Bliny ziemniaczane to połączenie kuchni rosyjskiej z polską. Blinami bywają nazywane popularne u nas placki ziemniaczane, jednak te oryginalne, kresowe bliny z ziemniakami mają niewiele wspólnego. Tradycyjnie przyrządza się je z drożdży, mąki pszennej lub gryczanej i mleka lub wody.

Reklama

Bliny ziemniaczane w wersji wegetariańskiej można podawać z kwaśną śmietaną i sokiem z cytryny, jajkiem sadzonym, świeżymi ziołami, sosem pieczarkowym, pomidorowym lub koperkowym. Wyśmienicie smakują również na słodko, polane miodem, konfiturą lub z dodatkiem świeżych owoców i jogurtu.

Bliny ziemniaczane z sosem pomidorowym

Składniki na około 10 placków:

  • 6 dużych ziemniaków,
  • 1 mała cebula,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka soli,
  • olej do smażenia.

Składniki na sos pomidorowy:

Zobacz także
  • puszka pomidorów krojonych bez skórki,
  • mała cebula czerwona,
  • garść listków świeżej bazylii,
  • 1 ząbek czosnki,
  • łyżka sosu sojowego jasnego,
  • olej do smażenia.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 30 minut

Sposób przygotowania:

  • Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odciśnij nadmiar soku przy pomocy bawełnianej ściereczki lub gazy. Płyn ostrożnie odlej, na dnie powinna wytrącić się skrobia. Jeżeli jest jej bardzo niewiele dodaj mąkę ziemniaczaną.
  • Cebulę zetrzyj na tarce.
  • Do skrobi/mąki ziemniaczanej wsyp starte ziemniaki, sól, cebulę i dobrze wszystko wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej. Ciasto wykładaj łyżką i formuj grube placki. Smaż na małym ogniu na złoto z każdej strony.
  • Przygotuj sos: cebulę posiekaj drobno i zeszklij na oleju z dodatkiem sosu sojowego i przeciśniętego przez praskę czosnku. Dodaj pomidory i 5 łyżek soku spod nich. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 3 minuty. Zblenduj sos na gładką masę z dodatkiem bazylii.

Bliny ziemniaczane smakują doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Smacznego!

Przepis na bliny ziemniaczane na słodko

Składniki na około 8-10 placków:

  • 4 duże ziemniaki,
  • 1 jajko,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli,
  • pół opakowania świeżych drożdży,
  • olej do smażenia.

Składniki na sos:

  • szklanka jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 25 minut + czas potrzebny do wyrośnięcia ciasta około 35 minut

Sposób przygotowania:

  • Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odciśnij z nadmiaru wody, dodaj jajko, rozkruszone w palcach drożdże i delikatnie wymieszaj.
  • Przygotuj sos, żeby cukier zdążył się rozpuścić: wymieszaj wszystkie składniki i odstaw.
  • Wymieszaj obie mąki z solą i wsyp do ziemniaczanej masy. Przykryj miskę lnianą lub bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 35 minut.
  • Na patelni rozgrzej olej. Ciasto na bliny delikatnie wymieszaj i smaż z obu stron na złoto, łyżką formując okrągłe placki.

Bliny ziemniaczane na słodko można jeść polane sosem jogurtowym oraz posypane świeżymi owocami.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama