Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
ciasto do pizzy na stole w otoczeniu wałka, miseczki z oliwą, bazylii i pomidorów
© GreenArt/Adobe Stock
Styl życia

Cienkie ciasto na pizzę - bez wyrastania, z dodatkiem drożdży. Przepisy na cienkie ciasto na pizzę włoską

Cienkie ciasto na pizzę można przygotować zarówno z dodatkiem, jak też bez dodatku drożdży. Pierwsza wersja jest bardziej czasochłonna, gdyż wiąże się z koniecznością oczekiwania na wyrośnięcie ciasta. Wyrobione ciasto na pizzę należy dokładnie rozwałkować na cienki placek, wyłożyć ulubionym farszem i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Cienkie ciasto na pizzę można przygotować zarówno z dodatkiem, jak też bez dodatku drożdży. Pierwsza wersja jest bardziej czasochłonna, gdyż wiąże się z koniecznością oczekiwania na wyrośnięcie ciasta. Wyrobione ciasto na pizzę należy dokładnie rozwałkować na cienki placek, wyłożyć ulubionym farszem i wstawić do nagrzanego piekarnika.

 

Pizza jest włoskim daniem, które zdobyło popularność na całym świecie. Można ją przygotować zarówno na cienkim, jak i na grubym cieście. Podstawowymi składnikami na tradycyjne cienkie ciasto do pizzy są: mąka pszenna, ciepła woda, sól, cukier oraz olej roślinny lub oliwa z oliwek.

Cienkie ciasto na pizzę - jak zrobić?

Pizza jest tradycyjną włoską potrawą, ma postać płaskiego placka pokrytego sosem pomidorowym i farszem, który można przyrządzić na bazie różnych składników. Początek włoskiej pizzy datuje się na XVIII wiek, a za miejsce jej powstania uznaje się Neapol. Danie przypominające swoim wyglądem pizzę, jadali już starożytni Grecy i Rzymianie. Wówczas potrawa ta miała formę płaskiego chleba posmarowanego oliwą z oliwek i podawanego z różnymi ziołami. Obecnie pizzę przygotowuje się na podstawie rozmaitych przepisów oraz serwuje się z przeróżnymi dodatkami. Popularnym daniem jest pizza na cienkim cieście, które można przyrządzić z dodatkiem lub bez dodatku drożdży. Podstawowymi składnikami na cienkie ciasto do pizzy są: mąka pszenna, oliwa z oliwek, ciepła woda, cukier i sól. W niektórych przepisach, zwłaszcza tych pozbawionych drożdży, pojawiają się również jajka.

Oferowane przez Booking promocje to możliwość zarezerwowania taniej wycieczki do Włoch – już za kilka dni możesz jeść pizzę na cienkim cieście!

Cienkie ciasto na pizzę bez drożdży - jak zrobić?

Cienkie ciasto na pizzę bez drożdży przygotuje się w prosty sposób, bazując na kilku podstawowych składnikach. Zrezygnowanie z dodatku drożdży wiąże się ze sporą oszczędnością czasu, wynikającą z braku konieczności wyczekiwania, aż przyrządzone ciasto wyrośnie. Cienkie ciasto na pizzę bez drożdży można przygotować w oparciu o rozmaite przepisy dostępne na stronach internetowych poświęconych tematyce kulinarnej lub w książkach kucharskich. W niektórych recepturach, poza podstawowymi składnikami, pojawiają się np. jaja, mleko, proszek do pieczenia.

Przepis na cienkie ciasto na pizzę bez wyrastania

Składniki na cienkie ciasto na pizzę bez drożdży:

 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • ⅓ szklanki oliwy z oliwek,
  • ⅓ szklanki ciepłej wody,
  • 1 jajo,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • ½ łyżeczki bazylii,
  • ½ łyżeczki oregano.

 

Sposób przygotowania:

 

  • Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia na stolnicy. W środku zrób niewielkie wgłębienie. Do utworzonego wgłębienia wlej wodę, oliwę z oliwek oraz wbij jajko. Dodaj sól i zioła.
  • Zagnieć ciasto. Gotowe rozwałkuj, a następnie wyłóż na posmarowaną tłuszczem blachę. Na wierzchu pizzy umieść przygotowany farsz z ulubionych składników.
  • Pizzę na cienkim cieście bez drożdży wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 20 minut (z funkcją termoobiegu).
  • Cienkie ciasto na pizzę włoską z drożdżami - jak zrobić?
  • Tradycyjne cienkie ciasto na pizzę przygotowuje się z dodatkiem drożdży świeżych lub instant. Czas przygotowywania tego rodzaju ciasta jest dłuższy niż w przypadku ciasta pozbawionego drożdży. Wyrobione ciasto z drożdżami na pizzę należy przykryć folią i pozostawić na co najmniej godzinę do wyrośnięcia. Dopiero po upływie wyznaczonego czasu ciasto można rozwałkować, a następnie układa się na nim ulubione dodatki i całość wstawia do nagrzanego piekarnika.

Przepis na cienkie ciasto na pizzę włoską

Składniki na pizzę na cienkim cieście z dodatkiem drożdży:

 

  • 250 g mąki pszennej,
  • 150 ml ciepłej wody,
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

 

Sposób przygotowania:

  • Drożdże rozpuść w około 60 ml ciepłej wody. Dodaj cukier i 3 łyżki mąki. Odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce.
  • Mąkę pszenną przesiej do miski, dodaj sól, wymieszaj. W środku suchej masy zrób wgłębienie. Stopniowo wlewaj do niego przygotowane drożdże i pozostałą ilość ciepłej wody. Wszystkie składniki wymieszaj łyżką w taki sposób, aby kolejne partie mąki zagarniać do środka.
  • Do ciasta dodaj oliwę z oliwek, wymieszaj wszystkie składniki. Ciasto wyrabiaj przez około 10-15 minut. Następnie przykryj ciasto ściereczką i pozostaw na około 1½ godziny do wyrośnięcia.
  • Gotowe wyrośnięte ciasto podziel na trzy części, oprósz mąką. Każdą część rozwałkuj na cienkie placki.
  • Cienkie ciasto na pizzę przełóż na wysmarowaną tłuszczem blachę. Ciasto posmaruj sosem pomidorowym i wyłóż przygotowanym farszem. Wstaw do nagrzanego do 250 stopni piekarnika i piecz przez około 10-12 minut.

Cienkie ciasto do pizzy na bazie mąki pełnoziarnistej

Cienkie ciasto do pizzy można przygotować również w zdrowszej wersji, wykorzystując w tym celu inny rodzaj mąki niż tradycyjną pszenna, np. mąkę razową, pełnoziarnistą. Tego typu produkty, w porównaniu do mąki pszennej, są bogatszym źródłem minerałów i błonnika pokarmowego, który odpowiada za regulowanie pracy przewodu pokarmowego, przeciwdziała zaparciom oraz ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Pizza w wersji dietetycznej powinna być również pozbawiona tłustych dodatków, takich jak: sosy na bazie śmietany lub majonezu, kiełbasa, boczek oraz duża ilość żółtego sera. Zdrowszymi zamiennikami tych składników są m.in. ser mozzarella, chuda szynka, pieczone kawałki kurczaka. Na wierzchu domowej dietetycznej pizzy na cienkim cieście nie powinno również zabraknąć dużej ilości warzyw.

Justyna Steczkowska zaśpiewa z Dodą?!
Newsy
Justyna Steczkowska wydała oficjalne oświadczenie w sprawie koncertu "Artyści przeciw nienawiści"
Justyna Steczkowska wydała oficjalne oświadczenie w sprawie koncertu "Artyści przeciw nienawiści"

Napisała też, czy wybaczyła Dodzie!

Kolorowa pizza z wegańskimi składnikami.
©nata_vkusidey/Fotolia.com
Styl życia
Pizza wegańska z oliwkami, z tofu oraz pizza wegańska bez drożdży
Ciasto na wegańską pizzę można przygotować zarówno na drożdżach, jak i bez ich użycia. Do niej warto dodać sos pomidorowy, np. z passaty z odrobiną oliwy i ziół. Pizzę piecze się przez około 15 minut w temperaturze od 200 do 250 stopni.

Ciasto na wegańską pizzę można przygotować zarówno na drożdżach, jak i bez ich użycia. Do niej warto dodać sos pomidorowy, np. z passaty z odrobiną oliwy i ziół. Pizzę piecze się przez około 15 minut w temperaturze od 200 do 250 stopni.   Do wegańskiej pizzy można użyć warzyw, ziaren, sosów bez śmietany oraz przypraw. W sprzedaży są dostępne specjalne wegańskie sery bez zawartości mleka . Można też je zrobić samodzielnie, np. z orzechów nerkowca .   Wegańska pizza z oliwkami   Składniki na ciasto: 240 g mąki pszennej, 1 saszetka suchych drożdży (7 g), ½ łyżeczki soli, 1 łyżka cukru, ¾ szklanki ciepłej wody, 1 łyżka sezamu, kilka kropel oliwy z oliwek .   Składniki na sos: 300 g passaty pomidorowej, 1 czerwona cebula, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżka słodu.   Dodatki: oliwki według uznania, ½ łyżki oliwy z oliwek, garść startego wegańskiego sera żółtego .   Czas przygotowania: około 2 godzin Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Wymieszaj mąkę, cukier, sól i sezam w misce. Rozpuść drożdże w wodzie i wlej do miski z suchymi składnikami. Wymieszaj całość. Posmaruj ręce oliwą i zagnieć kulkę z ciasta. Włóż ją do miski wysmarowanej oliwą i przykryj ściereczką. Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na około godzinę, aby wyrosło. Zacznij przygotowywać sos: obierz i pokrój cebulę. Obierz i posiekaj czosnek. Podsmaż obydwa warzywa na patelni do zeszklenia. Dodaj do nich passatę pomidorową. Dodaj przyprawy i gotuj sos przez 15-20 minut na niewielkim ogniu. Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pokrój oliwki. Uformuj okrągły placek z ciasta...

Pizza
© Vankad/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na domową pizzę rodem z Włoch
Pizza wbrew pozorom nie pochodzi z Neapolu, a z Gaety – portowej miejscowości we Włoszech. Prawdziwa włoska pizza wymaga mąki, drożdży, letniej wody, oleju, soli, cukru i ziół prowansalskich. Wyrabiane ręcznie, jednolite i elastyczne ciasto piecze się około 20 minut w 220 stopniach.

Pizza wbrew pozorom nie pochodzi z Neapolu, a z Gaety – portowej miejscowości we Włoszech. Prawdziwa włoska pizza wymaga mąki, drożdży, letniej wody, oleju, soli, cukru i ziół prowansalskich. Wyrabiane ręcznie, jednolite i elastyczne ciasto piecze się około 20 minut w 220 stopniach.   Czy wiesz, skąd wzięła się najpopularniejsza, znana na całym świecie, pizza margherita? Pizzę rozsławiła wizyta królowej Włoch, Małgorzaty, u najsłynniejszego wówczas kucharza Półwyspu Apenińskiego. Don Rafael Esposito w towarzystwie małżonki upiekł 3 różne rodzaje pizzy, a królową zachwyciła wersja w kolorach włoskiej flagi: z pomidorami, mozzarellą i bazylią. Czy Włochy są ojczyzną pizzy? Pizza pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Znana była tam od co najmniej 600 lat p.n.e. To wtedy ucztę, na której zaserwowano pierwotną wersję pizzy, opisał Platon. Słowo picea oznacza po łacinie placek z mąki i wody. Mianem pizzy określano jednak dawniej każdy, smażony lub pieczony, wyrób z chleba bądź ciasta. Archiwalny łaciński dokument notarialny z X wieku, przechowywany w katedrze w Gaeta dowodzi, że pizza pochodzi właśnie z tego niewielkiego, portowego miasta we Włoszech. To tamtejszy młynarz był zobowiązany postanowieniami aktu do składania daniny właścicielowi ziemi w postaci m. in. 12 pizz. Oryginalny przepis na prawdziwą pizzę Lubisz włoską kuchnię i prawdziwą włoską pizzę? Zobacz jak zrobić ciasto na pizzę by samodzielnie upiec pyszne włoskie danie.   Składniki na około 30 cm blachę: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 3 gramy drożdży, 2 łyżki oleju, pół łyżeczki cukru, pół łyżeczki soli, 2 łyżki ziół prowansalskich , 1/2 szklanki przegotowanej, letniej wody.   Czas przygotowania: 35 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Porządnie wymieszaj...

Nasze akcje
wyniki konkursu duplo 2021
Fleszstyle

KONKURS! Wygraj zaproszenie na największą imprezę modową w Polsce i inne supernagrody!

Partner
hada-labo-3d-lifting-mask
Fleszstyle

Sposób Japonek na zatrzymanie upływu czasu tkwi w prostocie kosmetyków

Partner
kosmetyki-neutrogena-bright-boost
Fleszstyle

TEST REDAKCJI: Sprawdziłyśmy kosmetyki Neutrogena® Hydro Boost® i Bright Boost!

Partner