Młoda fasola rozsypana na stole.
©Rawf8/Fotolia.com
Styl życia

Co zrobić z młodej fasoli? 3 przepisy na wegańskie dania z młodego Jasia

Młoda fasola nie wymaga moczenia przed gotowaniem. Ma bardzo delikatną skórkę i należy ją zużyć od razu po wyłuskaniu z łupin. Wówczas nie jest jeszcze gotowa, by poddać ją procesowi suszenia, dlatego szybko pleśnieje.

Młoda fasola nie wymaga moczenia przed gotowaniem. Ma bardzo delikatną skórkę i należy ją zużyć od razu po wyłuskaniu z łupin. Wówczas nie jest jeszcze gotowa, by poddać ją procesowi suszenia, dlatego szybko pleśnieje.

 

Świeża fasola ma bardzo delikatny smak, a przygotowane z niej dania zyskują ciekawy i oryginalny charakter. Z młodej fasoli można przyrządzić zupę, dodać ją do sałatki lub zrobić pyszne puree.

Kasia gotuje z Polki.pl: wieprzowina ze śliwkami

 

Wskazówka: jeżeli sezon na młodego Jasia minął, zamiast niego możesz użyć fasolę z puszki.

 

Przepis na zupę z młodej fasoli

 

Składniki na około 3 porcje:

  • 1 szklanka świeżej fasoli Jaś,
  • 3 średniej wielkości ziemniaki,
  • 1 mały por lub połowa dużego,
  • 2 średniej wielkości marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • pół łyżeczki suszonego majeranku,
  • 1 szklanka drobno posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 45 minut

 

Sposób przygotowania:

  • Posiekaj cebulę i por w drobną kostkę i zeszklij na oleju (najlepiej w garnku, w którym będziesz gotować zupę). Dodaj sos sojowy i wymieszaj.
  • Pokrój w bardzo drobną kostkę: marchewkę, pietruszkę i dodaj do usmażonej cebuli i pora. Duś wszystko przez około 10 minut pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  • Pokrój drobno ziemniaki, wrzuć do warzyw, wlej 1,5 l wody, dodaj fasolę, wymieszaj i doprowadź do wrzenia, nie zakrywaj garnka pokrywką. Gotuj całość do czasu, aż ziemniaki i fasola zmiękną, wrzuć drobno pokrojony seler naciowy, dodaj majeranek, pieprz i natkę pietruszki, gotuj jeszcze przez około 3 minuty, zdejmij z ognia. W razie potrzeby dosól do smaku.

 

Przepis na delikatne kokosowe puree ze świeżej fasoli, czarnuszki i czosnku

 

Składniki na około 2-3 porcje:

  • 2 szklanki suchej młodej fasoli Jaś,
  • 1 łyżeczka czarnuszki,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 łyżka mleka kokosowego,
  • 1 ząbek czosnku.
  •  

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 35 minut

 

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj fasolę w osolonym wrzątku lub bulionie warzywnym. Pamiętaj, by nie przykrywać garnka i zbierać pojawiające się na powierzchni tzw. szumy.
  • Ugotowaną fasolę odcedź, dodaj sól, mleko kokosowe, czosnek i zblenduj na gładką masę, wsyp czarnuszkę i wymieszaj.

 

Przygotowanie w ten sposób puree jest doskonałym dodatkiem do sałatek oraz pieczonych warzyw.

 

Przepis na sałatkę z młodą fasolą, pieczonymi burakami, musztardą i świeżym ogórkiem

 

Składniki na około 2-3 porcje:

  • 2 szklanki suchej młodej fasoli Jaś,
  • 1 duży burak,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 garści rukoli,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki prażonych ziaren słonecznika,
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron lub rzepakowego,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 duży ogórek szklarniowy lub 3 ogórki gruntowe.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 25 minut

 

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj fasolę w osolonym wrzątku lub bulionie warzywnym. Pamiętaj, by nie przykrywać garnka i zbierać pojawiające się na powierzchni tzw. szumy.
  • Obierz buraka, pokrój go w słupki, oprósz solą i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 10 minut.
  • W małej miseczce połącz musztardę, sos sojowy, olej i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Do dużej miski wsyp umytą rukolę, ugotowaną i odcedzoną fasolę, pokrojoną w pióra cebulę oraz pokrojone w kostkę ogórki.
  • Polej wszystkie składniki sosem, wymieszaj i dodaj ziarna słonecznika. Odstaw na 15-20 minut do schłodzenia. Podawaj ze świeżym pieczywem lub chrupkim pieczywem.

 

Taka sałatka wyśmienicie komponuje się do potraw z grilla i dań z makaronem.

 

Smacznego!

gulasz z fasolą
©Comugnero Silvana/Fotolia
Styl życia
Przepis na brazylijski gulasz z fasolą, kiełbasą, marchewką, ryżem i papryką
Fasolę, namoczoną dzień wcześniej, gotuje się około 1,5 godziny, dodając kolejno składniki na gulasz. Potrawa rodem z Brazylii, wystarczy na obiad dla całej rodziny. Oprócz fasoli, ważnymi składnikami dania są: kiełbasa, marchewka, papryka, ryż oraz czosnek.

Fasolę, namoczoną dzień wcześniej, gotuje się około 1,5 godziny, dodając kolejno składniki na gulasz. Potrawa rodem z Brazylii, wystarczy na obiad dla całej rodziny. Oprócz fasoli, ważnymi składnikami dania są: kiełbasa, marchewka, papryka, ryż oraz czosnek.   Gulasz z fasoli nazywany jest feijoada. W Brazylii uznawany jest za potrawę narodową. Głównie przygotowuje się go z czarnej lub czerwonej fasoli, ale do przepisu można wykorzystać białą. Warto pamiętać, aby dzień przed gotowaniem zalać fasolę litrem zimnej wody. Minimalny czas namaczania to 12 godzin.   Potrzebujesz: dużego garnka, sitka, praski do czosnku, patelni, rondla (do ugotowania ryżu).   Składniki (na 6 porcji): opakowanie suszonej fasoli (500 gramów), opakowanie mrożonej marchewki krojonej w kostkę (450 gramów), 200 gramów kiełbasy (rodzaj wedle uznania, może być np. wiejska), 2 torebki białego ryżu, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 1 czerwona lub żółta papryka, pół pęczka natki pietruszki, 3 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli, szczypta pieprzu, szczypta kminku.   Czas przygotowania: około 2 godziny Poziom trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Namoczoną dzień wcześniej fasolę opłucz w wodzie i przełóż do dużego garnka. Dodaj kiełbasę pokrojoną w plasterki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Zalej całość 2 litrami wody i gotuj około 1,5 godziny na małym ogniu. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Rozgrzej olej na patelni, dodaj pokrojone warzywa i zamrożoną marchewkę. Dopraw solą, pieprzem i kminkiem. Duś całość pod przykryciem około 5 minut. Przełóż warzywa z patelni do fasoli. Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu i dodaj do garnka z gulaszem. Dodaj natkę pietruszki. Wymieszaj całość i gotowe....

puree z ziemniaków i kapusty
©Monkey Business/Fotolia
Styl życia
Puree ziemniaczane z kapustą oraz ziemniaki z kiełbasą, cebulą i boczkiem, czyli przepisy na łatwe tradycyjne dania irla
Kiełbasa z ziemniakami i cebulą lub puree ziemniaczane z kapustą to pomysł na obiad dla całej rodziny. Do przepisu najlepiej użyć kiełbasy wieprzowej i młodych ziemniaków.

Kiełbasa z ziemniakami i cebulą lub puree ziemniaczane z kapustą to pomysł na obiad dla całej rodziny. Do przepisu najlepiej użyć kiełbasy wieprzowej i młodych ziemniaków.   Puree z kapustą i ziemniakami nazywa się colcannon. Jest to tradycyjna potrawa w Irlandii, przygotowywana w Dniu Świętego Patryka. Podobnie dublin coddle, czyli ziemniaki pieczone z kiełbasą, cebulą i boczkiem w piekarniku. Puree ziemniaczane z kapustą (colcannon), krok po kroku Potrzebujesz: garnka, patelni, ubijaka do ziemniaków.   Składniki (na 4 porcje): 1 kilogram ziemniaków, 3 łyżki masła, 3 łyżki śmietany 18 procentowej (lub mleka), 250 gramów liści białej kapusty , 1 pęczek szczypioru , 1 cebula, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka pieprzu.   Czas przygotowania: około 35 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Obierz ziemniaki, pokrój na mniejsze części i włóż do garnka. Dolej wody (tak, aby zakryła ziemniaki) i dodaj 1 łyżeczkę soli. Gotuj 10 minut na średnim ogniu. Kapustę posiekaj w paski i dodaj do ziemniaków. Gotuj całość 20 minut, aż składniki będą miękkie. Odlej wodę z garnka. Dodaj śmietanę, 2 łyżki masła, 1 łyżeczkę soli oraz pieprz. Ubijakiem rozgnieć ziemniaki z dodatkami i ubij na gładką masę. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a szczypiorek posiekaj. Rozgrzej 1 łyżkę masła na patelni. Smaż cebulę i szczypior 4 minuty. Dodaj do puree i wymieszaj. Podawaj z mięsem mielonym albo piersią z kurczaka. Ziemniaki z kapustą możesz posypać szczyptą posiekanego koperku dla ozdoby. Ziemniaki z kiełbasą, cebulą i boczkiem (dublin coddle), krok po kroku Potrzebujesz: patelni, naczynia żaroodpornego folii aluminiowej.   Składniki (na 4 porcje): 1 kilogram ziemniaków,...

Sposób na szybki i lekki obiad
© Fischer Food Design/Fotolia.com
Styl życia
Dania jednogarnkowe z warzywami: wegetariańska wersja ziemniaków na ostro i podsmażana kiełbasa z papryką i cukinią
Danie jednogarnkowe można przygotować z samych warzyw, np. fasoli, ziemniaków, papryki. Warto dodać do nich ostrą papryczkę chili. Wielbiciele mięsa chętnie zjedzą na obiad podsmażone pętko kiełbasy z marchewką, pomidorem oraz papryką.

Danie jednogarnkowe można przygotować z samych warzyw, np. fasoli, ziemniaków, papryki. Warto dodać do nich ostrą papryczkę chili. Wielbiciele mięsa chętnie zjedzą na obiad podsmażone pętko kiełbasy z marchewką, pomidorem oraz papryką.   Dania jednogarnkowe to szybki i smaczny pomysł na obiad lub kolację. Do ich przygotowania należy użyć garnka z grubym dnem. Dobrym wyborem jest też naczynie żeliwne, które równomiernie rozprowadza ciepło. Przepis na danie jednogarnkowe z warzywami i kiełbasą Składniki: 1 czerwona papryka , 2 ziemniaki, 1 marchewka, 1 pomidor, ½ cukinii, 5 pieczarek, 1 pętko kiełbasy, 1 łyżeczka ostrej musztardy, np. dijon , 1 łyżka przecieru pomidorowego, ¼ łyżeczki słodkiej papryki mielonej, 1,5 łyżki świeżo posiekanego koperku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, szczypta soli, szczypta pieprzu, ½ kieliszka sherry.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 30-40 minut   Sposób przygotowania: W garnku z grubym dnem rozgrzej nieco oleju. Wrzuć pokrojoną w plastry kiełbasę do naczynia i podsmaż na rumiano . Wyłóż mięso na papierowy ręcznik, aby odsączyć z niego tłuszcz. Obierz cebulę. Umyj i obierz ziemniaki, pieczarki oraz marchew. Umyj cukinię i pomidor. Pokrój wszystkie warzywa w kostkę i wrzuć je do garnka. Wymieszaj wszystko i smaż przez 5-7 minut. Wlej sherry i mieszaj składniki dotąd, aż alkohol odparuje. Dodaj do dania przecier, musztardę i wlej szklankę wody. Duś całość pod przykryciem przez około 15 minut. Po upływie tego czasu dopraw do smaku pieprzem, solą oraz słodką papryką. Wrzuć do garnka kiełbasę, koperek i natkę pietruszki. Duś składniki jeszcze przez 2 minuty. Ziemniaki...

Nasze akcje
Douglas
Styl życia
Największa perfumeria Douglas to miejsce inne niż wszystkie
Współpraca reklamowa
wernisaż-12.-kalendarza-artystycznego-gedeon-richter
Newsy
Kobiety i astrologia inspiracją dla polskich artystów. Przedstawiamy 12. edycję Kalendarza Artystycznego
Współpraca reklamowa
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik