Sposoby podania pokrojonego arbuza
©Gorilla/Fotolia
Styl życia

Arbuz jest zdrowy, ale nie dla wszystkich

Arbuz to zdrowy owoc – słodka, niskokaloryczna przekąska, bogata w minerały i witaminy. Arbuzy w 92% składają się z wody. Są idealne, aby ugasić pragnienie. Odpowiedź na pytanie, czy arbuz jest zdrowy zależy od tego, czy dana osoba cierpi na alergię lub cukrzycę.

Arbuz to zdrowy owoc – słodka, niskokaloryczna przekąska, bogata w minerały i witaminy. Arbuzy w 92% składają się z wody. Są idealne, aby ugasić pragnienie. Odpowiedź na pytanie, czy arbuz jest zdrowy zależy od tego, czy dana osoba cierpi na alergię lub cukrzycę.

 

Arbuz to owoc jednorocznej rośliny z rodziny dyniowatych, rosnącej w Afryce Południowej i uprawianej w ciepłych krajach na całym świecie.

Kasia gotuje z Polki.pl: kutia wigilijna

Arbuzy – walory zdrowotne

Arbuz to bogactwo witamin i minerałów – zawiera witaminy: A, B6, C, E, K i minerały: wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas. To zdrowa i smaczna przekąska. 100 gramów ma tylko 34 kalorie. Owoce przyspieszają przemianę materii i wspomagają pracę układu pokarmowego. Arbuzy powinny jeść osoby, które mają kłopoty z nadciśnieniem, ponieważ owoce te rozszerzają naczynia krwionośne. Dzięki właściwościom moczopędnym przyniosą ulgę osobom, które mają problem z nerkami.

 

Arbuzy powinni włączyć do swojej diety wszyscy, którzy borykają się z problemami skórnymi – owoc działa przeciwzmarszczkowo, zapobiega starzeniu się skóry. Maseczki, toniki i mleczka z arbuza mają działanie tonizujące, nawilżające, ujędrniające, pomagają pozbyć się opryszczki. Zawartość likopenu (naturalnego barwnika) sprawia, że regularne jedzenie arbuzów może pomóc uchronić się przed rakiem. Zdrowotne oddziaływanie arbuza potwierdzają liczne badania naukowe.

Czy arbuz jest zdrowy – przeciwwskazania

Z jedzenia arbuzów powinny zrezygnować osoby uczulone na pyłki roślin. Owoc ma wysoki indeks glikemiczny (75), dlatego nie może być jedzony przez cukrzyków – bardzo szybko zwiększa poziom glukozy we krwi, wywołując skoki glukozy.

 

Jeśli decydujemy się na zakup pokrojonego arbuza, dobrze jest zjeść go tego samego dnia – w innym wypadku zwiędnie, straci jędrność i smak.

 

Żółty arbuz
© sommai/Fotolia.com
Styl życia
Żółty arbuz pozytywnie wpływa na układ krążenia i opóźnia proces starzenia
Z żółtego arbuza można przyrządzić sałatkę lub lemoniadę. Owoc ten jest nie tylko pyszny, ale też pozytywnie wpływa na ludzki organizm. Żółte arbuzy są w smaku bardzo podobne do arbuzów o czerwonym miąższu.

Z żółtego arbuza można przyrządzić sałatkę lub lemoniadę. Owoc ten jest nie tylko pyszny, ale też pozytywnie wpływa na ludzki organizm. Żółte arbuzy są w smaku bardzo podobne do arbuzów o czerwonym miąższu.   Soczysty i delikatny żółty arbuz to owoc w smaku przypominający swojego kuzyna o czerwonym miąższu , ale jest od niego mniej wyrazisty. Obie odmiany mają takie same właściwości. Smak żółtego arbuza Żółty arbuz to odmiana znana pod nazwą Janosik. Nieco różni się w smaku od najpopularniejszej odmiany o czerwonym miąższu i intensywnym zapachu. Żółte arbuzy są mniej aromatyczne i mają mniej intensywny smak. Oceniane są jako delikatniejsze, a także mniej soczyste od czerwonych arbuzów. Wartość odżywcza żółtego arbuza Żółty arbuz to owoc, który ma mało kalorii – zaledwie 30 kilokalorii w 100 gramach, bo składa się w ponad 90% z wody. Jednak jego wysoki indeks glikemiczny (75) sprawia, że żółty arbuz nie jest zalecany cukrzykom i osobom na diecie odchudzającej. Natomiast prawie wcale nie ma tłuszczu (0,15 grama w 100 gramach), za to jest źródłem węglowodanów – jest ich aż 7,55 grama na każde 100 gramów owocu. Właściwości żółtego arbuza Arbuz żółty tak jak czerwony zawiera witaminy i minerały oraz aminokwasy i antyoksydanty pozytywnie wpływające na ludzki organizm.   Żółte arbuzy dzięki zawartości przeciwutleniaczy opóźniają procesy starzenia, wspomagają regenerację tkanek, wpływają pozytywnie na układ krwionośny . Karotenoidy, czyli antyoksydanty, obniżają ciśnienie tętnicze krwi, podobnie jak witaminy C i A oraz minerały zawarte w żółtych arbuzach.   Dostarczane z miąższem tych owoców potas i magnez odpowiadają m.in.za...

Kawałki arbuza w miseczce
© Dani Vincek/Fotolia.com
Styl życia
Arbuzy a odchudzanie – mała kaloryczność, wysoki indeks glikemiczny
Arbuz nie odchudza, chociaż składa się w ponad 90% z wody. Wysoki indeks glikemiczny tych owoców sprawia, że krótko po zjedzeniu arbuza odczuwa się głód. Dzięki zawartości składników mineralnych i cytruliny (organiczny związek chemiczny z grupy α-aminokwasów) arbuzy wspierają regenerację organizmu po ćwiczeniach.

Arbuz nie odchudza, chociaż składa się w ponad 90% z wody. Wysoki indeks glikemiczny tych owoców sprawia, że krótko po zjedzeniu arbuza odczuwa się głód. Dzięki zawartości składników mineralnych i cytruliny (organiczny związek chemiczny z grupy α-aminokwasów) arbuzy wspierają regenerację organizmu po ćwiczeniach.   Indeks glikemiczny to procentowo wyrażona prędkość wzrostu poziomu glukozy we krwi po zjedzeniu danego produktu w stosunku do wzrostu poziomu cukru po przyjęciu takiej samej ilości czystej glukozy. To znaczy, że indeks glikemiczny danej potrawy wskazuje, jak szybko po jej zjedzeniu rośnie poziom cukru w porównaniu z przyjęciem czystej glukozy.   Wysoki indeks glikemiczny oznacza duży i szybki wzrost stężenia glukozy we krwi, a niski indeks glikemiczny – powolne przyswojenie zjedzonych węglowodanów. Kalorie w arbuzie a odchudzanie Arbuz w 100 gramach ma 30 kalorii. Mogłoby się zatem wydawać, że ilość kalorii w arbuzie plasuje go na czele listy produktów dozwolonych w diecie odchudzającej . Jednak duża zawartość cukru w arbuzach sprawia, że osoby odchudzające się nie powinny jeść ich w większych ilościach. Dojrzały arbuz może zastąpić słodycze, można z niego zrobić pyszną lemoniadę , a schłodzony znakomicie nadaje się też na orzeźwiające drugie śniadanie lub podwieczorek. Indeks glikemiczny arbuza Mogłoby się wydawać, że arbuz odchudza, bo w ponad 90% składa się z wody i ma mało kalorii. Lepiej go jednak unikać, będąc na diecie. Indeks glikemiczny arbuza wynosi 75, a więc jest wysoki (za duży indeks glikemiczny uważa się wartości powyżej 70). Oznacza to, że po zjedzeniu arbuza organizm produkuje duże ilości insuliny, która pomaga w obniżeniu poziomu cukru we krwi. Konsekwencją skoku poziomu cukru we krwi i reakcji organizmu jest szybko...

Kawałki arbuza
© praisaeng/Fotolia.com
Styl życia
Jakie są właściwości arbuzów – zwiększają libido, opóźniają starzenie, a ich pestki działają przeciwzapalnie
Cytrulina i przeciwutleniacze to dwa najważniejsze składniki, które wpływają na właściwości arbuzów. Cytrulina zmniejsza zakwasy i pomaga regenerować mięśnie. Przeciwutleniacze zmniejszają ryzyko pojawienia się raka i opóźniają starzenie.

Cytrulina i przeciwutleniacze to dwa najważniejsze składniki, które wpływają na właściwości arbuzów. Cytrulina zmniejsza zakwasy i pomaga regenerować mięśnie. Przeciwutleniacze zmniejszają ryzyko pojawienia się raka i opóźniają starzenie.   Arbuz to w 92% woda. Pozostałe 8% owocu zawiera witaminy i minerały, m.in. potas i magnez. Za właściwości zdrowotne arbuza odpowiadają głównie przeciwutleniacze : karotenoidy (zeaksatyna, luteina, kryptoksantyna i likopen) oraz witaminy A i C. Antyoksydanty w arbuzie opóźnią proces starzenia Przeciwutleniacze zawarte w arbuzach chronią przed promieniami ultrafioletowymi. Opóźniają proces starzenia się skóry. Antyoksydanty zwiększają ilość naczyń krwionośnych w skórze. Dzięki temu dociera do niej więcej substancji odżywczych oraz tlenu. Arbuz na obniżenie ciśnienia i w profilaktyce zawału Witaminy A i C są antyoksydantami, które obniżają poziom ciśnienia tętniczego . Wpływa to na zmniejszenie ryzyka pojawienia się udaru mózgu i zawału serca.   Likopen – karotenoid znajdujący się w arbuzach zmniejsza utlenianie się cholesterolu, co redukuje ryzyko miażdżycy. Utleniony „zły” cholesterol powoduje stany zapalne w tętnicach. Likopen zmniejsza też powstawanie wolnych rodników uszkadzających naczynia krwionośne. Ten karotenoid wpływa na zmniejszenie ryzyka pojawienia się raka, np. prostaty.   Arbuz zawiera więcej likopenu niż pomidory, które są jego dobrze znanym źródłem. 100 g arbuza ma 4532 μg likopenu, a pomidor jedynie 2573 μg. Im bardziej czerwony jest miąższ arbuza, tym więcej likopenu znajduje się w owocu.   Magnez znajdujący się w arbuzach zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych, co poprawia przepływ krwi. Zapobiega on spadkowi potasu w organizmie.   Potas także znajdziemy w arbuzie. Odpowiada on za kontrolę poziomu krwi,...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik