Zupa kokosowa z kurczakiem, krewetkami, pieczarkami, chili i imbirem, czyli przepis na pikantną tajską zupę

zupa z krewetkami
Fot. ©wanchai/Fotolia

Przed gotowaniem zupy kokosowej warto wcześniej zamarynować kurczaka z kolendrą oraz ugotować krewetki i buraki. Skróci to czas przyrządzania posiłku. Zupę gotuje się na małym ogniu, często mieszając.

 

Smaki kuchni tajskiej są bardzo różnorodne. Znajdzie się tam ostre chili, zielone i czerwone pasty curry, wyrazisty sos rybny, duża ilość kolendry, trawy cytrynowej, krewetek oraz delikatne mleczko kokosowe. W każdym posiłku z kuchni tajskiej powinno być 5 smaków: słodki, ostry, kwaśny, gorzki oraz słony.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: wigilijne paszteciki

 

Potrzebujesz:

  • 2 garnków (do zupy i gotowania krewetek),
  • tarki z małymi oczkami,
  • patelni.

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 litr wody,
  • 400 mililitrów mleka kokosowego,
  • pół papryczki chili,
  • korzeń imbiru (wielkości nasiona fasoli),
  • 1 łyżeczka zielonej pasty curry,
  • 1 limonka,
  • 1 łyżeczka trawy cytrynowej (inaczej palczatki),
  • opakowanie krewetek (250 gramów),
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu rybnego,
  • 200 gramów pieczarek,
  • 1 pęczek kolendry,
  • 3 ugotowane wcześniej buraki,
  • 100 gramów marynowanych kiełków fasoli mung ze słoiczka,
  • olej rzepakowy,
  • sól,
  • pieprz.

 

Czas przygotowania: około 40 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

  • Zagotuj wodę w garnku i dodaj mleko kokosowe.
  • Dopraw łyżeczką soli i pieprzu
  • Papryczkę chili pokrój w drobne kawałki, a imbir zetrzyj na tarce i dodaj do zupy.
  • Zetrzyj skórkę z limonki i połącz z płynem.
  • Dodaj pastę curry i trawę cytrynową.
  • Krewetki ugotuj według przepisu na opakowaniu i obierz (oderwij główkę i ogonek).
  • Pokrop owoce morza sokiem z połowy limonki i oprósz szczyptą pieprzu. Odstaw na bok.
  • Czosnek pokrój w cienkie plasterki i dodaj do zupy razem z łyżką sosu rybnego.
  • Rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego na patelni.
  • Pieczarki pokój na mniejsze kawałki i smaż około 7 minut.
  • Piersi z kurczaka pokrój w cienkie paski, posyp łyżeczką soli i polej łyżką oleju.
  • Pół pęczka kolendry drobno posiekaj, dodaj do mięsa i odstaw na bok.
  • Buraki pokrój w kostkę, wsyp do zupy i doprowadź płyn do wrzenia.
  • Dodaj pieczarki, surowego kurczaka i całość wymieszaj.
  • Posiekaj pozostałą część kolendry i wrzuć do zupy.
  • Do talerza włóż kiełki fasoli mung i kilka krewetek.
  • Wlej zupę.
  • Podawaj z łyżką kwaśnej śmietany i posiekaną kolendrą.

Smacznego!

 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje