Młoda fasola rozsypana na stole.
©Rawf8/Fotolia.com
Styl życia

Co zrobić z młodej fasoli? 3 przepisy na wegańskie dania z młodego Jasia

Młoda fasola nie wymaga moczenia przed gotowaniem. Ma bardzo delikatną skórkę i należy ją zużyć od razu po wyłuskaniu z łupin. Wówczas nie jest jeszcze gotowa, by poddać ją procesowi suszenia, dlatego szybko pleśnieje.

Młoda fasola nie wymaga moczenia przed gotowaniem. Ma bardzo delikatną skórkę i należy ją zużyć od razu po wyłuskaniu z łupin. Wówczas nie jest jeszcze gotowa, by poddać ją procesowi suszenia, dlatego szybko pleśnieje.

 

Świeża fasola ma bardzo delikatny smak, a przygotowane z niej dania zyskują ciekawy i oryginalny charakter. Z młodej fasoli można przyrządzić zupę, dodać ją do sałatki lub zrobić pyszne puree.

 

Wskazówka: jeżeli sezon na młodego Jasia minął, zamiast niego możesz użyć fasolę z puszki.

 

Przepis na zupę z młodej fasoli

 

Składniki na około 3 porcje:

  • 1 szklanka świeżej fasoli Jaś,
  • 3 średniej wielkości ziemniaki,
  • 1 mały por lub połowa dużego,
  • 2 średniej wielkości marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • pół łyżeczki suszonego majeranku,
  • 1 szklanka drobno posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 45 minut

 

Sposób przygotowania:

  • Posiekaj cebulę i por w drobną kostkę i zeszklij na oleju (najlepiej w garnku, w którym będziesz gotować zupę). Dodaj sos sojowy i wymieszaj.
  • Pokrój w bardzo drobną kostkę: marchewkę, pietruszkę i dodaj do usmażonej cebuli i pora. Duś wszystko przez około 10 minut pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  • Pokrój drobno ziemniaki, wrzuć do warzyw, wlej 1,5 l wody, dodaj fasolę, wymieszaj i doprowadź do wrzenia, nie zakrywaj garnka pokrywką. Gotuj całość do czasu, aż ziemniaki i fasola zmiękną, wrzuć drobno pokrojony seler naciowy, dodaj majeranek, pieprz i natkę pietruszki, gotuj jeszcze przez około 3 minuty, zdejmij z ognia. W razie potrzeby dosól do smaku.

 

Przepis na delikatne kokosowe puree ze świeżej fasoli, czarnuszki i czosnku

 

Składniki na około 2-3 porcje:

  • 2 szklanki suchej młodej fasoli Jaś,
  • 1 łyżeczka czarnuszki,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 łyżka mleka kokosowego,
  • 1 ząbek czosnku.
  •  

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 35 minut

 

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj fasolę w osolonym wrzątku lub bulionie warzywnym. Pamiętaj, by nie przykrywać garnka i zbierać pojawiające się na powierzchni tzw. szumy.
  • Ugotowaną fasolę odcedź, dodaj sól, mleko kokosowe, czosnek i zblenduj na gładką masę, wsyp czarnuszkę i wymieszaj.

 

Przygotowanie w ten sposób puree jest doskonałym dodatkiem do sałatek oraz pieczonych warzyw.

 

Przepis na sałatkę z młodą fasolą, pieczonymi burakami, musztardą i świeżym ogórkiem

 

Składniki na około 2-3 porcje:

  • 2 szklanki suchej młodej fasoli Jaś,
  • 1 duży burak,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 garści rukoli,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki prażonych ziaren słonecznika,
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron lub rzepakowego,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 duży ogórek szklarniowy lub 3 ogórki gruntowe.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 25 minut

 

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj fasolę w osolonym wrzątku lub bulionie warzywnym. Pamiętaj, by nie przykrywać garnka i zbierać pojawiające się na powierzchni tzw. szumy.
  • Obierz buraka, pokrój go w słupki, oprósz solą i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 10 minut.
  • W małej miseczce połącz musztardę, sos sojowy, olej i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Do dużej miski wsyp umytą rukolę, ugotowaną i odcedzoną fasolę, pokrojoną w pióra cebulę oraz pokrojone w kostkę ogórki.
  • Polej wszystkie składniki sosem, wymieszaj i dodaj ziarna słonecznika. Odstaw na 15-20 minut do schłodzenia. Podawaj ze świeżym pieczywem lub chrupkim pieczywem.

 

Taka sałatka wyśmienicie komponuje się do potraw z grilla i dań z makaronem.

 

Smacznego!

gulasz z fasolą
©Comugnero Silvana/Fotolia
Styl życia
Przepis na brazylijski gulasz z fasolą, kiełbasą, marchewką, ryżem i papryką
Fasolę, namoczoną dzień wcześniej, gotuje się około 1,5 godziny, dodając kolejno składniki na gulasz. Potrawa rodem z Brazylii, wystarczy na obiad dla całej rodziny. Oprócz fasoli, ważnymi składnikami dania są: kiełbasa, marchewka, papryka, ryż oraz czosnek.

Fasolę, namoczoną dzień wcześniej, gotuje się około 1,5 godziny, dodając kolejno składniki na gulasz. Potrawa rodem z Brazylii, wystarczy na obiad dla całej rodziny. Oprócz fasoli, ważnymi składnikami dania są: kiełbasa, marchewka, papryka, ryż oraz czosnek.   Gulasz z fasoli nazywany jest feijoada. W Brazylii uznawany jest za potrawę narodową. Głównie przygotowuje się go z czarnej lub czerwonej fasoli, ale do przepisu można wykorzystać białą. Warto pamiętać, aby dzień przed gotowaniem zalać fasolę litrem zimnej wody. Minimalny czas namaczania to 12 godzin.   Potrzebujesz: dużego garnka, sitka, praski do czosnku, patelni, rondla (do ugotowania ryżu).   Składniki (na 6 porcji): opakowanie suszonej fasoli (500 gramów), opakowanie mrożonej marchewki krojonej w kostkę (450 gramów), 200 gramów kiełbasy (rodzaj wedle uznania, może być np. wiejska), 2 torebki białego ryżu, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 1 czerwona lub żółta papryka, pół pęczka natki pietruszki, 3 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli, szczypta pieprzu, szczypta kminku.   Czas przygotowania: około 2 godziny Poziom trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Namoczoną dzień wcześniej fasolę opłucz w wodzie i przełóż do dużego garnka. Dodaj kiełbasę pokrojoną w plasterki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Zalej całość 2 litrami wody i gotuj około 1,5 godziny na małym ogniu. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Rozgrzej olej na patelni, dodaj pokrojone warzywa i zamrożoną marchewkę. Dopraw solą, pieprzem i kminkiem. Duś całość pod przykryciem około 5 minut. Przełóż warzywa z patelni do fasoli. Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu i dodaj do garnka z gulaszem. Dodaj natkę pietruszki. Wymieszaj całość i gotowe....

puree z ziemniaków i kapusty
©Monkey Business/Fotolia
Styl życia
Puree ziemniaczane z kapustą oraz ziemniaki z kiełbasą, cebulą i boczkiem, czyli przepisy na łatwe tradycyjne dania irla
Kiełbasa z ziemniakami i cebulą lub puree ziemniaczane z kapustą to pomysł na obiad dla całej rodziny. Do przepisu najlepiej użyć kiełbasy wieprzowej i młodych ziemniaków.

Kiełbasa z ziemniakami i cebulą lub puree ziemniaczane z kapustą to pomysł na obiad dla całej rodziny. Do przepisu najlepiej użyć kiełbasy wieprzowej i młodych ziemniaków.   Puree z kapustą i ziemniakami nazywa się colcannon. Jest to tradycyjna potrawa w Irlandii, przygotowywana w Dniu Świętego Patryka. Podobnie dublin coddle, czyli ziemniaki pieczone z kiełbasą, cebulą i boczkiem w piekarniku. Puree ziemniaczane z kapustą (colcannon), krok po kroku Potrzebujesz: garnka, patelni, ubijaka do ziemniaków.   Składniki (na 4 porcje): 1 kilogram ziemniaków, 3 łyżki masła, 3 łyżki śmietany 18 procentowej (lub mleka), 250 gramów liści białej kapusty , 1 pęczek szczypioru , 1 cebula, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka pieprzu.   Czas przygotowania: około 35 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Obierz ziemniaki, pokrój na mniejsze części i włóż do garnka. Dolej wody (tak, aby zakryła ziemniaki) i dodaj 1 łyżeczkę soli. Gotuj 10 minut na średnim ogniu. Kapustę posiekaj w paski i dodaj do ziemniaków. Gotuj całość 20 minut, aż składniki będą miękkie. Odlej wodę z garnka. Dodaj śmietanę, 2 łyżki masła, 1 łyżeczkę soli oraz pieprz. Ubijakiem rozgnieć ziemniaki z dodatkami i ubij na gładką masę. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a szczypiorek posiekaj. Rozgrzej 1 łyżkę masła na patelni. Smaż cebulę i szczypior 4 minuty. Dodaj do puree i wymieszaj. Podawaj z mięsem mielonym albo piersią z kurczaka. Ziemniaki z kapustą możesz posypać szczyptą posiekanego koperku dla ozdoby. Ziemniaki z kiełbasą, cebulą i boczkiem (dublin coddle), krok po kroku Potrzebujesz: patelni, naczynia żaroodpornego folii aluminiowej.   Składniki (na 4 porcje): 1 kilogram ziemniaków,...

Sposób na szybki i lekki obiad
© Fischer Food Design/Fotolia.com
Styl życia
Dania jednogarnkowe z warzywami: wegetariańska wersja ziemniaków na ostro i podsmażana kiełbasa z papryką i cukinią
Danie jednogarnkowe można przygotować z samych warzyw, np. fasoli, ziemniaków, papryki. Warto dodać do nich ostrą papryczkę chili. Wielbiciele mięsa chętnie zjedzą na obiad podsmażone pętko kiełbasy z marchewką, pomidorem oraz papryką.

Danie jednogarnkowe można przygotować z samych warzyw, np. fasoli, ziemniaków, papryki. Warto dodać do nich ostrą papryczkę chili. Wielbiciele mięsa chętnie zjedzą na obiad podsmażone pętko kiełbasy z marchewką, pomidorem oraz papryką.   Dania jednogarnkowe to szybki i smaczny pomysł na obiad lub kolację. Do ich przygotowania należy użyć garnka z grubym dnem. Dobrym wyborem jest też naczynie żeliwne, które równomiernie rozprowadza ciepło. Przepis na danie jednogarnkowe z warzywami i kiełbasą Składniki: 1 czerwona papryka , 2 ziemniaki, 1 marchewka, 1 pomidor, ½ cukinii, 5 pieczarek, 1 pętko kiełbasy, 1 łyżeczka ostrej musztardy, np. dijon , 1 łyżka przecieru pomidorowego, ¼ łyżeczki słodkiej papryki mielonej, 1,5 łyżki świeżo posiekanego koperku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, szczypta soli, szczypta pieprzu, ½ kieliszka sherry.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 30-40 minut   Sposób przygotowania: W garnku z grubym dnem rozgrzej nieco oleju. Wrzuć pokrojoną w plastry kiełbasę do naczynia i podsmaż na rumiano . Wyłóż mięso na papierowy ręcznik, aby odsączyć z niego tłuszcz. Obierz cebulę. Umyj i obierz ziemniaki, pieczarki oraz marchew. Umyj cukinię i pomidor. Pokrój wszystkie warzywa w kostkę i wrzuć je do garnka. Wymieszaj wszystko i smaż przez 5-7 minut. Wlej sherry i mieszaj składniki dotąd, aż alkohol odparuje. Dodaj do dania przecier, musztardę i wlej szklankę wody. Duś całość pod przykryciem przez około 15 minut. Po upływie tego czasu dopraw do smaku pieprzem, solą oraz słodką papryką. Wrzuć do garnka kiełbasę, koperek i natkę pietruszki. Duś składniki jeszcze przez 2 minuty. Ziemniaki...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner