Party Stories
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Sanah
Paulina Sykut-Jeżyna w Sopocie
Doda z mężem Emilem Stępniem
Pesto
Pixabay/Romi/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

Najlepsze pesto z bazylii – przepis

Pesto z bazylii to włoski dodatek do makaronów, sera, sałaty i chleba. O tym, jak zrobić pesto, mówi tradycyjna genueńska receptura. Prócz świeżych liści bazylii powinny się w nim znajdować: oliwa z oliwek, parmezan i orzeszki piniowe. Nieodłącznym składnikiem czerwonej odmiany sycylijskiej są natomiast suszone na słońcu pomidory.

Pesto z bazylii to włoski dodatek do makaronów, sera, sałaty i chleba. O tym, jak zrobić pesto, mówi tradycyjna genueńska receptura. Prócz świeżych liści bazylii powinny się w nim znajdować: oliwa z oliwek, parmezan i orzeszki piniowe. Nieodłącznym składnikiem czerwonej odmiany sycylijskiej są natomiast suszone na słońcu pomidory.

Bazylia – właściwości

Pesto jest bardzo zdrowe – nie zawiera pustych kalorii, a bazylia, która stanowi jego bazę to prawdziwa skarbnica cennych składników. Jest źródłem witamin A, C i B, zatem chroni wzrok, wzmacnia odporność i korzystnie wpływa na paznokcie oraz włosy. Reguluje też pracę układu pokarmowego. Poza tym zawarte w niej olejki eteryczne mają działanie przeciwzapalne. Bazylia przywędrowała do Polski wprost z basenu Morza Śródziemnego i króluje w naszej kuchni pod wieloma postaciami. Pesto najlepiej eksponuje jej walory smakowe, bo ten sos nie wymaga obróbki termicznej, która sprawia, że bazylia nabiera gorzkiego posmaku.

Dostępne w internecie PizzaPortal kody to świetna okazja, aby zjeść na kolację smaczne,a dodatkowo tanie pesto z bazylii!

Przepis na pesto z bazylii

Przepis na pesto z bazylii jest bardzo prosty – nie trzeba mieć specjalnych umiejętności ani odpowiedniego sprzętu. Tradycyjnie wytwarzane było w marmurowych moździerzach, ale dziś można je ucierać za pomocą łyżki lub posłużyć się blenderem.

 

Składniki:

  • 8 dobrze rozwiniętych gałązek świeżej bazylii,
  • 200 ml oliwy z oliwek,
  • 4 czubate łyżki startego parmezanu,
  • 1 łyżka orzeszków piniowych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta soli i pieprzu.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Gałązki bazylii opłucz i oberwij z nich listki. Odrzuć łodygi – ich włókna są zbyt sztywne, by je wykorzystać. Następnie drobno je porwij lub posiekaj.
2. Orzeszki piniowe upraż na rozgrzanej patelni, potrząsając ją co jakiś czas. Powinny wystarczyć 3 min. Możesz też włożyć je na 10 min do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Po uprażeniu posiekaj je na drobne kawałki.
3. Czosnek umyj i posiekaj.
4. Bazylię, orzeszki i czosnek ucieraj w misce za pomocą łyżki aż do uzyskania jednolitej masy. Możesz też zblendować. Postaraj się, by nie trwało to zbyt długo, bo bazylia może stracić kolor.

5. Dodaj do masy oliwę i parmezan i znów ucieraj, aż składniki dobrze się wymieszają.
6. Dopraw całość solą i pieprzem, a następnie rozmieszaj.

 

Smacznego!

pesto z natki pietruszki w słoiku
©yuliiaholovchenko/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na pesto rosso (z suszonych pomidorów), pesto z natki marchewki ze słonecznikiem oraz pesto z natki pietruszki
Pesto rosso przygotowuje się z suszonych pomidorów. To właśnie ich barwie zawdzięcza swoją nazwę. Zielone pesto można przyrządzić z natki pietruszki lub marchewki. Do każdego z sosu dodaje się orzechy lub pestki i oliwę, a także przyprawy.

Pesto rosso przygotowuje się z suszonych pomidorów. To właśnie ich barwie zawdzięcza swoją nazwę. Zielone pesto można przyrządzić z natki pietruszki lub marchewki. Do każdego z sosu dodaje się orzechy lub pestki i oliwę, a także przyprawy. Pesto to sos, który można dodawać np. do makaronów, ale też mięs, ziemniaków i ryżu lub kaszy. Klasyczne pesto przyrządza się z bazylii, czosnku, orzeszków piniowych oraz przypraw. Są też wersje z jarmużem czy młodymi pędami pokrzywy lub rukolą. Pesto rosso – przepis Składniki: 150 g suszonych pomidorów w oleju, 50 g orzechów nerkowca , piniowych, łuskanego słonecznika lub pestek dyni , 5 łyżek startego parmezanu, 2 ząbki czosnku, duża garść świeżych liści bazylii, 2 łyżki octu balsamicznego, oliwa z oliwek, sól morska, pieprz, szczypta cukru. Czas przygotowania: około 10 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Wyjmij suszone pomidory z zalewy i włóż je do blendera. Obierz i przeciśnij czosnek przez praskę, po czym wsyp do pomidorów. Dodaj pozostałe składniki. Zmiksuj całość, stopniowo dolewając oliwę. Dopraw pesto do smaku pieprzem, solą oraz cukrem. Sos możesz przechowywać w lodówce przez około 5 dni. Doskonale smakuje np. z makaronem przygotowanym z dodatkiem czerwonego pieprzu. Pesto z natki pietruszki Składniki: 2 duże pęczki natki pietruszki, ¾ szklanki ziaren słonecznika, sok z ½ cytryny, ¼ szklanki oleju rzepakowego, sól, pieprz. Czas przygotowania: 15-20 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Umyj natkę pietruszki, a następnie drobno posiekaj. Użyj zarówno liści, jak i łodyżek. Wsyp ziarna słonecznika na suchą patelnię i upraż je na niewielkim ogniu. Słonecznik jest gotowy, kiedy zacznie intensywnie pachnieć....

Makaron z pesto – z pomidorami lub bazylią. Smaczne przepisy
© kopava/Adobe Stock
Styl życia
Makaron z pesto w kilku odsłonach
Makaron z pesto jest daniem smacznym, sycącym i zdrowym. Można je zrobić w ekspresowym tempie, a wszystkim będzie smakować. Sprawdź jak można zrobić zielone i czerwone pesto w domu. Jak przygotować makaron z pesto bazyliowym i z suszonych pomidorów. Wypróbuj przepis na makaron z pesto i kurczakiem lub makaron z pesto i tuńczykiem.

Makaron z pesto jest daniem smacznym, sycącym i zdrowym. Można je zrobić w ekspresowym tempie, a wszystkim będzie smakować. Sprawdź jak można zrobić zielone i czerwone pesto w domu. Jak przygotować makaron z pesto bazyliowym i z suszonych pomidorów. Wypróbuj przepis na makaron z pesto i kurczakiem lub makaron z pesto i tuńczykiem.   Dania z makaronem kojarzą się z Włochami, nic więc dziwnego, że często mają inny składnik także kojarzący się z tym krajem. Makaron z pesto jest fantastyczną bazą do przygotowania wielu znakomitych potraw. W zależności od naszych upodobań smakowych, możemy przygotować makaron z pesto i kurczakiem, makaron z pesto i pomidorami czy makaron z pesto i tuńczykiem. Jednak wiele możliwości różnych kombinacji smakowych to nie koniec zalet. Makaron z pesto – pomysł na zdrowe jedzenie Pesto wywodzi się z Włoch, a od lat jest obecne także w naszej kuchni. Oryginalne pesto robione jest z bazylii, parmezanu, orzeszków piniowych, czosnku, oliwy i soli, ale do kupienia są też inne odmiany, na przykład z suszonych pomidorów. Pesto jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Stawiając na makaron z pesto bazyliowym, mamy pewność, że wspieramy organizm. Bazylia usprawni procesy trawienne, będzie działać antydepresyjnie i przeciwzapalnie. Pesto zawiera też sporo witamin. Poza tym parmezan dostarcza białko, a oliwa nienasyconych kwasów tłuszczowych . Makaron z pesto jest też dietetyczny. Szczególnie, jeśli sięgniemy po makaron pełnoziarnisty, który ugotujemy al dente. Oznacza to, że nawet w tygodniu, kiedy nasz czas jest mocno ograniczony, możemy w kilkanaście minut przygotować coś, co będzie zdrowe i pożywne. Makaron z pesto – przepis Przepisów na dania z pesto można znaleźć wiele, ale poniższy jest jeden z najszybszych. Można zrobić makaron z pesto ze słoika, ale jest ono tak...

sosy
Pixabay/TW0501/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
Styl życia
Sosy do sałatek – 4 sprawdzone przepisy
Sosy do sałatek zupełnie odmieniają smak potrawy – mogą ją zepsuć lub wydobyć smak składników. Wypróbuj 4 sprawdzone przepisy, które znalazły już wielu zwolenników. Sałatki to bogactwo witamin i minerałów, dlatego warto je jeść. Sosy do sałatek są tak różnorodne, że każdy znajdzie coś dla siebie.

Sosy do sałatek zupełnie odmieniają smak potrawy – mogą ją zepsuć lub wydobyć smak składników. Wypróbuj 4 sprawdzone przepisy, które znalazły już wielu zwolenników. Sałatki to bogactwo witamin i minerałów, dlatego warto je jeść. Sosy do sałatek są tak różnorodne, że każdy znajdzie coś dla siebie. Sos jogurtowo-śmietanowy do sałatki krok po kroku Rada : Jeśli nie masz świeżych ziół, możesz użyć suszonych.   Składniki: 220 gramów jogurtu naturalnego, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 1 pęczek świeżego koperku, 1 natka pietruszki, pięć gałązek świeżej bazylii, 0,2 szklanki soku z cytryny, sól, pieprz ziołowy. Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Dokładnie wymieszaj jogurt ze śmietaną. 2. Koperek, pietruszkę i bazylię pokrój na małe kawałeczki. 3. Wszystkie składniki wrzuć do miski. 4. Połącz sok z cytryny zresztą składników. 5. Dopraw solą i pieprzem. 6. Wszystko wymieszaj. 7. Odstaw do lodówki, żeby składniki mogły się przegryźć. Vinegret – francuski sos do sałatki Rada : Sos możesz przechowywać w lodówce 2 dni.   Składniki: 4 łyżki oliwy z oliwek , 1 łyżka octu winnego, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka miodu, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Czas przygotowania : 15 minut Stopień trudności : łatwe   Sposób przygotowania: 1. Obierz czosnek. 2. Przepuść czosnek przez praskę. 3. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki z wyjątkiem oliwy. 4. Delikatnym strumieniem wlewaj oliwę. 5. Przelej wszystko do słoika. 6. Zakręć słoik. 7. Kilka razy...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner