pokrojona zielona cukinia leżąca na brązowej desce
© volff/Adobe Stock
Styl życia

Prosty przepis na wegetariańskie leczo z cukinii - pomysł na letni obiad

Prosty przepis na wegetariańskie leczo z cukinii - pomysł na letni obiad

Leczo można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Nie może się jednak obyć bez chrupiących, soczystych warzyw - pomidora, papryki i cebuli. Poniżej znajdziecie przepis na lekkie, letnie leczo z cukinii. Wykonanie tego dania jest szybkie i bardzo proste, a efekt może powalić na kolana. Do letniego leczo można dodać również inne sezonowe warzywa - bakłażana, młodą marchewkę, groszek lub seler naciowy. Głębię smaku wegetariańskiemu leczo nada podsmażony czosnek, papryka słodka i ostra. Zaś wędzona papryka jeszcze bardziej podkręci smak tego klasycznego dania.

 

Przepis na wegetariańskie leczo z cukinii

 

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z jajkiem

Składniki na leczo z cukinii

  • 2 średnie cukinie
  • 2 papryki (czerwona i żółta)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 ml passaty i puszka pomidorów krojonych
  • przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, sól i pieprz świeżo mielony, wędzona papryka słodka (opcjonalnie)
  • 3 łyżki masła klarowanego lub oleju rzepakowego (w wersji wegańskiej)
  • opcjonalnie: 200 g pieczarek

 

Jak zrobić wegetariańskie leczo z cukinii?

 

  1. Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę.
  2. Zeszklić cebulę na łyżce oleju, pod koniec smażenia dodać czosnek.
  3. Paprykę pokroić w kostkę i dodać do cebuli z łyżką oleju. Smażyć 5 minut.
  4. Cukinię pokroić w kostkę i dodać do garnka z łyżką oleju. Smażyć 2 minuty.
  5. Jeśli mamy pieczarki, pokroić w kotkę i dodać do garnka.
  6. Smażyć przez 10 minut, pod koniec dodać wszystkie przyprawy.
  7. Dodać passatę i puszkę krojonych pomidorów. Gotować jeszcze kilka minut.
  8. Doprawić solą i pieprzem.

 

Zobacz także
talerz z zupą dyniową

Dynia hokkaido – właściwości zdrowotne i przepisy: na kremową zupę i dyniowe leczo

Wegańskie leczo przyrządzone z młodej kapusty.

3 wegańskie przepisy potrawy z młodej kapusty: sałatka, kotlety i leczo

Przepisy na pyszne dania obiadowe: pieczonego kalafiora i leczo z ciecierzycą

 

leczo z pomidorami i papryką na drewnianej desce podane z ciabattą
©Patrycja/Fotolia.com
Styl życia
Leczo z cukinią, kiełbasą lub pieczarkami – popularne przepisy
Leczo jest daniem z Węgier, które składa się głównie z papryki i pomidorów. W Polsce potrawę podaje się z mięsem wieprzowym lub drobiowym. Popularne jest też leczo wegetariańskie z cukinii. Właściwości cukinii sprawiają, że jest to danie zdrowe i dietetyczne. Często potrawę podaje się też z pieczarkami i kurczakiem, dzięki czemu pokarm jest bardziej kaloryczny.

Leczo jest daniem z Węgier, które składa się głównie z papryki i pomidorów. W Polsce potrawę podaje się z mięsem wieprzowym lub drobiowym. Popularne jest też leczo wegetariańskie z cukinii. Właściwości cukinii sprawiają, że jest to danie zdrowe i dietetyczne. Często potrawę podaje się też z pieczarkami i kurczakiem, dzięki czemu pokarm jest bardziej kaloryczny. Leczo ma średnio 171 kcal i 10 g białka, więc jest pożywnym posiłkiem dla każdego. Danie ma też ok 17 g węglowodanów i niewiele ponad 7g tłuszczu. Zawarta w nim papryka sprawia, że potrawa ma dużą ilość witaminy C oraz minerałów, takich jak magnez czy potas. Danie podaje się w formie głównego posiłku oraz jako dodatek do mięsa. Coraz popularniejsze jest też leczo wegetariańskie , gdzie zamiast kiełbasy dodaje się cukinię. Klasyczne leczo z kiełbasą Leczo pochodzi z Węgier, lecz jest popularnym daniem w Polsce, Niemczech, Czechach, na Ukrainie i Słowacji. W kraju naszych „bratanków” lecso oznacza połączenie papryki i pomidorów. Składniki: 200 g wiejskiej kiełbasy , 1 kg pomidorów, 2 ząbki czosnku, 2 cebule, 3 papryki czerwone, 2 łyżki sproszkowanej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, przyprawy: sól, pieprz, kolendra. Czas przygotowania: 50 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Pokrój cebulę w kostkę, kiełbasę w plasterki i smaż na patelni przez około 8 minut. Składniki włóż od garnka i dodaj starty czosnek. Dodaj papryki skrojone w kostkę i mieszaj wszystko przez 5 minut. Wszystko przypraw solą i pieprzem wedle uznania. Do potrawy dodaj pokrojone pomidory bez skórki i nasion. Wszystko gotuj przez pół godziny, co chwilę mieszając. Danie można podawać na obiad lub zawekować do słoików jako przetwory na zimę. Smacznego! Wegetariańskie leczo z cukinii Składniki na 4 porcje:...

Sposób na szybki i lekki obiad
© Fischer Food Design/Fotolia.com
Styl życia
Dania jednogarnkowe z warzywami: wegetariańska wersja ziemniaków na ostro i podsmażana kiełbasa z papryką i cukinią
Danie jednogarnkowe można przygotować z samych warzyw, np. fasoli, ziemniaków, papryki. Warto dodać do nich ostrą papryczkę chili. Wielbiciele mięsa chętnie zjedzą na obiad podsmażone pętko kiełbasy z marchewką, pomidorem oraz papryką.

Danie jednogarnkowe można przygotować z samych warzyw, np. fasoli, ziemniaków, papryki. Warto dodać do nich ostrą papryczkę chili. Wielbiciele mięsa chętnie zjedzą na obiad podsmażone pętko kiełbasy z marchewką, pomidorem oraz papryką.   Dania jednogarnkowe to szybki i smaczny pomysł na obiad lub kolację. Do ich przygotowania należy użyć garnka z grubym dnem. Dobrym wyborem jest też naczynie żeliwne, które równomiernie rozprowadza ciepło. Przepis na danie jednogarnkowe z warzywami i kiełbasą Składniki: 1 czerwona papryka , 2 ziemniaki, 1 marchewka, 1 pomidor, ½ cukinii, 5 pieczarek, 1 pętko kiełbasy, 1 łyżeczka ostrej musztardy, np. dijon , 1 łyżka przecieru pomidorowego, ¼ łyżeczki słodkiej papryki mielonej, 1,5 łyżki świeżo posiekanego koperku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, szczypta soli, szczypta pieprzu, ½ kieliszka sherry.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 30-40 minut   Sposób przygotowania: W garnku z grubym dnem rozgrzej nieco oleju. Wrzuć pokrojoną w plastry kiełbasę do naczynia i podsmaż na rumiano . Wyłóż mięso na papierowy ręcznik, aby odsączyć z niego tłuszcz. Obierz cebulę. Umyj i obierz ziemniaki, pieczarki oraz marchew. Umyj cukinię i pomidor. Pokrój wszystkie warzywa w kostkę i wrzuć je do garnka. Wymieszaj wszystko i smaż przez 5-7 minut. Wlej sherry i mieszaj składniki dotąd, aż alkohol odparuje. Dodaj do dania przecier, musztardę i wlej szklankę wody. Duś całość pod przykryciem przez około 15 minut. Po upływie tego czasu dopraw do smaku pieprzem, solą oraz słodką papryką. Wrzuć do garnka kiełbasę, koperek i natkę pietruszki. Duś składniki jeszcze przez 2 minuty. Ziemniaki...

pokrojona zielona cukinia leżąca na brązowej desce
© volff/Adobe Stock
Styl życia
Cukinia – przepisy na przetwory z cukinii
Cukinia – przepisy na przetwory z cukinii

Przetwory z cukinii mają wiele składników odżywczych i są bardzo smaczne. Będą świetnym dodatkiem do obiadu, szczególnie wtedy, kiedy nie mamy dostępu do świeżych warzyw i owoców. Poniżej znajdziecie 3 sprawdzone przepisy na przetwory z cukinii : marynowaną cukinię, zimową sałatkę z papryką i cukinią oraz cukinię w pomidorach. Cukinia coraz częściej wykorzystywana jest do zimowych przetworów. Jest doskonałą alternatywą dla ogórków konserwowych, patisonów marynowanych czy papryki w occie.    Promocje Leroy Merlin to gwarancja atrakcyjnych cen – już dziś kup duży regał na domowe przetwory! Przepis na cukinię marynowaną Składniki 2 kg cukinii 4 szklanki wody 2 szklanki octu 10% szklanka cukru 2 łyżki soli czosnek pieprz czarny w ziarnach gorczyca ziele angielskie   Jak zrobić cukinię w occie?   Cukinię dokładnie umyć i pokroić w plasterki o grubości 1 cm. Do każdego słoika wrzucić: ząbek czosnku, kilka ziaren gorczycy, kilka ziaren pieprzu, 3 kulki ziela angielskiego. W garnku zagotować wodę z octem, cukrem i solą. Gotować przez 10 minut. W słoikach układamy dość ciasno cukinię. Do słoików z cukinią wlewamy zalewę. Dokładnie zakręcić. Słoiki wstawić do gotującej się wody na 15 minut, woda powinna sięgać do 3/4 słoika. Słoiki wyciągamy z wrzątku i stawiamy spodem do góry.   Przepis na sałatkę z cukinii i papryki Składniki 3 kg cukinii 3 czerwone papryki 4 cebule czosnek 5 łyżek soli 1/2 szklanki oleju 4 szklanki wody szklanka octu 10% szklanka cukru   Jak zrobić zimową sałatkę z cukinią i papryką?  ...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik