Pieczone mięsa, aby były miękkie i soczyste watro przed wstawieniem do piekarnika zamarynować, na przykład w miodowo-ziołowej marynacie. Najprostszym sposobem na uzyskanie wyśmienitej pieczeni jest pieczenie w rękawie aluminiowym.

Reklama

Pieczone mięso powinno być miękkie i soczyste. Przygotowanie wyśmienitej pieczeni jest zależne od użytych przypraw, rodzaju mięsa, temperatury oraz czasu pieczenia.

Jak upiec mięso

Pieczenie jest jedną ze zdrowszych metod na przygotowanie mięsa. Tak przyrządzone potrawy mają znacznie mniejszą zawartość tłuszczu oraz są mniej kaloryczne niż mięsa, które się smaży na patelni. Aby pieczeń była smaczna, miękka i soczysta należy przestrzegać kilku zasad prawidłowego pieczenia.

  • Najlepszym mięsem do pieczenia jest mięso chude – jagnięcina, udka drobiowe, żeberka oraz tuszki gęsi, indyków i kurczaków. Jest też wielu smakoszy tłustszych rodzajów np. karkówki.
  • Przed pieczeniem mięso najlepiej zamarynować ziołową marynatą. Doskonałym dodatkiem do mięs jest majeranek, kminem, tymianek, pieprz, papryka oraz wyciśnięty czosnek. Nierzadko dodaje się również kieliszek wina. Marynata sprawi, że mięso skruszeje.
  • Najłatwiejszym sposobem pieczenia jest pieczenie w rękawie lub woreczkach. Pozwala to na skrócenie czasu pieczenia, a otrzymana pieczeń jest bardzo soczysta.
  • Chude mięsa, jak pierś z indyka warto owinąć plasterkami boczku – dzięki temu pieczeń nabierze wyjątkowego aromatu i soczystości.
  • Bardzo ważną kwestią jest temperatura i czas pieczenia. Za optymalną temperaturę pieczenia przyjmuje się 160-180 stopni Celsjusza. Mięso zawsze wkłada się do wcześniej nagrzanego piekarnika. Czas pieczenia jest zależny od wielkości mięsa. Ogólna zasada mówi, że 1 kilogram mięsa wymaga 1 godziny pieczenia.

Przepis na pieczoną karkówkę w winie z ziołowym bobem

Składniki (na 4 porcje):

Zobacz także
  • 600 gramów karkówki wieprzowej,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka oliwy extra vergine,
  • ½ szklanki wytrawnego, białego wina,
  • 2 ząbki czosnku,
  • świeżo mielony pieprz czarny,
  • sól morska.
  • Ziołowy bób:
  • 300 gramów bobu,
  • 3 gałązki szczypiorku,
  • ½ pęczka natki pietruszki,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki oliwy.

Stopień trudności: średni

Czas przygotowania: 120 minut + czas marynowania

Sposób przygotowania:

  • Karkówkę pokrój na plastry o grubości 1,5 centymetra. Mięso włóż do naczynia żaroodpornego 17x25. Dodaj pół łyżeczki soli morskiej, szczyptę pieprzu, wino, oliwę, miód oraz obrane i przepołowione ząbki czosnku.
  • Wymieszaj. Mięso dokładnie zanurz w marynacie. Naczynie z mięsem przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin lub (najlepiej) na całą noc.
  • Folię spożywczą zdejmij z naczynia. Przewróć mięso na drugą stronę i ułóż jeden plaster obok drugiego. Przykryj szczelnie folią aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza.
  • Piecz pod przykryciem przez 1 ½ godziny. Zdejmij przykrycie. Zwiększ temperaturę pieczenia do 220 stopni. Piecz 15 minut, aby mięso się zarumieniło.
  • Bób ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, obierz i rozgnieć widelcem. Dopraw solą, pieprzem, szczypiorkiem i posiekaną natką pietruszki. Dodaj oliwę i sok z cytryny. Wszystko wymieszaj. Połóż na upieczonym mięsie.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama