

Poznaj Huawei Mobile Services i ciesz się wyjątkowymi funkcjami w przyjaznym ekosystemie

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Newsy

To zdrowy i ekologiczny nawyk, który pozwoli ci zadbać o siebie i środowisko

Partner
Newsy

Bo należy ci się komfort! Zabiegi EMSELLA i EXILIS ULTRA 360 na nietrzymanie moczu

Partner