Przepis na omlet proteinowy

Omlet z ziołami.
Fot. ©Peteers/Fotolia

W omlecie białkowym zawartość tłuszczów i węglowodanów jest niska. Omlet proteinowy to pomysł na śniadanie lub odżywczy posiłek po treningu. Omlet jest smaczny i pożywny. Nie dostarcza pustych kalorii i ma wysoką zawartość białka. W 100 gramach omleta białkowego znajduje się około 39 gramów białka, 2,5 grama węglowodanów i 2 gramy tłuszczu. Wartość energetyczna omleta białkowego to około 180 kcal.

 

Omlet białkowy można jeść bez żadnych dodatków lub przyrządzić go na słodko – dodając na wierzch gotowego omleta np. masło orzechowe, talarki banana i ćwiartki truskawek lub na słono – dodając np. serek wiejski, suszone pomidory, ostrą paprykę i bazylię.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: wegetariańskie leczo z cukinii

 

Potrzebujesz:

  • patelni teflonowej,
  • drewnianej łyżki,
  • miksera lub trzepaczki,
  • wysokiej miski,
  • łyżki,
  • drewnianej łopatki.

 

Składniki:

  • 4 jaja,
  • ¾ miarki odżywki białkowej (można z niej zrezygnować),
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka siemienia lnianego,
  • łyżeczka nasion chia,
  • 2 łyżki otrąb owsianych.

 

Sposób przygotowania:

1. Oddziel białka od żółtek. Białka przełóż do wysokiej miski.

2. Białka ubij na sztywną pianę za pomocą miksera lub trzepaczki.

3. Do ubitych na sztywno białek partiami dodaj odżywkę białkową oraz nasiona. Całość dokładnie wymieszaj łyżką, aby powstała jednolita masa.

4. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek i wyłóż masę białkową. Omlet smaż na średnim ogniu.

5. W trakcie smażenia delikatnie poruszaj patelnią, aby omlet nie przywarł do ścian patelni.

6. Po około 2 minutach drewnianą łopatką przewróć omlet na drugą stronę.

7. Omlet przełóż na talerz.

 

Smacznego!


Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady