Party Stories
potrawa z kurczaka
Flickr/British Mum/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Styl życia

Pierś z kurczaka w sosie winno-pieczarkowym

Pierś z kurczaka z pieczarkami, to aromatyczny pyszny posiłek. Jego delikatny i wyrafinowany smak sprawdzi się zarówno jako danie na co dzień jak i na specjalne okazje.

Pierś z kurczaka z pieczarkami, to aromatyczny pyszny posiłek. Jego delikatny i wyrafinowany smak sprawdzi się zarówno jako danie na co dzień jak i na specjalne okazje.

 

Składniki:

  • 1 świeża pierś z kurczaka,
  • 0,5 kg pieczarek,
  • 2 średnie cebule – lub 1 duża,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 0,5 szklanki bulionu drobiowego,
  • 0,5 szklanki wina białego wytrawnego,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • 1 łyżka musztardy Dijon,
  • sól, pieprz, suszony tymianek,
  • olej do smażenia.

Czas przygotowania: 25 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania

1. Umyj i oczyść pierś z kurczaka, podziel na dwie porcje. Delikatnie rozbij każdą tłuczkiem do mięsa.

2. Przygotuj marynatę: do głębokiego talerza wlej ocet balsamiczny, dodaj sól, pieprz, tymianek, rozgnieciony czosnek i musztardę. Wymieszaj wszystko dokładnie.

3. Natrzyj mięso marynatą i odstaw do lodówki na czas robienia sosu.

4. Przygotuj sos do kurczaka: obierz, umyj i posiekaj drobno cebulę, umyj pieczarki i zetrzyj je na tarce. Na odrobinie oleju zeszklij cebulę, dodaj pieczarki i podsmażaj przez chwilę odparowując wodę. Następnie dodaj – jeżeli zostało – resztę marynaty oraz bulion i wino. Duś całość kilka minut. Pod koniec dodaj około 2 łyżeczek tymianku.

5. Wyjmij mięso z lodówki i usmaż je z obu stron na oleju.

 

Tak przygotowaną pierś z kurczaka serwujemy polewając przygotowanym sosem. Pieczarkowy sos do kurczaka doskonale komponuje się z kleksem śmietany i grzankami czosnkowymi prosto z piekarnika. Grzanki można bardzo prosto przygotować: pokrój bagietkę na kromki, posmaruj każdą z jednej strony oliwą i wstaw na kilka minut do rozgrzanego piekarnika, tak, aby były chrupiące. Po wyjęciu – jeszcze ciepłe smaruj rozciętym ząbkiem czosnku.

 

Smacznego!

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Surowe mięso
Pixabay/JESHOOTS/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Filet z kurczaka w trzech odsłonach
Filet z kurczaka to smaczny pomysł na obiad. Oto trzy najłatwiejsze przepisy na przyrządzenie piersi z kurczaka.

Filet z kurczaka to smaczny pomysł na obiad. Oto trzy najłatwiejsze przepisy na przyrządzenie piersi z kurczaka. Filet z kurczaka – smażony Składniki: 1 świeży filet z kurczaka, pieprz, sól i przyprawy: zioła prowansalskie, tymianek, olej rzepakowy do smażenia.   Przygotowanie: 1. Umyj filet z kurczaka i podziel na dwie części. Każdą lekko rozbij tłuczkiem do mięsa, natrzyj ziołami, solą, pieprzem i wstaw do lodówki na 10-15 minut. 2. Na patelni rozgrzej olej i smaż kurczaka do momentu aż delikatnie się zarumieni. Smażony filet z kurczaka podawaj z pieczonymi ziemniakami, frytkami, kaszą lub ryżem. Nie zapomnij o surówce. Filet z kurczaka – nadziewany Składniki: 1 świeży filet z kurczaka, 1 duży pomidor, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, garść startego żółtego sera, 2 plasterki boczku, sól, pieprz, olej do smażenia.   Przygotowanie: 1. Pomidory obierz ze skórki. W tym celu natnij je na przeciwległej stronie do ogonka w kształcie litery X i zalej wrzątkiem tak, aby całe były przykryte wodą. 2. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oleju. 3. Zdejmij skórkę z pomidorów, przekrój każdego na pół i usuń nasiona. Pokrój w kostkę i dodaj do smażącego się boczku. 4. Gdy pomidor się rozpadnie dodaj natkę pietruszki, sól i pieprz. Wsyp ser, który się rozpuści i zwiąże cały farsz. 5. Umyj filet z kurczaka i rozetnij wzdłuż, na połowę nie przecinając do końca. Rozłóż mięso posól i nafaszeruj. Zepnij filet wykałaczkami, tak aby nic nie wystawało. 6. Rozgrzej na patelni olej i smaż filet pod przykryciem 7-8 minut z każdej strony. Wyłóż na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar oleju. Tak przygotowany filet z...

Liście rukoli
Image by Lifetimestock.com
Styl życia
Zdrowe, smaczne i dietetyczne kolacje – 3 ciekawe przepisy
Kolacja na diecie powinna składać się z białka i węglowodanów złożonych, np. pełnoziarnistego pieczywa, warzyw. Należy ją zjeść minimum 2 godziny przed snem (mitem jest jedzenie kolacji o godzinie 18).

Kolacja na diecie powinna składać się z białka i węglowodanów złożonych, np. pełnoziarnistego pieczywa, warzyw. Należy ją zjeść minimum 2 godziny przed snem (mitem jest jedzenie kolacji o godzinie 18).   Poniższe przepisy na zdrową kolację są pożywne i jednocześnie pyszne. 1. Pyszna sałatka - rukola z mozzarellą Składniki: opakowanie rukoli – około 150 gramów, 10 pomidorów koktajlowych, 100 gramów mozzarelli , pół czerwonej cebuli, łyżka nasion słonecznika, łyżka sezamu, łyżka posiekanych orzechów włoskich, łyżka oliwy z oliwek.   Czas wykonania: 10 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Umyj i osusz rukolę. 2. Umyj pomidory, podziel na ćwiartki. 3. W misce wymieszaj sałatę z pomidorami. 4. Mozzarellę pokrój na kawałki i dodaj do warzyw. 5. Cebulę obierz i pokrój w pióra. 6. Do mozzarelli dodaj cebulę, słonecznik i orzechy. 7. Dodaj oliwę i wymieszaj wszystkie składniki. 2. Dietetyczna kolacja - pasta z awokado Składniki: awokado, pomidor, 2 ząbki czosnku , 3 łyżki jogurtu greckiego, pieprz i sól, kromka chleba pełnoziarnistego.   Czas wykonania: 15 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Awokado umyj, obierz, pokrój w kostkę i rozgnieć widelcem. 2. Pomidora sparz, wyrzuć skórkę, pokrój w kostkę. 3. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. 4. Połącz awokado z pomidorem i czosnkiem, dodaj jogurt. 5. Do pasty dodaj pieprz i sól. 6. Jedz z chlebem pełnoziarnistym. 3. Kolacja na diecie – szaszłyk z piersi kurczaka z warzywami Składniki: pół piersi z kurczaka, papryka , cebula czerwona, 5 pieczarek, przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka.   Czas wykonania: 40...

Filet z kurczaka zapieczony z ananasem. Podany z oliwką i świeżą bazylią.
©Maryna Voronova/Fotolia.com
Styl życia
Kurczak na słodko – sos z ananasem i roladki z żurawiną
Dania z kurczaka na słodko smakują zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Doskonale komponują się z ryżem i sałatkami ze świeżych warzyw, przygotowanymi z lekkim słodko-kwaśnym sosem.

Dania z kurczaka na słodko smakują zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Doskonale komponują się z ryżem i sałatkami ze świeżych warzyw, przygotowanymi z lekkim słodko-kwaśnym sosem.   Smak delikatnego i soczystego mięsa z kurczaka podkreślają owoce, takie jak: ananasy, żurawina, morele, brzoskwinie i daktyle. Duszony kurczak z ananasem Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności: łatwe Potrzebujesz: rondla, noża, deski do krojenia, ręcznika papierowego, miski, wysokiej szklanki, talerza, patelni, drewnianej łyżki. Składniki (dla 4 osób) : 2 podwójne piersi kurczaka, 1 cebula, 75 ml soku z ananasa, 75 ml wody, szczypta soli himalajskiej , 1 ananas, 25 ml oleju, 1 łyżka przecieru pomidorowego , 1 łyżeczka słodkiej papryki, 20 g mąki pszennej, Sposób wykonania: Ananasa obierz i pokrój w kostkę. Wodę wlej do wysokiej szklanki i dodaj sok z ananasa. Pierś kurczaka umyj, usuń tłuste elementy i przekrój ją na pół. Wsyp do miski mąkę i dodaj szczyptę soli. Mięso osusz ręcznikiem kuchennym, pokrój w podłużne paski i obtocz w mące. Połowę oleju rozgrzej na patelni i dodaj mięso. Smaż kurczaka do zarumienienia po obu stronach i przełóż go na płaski talerz. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Pozostałą część oleju rozgrzej w rondlu. Do rondla dodaj cebulę i smaż ją, aż do zeszklenia. Dodaj sok z ananasa, słodką paprykę i przecier pomidorowy. Stale mieszając drewnianą łyżką, duś całość około 5 minut. Do cebuli dodaj mięso i kostki ananasa. Wszystkie składniki wymieszaj i duś pod przykryciem około 20 minut. Kurczaka podawaj z ryżem i surówką z marchewki. Smacznego! Roladki z kurczakiem i serem camembert Rada: Jeżeli po zawinięciu roladek, mięso rozchodzi się po bokach,...

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner