Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
Paweł Płaczek - TakeMyCake.eu
Styl życia

Banalnie prosty przepis na kakaowe ciasto z... burakami! Zrób je w kilkanaście minut

Nie przepadacie za słodkimi ciastami z kremami, które przygotowuje się godzinami? Nasza propozycja zajmuje dosłownie kilkanaście minut, a po upieczeniu otrzymujecie mocno kakaowe, wilgotne i delikatnie buraczane ciasto. Idealne do kawy albo owocowej herbaty!

 

Kakaowe ciasto z burakami

 

2 średnie buraki

2 jajka

100 g roztopionego masła

100 g roztopionej mlecznej czekolady 

150 g mąki pszennej

2 łyżeczka proszku do pieczenia

2 kopiaste łyżki ciemnego kakao

150 g cukru

 

dżem czereśniowy do dekoracji 

 

Buraki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do tak przygotowanych dodajemy roztrzepane jajka, roztopione masło, roztopioną czekoladę. Dokładnie mieszamy. 

Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i mieszamy. Masę buraczaną łączymy z mąką. Całość przekładamy do tortownicy (ok. 20-21 cm) wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 

Wystudzone ciasto dekorujemy dżemem. 

 

Poleca Paweł Płaczek autor bloga takemycake.eu

 

Kakaowe ciasto z burakami

Paweł Płaczek - TakeMyCake.eu

 

 

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Paweł Płaczek - Takemycake.eu
Styl życia
Strasznie… prosty przepis na ciasto z dyni
Prosty przepis na aromatyczne ciasto z purée z dyni.

Dynia na Halloween? Obowiązkowo! Można jednak zrobić z nią coś o wiele bardziej pożytecznego niż kogoś wystraszyć. Prościej i smaczniej będzie ją po prostu upiec. Oto prosty przepis na aromatyczne ciasto z purée z dyni, które będzie wilgotne nawet przez kilka dni, a dzięki przyprawom zyska delikatnie korzennego aromatu.     Ciasto dyniowo-migdałowe  250 g pur é e z dyni 200 g masła 150 g drobnego cukru 3 jajka 250 g mąki pszennej   2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1/2 cytryny łyżeczka cynamonu łyżeczka wanilii szczypta gałki muszkatołowej  50 g mielonych migdałów 50 g posiekanych migdałów    Masło roztapiamy na małym ogniu, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Następnie dodajemy pur é e z dyni i mieszamy do momentu powstania gładkiej masy.  W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, wanilią, cynamonem i gałką muszkatołową.  Mąkę dodajemy do masy dyniowej i całość dokładnie mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy do masy, białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem. Na koniec wsypujemy posiekane migdały i jeszcze raz delikatnie mieszamy.  Całość przelewamy do tortownicy (25 cm, dno wykładamy papierem pergaminowym) i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180  stopni C . Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.    Smacznego!   Poleca Paweł Płaczek autor bloga takemycake.eu   Ciasto dyniowo-migdałowe    Kwaśny smak rabarbaru i słodka kruszonka to idealne połączenie, z którego wyjdzie smaczne ciasto. Zobacz, nasz  przepis na ciasto z rabarbarem . Masz ochotę na czekoladowy, delikatny i aromatyczny deser? Sprawdź, przepis na  buraczane ciasto kakaowe . Czy znasz ciasto, które odchudza? Zobacz, przepis na  odchudzający deser i dowiedz...

Paweł Płaczek - Takemycake.eu
Styl życia
Ciasto, które odchudza! Tak, tak - cuda się zdarzają!

Nawet jeśli maniacko przestrzegamy diety, to i tak możemy od czasu do czasu poczuć jakąś kulinarną pokusę. O czym warto wtedy pamiętać? Przede wszystkim o tym, że są produkty, które w zestawieniu z najbardziej kalorycznymi dodatkami pozwolą szybko strawić zakazaną przekąskę. Do takich należą na przykład śliwki. Dlaczego? To proste, mają mało kalorii (w 100 g śliwek znajduje się tylko 50 kalorii), niski indeks glikemiczny i wspomagają układ trawienny! Dzięki nim zakazane słodycze nie zrujnują naszej figury... aż tak bardzo!   Tarta ze śliwkami i migdałami płat ciasta francuskiego 150 g śliwek 50 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej łyżka cynamonu łyżka kardamonu cukier puder lub słodzik do dekoracji 100 g płatków migdałowych    1. Ciasto rozłóż na okrągłej blaszce, brzegi delikatnie zawijając do góry. Wstaw do piekarnika na 10 minut (180°C). 2. W tym czasie śliwki przekrój, wydryluj, posyp cukrem, mąkę ziemniaczaną i przyprawami. 3. Na podpieczonym cieście rozłóż owoce, posyp płatkami migdałów i ponownie wstaw do piekarnika na 20 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem lub słodzikiem.   Poleca Paweł Płaczek autor bloga takemycake.eu   Smacznego!   Kwaśny smak rabarbaru i słodka kruszonka to idealne połączenie, z którego wyjdzie smaczne ciasto. Zobacz, nasz  przepis na ciasto z rabarbarem . Smaczne ciasta wychodzą z dyni. Poznaj, nasz przepis na  szybkie ciasto z purée z dyni .  Masz ochotę na czekoladowy, delikatny i aromatyczny deser? Sprawdź, przepis na  buraczane ciasto kakaowe .

Paweł Płaczek - Takemycake.eu
Styl życia
Oto Babeczki Bonda. Jamesa Bonda! Upiecz sobie takie same!
Babeczki Bonda. Jamesa Bonda. Czyli prosty przepis na babeczki kakaowe z serem.

Jak wiadomo James Bond miał jedną słabość. Kobiety. My też mamy jedną słabość. Babeczki.  I dlatego z okazji wczorajszej premiery najnowszej części przygód agenta jej królewskiej mości postanowiliśmy podzielić się z wami przepisem na najprostsze w świecie babeczki, a w dodatku w stylu 007: 0 miksowania, 0 problemów i po 7 składników.  Prawie jak u Bonda ;)   Ekspresowe babeczki kakaowe z serem Masa kakaowa: 100 g masła 40 g kakao 50 g masła orzechowego z nerkowców 100 g cukru 2 jajka 100 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 300 g białego sera mielonego  1 łyżeczka mąki 3 łyżki drobnego cukru 1 białko jajka skórka starta z pomarańczy 2 łyżeczki soku pomarańczowego 1 łyżeczka koniaku   Masa czekoladowa: masło roztapiamy na małym ogniu, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia się składników. Dodajemy 3 łyżki masła orzechowego i cukier, mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.  Następnie dodajemy jajka, przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Odkładamy 1/3 masy, dodajemy do niej resztę masła orzechowego.  Masa serowa: w miseczce mieszamy ser z mąką, cukrem i białkiem jaja, dodajemy sok, skórkę pomarańczową i koniak. Całość dokładnie mieszamy. Czekoladową masę wykładamy do 12 foremek lub blaszki wyłożonej papilotkami. Wypełniamy je masą do około 1/2 wysokości. Na wierzch wykładamy po dużej łyżce masy serowej a w środek po czubatej łyżce pozostałej masy czekoladowej.  Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Studzimy i dekorujemy cukrem pudrem.    Smacznego!   Poleca Paweł Płaczek autor bloga takemycake.eu   Ekspresowe babeczki kakaowe z serem  

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner