Zasuszony szafran
©yuliaholovchehko/Fotolia
Styl życia

Najdroższa przyprawa świata – szafran, czyli proszek z pręcików krokusów

Przyprawa szafran jest wytwarzana ze słupków kwiatów szafranu uprawnego – krokusa. Ma cierpki, intensywny smak, zapach określany jako miodowo-trawiasty i złoto-czerwony kolor. Szerokie właściwości jakie posiada szafran powoduje, że jest on wykorzystywany w gastronomii, kosmetyce oraz medycynie.

Przyprawa szafran jest wytwarzana ze słupków kwiatów szafranu uprawnego – krokusa. Ma cierpki, intensywny smak, zapach określany jako miodowo-trawiasty i złoto-czerwony kolor. Szerokie właściwości jakie posiada szafran powoduje, że jest on wykorzystywany w gastronomii, kosmetyce oraz medycynie.

Szafran to ekskluzywna przyprawa

Szafran uprawia się w Indiach, Turcji, Chinach i Iranie. Ten najdroższy i najlepszy gatunkowo pochodzi z Walencji. Już w starożytności stosowano sproszkowane pręciki krokusa jako antydepresant, afrodyzjak, antidotum na trucizny oraz panaceum na wiele chorób, m.in. astmę, szkarlatynę czy czarną ospę. W Indiach kolor szafranu jest barwą szat buddyjskich mnichów. Ze względu na jego wysoki koszt produkcji – cena kilograma szafranu waha się w granicach 6-30 tys. złotych – jest on składnikiem ekskluzywnym. Na użytek domowy szafran w ilości 0,3 g możemy kupić za około 15 zł. Z uwagi na wysoką cenę szafran często jest podrabiany. Należy go przechowywać w miejscu chłodnym, z daleka od światła i wilgoci, ponieważ jest silnie higroskopijny (w kontakcie z wodą szybko pęcznieje zwiększając swoją objętość – m. in. w ten sposób można odróżnić produkt oryginalny od fałszywego).

Szafran w kuchni

Szafran jest nieodłącznym elementem kuchni śródziemnomorskiej, azjatyckiej, indyjskiej oraz mauretańskiej (afrykańskiej). Dzięki swojej pięknej, nasyconej barwie szafran jest używany do aromatyzowania i wzmacniania koloru potraw. Bardzo dobrze komponuje się z warzywami, owocami morza i rybami. Szafran wchodzi w skład takich potraw, jak: pilaw, milanese, paella i bouillabaisse. W Anglii jest składnikiem bułeczek szafranowych i stosowany jest jako dodatek do ciasta drożdżowego.

Szafran w medycynie

Szafran to bogactwo składników odżywczych. Zawiera znaczne ilości witamin z grupy B, cynk, magnez, żelazo, mangan, wapń, potas, olejki eteryczne oraz liczne karotenoidy (przeciwutleniacze).

 

Szafran wchodzi w skład leków przeciwdepresyjnych, przeciwdrgawkowych, antyseptycznych, używany jest także w terapii schorzeń układu oddechowego, pokarmowego i krwionośnego. Wykorzystuje się go w walce z artretyzmem, migrenami i zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym (zapobiegającym destrukcyjnemu wpływowi wolnych rodników) spowalnia procesy starzenia, wzmacnia układ immunologiczny oraz jest pomocny w walce z nowotworami. Szafran to popularny składnik kosmetyków odmładzających.


Przyprawa szafran na drewnianej łyżce
©anidimi/Fotolia
Styl życia
Jak wykorzystać w kuchni najbardziej luksusową przyprawę świata?
Koszt produkcji szafranu jest ogromny. Nieduże, 12-gramowe opakowanie nitek lub sproszkowanej przyprawy można kupić za około 5 złotych. Do wyprodukowania kilograma szafranu zużywa się kilkuset tysięcy wysuszonych kwiatków krokusa.

Koszt produkcji szafranu jest ogromny. Nieduże, 12-gramowe opakowanie nitek lub sproszkowanej przyprawy można kupić za około 5 złotych. Do wyprodukowania kilograma szafranu zużywa się kilkuset tysięcy wysuszonych kwiatków krokusa.   Zjedzone naraz 20 gramów szafranu może zabić dorosłego człowieka. Jego smak jest jednak tak cierpki i charakterystyczny że zjedzenie tak przyprawionego, gorzkiego i nieco ostrego dania byłoby niemożliwe. Ile kosztuje szafran i dlaczego jest najdroższą przyprawą świata Nie tylko kawior jest gastronomicznym synonimem luksusu. Do wyprodukowania kilograma szafranu w znanej nam postaci przyprawy potrzeba aż 250 tysięcy zebranych dojrzałych i wysuszonych kwiatów krokusa uprawnego. Koszt najwyższej jakości produkcji sprawia, że za kilogram najlepszego jakościowo szafranu, pochodzącego np. z hiszpańskich La Manchy lub Walencji, można zapłacić nawet kilkadziesiąt tysięcy złotych. Na własny użytek warto kupić opakowanie nitek szafranu ze sklepu spożywczego, np. o wadze 12 gramów, które kosztuje niecałe 5 złotych. Istnieje jednak ryzyko, że tak zapakowana przyprawa ma nieco odmienny od oryginalnego smak, ze względu na używanie na terenie zakładu produkcyjnego zbóż czy nabiału. Jakie jest zastosowanie szafranu Szafran wykorzystywano kiedyś w medycynie jako lekarstwo na potencję, depresję, uspokojenie, obniżenie gorączki, usprawnienie funkcjonowania wątroby, astmę, szkarlatynę , ospę czy jako odtrutkę. Służył on jako nadający intensywnie żółty kolor barwnik do tkanin, np. do szat buddyjskich mnichów. Używa się go w kosmetyce podczas produkcji kremów odmładzających – bogaty w składniki odżywcze szafran dodatkowo spowalnia procesy starzenia. Co zrobić z szafranem w kuchni W kuchni azjatyckiej czy śródziemnomorskiej miodowy, wyczuwalnie trawiasty posmak, cierpkość ekskluzywnego szafranu oraz jego złocisto-czerwony...

Kurkuma mielona i w kłączach.
©sommai/Fotolia
Styl życia
Kurkuma – leczy i smakuje
Kurkuma ma pozytywny wpływ na prawidłową pracę organizmu. Kurkumina zawarta w kurkumie jest silnym składnikiem odżywczym, który działa przeciwnowotworowo. Kurkuma spowalnia proces starzenia komórek, poprawia funkcjonowanie mózgu i leczy choroby stawów.

Kurkuma ma pozytywny wpływ na prawidłową pracę organizmu. Kurkumina zawarta w kurkumie jest silnym składnikiem odżywczym, który działa przeciwnowotworowo. Kurkuma spowalnia proces starzenia komórek, poprawia funkcjonowanie mózgu i leczy choroby stawów.   Kurkuma nazywana jest także szafranem indyjskim. Jest żółtawo-brązowym kłączem o pomarańczowym wnętrzu. Ma aromatyczny smak z delikatną nutą goryczy. W skali 0-10 ostrość kurkumy oceniana jest na 3. Kurkuma jest składnikiem curry, które zawdzięcza jej swój głęboki żółty kolor. Lecznicze właściwości kurkumy Kurkuma ma właściwości wiatropędne i przeciwzapalne. Działa antybakteryjnie, antyoksydacyjnie (chroni organizm przed działaniem wolnych rodników) i antyseptycznie. Opóźnia proces starzenia komórek . Przyspiesza gojenie ran. Oczyszcza i tonizuje organizm. Jest łagodna dla układu pokarmowego. Spożywanie kurkumy zmniejsza ryzyko zachorowań na raka . Wspomaga leczenie chorób takich jak: żółtaczka , kolka, czerwonka, ospa wietrzna i przeziębienie . Kurkuma łagodzi niestrawność i bóle związane z chorobami dróg moczowych. Poprawia funkcjonowanie mózgu, krążenie i chroni wątrobę. Kurkuma obniża ryzyko chorób serca i zachorowań na Alzheimera . Pomaga w leczeniu chorób stawów, np. reumatoidalnego zapalenia stawów. Kurkuma podnosi stężenie „hormonów szczęścia” – dopaminy i serotoniny, co ma pozytywny wpływ na zwalczanie depresji. Kurkuma przyspiesza redukcje tkanki tłuszczowej, ponieważ poprawia metabolizm i trawienie. Zastosowanie kurkumy w kuchni W kuchni kurkuma wykorzystywana jest najczęściej w postaci zmielonego proszku. Podkreśla smak potraw mięsnych (szczególnie jagnięciny) oraz neutralizuje intensywny zapach ryb. Jest dodatkiem do dań warzywnych i ryżu. Aby wydobyć kolor, zapach i smak kurkumy należy dodać ją już na początku gotowania.   Kurkuma jest słabo...

zielony rozmaryn
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Rozmaryn lekarski. Jak uprawiać roślinę w doniczce?
Rozmaryn lekarski ze względu na swoje właściwości coraz chętniej uprawiany jest w doniczce. Roślinę można używać do potraw, nadając im aromatycznego zapachu jak i wykorzystywać w walce z przeziębieniem.

Rozmaryn lekarski ze względu na swoje właściwości coraz chętniej uprawiany jest w doniczce. Roślinę można używać do potraw, nadając im aromatycznego zapachu jak i wykorzystywać w walce z przeziębieniem. Rozmaryn lekarski – jak wygląda roślina? Rozmaryn lekarski jest rośliną wywodzącą się z rejonów Morza Śródziemnego. Ma wysokość około 70 cm, a jej łodyga pokryta jest ciemnozielonymi liśćmi. Kiedy jej liście rozetrze się w dłoniach wydobędzie się z nich aromatyczny zapach . Rozmaryn lekarski – jakie ma właściwości? Rozmaryn lekarski posiada flawonoidy, garbniki i olejki eteryczne. Wykorzystywany jest do przyprawiania potraw, szczególnie do mięs grillowanych i do ziemniaków, gdyż nadaje on oryginalnego smaku . Ponadto stosowany jest przeciw przeziębieniom , gdyż ma działanie rozgrzewające i używany jest na różnego rodzaju bóle głowy. Zwalcza także problemy z niestrawnością i jest skuteczną rośliną na zmarszczki . Rozmaryn lekarski – jak uprawiać roślinę? Rozmaryn lekarski, który jest uprawiany w doniczce, wymaga corocznego przesadzania, najlepiej na wiosnę. Roślina pochodzi z okolic Morza Śródziemnego, więc lubi pomieszczenia jasne i dobrze nasłonecznione, dlatego powinna znajdować się na zewnętrznym parapecie . Najlepsza ziemia to gleba wapienna o zasadowym pH, uboga, ale dobrze zdrenowana. Zaleca się, by dno doniczki zapełnić żwirem, a dopiero potem wsypać do niej ziemię ogrodową. Roślina nie lubi zbyt dużej wilgotności, dlatego też nie trzeba jej podlewać codziennie, gdyż dobrze znosi lekkie przesuszenie. Wystarczy podlewać ją 2-3 razy w tygodniu, rzadziej, a bardziej obficie. Rozmaryn należy nawozić latem nawozem ekologicznym najlepiej raz w tygodniu. W zimie nie zaleca się stosowania nawozu . Rozmaryn lekarski zimą powinien znajdować się w chłodnym pomieszczeniu,...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner