szałwia
Pixabay/Yolanda/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

Naturalne sposoby leczenia wrzodów żołądka

Wrzody żołądka to ubytki w błonie śluzowej. Zioła na wrzody pomogą zlikwidować dolegliwości towarzyszące chorobie wrzodowej takie jak: pieczenie, zgaga czy wymioty.

Wrzody żołądka to ubytki w błonie śluzowej. Zioła na wrzody pomogą zlikwidować dolegliwości towarzyszące chorobie wrzodowej takie jak: pieczenie, zgaga czy wymioty.

Choroba wrzodowa żołądka

Choroba wrzodowa żołądka to pojawienie się wrzodów żołądka – ubytków w błonie śluzowej. Najczęściej problem ten dotyczy mężczyzn (cierpią na nie dwa razy częściej niż kobiety). Wrzody mogą pojawiać się w różnych miejscach na żołądku, najczęściej notowane występowanie ubytków to krzywizna mała. Mogą być głębokie i płytkie. Wielkość wrzodów jest zróżnicowana, od małych przypominających łepek szpilki do dużych o średnicy ok. 5 cm. Objawy towarzyszące wrzodom żołądka to nasilony ból nad pępkiem pojawiający się po jedzeniu, pieczenie, palenie, zgaga i wymioty. Osoby cierpiące na chorobę wrzodową muszą trzymać lekkostrawną dietę. Unikać używek, potraw smażonych i wzdymających. Zaleca się spożywanie zup, kefirów i jogurtów naturalnych. Posiłki powinno się spożywać co 3 godziny – 5 razy w ciągu dnia. Leczenie farmakologiczne polega na zażywaniu środków, które zobojętniają kwas solny, osłaniają błonę śluzową i działają przeciwzapalnie. Przy chorobie wrzodowej lepiej wybierać środki płynne niż tabletki, ponieważ mają łagodniejszy wpływ na żołądek.

Sprawdzone zioła na wrzody żołądka

Przy chorobie wrzodowej żołądka często stosuje się zioła. Przynoszą pożądany skutek i łagodzą ból. Osłaniają uszkodzoną błonę śluzową żołądka i regenerują ubytki. Mają działanie przeciwzapalne i przeciwkrwotoczne. Najpopularniejsze zioła na wrzody żołądka to:

 

  • Liść szałwii – zawiera flawonoidy, duże ilości witaminy B1, garbniki, kwasy organiczne, karoteny, witaminę C i witaminy PP. Szałwia wspomaga pracę układu trawiennego i obniża poziom cukru we krwi. Łagodzi wrzody żołądka i trudno gojące się rany. Działa antybakteryjnie i ściągająco. Sposób przygotowania herbatki z szałwii: 2 łyżeczki świeżych lub suszonych liści szałwii zalać 1¼ szklanki wrzątku. Parzyć ok. 35 minut. Napar odcedzić, można osłodzić miodem i pić co kilka godzin po pół szklanki. Dziennie pij 200 ml naparu;
  • Owoc borówki czernicy – jest bogata w witaminę A, B1, BB, B6, C, PP, białko, żelazo, sód, wapń, fosfor. Działa przeciwbiegunkowo, antyseptycznie i przeciwzapalnie. Pomaga przy zaparciach i łagodzi nieżyt żołądka. Do celów leczniczych zaleca się spożywanie 20-60 g owoców dziennie. Owoc borówki może być w różnych postaciach: świeży, suszonye, mrożony, dżemy, kompoty. Wszystkie te postaci mają podobne działanie;
  • Kora dębu – jej najważniejszą substancją leczniczą są garbniki (9-15%), a także flawonoidy, sole mineralne i kwasy fenolowe. Ma działanie ściągające. Garbniki powodują zagęszczanie mas kałowych i zapobiegają utracie wody z organizmu. Kora dębu pomaga w leczeniu stanów zapalnych. Odwar z kory dębu: 1-2 łyżki kory zalać szklanką wody i odgrzewać pod przykryciem nie doprowadzając do zagotowania. Przed spożyciem naparu należy skonsultować się z farmaceutą, ponieważ kora może ograniczyć zdolność wchłaniania środków leczniczych.;
  • Liść orzecha włoskiego – zawiera ponad 50% lipidów, 11% protein i 5% węglowodanów, witaminy E, B3, B5, B6 oraz sole mineralne. Ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Zapobiega krwotokom i biegunkom. Działa ściągająco w zaburzeniach żołądkowo-jelitowych. Napar z liści orzecha przygotowujemy rozdrabniając je i zalewając ciepłą wodą. Mieszankę należy zagotować i odstawić na 5 minut. Pić po pół szklanki, 3-4 razy w ciągu dnia przed jedzeniem.

     

  • Podagra charakteryzuje się ostrym zapaleniem stawów. W leczeniu tej choroby wybawieniem będzie stosowanie skrzypu polnego, brzozy i pokrzywy.
  • Jeśli marzy ci się upojna noc, postaw na naturalne afrodyzjaki. Goździki i żeń-szeń są gwarantami udanego seksu
  • Przewlekły stres może prowadzić do wielu chorób. Złagodzenie nerwów wesprą melisa, waleriana i lawenda
  • W Polsce mamy ogromy wybór różnorodnych ziół. Najpopularniejszymi są lipa, pokrzywa i mięta

Choroby żołądka i dwunastnicy
© ruigsantos/Fotolia.com
Styl życia
Choroby wywoływane przez bakterię Helicobacter pylori, czyli wrzody żołądka i dwunastnicy
Zakażenie bakterią Helicobacter pylori wywołuje stan zapalny żołądka i dwunastnicy, który może przekształcić się w chorobę wrzodową. Infekcja zwiększa również ryzyko raka żołądka. Objawami zakażenia są m.in.: ból w nadbrzuszu, zgaga, wzdęcia i zaparcia.

Zakażenie bakterią Helicobacter pylori wywołuje stan zapalny żołądka i dwunastnicy, który może przekształcić się w chorobę wrzodową. Infekcja zwiększa również ryzyko raka żołądka. Objawami zakażenia są m.in.: ból w nadbrzuszu, zgaga, wzdęcia i zaparcia.   Jedną z częstszych przyczyn chorób żołądka i dwunastnicy jest zakażenie bakterią Helicobacter pylori . Infekcji towarzyszy stan zapalny błony śluzowej, który z czasem może doprowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Helicobacter pylori – czynniki ryzyka zakażenia i objawy Helicobacter pylori jest bakterią o spiralnym kształcie, która po dostaniu się do organizmu człowieka atakuje górny odcinek przewodu pokarmowego . Czynnikami ryzyka zakażenia są: niedożywienie, złe warunki socjalne, bytowe i ekonomiczne, niedobory witamin w diecie oraz zamieszkiwanie w krajach rozwijających się. Bakteria może żyć i namnażać się w organizmie człowieka, nie dając żadnych objawów. Do zakażenia najczęściej dochodzi w okresie dzieciństwa. Objawy infekcji wywołanej przez Helicobacter pylori przypominają zatrucie pokarmowe. Symptomami mogącymi wskazywać na zakażenie tą bakterią są: bóle brzucha oraz zlokalizowane w nadbrzuszu, brak apetytu , zaparcia , wzdęcia, zgaga, nudności, odbijanie. Jakie choroby może wywołać bakteria Helicobacter pylori? W pierwszej fazie zakażenia bakterią Helicobacter pylori powstają uszkodzenia i ubytki w błonie śluzowej żołądka i dwunastnicy, które powiększają się, prowadząc do rozwoju stanu zapalnego. Długotrwałe utrzymanie się zapalenia narządów może powodować pojawienie się nadżerek i owrzodzeń. Skutkiem stanu zapalnego mogą być również zmiany przedrakowe, które z czasem przekształcają się w nowotwór.  ...

Dieta na wrzody żołądka
© Viktorija/Fotolia.com
Styl życia
Żywienie w chorobie wrzodowej, czyli dieta z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielenie soku żołądkowego
Dieta w chorobie wrzodowej polega na ograniczeniu lub wyeliminowaniu z żywienia wszelkich produktów, które stymulują wydzielanie soku żołądkowego. Wśród nich wyróżnia się esencjonalne wywary warzywne i mięsne, potrawy smażone, pikantne oraz wędzone. Chorzy powinni ograniczyć błonnik pokarmowy znajdujący się m.in. w razowym pieczywie.

Dieta w chorobie wrzodowej polega na ograniczeniu lub wyeliminowaniu z żywienia wszelkich produktów, które stymulują wydzielanie soku żołądkowego. Wśród nich wyróżnia się esencjonalne wywary warzywne i mięsne, potrawy smażone, pikantne oraz wędzone. Chorzy powinni ograniczyć błonnik pokarmowy znajdujący się m.in. w razowym pieczywie.   Choroba wrzodowa żołądka jest schorzeniem o charakterze przewlekłym, które objawia się silnymi bólami brzucha, nudnościami oraz wymiotami. Chorzy wymagają leczenia farmakologicznego, ale bardzo ważną rolą odgrywa również zmiana sposobu żywienia. Dieta w chorobie wrzodowej polega na ograniczeniu substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Podstawowe zasady żywienia w diecie na wrzody – faza przewlekła Szczegółowe zalecenia żywieniowe w diecie na wrzody żołądka są zależne od fazy choroby. Wyróżnia się dwie fazy: ostrą (nasilenie objawów choroby) oraz przewlekłą.   Wśród zaleceń żywieniowych obowiązujących osoby cierpiące na chorobę wrzodową żołądka w fazie przewlekłej można wymienić kilka zasad: Należy wyeliminować z diety wszystkie produkty i potrawy pobudzające wydzielanie soku żołądkowego. Niewskazane są potrawy smażone, ciężkostrawne, wzdymające, wędzone, marynowane, esencjonalne wywary warzywne i mięsne. Chorzy nie powinni jadać potraw pikantnych. Zaleca się unikanie ostrych przypraw , gdyż podrażniają zmienioną chorobowo błoną śluzową żołądka, co prowadzi do nasilenia objawów choroby. Należy jeść posiłki małe objętościowo , ale często (nie rzadziej niż co 3 godziny). W przewlekłej fazie choroby zaleca się jeść 5 posiłków o stałych porach dnia. Powinno się dbać o prawidłową ilość płynów w ciągu dnia (około 2l). Niedozwolone są napoje...

Zioła w moździerzu.
©lily/Fotolia
Styl życia
Trzy najpopularniejsze polskie zioła – lipa, pokrzywa i mięta
Polskie zioła stosowane są na różne dolegliwości jako naturalne lekarstwo. Zioła cieszą się popularnością, ponieważ są łatwo dostępne, można uprawiać je samodzielnie we własnym ogródku lub na balkonie i rzadko wywołują efekty uboczne. Najczęściej stosowane polskie zioła lecznicze to lipa drobnolistna, pokrzywa zwyczajna i mięta pieprzowa.

Polskie zioła stosowane są na różne dolegliwości jako naturalne lekarstwo. Zioła cieszą się popularnością, ponieważ są łatwo dostępne, można uprawiać je samodzielnie we własnym ogródku lub na balkonie i rzadko wywołują efekty uboczne. Najczęściej stosowane polskie zioła lecznicze to lipa drobnolistna, pokrzywa zwyczajna i mięta pieprzowa. Lipa drobnolistna Lipa jest gatunkiem drzewa, które występuje na całym terytorium Polski. Surowcem leczniczym lipy jest kwiat lipowy. Kwiatostan lipy ma delikatny aromat i łagodny słodki smak. W kwiatach lipowych występują flawonoidy, tilirozyd, olejek eteryczny, garbniki, śluzy i leukoantocyjanidyny. Lipa jest rośliną miododajną . Miód lipowy działa napotnie. Łagodzi kaszel i katar. Wspomaga leczenie przeziębienia i podnosi odporność.   Lipa to polskie zioło lecznicze, które ma działanie napotne i przeciwzapalne. Napar z kwiatów lipy zalecany jest w przeziębieniu i przy podwyższonej temperaturze ciała. Wyciąg z kwiatów lipy zmniejsza napięcie mięśni, działa moczopędnie i obniża lepkość krwi. Lipa często stosowana jest jako naturalny środek uspakajający.   Napar z lipy – 1,5 łyżki suszonych kwiatów lipowych zalej 300 ml wrzątku. Przykryj szklanym talerzykiem i odstaw na 15 minut do zaparzenia. Przed spożyciem napar należy odcedzić. Herbatkę z lipy można pić po ½ szklanki 3 razy dziennie po posiłku.   Cena za 50 g suszonego kwiatostanu lipy to ok. 4 zł. Mięta pieprzowa Surowcem lekarskim mięty pieprzowej jest liść mięty. W jego składzie zawarte są karoten, olejek miętowy, rutyna, kwas askorbinowy, kwas oleanowy, betaina, kwas ursulowy, apigenina. Liście mięty pieprzowej pobudzają wytwarzanie żółci. Mają właściwości antybakteryjne, odkażające i wiatropędne. Mięta pieprzowa łagodzi kurczowe bóle żołądka, wzdęcia i niestrawności . Często stosowana jest jako...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner