kminek
Pixabay/Abdecoral/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
Styl życia

Kminek na żołądek, wzdęcia, przeziębienie i alergię

Kminek można stosować w leczeniu lub łagodzeniu objawów wielu chorób. Skutecznie zwalcza objawy przeziębienia, stosowany jest też przy problemach żołądkowych.

Kminek można stosować w leczeniu lub łagodzeniu objawów wielu chorób. Skutecznie zwalcza objawy przeziębienia, stosowany jest też przy problemach żołądkowych.

 

Kminek można spotkać w całej Europie, Azji, Australii czy niektórych częściach Afryki. W Polsce kminek zwyczajny kwitnie w czerwcu i lipcu, a główki kwiatowe rośliny przypominają kwiaty marchewki. Zioło nie tylko ma zastosowanie w kuchni, ale i w lecznictwie.

Właściwości kminku

Kminek zwyczajny działa pozytywnie na nasz organizm. Posiada właściwości przeciwskurczowe i łagodzące. Roślinę stosuje się na wzdęcia brzucha, gdyż jego działanie jest wiatropędne i pomaga usunąć nadmiar gazów. Oprócz tego kminek wspomaga trawienie, łagodzi niestrawność i kolki. Dodatkowo zwiększa produkcję mleka u kobiet karmiących piersią. Przyprawa ta jest również pomocna w zwalczaniu przeziębień i nieżytów układu oddechowego. Usuwa katar alergiczny i goi podrażnione infekcją gardło. Kminek dodawany do posiłków powoduje poprawę perystaltyki jelit, zwiększa wydzielanie soków trawiennych i zwalcza biegunki. Nasiona kminku stosuje się w celu odświeżenia oddechu, złagodzeniu bólów menstruacyjnych i poprawy apetytu. Wykorzystywane są także w lekarstwach na kaszel, czy na zapalenie oskrzeli.

Do czego warto dodawać kminek?

1. Mięso – kminek stosuje się przede wszystkim jako przyprawę do potraw mięsnych, a szczególnie do dziczyzny, z której wydobywa głębię smaku.

2. Fast-food – warto go dodawać do tłustych dań, takich jak: pizza, zapiekanki czy lasagne. Działanie kminku przyspiesza trawienie, dzięki czemu nie pozwala na gromadzenie się cholesterolu.

3. Sery – twarożek i żółty ser dobrze smakują, jeśli doda się do nich kminek.

4. Owoce morza – owoce morza z dodatkiem kminku zyskają na smaku i zapachu.

5. Sałatki i zupy – młode liście kminku dodane do zup i sałatek nadadzą im oryginalności, nie tylko pod względem głębokiego smaku, ale również wyglądu. Liście kminku zwyczajnego doskonale ozdabiają potrawy.

6. Wypieki – nasiona kminku zwyczajnego mają zastosowanie w przyprawianiu chleba i ciast.

Korniszony – olejki eteryczne uzyskane z kminku zwyczajnego są używane aby nadać smak korniszonom.

Marynaty, lody, napoje alkoholowe, cukierki i wyroby słodkie także są przygotowywane z olejkami eterycznymi pochodzącymi z kminku.

Jak wykonać napar z kminku?

Łyżeczkę świeżo zgniecionych nasion kminku należy wsypać do miseczki, a następnie zalać szklanką gorącej wody. Pozostawić do zaparzenia na około 10-15 minut i odstawić do ostudzenia. Przygotowany napar trzeba pić trzy razy dziennie, podczas bólu brzucha, wzdęć i zaparć. Dodatkowo picie naparu z kminku pomaga w trawieniu pokarmu i łagodzi objawy przeziębienia.

Przeciwwskazania do stosowania kminku

Kminku nie powinny stosować osoby mające uczulenie na rośliny takie jak: koper, pasternak, marchew, czy seler. Nie należy olejku z kminku stosować u niemowląt. Ostatnie, choć nie najmniej ważne: są osoby, które po prostu nie znoszą smaku kminku. Dlatego warto zastanowić się, zanim wykorzystamy go w większych ilościach do przygotowania posiłku dla gości. 

Nasiona kminku na drewnianej łyżce
©Pakhnyushchyy/Fotolia
Styl życia
Kminek zwyczajny – wygląd i działanie
Kminek to roślina o aromatycznym zapachu, intensywnym smaku i właściwościach leczniczych. Nasiona kminku bardzo często dodawane są do pieczywa – stanowią ładną dekorację i jednocześnie są źródłem zdrowia.

Kminek to roślina o aromatycznym zapachu, intensywnym smaku i właściwościach leczniczych. Nasiona kminku bardzo często dodawane są do pieczywa – stanowią ładną dekorację i jednocześnie są źródłem zdrowia. Kminek zwyczajny – opis rośliny Kminek zwyczajny to dwuletnie zioło, które należy do rodziny selerowatych. Może osiągnąć nawet 70 cm wysokości. Kminek zwyczajny to roślina o drobnych, zwykle białych kwiatach (rzadziej różowych). Zioło można uprawiać, ale rośnie również dziko (należy uważać, żeby nie pomylić go z podobnymi, trującymi roślinami). Okres kwitnienia kminku zwyczajnego przypada na czerwiec i lipiec. Kminek zwyczajny ma intensywny aromat, który znajduje tyle samo zwolenników co przeciwników. Kminek – właściwości zdrowotne Kminek to naturalny lek na wzdęcia . Zioło ułatwia trawienie, pomaga przy niestrawnościach i kolce. Kminek można stosować zarówno jako profilaktykę przy problemach trawiennych, jak i sposób leczenia objawów. Warto zażyć go, kiedy czujemy ociężałość po posiłku, ponieważ kminek rozluźnia mięśnie przewodu pokarmowego . Owoce kminku stymulują wydzielanie mleka z gruczołów mlekowych, ułatwiając tym samym karmienie piersią . Kminek zwyczajny można wykorzystać jako odświeżacz oddechu (podobnie jak natkę pietruszki). Kminek wspomaga leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy oraz przynosi ulgę w schorzeniach wątroby i bólach menstruacyjnych. Kminek – sposób przygotowania Kminek można spożywać w różnej formie, np. nasion, które dodaje się do pieczywa, stosuje jako przyprawę w daniach obiadowych, zwłaszcza potrawach z kapustą (zapobiega wzdęciom). Kminek zwyczajny warto zaparzać i pić. Jedną łyżeczkę nasion należy zmiażdżyć, a następnie zalać szklanką wrzącej wody i parzyć pod przykryciem około 15 minut. Po upływie tego czasu wywar powinno się odcedzić, ostudzić i w małych porcjach...

mięta pieprzowa
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Zioła na trawienie – mięta, rozmaryn, rumianek, kminek i imbir
Wspomaganie trawienia ziołami pomaga uporać się z takimi dolegliwościami jak zgaga, biegunka, wzdęcia czy przy drażliwych jelitach. Zioła można stosować w postaci naparów, a picie ich po posiłku poprawia pracę układu pokarmowego.

Wspomaganie trawienia ziołami pomaga uporać się z takimi dolegliwościami jak zgaga, biegunka, wzdęcia czy przy drażliwych jelitach. Zioła można stosować w postaci naparów, a picie ich po posiłku poprawia pracę układu pokarmowego. Mięta pieprzowa na trawienie Najważniejszym składnikiem mięty pieprzowej jest mentol, który ma działanie rozkurczowe, chłodzące i łagodzące. Z liści mięty pieprzowej można zrobić susz oraz przygotować olejek. Susz zaparzony i pity po posiłku pomaga zwalczyć dolegliwości żołądkowo-jelitowe, działa także wiatropędnie. Ze względu na żółciopędne działanie mięty, w przypadku kamieni żółciowych, jej stosowanie należy bezwzględnie skonsultować z lekarzem, aby sobie nie zaszkodzić.   Mięta może być wprowadzona do diety nie tylko pod postacią naparu – bardzo często stosuje się ją jako przyprawę, czy składnik sosu podawanego do mięs. Rozmaryn lekarski na trawienie Niewiele osób wie, że rozmaryn to roślina lecznicza. Zwykle wykorzystuje się go jako przyprawę, która przywędrowała do nas z obszaru śródziemnomorskiego. Jego liście zawierają bardzo wiele cennych składników, które korzystnie wpływają nie tylko na układ pokarmowy, ale także cały organizm. Są to między innymi: garbniki, kamfen, fitoncydy, gorycze czy cyneol. Ze względu na skład, roślina działa pobudzająco na produkcję żółci , wspomaga trawienie także niwelując uciążliwe skurcze. Rumianek na trawienie Rumianek zawiera olejki eteryczne, flawonoidy, kwasy organiczne, gorycze i kumaryny. Najczęściej stosuje się go w formie naparu , który pomaga w schorzeniach dróg moczowych. Działa także na układ trawienny: zapobiega biegunkom, pobudza wydzielanie żółci i soków trawiennych, likwiduje wzdęcia. Kminek na trawienie Nasiona kminku...

liście zioła
Pixabay/Hans/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
Styl życia
Działanie kolendry: na oczy, na trawienie i zmiany skórne
Kolendra jest rośliną jednoroczną mającą właściwości zdrowotne i niesamowite walory smakowe. Coraz częściej jej liście i owoce używane są w Polsce jako dodatek do różnorodnych dań.

Kolendra jest rośliną jednoroczną mającą właściwości zdrowotne i niesamowite walory smakowe. Coraz częściej jej liście i owoce używane są w Polsce jako dodatek do różnorodnych dań. Właściwości kolendry Kolendra posiada dużo właściwości zdrowotnych i bogata jest w wiele witamin (A, B1, B2, B3 i C ). Zawiera minerały wapnia, fosforu, potasu oraz sodu. Oprócz tego posiada flawonoidy, węglowodany, białko, proteiny, tłuszcze i wodę. Owoce kolendry mają słodki smak i specyficzny, korzenny zapach. Flawonoidy i witamina C działają uszczelniająco na naczynia włosowate, a dzięki temu zwiększa się odporność na infekcje różnego typu. Nasiona kolendry zawierają duże ilości olejku eterycznego, który zmniejsza gorączkę, a liście rośliny mają właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Kolendra wspomaga trawienie, stymuluje wydzielanie soków żołądkowych, pobudza apetyt i obniża poziom cukru we krwi. Dodatkowo działa przeciwutleniająco i rozkurczająco. Do czego warto stosować kolendrę? 1. Zastosowanie w kuchni – kolendrę warto stosować jako przyprawę do konserwowania różnego rodzaju mięs, wędlin, a także marynowania ogórków i grzybów. Świeże liście kolendry można również dodać do sałatek czy zup. Wzbogacają także smak przypraw curry czy orientalnych past. 2. Problem z oczami – roślina bogata w witaminę C i A używana jest przy chorobach oczu. Liście kolendry ochraniają oczy przed wieloma schorzeniami (zwyrodnienie plamki żółtej, starzenie się oka, czy zapalenie spojówek). Należy posiekać liście kolendry i zagotować je w wodzie. Ostudzonym naparem namoczyć waciki kosmetyczne i przykładać do oczu. Napar zmniejszy podrażnienia, zaczerwienienia i pieczenie. 3. Pokrzywka – właściwości antygrzybiczne, antyseptyczne, dezynfekujące i...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner