lody w gałkach
Pixabay/Foundry/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

Salmonelloza: choroba surowego mięsa i rozpuszczonych lodów

Salmonella to bakteria, która wywołuje dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Zatruciom można zapobiegać przestrzegając prostych zasad.

Salmonella to bakteria, która wywołuje dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Zatruciom można zapobiegać przestrzegając prostych zasad.

 

Salmonelloza to choroba zakaźna układu pokarmowego, wywołana przez bakterie salmonelli. Najczęściej przyczyną zatrucia jest spożywanie zainfekowanych bakterią produktów. To choroba odzwierzęca, co oznacza, że bakteria rozwija się przede wszystkim w produktach odzwierzęcych, np. mięsie, jajach, mleku. Zatruciom sprzyja niewłaściwe przetwarzanie żywności zawierającej powyższe produkty.

Kasia gotuje z Polki.pl: wegetariańskie leczo z cukinii

Objawy zatrucia salmonellą

Pierwsze objawy zatrucia pokarmowego mogą się pojawić już od 6 do 72 godzin po spożyciu zatrutego pokarmu. Salmonellozę można rozpoznać po takich reakcjach organizmu jak dreszcze, uczucie rozbicia, bóle głowy, nudności i wymioty, tępy ból brzucha, gorączka, gwałtowna biegunka.

 

Choroba może mieć łagodny przebieg, ale może też wywoływać zagrożenie dla życia.Zatrucie salmonellą jest niebezpieczna szczególnie dla dzieci i starszych ludzi, ponieważ może doprowadzić do odwodnienia organizmu.

Leczenie salmonellozy

Zazwyczaj zatrucie mija wraz z wydaleniem toksyn i nie jest wymagana interwencja lekarska. Pierwsza pomoc w przypadku salmonellozy to uzupełnianie płynów i lekkostrawna dieta, warto również zażywać węgiel leczniczy, który wspomaga usuwanie wielu toksyn, a także zmniejsza podrażnienie błon śluzowych (jednorazowo 10-12 tabletek rozpuszczonych w 1/2 szklanki ciepłej wody, następnie 6 rozpuszczonych tabletek co 4 godziny do momentu ustąpienia objawów). Wskazane jest także przyjmowanie elektrolitów, ponieważ wymioty i biegunka powodują ich wypłukiwanie z organizmu.

 

Podczas lekkiego zatrucia salmonellą nie należy przyjmować leków przeciwbiegunkowych, ponieważ to w takcie biegunki człowiek wydala bakterie i toksyny.

 

Jeśli jednak objawy nie ustępują po trzech dniach, trzeba zgłosić się do lekarza rodzinnego, który prawdopodobnie zaproponuje antybiotykoterapię. Ostre przypadki zatrucia salmonellą wymagają pobytu w szpitalu. Nie można tego bagatelizować, ponieważ powikłaniem salmonelli może być posocznica i zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej.

Jak uniknąć zatrucia salmonellą?

  • Drób, ryby, jaja i surowe mięso przechowuj z dala od produktów, które są gotowe do spożycia
  • Nigdy nie zamrażaj ponownie raz rozmrożonego jedzenia. Nie jedz także lodów, co do których masz podejrzenie że nie były odpowiednio przechowywane.
  • Nie kupuj mięsa niewiadomego pochodzenia.
  • Unikaj potraw niedogotowanych, niedopieczonych lub po prostu z surowego mięsa, na przykład tatara. Bakterie salmonelli giną w temperaturze 70 stopni.
  • Unikaj też potraw, do których używa się surowego jajka, np. tatar, kogel-mogel, kremy. Przed użyciem jajek, sparz je wrzątkiem przez około 10 sekund, by zniszczyć bakterie w skorupce, jednak pamiętaj, że pałeczki salmonelli przenikają też do środka.
  • Pamiętaj o myciu rąk przed i po jedzeniu, wyrób też ten nawyk u swoich dzieci. Bezwzględnie myj ręce po skorzystaniu z toalety!
  • Owoce i warzywa zawsze myj po bieżącą ciepłą wodą.
     

     

  • Grypa żołądkowa, czyli jelitówka – jak się objawia i jak ją leczyć?
  • Objawy grypy żołądkowej to biegunka, wymioty i gorączka. Objawy i leczenie grypy żołądkowej
  • Lewatywę możesz samodzielnie zrobić w domu. Wykonanie lewatywy w domu krok po kroku

 

Kobieta leży na kanapie i trzyma się za brzuch.
©Andrey Popov/fotolia
Styl życia
Grypa żołądkowa, czyli jelitówka – jak się objawia i jak ją leczyć?
Grypa żołądkowa, zwana inaczej jelitówką, to bardzo nieprzyjemna choroba, często mylona z zatruciem pokarmowym. Nie ma skutecznego leku przeciwwirusowego, można jednak łagodzić objawy grypy żołądkowej.

Grypa żołądkowa, zwana inaczej jelitówką, to bardzo nieprzyjemna choroba, często mylona z zatruciem pokarmowym. Nie ma skutecznego leku przeciwwirusowego, można jednak łagodzić objawy grypy żołądkowej.   Jelitówka to choroba wirusowa, przenoszona drogą kropelkową , dlatego ważne jest odizolowanie chorego. Zarazić się możemy również poprzez brak higieny lub picie wody nieprzeznaczonej do spożycia . Grypa żołądkowa: objawy Pierwsze objawy grypy żołądkowe wyglądają niewinnie, stąd trudności w diagnozowaniu tej choroby – często mylona jest z zatruciem pokarmowym . Tymczasem jelitówka jest chorobą wywoływaną przez wirusy . Objawy, po których możemy rozpoznać grypę żołądkową, to: gorączka, ostra, przewlekła i wodnista biegunka. Jej ataki występują nawet kilkanaście razy na dobę, bóle brzucha, towarzyszące biegunce, wymioty, występujące nawet kilkanaście razy dziennie, nudności, ogólne zmęczenie organizmu, złe samopoczucie, brak apetytu. Grypa żołądkowa: leczenie Nie wynaleziono dotychczas skutecznego leczenia przeciwwirusowego na grypę żołądkową . Podstawą podczas samodzielnego leczenia tej choroby w domu jest regularne uzupełnianie płynów i elektrolitów, mające przeciwdziałać odwodnieniu organizmu na skutek częstych wymiotów i biegunki. Preparaty z elektrolitami można kupić w aptece. Wskazane jest też zażywanie probiotyków , które uzupełnią straty naszej flory bakteryjnej w jelitach. Należy pić dużo wody mineralnej, koniecznie niegazowanej, ewentualnie przegotowanej wody. Picie soków lub mleka może nasilić biegunkę. Jeśli chorobie towarzyszy gorączka, wskazane jest przyjmowanie leków przeciwgorączkowych. Można zażywać również preparaty przeciwdziałające biegunce , dostępne na receptę...

©Samo Trebizan/Fotolia
Styl życia
Grypa żołądkowa, czyli jelitówka – jak się objawia i jak ją leczyć?
Grypa żołądkowa, zwana inaczej jelitówką, to bardzo nieprzyjemna choroba, często mylona z zatruciem pokarmowym. Nie ma skutecznego leku przeciwwirusowego, można jednak łagodzić objawy grypy żołądkowej.

Grypa żołądkowa, zwana inaczej jelitówką, to bardzo nieprzyjemna choroba, często mylona z zatruciem pokarmowym. Nie ma skutecznego leku przeciwwirusowego, można jednak łagodzić objawy grypy żołądkowej.   Jelitówka to choroba wirusowa, przenoszona drogą kropelkową , dlatego ważne jest odizolowanie chorego. Zarazić się możemy również poprzez brak higieny lub picie wody nieprzeznaczonej do spożycia.   Grypa żołądkowa: objawy Pierwsze objawy grypy żołądkowe wyglądają niewinnie, stąd trudności w diagnozowaniu tej choroby – często mylona jest z zatruciem pokarmowym. Tymczasem jelitówka jest chorobą wywoływaną przez wirusy . Objawy, po których możemy rozpoznać grypę żołądkową, to: gorączka, ostra, przewlekła i wodnista biegunka. Jej ataki występują nawet kilkanaście razy na dobę, bóle brzucha, towarzyszące biegunce, wymioty, występujące nawet kilkanaście razy dziennie, nudności , ogólne zmęczenie organizmu, złe samopoczucie, brak apetytu. Grypa żołądkowa: leczenie Nie wynaleziono dotychczas skutecznego leczenia przeciwwirusowego na grypę żołądkową. Podstawą podczas samodzielnego leczenia tej choroby w domu jest regularne uzupełnianie płynów i elektrolitów , mające przeciwdziałać odwodnieniu organizmu na skutek częstych wymiotów i biegunki. Preparaty z elektrolitami można kupić w aptece. Wskazane jest też zażywanie probiotyków , które uzupełnią straty naszej flory bakteryjnej w jelitach. Należy pić dużo wody mineralnej, koniecznie niegazowanej, ewentualnie przegotowanej wody. Picie soków lub mleka może nasilić biegunkę. Jeśli chorobie towarzyszy gorączka, wskazane jest przyjmowanie leków przeciwgorączkowych . Można zażywać również preparaty przeciwdziałające biegunce, dostępne na...

Ciężarna kobieta siedzi na kanapie, je sałatkę
©JenkoAtaman/Fotolia
Styl życia
Dlaczego jedzenie surowego mięsa, ryb, jaj i serów pleśniowych w ciąży jest niebezpieczne?
Dlaczego jedzenie surowego mięsa, ryb, jaj i serów pleśniowych w ciąży jest niebezpieczne?

W czasie ciąży kobieta powinna unikać jedzenia tatara, sushi z surowych ryb, carpaccio, szynki parmeńskiej i serów pleśniowych. W potrawach z surowego mięsa lub ryb mogą znajdować się pasożyty, wirusy i bakterie. Drobnoustroje w żywności prowadzą do toksoplazmozy lub zakażenia salmonellą lub listeriozą.   W czasie ciąży warto zrezygnować z jedzenia surowego mięsa i ryb oraz innych nieprzetworzonych produktów, na przykład jaj oraz kawioru. Niebezpieczne substancje giną podczas smażenia, gotowania i pieczenia. Jakich potraw unikać w czasie ciąży? Podczas ciąży należy zrezygnować z jedzenia potraw zawierających surowe mięso, jaja i sery pleśniowe z niepasteryzowanego mleka. Są to: Tatar – mielone lub siekane mięso wołowe, do którego dodaje się żółtka jaj, cebulę, ogórki konserwowe, grzyby marynowane oraz przyprawy. Sushi – japońska potrawa, na którą składa się gotowany ryż oraz surowa ryba lub owoce morza. Jeśli zawiera pieczoną rybę lub same warzywa, nie jest groźna. Carpacio – potrawa kuchni włoskiej, serwowaną jako przystawka. Składa się z cieniutkich plastrów surowego mięsa wołowego lub cielęcego, doprawionych do smaku oliwą, cytryną, parmezanem i innymi przyprawami. Szynka parmeńska – produkowana z suszonego, surowego mięsa wieprzowego. Befsztyk – danie z grillowanego mięsa wołowego, surowego w środku. Surowe jaja – na przykład w postaci kogla-mogla, Sery pleśniowe z niepasteryzowanego mleka. Skutki uboczne jedzenia surowego mięsa, ryb, jaj i serów pleśniowych Jedzenie surowego mięsa może prowadzić do zakażenia organizmu drobnoustrojami. Szczególnie niebezpiecznymi dla zdrowia płodu chorobami są: Toksoplazmoza – jest chorobą pasożytniczą, która może zostać przeniesiona na płód . Objawami toksoplazmozy są: gorączka, powiększenie węzłów chłonnych, zapalenie mózgu i opon...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik