Najpopularniejsze składniki dań kuchni węgierskiej to papryka, cebula i czosnek. Są nimi przyprawiane potrawy najczęściej kojarzone u nas z kuchnią Węgier, np. gulyásleves, czyli zupa gulaszowa, oraz pörkölt, który my znamy właśnie jako gulasz.

Reklama

W węgierskich czardach, czyli gospodach ludowych, posiłki podawane są najczęściej przy dźwiękach cygańskiej muzyki granej na żywo.

Przyprawy, mięsa i desery charakterystyczne dla kuchni węgierskiej

W potrawach kuchni węgierskiej nie może zabraknąć papryki. Do przyprawiania dań używa się sproszkowanej papryki, zarówno słodkiej, jak i ostrej, papryki świeżej, w strąkach, a także papryki wędzonej. Innymi istotnymi składnikami potraw węgierskich są cebula i czosnek.

Zobacz także

Z mięs na Węgrzech jada się najczęściej wieprzowinę, szczególnie z mangalicy, czyli lokalnej odmiany świni domowej. Popularne są jednak także wołowina, cielęcina, baranina oraz ryby, np. pstrągi i karpie. Częstym dodatkiem do nich są grzyby.

Z deserów najpopularniejsze są tort Dobosa - z ciasta biszkoptowego przekładanego kremem czekoladowym oraz strucla, czyli zawinięte ciasto z nadzieniem owocowym, makowym albo orzechowym. Z alkoholi często pije się czerwone wino lub palinkę, wysokoprocentowy destylat z owoców.

Sztandarową potrawą kuchni węgierskiej jest jednak gulasz. Na Węgrzech gulaszem (gulyásleves), nazywa się gęstą zupę z kawałkami mięsa. Węgierskie danie, gęstsze niż zupa, które u nas określa się mianem gulaszu, to pörkölt. Jego podstawowymi składnikami są mięso, cebula oraz papryka. Pörkölt należy do najpopularniejszych potraw jednogarnkowych. Jedną z odmian węgierskiego gulaszu jest gulasz segedyński (szegediner). Dodaje się do niego kiszoną kapustę i zabiela gęstą, kwaśną śmietaną.

Przepis na pörkölt, czyli prawdziwy węgierski gulasz

Składniki na 8 porcji:

  • 1 kg mięsa wieprzowego (najlepiej karkówki bez kości),
  • 4 łyżki smalcu lub oleju słonecznikowego,
  • 5 duże cebule,
  • 3 duże słodkie papryki (np. czerwona, żółta i zielona),
  • 3 duże pomidory (albo puszka pomidorów),
  • 3 ząbki czosnku,
  • średnia marchew,
  • 1/2 kg ziemniaków,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżeczka kminku,
  • słodka mielona papryka,
  • ostra mielona papryka,
  • jałowiec.

Czas przygotowania: 90 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Mięso bez kości, skór i błonek pokrój w kostkę i posyp słodką papryką.
  • Pokrój cebulę w plasterki i zeszklij ją na tłuszczu w garnku.
  • Do cebuli dosyp słodką paprykę w proszku i dokładnie rozmieszaj ją z tłuszczem.
  • Podsmaż mięso na patelni.
  • Dodaj pokrojoną w plasterki marchew.
  • Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę.
  • Dodaj paprykę pokrojoną w paski lub kostkę.
  • Dodaj pomidory pokrojone w kostkę lub pomidory z puszki.
  • Gotuj wszystko pod przykryciem na małym ogniu przynajmniej przez godzinę. Sos powinien zgęstnieć.
  • Po godzinie dodaj kminek, jałowiec i posiekany czosnek. Zamieszaj.
  • Gotuj jeszcze przez 15 minut.
  • Podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem pszennego pieczywa.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama