Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
mięso wołowe z warzywami
© kucherav/Fotolia.com
Styl życia

Jak zrobić boeuf strogonow z mięsa wołowego?

Boeuf strogonow jest daniem jednogarnkowym, które przygotowuje się na patelni. Do jego zrobienia wystarczy jedynie 45 minut.

Boeuf strogonow jest daniem jednogarnkowym, które przygotowuje się na patelni. Do jego zrobienia wystarczy jedynie 45 minut.

Wbrew pozorom boeuf strogonowa można przygotować nie tylko z mięsa wołowego, ale także z drobiu. Można go podawać z pieczywem, kluskami lanymi lub ryżem.

Kto wymyślił boeuf strogonowa?

Do końca nie wiadomo, kto jest odpowiedzialny za przepis na boeufa strogonowa. Najbardziej rozpowszechniona teoria mówi, że stworzył go kucharz Antoine Carême, podwładny hrabiego Pawłowa Stroganowa (stąd nazwa), rosyjskiego dyplomaty z XIX wieku. Musiał on na rozkaz swojego pana przygotować dużo jedzenia na wielkie przyjęcie. Wpadł wtedy nana pomysł szybkiego, jednogarnkowego dania, które dziś znane jest jako boeuf stogonow.

Boeuf strogonow krok po kroku

Pomysł na pysznego boeuf strogonowa z ligawy z dodatkiem pieczarek i cebulki. Smakuje znakomicie podany z dodatkiem bagietki lub innego białego pieczywa.

Potrzebujesz:

dużej patelni.

Składniki na 4 porcje:

  • 800 g ligawy (mięso wołowe),
  • 300 g pieczarek,
  • 2 cebule,
  • pół szklanki śmietany,
  • szklanka bulionu warzywnego,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • łyżka mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku),
  • natka pietruszki.

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Mięso opłucz i osusz papierem kuchennym.
  • Pokrój je w paseczki (każdy ok. 2 cm grubości).
  • Mięso przypraw pieprzem i odstaw do lodówki.
  • Cebule umyj, obierz i pokrój w kostkę.
  • Na patelni podgrzej masło i zeszklij na nim cebulę.
  • Dodaj mięso i smaż aż się zarumieni.
  • Pieczarki umyj, obierz i pokrój w plasterki.
  • Dodaj pieczarki do mięsa.
  • Smaż wszystko razem do czasu aż cały płyn odparuje.
  • Zawartość patelni oprósz mąką i wlej bulion.
  • Dodaj śmietanę, koncentrat pomidory i według uznania sól, pieprz oraz słodką paprykę.
  • Duś wszystko przez kwadrans.
  • Boeuf strogonowa posyp po wierzchu natką pietruszki. Gotowe.

Smacznego!

Szukasz składników do oryginalnego strogonowa? To czas na zakupy i Carrefour promocje.

Surowa dynia.
©photocrew/Fotolia
Styl życia
Przepisy na omlet, placki i sałatkę z dyni
Dania z dyni są proste w przygotowaniu, a dzięki przyprawom niesamowicie aromatyczne. Zawierają mnóstwo witamin i minerałów oraz błonnik, który oczyszcza organizm i reguluje pracę jelit.

Dania z dyni są proste w przygotowaniu, a dzięki przyprawom niesamowicie aromatyczne. Zawierają mnóstwo witamin i minerałów oraz błonnik, który oczyszcza organizm i reguluje pracę jelit.   Dynia zmniejsza ryzyko chorób serca i poprawia odporność. Ze względu na dużą zawartość cynku zalecana jest parom starającym się o dziecko. Omlet z dyni Omlet jest świetnym daniem na dobry początek dnia . Razem z dynią tworzy pyszne i pożywne danie.   Potrzebujesz: woka , patelni.   Składniki: 800 g dyni , 2 cebule, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól (do smaku), pieprz (do smaku), 8 jajek , papryka mielona (do smaku), natka pietruszki (do smaku), 200 ml wody, 2 łyżki masła.   Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Umyj dynię. Przekrój ją na pół i usuń pestki. Odetnij skórę. Środek dyni pokrój w półksiężyce. Obierz cebulę i pokrój w talarki. Rozgrzej oliwę w woku i podsmaż cebulę z dynią. Dopraw pieprzem i solą. Zalej 200 ml wody i duś przez 10 minut. Jajka wymieszaj z solą i pietruszką. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć warzywa. Wlej jajka i smaż, aż się zetną. Posyp papryką, pieprzem i solą.  Smacznego! Sałatka z dyni Sałatka z dyni jest bardzo smaczna, łatwa i szybka w przygotowaniu (wymaga niespełna pół godziny). Idealnie nada się jako dodatek do dań lub samodzielna potrawa.   Potrzebujesz: garnka, miski, patelni.   Składniki: 800 g dyni, 1 czerwona papryka, 1 zielona papryka, 1 żółta papryka, 150 g wędliny, 2 ząbki czosnku, łyżka soku z cytryny, natka pietruszki (do smaku), szczypiorek (do smaku), 2 łyżki oliwy z oliwek, sól (do smaku), pieprz (do smaku).  ...

Strogonow z kurczaka
©fanfo/Fotolia
Styl życia
Przepis na pyszny strogonow z kurczaka z dodatkiem pieczarek
Strogonow z kurczaka jest łatwy w przygotowaniu i niesamowicie smaczny. Delikatne drobiowe mięso podkreśla smak warzyw i pieczarek w pomidorowym sosie.

Strogonow z kurczaka jest łatwy w przygotowaniu i niesamowicie smaczny. Delikatne drobiowe mięso podkreśla smak warzyw i pieczarek w pomidorowym sosie.   Strogonow to danie klasycznie przygotowywane z mięsa wołowego, będące kombinacją kuchni francuskiej i rosyjskiej . Jego nazwa pochodzi od hrabiego Aleksandra Grigorjewicza Stoganowa, rosyjskiego generała, ministra i gubernatora, który uczestniczył w wojnach napoleońskich. W niektórych przepisach, prócz smażonej cebuli, pieczarek i kiszonych ogórków dodawana jest mąka, przecier pomidorowy, pieprz i sól. Strogonow z kurczaka i pieczarek Strogonow przyrządzony z kurczaka z dodatkiem pieczarek, cebuli, papryki i ogórków to idealna propozycja na pożywny obiad dla czterech osób.   Potrzebujesz: dwóch rondelków.   Składniki (na 4 porcje): 2 piersi z kurczaka 2 cebule, 200 g pieczarek, 2 łyżki masła, 1 czerwona papryka, 1 słoik przecieru z pomidorów, 2 łyżki śmietany 18%, 6 ogórków kiszonych, sól (do smaku), pieprz (do smaku), bazylia (do smaku), 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, 500 ml wody.   Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwe   Wskazówki: Strogonow można podawać ze świeżym chlebem.   Sposób przygotowania: W rondelku rozpuść łyżkę masła. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Smaż ją w rondelku, aż się zarumieni. Piersi z kurczaka pokrój w paski. Dodaj do cebuli. Gdy kurczak się obsmaży, dodaj sól, pieprz, bazylię i paprykę w proszku. W drugim rondelku również rozpuść łyżkę masła. Obierz i pokrój w kostkę drugą cebulę. Wrzuć ją do rondelka. Obierz pieczarki i pokrój w plasterki. Dodaj do smażącej się cebuli. Duś do czasu, gdy odparuje z nich woda. Gdy kurczak będzie...

Sposób na szybki i lekki obiad
© Fischer Food Design/Fotolia.com
Styl życia
Dania jednogarnkowe z warzywami: wegetariańska wersja ziemniaków na ostro i podsmażana kiełbasa z papryką i cukinią
Danie jednogarnkowe można przygotować z samych warzyw, np. fasoli, ziemniaków, papryki. Warto dodać do nich ostrą papryczkę chili. Wielbiciele mięsa chętnie zjedzą na obiad podsmażone pętko kiełbasy z marchewką, pomidorem oraz papryką.

Danie jednogarnkowe można przygotować z samych warzyw, np. fasoli, ziemniaków, papryki. Warto dodać do nich ostrą papryczkę chili. Wielbiciele mięsa chętnie zjedzą na obiad podsmażone pętko kiełbasy z marchewką, pomidorem oraz papryką.   Dania jednogarnkowe to szybki i smaczny pomysł na obiad lub kolację. Do ich przygotowania należy użyć garnka z grubym dnem. Dobrym wyborem jest też naczynie żeliwne, które równomiernie rozprowadza ciepło. Przepis na danie jednogarnkowe z warzywami i kiełbasą Składniki: 1 czerwona papryka , 2 ziemniaki, 1 marchewka, 1 pomidor, ½ cukinii, 5 pieczarek, 1 pętko kiełbasy, 1 łyżeczka ostrej musztardy, np. dijon , 1 łyżka przecieru pomidorowego, ¼ łyżeczki słodkiej papryki mielonej, 1,5 łyżki świeżo posiekanego koperku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, szczypta soli, szczypta pieprzu, ½ kieliszka sherry.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 30-40 minut   Sposób przygotowania: W garnku z grubym dnem rozgrzej nieco oleju. Wrzuć pokrojoną w plastry kiełbasę do naczynia i podsmaż na rumiano . Wyłóż mięso na papierowy ręcznik, aby odsączyć z niego tłuszcz. Obierz cebulę. Umyj i obierz ziemniaki, pieczarki oraz marchew. Umyj cukinię i pomidor. Pokrój wszystkie warzywa w kostkę i wrzuć je do garnka. Wymieszaj wszystko i smaż przez 5-7 minut. Wlej sherry i mieszaj składniki dotąd, aż alkohol odparuje. Dodaj do dania przecier, musztardę i wlej szklankę wody. Duś całość pod przykryciem przez około 15 minut. Po upływie tego czasu dopraw do smaku pieprzem, solą oraz słodką papryką. Wrzuć do garnka kiełbasę, koperek i natkę pietruszki. Duś składniki jeszcze przez 2 minuty. Ziemniaki...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner