Baton proteinowy to smaczna i pożywna dawka białka, węglowodanów i odrobiny tłuszczów po intensywnym treningu. Najczęściej w jego skład wchodzą płatki owsiane, suszone owoce i mleko.

Reklama

Batonik proteinowy zrobiony własnoręcznie w domu to gwarancja smaku i jakości. Wiesz, z jakich produktów go przygotujesz. Przepis na batony proteinowe jest prosty i nie wymaga skomplikowanych czynności kulinarnych.

Potrzebujesz:

Zobacz także
  • płatki owsiane - ok. 50 gramów,
  • mąka (najlepiej z płatków owsianych lub migdałowa) – ok. 20-30 gramów,
  • rodzynki,
  • orzechy włoskie lub laskowe,
  • mleko – 30 ml,
  • odżywka białkowa (opcjonalnie) – ok. 20 gramów.

Sposób przygotowania:

  • Zalej wrzątkiem płatki owsiane, aby rozmiękły.
  • Do mleka dodaj mąkę i odżywkę.
  • Później dodaj do mleka odcedzone płatki owsiane oraz rodzynki i orzechy.
  • Całość dobrze wymieszaj i uformuj na blaszce batoniki.
  • Gotowe batony proteinowe włóż do zamrażarki na 30 minut a następnie przełóż i przechowuj w lodówce.

Sposób przygotowania: łatwy

Czas: ok. 15 minut

Batony proteinowe (inaczej batony białkowe) są to produkty, które nie wymagają pieczenia, a wyłącznie schłodzenia. Po dodaniu do nich suszonych owoców – w tym przypadku rodzynek – mają przyjemny, słodki smak. Sięgaj po nie tuż po treningu – dostarczą odpowiedniej ilości białka i węglowodanów.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama