Sposób na szybki i lekki obiad
© Fischer Food Design/Fotolia.com
Styl życia

Dania jednogarnkowe z warzywami: wegetariańska wersja ziemniaków na ostro i podsmażana kiełbasa z papryką i cukinią

Danie jednogarnkowe można przygotować z samych warzyw, np. fasoli, ziemniaków, papryki. Warto dodać do nich ostrą papryczkę chili. Wielbiciele mięsa chętnie zjedzą na obiad podsmażone pętko kiełbasy z marchewką, pomidorem oraz papryką.

Danie jednogarnkowe można przygotować z samych warzyw, np. fasoli, ziemniaków, papryki. Warto dodać do nich ostrą papryczkę chili. Wielbiciele mięsa chętnie zjedzą na obiad podsmażone pętko kiełbasy z marchewką, pomidorem oraz papryką.

 

Dania jednogarnkowe to szybki i smaczny pomysł na obiad lub kolację. Do ich przygotowania należy użyć garnka z grubym dnem. Dobrym wyborem jest też naczynie żeliwne, które równomiernie rozprowadza ciepło.

Przepis na danie jednogarnkowe z warzywami i kiełbasą

Składniki:

  • 1 czerwona papryka,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 1 pomidor,
  • ½ cukinii,
  • 5 pieczarek,
  • 1 pętko kiełbasy,
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy, np. dijon,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • ¼ łyżeczki słodkiej papryki mielonej,
  • 1,5 łyżki świeżo posiekanego koperku,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • ½ kieliszka sherry.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 30-40 minut

 

Sposób przygotowania:

  • W garnku z grubym dnem rozgrzej nieco oleju.
  • Wrzuć pokrojoną w plastry kiełbasę do naczynia i podsmaż na rumiano.
  • Wyłóż mięso na papierowy ręcznik, aby odsączyć z niego tłuszcz.
  • Obierz cebulę.
  • Umyj i obierz ziemniaki, pieczarki oraz marchew.
  • Umyj cukinię i pomidor.
  • Pokrój wszystkie warzywa w kostkę i wrzuć je do garnka.
  • Wymieszaj wszystko i smaż przez 5-7 minut.
  • Wlej sherry i mieszaj składniki dotąd, aż alkohol odparuje.
  • Dodaj do dania przecier, musztardę i wlej szklankę wody.
  • Duś całość pod przykryciem przez około 15 minut.
  • Po upływie tego czasu dopraw do smaku pieprzem, solą oraz słodką papryką.
  • Wrzuć do garnka kiełbasę, koperek i natkę pietruszki.
  • Duś składniki jeszcze przez 2 minuty.

Ziemniaki na ostro z papryką, cebulą i czerwoną fasolą - przepis

Składniki:

  • ½ kg ziemniaków,
  • 1 papryka,
  • 2 cebule,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ½ łyżeczki kolendry,
  • ½ łyżeczki tymianku,
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej,
  • 1/3 łyżeczki kminku,
  • 1/2 papryczki chili,
  • szczypta soli.

 

Czas przygotowania: 20-30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz i pokrój cebulę w kostkę.
  • Rozgrzej olej na patelni i wrzuć na nią cebulę. Poczekaj, aż się zeszkli.
  • Umyj, obierz i pokrój ziemniaki w kostkę.
  • Dodaj je do cebuli, podsmażaj przez 7-8 minut.
  • Podlej warzywa wodą.
  • Umyj, obierz i pokrój paprykę, a następnie dodaj ją oraz papryczkę chili.
  • Duś powyższe składniki przez 15 minut.
  • Obierz i pokrój pomidory i czosnek.
  • Włóż je na patelnię i dopraw do smaku.
  • Duś wszystkie składniki dotąd, aż ziemniaki staną się miękkie.
  • Dodaj fasolę z puszki i podduś wszystko przez około 5 minut.

 

Smacznego!


 

Zupy dla wegan
© George Dolgikh/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na pyszną zupę wegańską: marchewkową, curry i z czerwonej soczewicy
Pyszna zupa z czerwonej soczewicy wymaga dodania czosnku, cebuli oraz kurkumy i tymianku. Natomiast zupa marchewkowa będzie pyszna z masłem orzechowym. Wegańskie curry powstanie dzięki użyciu dyni bądź batatów i ziemniaków oraz soku z limonki.

Pyszna zupa z czerwonej soczewicy wymaga dodania czosnku, cebuli oraz kurkumy i tymianku. Natomiast zupa marchewkowa będzie pyszna z masłem orzechowym. Wegańskie curry powstanie dzięki użyciu dyni bądź batatów i ziemniaków oraz soku z limonki.   Wegańskie zupy nie powinny zawierać żadnych tłuszczów zwierzęcych. Zwykle są przygotowywane na bulionie warzywnym. Często używa się do nich oleju kokosowego bądź mleczka kokosowego. Wegańska zupa marchewkowa Składniki: 600 ml bulionu jarzynowego, 1 łyżka oleju kokosowego , 250 ml mleka kokosowego, 500 g marchewki, 5-7 cm łodygi selera naciowego bądź pora, ½ cebuli cukrowej, 1 łyżka masła orzechowego, 1 ząbek czosnku, 2 łyżeczki startego imbiru, ½ łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki chili w proszku, ½ łyżeczki kuminu.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 40-50 minut   Sposób przygotowania: Obierz czosnek i cebulę, a następnie je posiekaj. Roztop olej w garnku i zeszklij na nim czosnek oraz cebulę. Umyj i pokrój selera lub pora i włóż do naczynia. Umyj i obierz marchewkę, po czym pokrój na plasterki i dodaj do pozostałych warzyw. Wrzuć masło orzechowe, imbir i chili. Smaż całość przez około 2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodawaj do wywaru 1-2 łyżki bulionu, by uniknąć przypalenia. Dopraw zupę kuminem , kurkumą oraz cynamonem. Wlej pozostałą część bulionu i zagotuj wszystko. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut dotąd, aż marchewka zmięknie. Zblenduj zupę, dodając do niej mleko kokosowe.   Przepis na wegańską zupę curry Składniki: 1,5 litra bulionu warzywnego, 2 łyżki oleju roślinnego, 200 g mleka kokosowego, ½ szklanki czerwonej...

Sznycle z indyka
© exclusive-design/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na potrawy z indyka: chili, kasza oraz sznycle
Indyk pysznie smakuje podany w postaci chili z czerwoną fasolą, kukurydzą, cebulą i czosnkiem. Można go też podawać z kaszą, sosem sojowym i porem. Mięso najlepiej doprawić oregano oraz słodką i ostrą papryką w proszku.

Indyk pysznie smakuje podany w postaci chili z czerwoną fasolą, kukurydzą, cebulą i czosnkiem. Można go też podawać z kaszą, sosem sojowym i porem. Mięso najlepiej doprawić oregano oraz słodką i ostrą papryką w proszku.   Indyk to lekkostrawne mięso polecane dla dzieci i alergików. Zawiera więcej białka niż mięso z kurczaka. Dostarcza też kwas foliowy , niacynę, potas i magnez. Delikatny smak sprawia, że może być doprawiony zgodnie z indywidualnymi preferencjami. Chili z indykiem – przepis Składniki: 300 g mielonego mięsa z indyka, ½ szklanki ryżu, ½ czerwonej papryki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku , ½ puszki krojonych pomidorów, 1/3 szklanki czerwonej fasoli z puszki, 1/3 szklanki kukurydzy z puszki, 1/3 szklanki startego sera, 1 szklanka bulionu, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka kminu rzymskiego , 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka słodkiej papryki, ½ łyżeczki ostrej papryki, 1/3 łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki soli.   Stopień trudności: średnie Czas przygotowania: około 40 minut Sposób przygotowania: Obierz cebulę i czosnek, po czym pokrój je w kosteczkę. Dodaj mięso i dokładnie podsmaż. Wrzuć przyprawy i wymieszaj wszystko. Dodaj suchy ryż, wymieszaj. Umyj i pokrój paprykę w kostkę. Włóż ją na patelnię. Dodaj też kukurydzę i fasolę odsączone z zalewy, a także pomidory z puszki. Wlej bulion, wymieszaj i zagotuj całość. Przykryj patelnię, zmniejsz ogień i gotuj chili przez 17-18 minut. Dodaj starty ser, znów przykryj potrawę i podgrzewaj do roztopienia sera (przez około 2 minuty). Chili z indykiem można podawać z awokado skropionym sokiem z limonki, papryczką chili i pomidorkami koktajlowymi. Danie warto też posypać świeżą...

Zupa z soczewicą podana w dużej misce.
©nata_vkusidey/Fotolia.com
Styl życia
Zupa z soczewicy, gulaszowa i kapuśniak rozgrzeją jesienią i zimą
Zupy jesienne i zupy zimowe zawierają duże ilości białka i tłuszczu oraz aromatyczne przyprawy. Tworzą one pyszne połączenia dodające energii, której organizm potrzebuje, gdy na zewnątrz robi się zimno. Dobrze rozgrzewają np. zupa gulaszowa, zupa z soczewicy i kapuśniak.

Zupy jesienne i zupy zimowe zawierają duże ilości białka i tłuszczu oraz aromatyczne przyprawy. Tworzą one pyszne połączenia dodające energii, której organizm potrzebuje, gdy na zewnątrz robi się zimno. Dobrze rozgrzewają np. zupa gulaszowa, zupa z soczewicy i kapuśniak.   Jesienią i zimą najlepsze są zupy rozgrzewające i treściwe . Popularne w tej grupie są zupy z kaszami, grochem, fasolą, kapustą, soczewicą, dynią na ostro, pomidorami i z mięsem. Powinno się je podawać ze świeżym chlebem i posypane natką pietruszki.   Zupa z soczewicy rozgrzewa i poprawia odporność   Zupa z soczewicy czerwonej lub zielonej jest odpowiednia dla wegetarian , ponieważ nie zawiera mięsa.   Potrzebujesz: tarki, patelni, garnka.   Składniki (na 4 porcje): 1 szklanka soczewicy zielonej lub czerwonej (suchej), 2-3 marchewki, 1 pietruszka, ½ selera, 1 por, 1 cebula, liść laurowy, majeranek, ostra papryka w proszku, kurkuma, 2-3 cm świeżego imbiru, sól, oliwa z oliwek.   Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Marchewki, pietruszkę i selera obierz i zetrzyj na dużych oczkach na tarce, wrzuć do wrzątku, gotuj przez 15 minut. Cebulę i pora zeszklij na oliwie, dodaj do garnka razem z imbirem i wypłukaną soczewicą. Dodaj przyprawy, ale nie sól. Gotuj do miękkości około 20 do 30 minut, posól na koniec.   Zupa gulaszowa – jednogarnkowe danie z mięsa i warzyw   Zupa gulaszowa z dodatkiem mięsa to sycąca potrawa , dlatego świetnie nadaje się na zimne dni.   Potrzebujesz: garnka.   Składniki (na 4 porcje): 300 g łopatki wieprzowej, 1 cebula, 1 ząbek czosnku,...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner