Czarnuszka jest stosowana jako antidotum na wszelkie dolegliwości, cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród miłośników ziół.

Reklama

Dodatkowo czarnuszka jest używana jako przyprawa w różnego rodzaju potrawach, znaleźć ją można także w pieczywie czy serach.

Czarnuszka – właściwości

  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • łagodzi objawy alergii,
  • uzupełnia niedobór erytrocytów i hemoglobiny w organizmie anemika,
  • pomaga w walce z wirusami i bakteriami,
  • pomaga na nadciśnienie,
  • ratuje przed wrzodami żołądka,
  • chroni przed zachorowaniem na cukrzycę,
  • chroni przed tworzeniem się stanów zapalnych,
  • znacznie poprawia kondycję włosów,
  • pomocna przy katarze bądź zapaleniu zatok.

Zastosowanie czarnuszki

Czarnuszka jest używana w kuchni, pod różnymi postaciami:

Reklama
  • zmielona nadaje się jako przyprawa zastępująca pieprz, niezmielona może być dodawana do pieczywa, sałatek albo bigosu;
  • napar z czarnuszki pomaga zwalczyć zmiany skórne – wystarczy zalać łyżkę zmielonych nasion gorącą wodą, zaparzyć przez 20 minut i odcedzić. Taki specyfik należy pić dwa lub trzy razy dziennie po pół szklanki albo stosować jako tonik bezpośrednio na skórę twarzy. oleju, który jest bardzo pomocny przy walce z trądzikiem;
  • jako nalewka – ma podobne właściwości do oleju z czarnuszki, jednak nalewka dzięki zawartemu alkoholowi działa z większą siłą;
  • dodatek do miodu, dzięki któremu powstaje miód czarnuszkowy. Miód pomaga w walce z przeziębieniem i infekcją gardła.
Reklama
Reklama
Reklama