Karczoch zwyczajny to roślina z rodzaju astrowatych, więc gatunkowo bliżej mu do stokrotki, niż do kapusty, do której jest nieco podobny. Ma ciemno-zielone zachodzące na siebie skórzaste liście, które nabierają bordowych odcieni, gdy jest bardzo dojrzały. Wewnątrz znajduje się serce karczocha - jego najsmaczniejsza część, niezwykle ceniona pod względem kulinarnym.

Reklama

Karczoch w smaku przypomina nieco topinambur, świeżą kolendrę i nasiona słonecznika. Jest niezwykle delikatny. Zewnętrzne liście są łykowate, dlatego należy je usuwać. Aby w pełni cieszyć się potrawami przygotowanymi z karczochów, trzeba je najpierw odpowiednio obrać.

Jak obrać karczocha?

Zetnij wierzchołek karczocha mniej więcej do wysokości 1/3 kwiatu. Łodygę obetnij. Usuń wystające i zdrewniałe części liści, obcinając je nożem. Przekrój karczocha na ćwiartki. Ze środka wydrąż (ostrą łyżeczką lub małym nożem) zeschnięte listki.

Karczochy po przekrojeniu bardzo szybko ciemnieją, dlatego najlepiej umieścić je w misce z wodą z dodatkiem soku z cytryny. Po włożeniu karczochów do cytrynowego roztworu lekko je ponaciskaj i upewnij się, że są dokładnie zanurzone w płynie. Następnie dokładnie je odsącz – są gotowe do przygotowania potrawy.

Najprostszym i najszybszym sposobem na przyrządzenie karczochów jest ich upieczenie w piekarniku lub na grillu. Wówczas nie trzeba ich obierać. Ważna natomiast jest technika ich jedzenia. Najlepiej wyrywać każdy liść i odgryzać tylko miękką, jasną jego część.

Zobacz także

Grillowane karczochy z czosnkiem, oliwą i natką pietruszki - przepis

W ten sposób możesz też przygotować karczochy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Składniki na 4 porcje:

  • 4 dojrzałe karczochy,
  • 1 duży pęczek natki pietruszki,
  • 16 łyżek oliwy z oliwek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • szczypta soli.

Czas przygotowania: około 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • W miseczce wymieszaj: przeciśnięty przez praskę czosnek (jeżeli nie masz praski, możesz zetrzeć go na tarce), oliwę, sól i bardzo drobno posiekaną natkę pietruszki.
  • Opłucz karczochy pod bieżącą wodą. Obetnij łodygi.
  • Wytnij z folii aluminiowej 4 duże kwadraty (około 30x30cm). Na środku każdego kwadratu ustaw po jednym karczochu. Rozchyl listki i wlej po 4 łyżki przygotowanego wcześniej sosu. Zawiń każdego karczocha, łącząc rogi aluminiowych kwadratów na górze.
  • Rozgrzej ruszt. Piecz karczochy przez około 15-20 minut. Zewnętrzne listki mogą się spalić.
  • Jedz karczocha, wyrywając palcami listki i obgryzając ich najjaśniejszą część. Zbudowane z delikatnych włosków serce karczocha najprościej jest zjeść łyżeczką.

Grillowane karczochy znakomicie smakują z ciabattą lub świeżymi chrupiącymi grzankami.

Carpaccio z karczocha, rukoli, czosnku i pomidorów koktajlowych

Składniki na 2 porcje:

  • 1 obrany karczoch,
  • opakowanie rukoli,
  • 5 łyżek oleju z pestek winogron,
  • świeżo mielony czarny pieprz,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 3 łyżki uprażonych nasion słonecznika,
  • około 15 dkg pomidorków koktajlowych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta soli.

Czas przygotowania: około 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • W miseczce wymieszaj olej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  • Opłucz rukolę, odsącz z nadmiaru wody i ułóż na dużym płaskim talerzu w taki sposób, by przykryć całą jego powierzchnię.
  • Pokrój karczocha na plastry (około 0,5 mm). Układaj je na rukoli.
  • Przekrój pomidory na pół i rozłóż na karczochach.
  • Polej całość wcześniej przygotowaną oliwą i posyp ziarnami słonecznika.
  • Carpaccio z karczochów jest doskonałym dodatkiem do drugiego dania lub świetnym pomysłem na przekąskę czy kolację.

Smacznego!

Jak obrać karczocha:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama