Obiad z niczego – 3 niezawodne i ekspresowe przepisy

Miska z obiadem na stole
Fot. ©hannleonphoto/Fotolia.com

Szybki obiad z niczego, to umiejętność godna największych szefów kuchni. Wyczarowanie posiłku przy ograniczonych zasobach wymaga jedynie trochę wyobraźni i kilku sprawdzonych przepisów.

 

Scenariusz w przypadku każdego z poniższych dań jest ten sam – dodajesz to, czym aktualnie dysponujesz, doprawiając do smaku ulubionymi przyprawami. Kilka podstawowych składników, które często znajdują się w lodówce, pozwala na smaczne kulinarne eksperymenty.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: cukinia marynowana

                      

Obiad z niczego – Makaron z mięsem

Składniki:

  • makaron, ryż lub kasza – to, co aktualnie masz pod ręką, może być nawet z poprzedniego dnia,
  • kiełbasa, parówki lub jakieś inne mięso,
  • koncentrat pomidorowy, ewentualnie ketchup,
  • opcjonalnie - śmietana lub jogurt naturalny, jeżeli nie masz ani śmietany ani jogurtu zastąpisz je wodą,
  • 1 cebula,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy.

 

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania

1. Cebulę umyj i drobno pokrój. Podsmaż na patelni. Dodaj pokrojone w kostkę mięso. Sól, pieprz i przyprawy.

2. Ugotuj makaron, ryż lub kaszę. Jeżeli wykorzystujesz zasoby z poprzedniego dnia, pamiętaj o przelaniu wodą w celu odświeżenia.

3. Wymieszaj w kubeczku 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego z łyżką śmietany lub jogurtu lub wody, szczyptą soli i dodaj do kiełbasy i cebuli. Duś wszystko pod przykryciem około 5 minut.

4. Na koniec dodaj makaron, ryż lub kaszę i dokładnie wszystko wymieszaj.

5. Jeżeli masz żółty ser możesz go dodać, apetycznie się rozpuści.

6. Danie gotowe. Smacznego!

 

 

Obiad z niczego – Naleśniki ze szpinakiem

 

Składniki:

  • 2-3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko – opcjonalnie, jeśli nie masz jajka, naleśniki też wyjdą, trzeba będzie tylko dodać trochę więcej wody,
  • olej do smażenia,
  • woda lub mleko – 1 szklanka,
  • opakowanie mrożonego szpinaku,
  • 3 ząbki czosnku ewentualnie czosnek granulowany,
  • opcjonalnie - 1 opakowanie dużego (100 g) serka topionego – najlepiej śmietankowy.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Mąkę wsyp do miski, lekko posól i dodaj łyżkę oleju, jajko i mleko – około 1 szklanki. Dokładnie wymieszaj, jeżeli jest za gęste dolej wody. Jeżeli nie masz mleka wlewasz tylko wodę. Dokładnie wymieszane ciasto odstaw na chwilę (akurat na czas przyrządzania szpinaku), żeby odpoczęło, dzięki temu naleśniki będą smaczniejsze.

2. W garnku rozgrzej olej, dodaj szpinak i szczyptę soli. Duś przez 5 minut pod przykryciem, odkryj, żeby odparować nadmiar wody. Gdy szpinak będzie już gotowy, dodaj serek topiony i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj czosnek – starty na tarce, posiekany drobno lub przeciśnięty przez praskę – tak jak lubisz. Odstaw do przestygnięcia.

3. Na teflonowej patelni rozgrzej łyżeczkę oleju i smaż naleśniki. W międzyczasie smaruj gotowe naleśniki farszem i zawijaj jak krokiety lub w trójkąty.

4. Rozgrzej ponownie olej na patelni – około 2 łyżek i zasmaż każdego naleśnika z obu stron na złoto.

Tak przygotowane naleśniki doskonale smakują z barszczem czerwonym.

Smacznego!

Obiad z niczego – Makaron z przyprawami lub z pesto

Składniki:

  • pół opakowania makaronu – spaghetti, świderki – obojętnie, ewentualnie makaron z poprzedniego dnia,
  • pół słoiczka pesto – takiego, jakim aktualnie dysponujesz lub przyprawy – zioła prowansalskie, papryka słodka, oregano, kminek, itp.,
  • olej.

 

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotuj al dente – jeśli lubisz. Gdy wykorzystujesz makaron z poprzedniego dnia koniecznie przepłucz go wodą w celu odświeżenia.

2. Jeżeli masz pesto i nie lubisz dań na zimno – wrzuć makaron na gorący olej i podsmaż chwilę. Na talerzu dodaj pesto i wymieszaj dokładnie.

3. Gdy nie masz pesto – rozgrzej na patelni olej i przykręć ogień. Dodaj ulubione przyprawy i sól. Podpraż chwilę wszystko mieszając – uważaj żeby zioła się nie przypaliły. Na koniec wrzuć makaron, podsmaż wszystko mieszając około 3 minut – i danie gotowe.

 

Prażone przyprawy mają niepowtarzalny smak. Dodatki dobieraj wedle uznania i zasobności lodówki.

 

Smacznego!


Najczęściej czytane

 

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady