
Klasyczny rosół powinien gotować się na wolnym ogniu nawet 3 godziny. Jest jednak sposób na znaczne przyspieszenie gotowania. Błyskawiczny rosół można ugotować w szybkowarze. Jest bardziej klarowny, a niektórzy twierdzą, że też smaczniejszy, niż ten gotowany w garnku.
Szybkowar to rodzaj szczelnie zamykanego garnka, w którym potrawy gotują się w wyższej temperaturze i znacznie szybciej niż w tradycyjnym garnku. Nowoczesne szybkowary są całkowicie bezpieczne, ponieważ posiadają zawór, który utrzymuje stałe ciśnienie we wnętrzu i odprowadza nadmiar pary. Szybkowar można stosować przy kuchniach gazowych, indukcyjnych, elektrycznych i ceramicznych.
Kasia gotuje z Polki.pl: wołowina po syczuańsku
Gotowanie w szybkowarze: wady i zalety
Temperatura w szybkowarze wynosi około 110-116 stopnia Celsjusza, dlatego dzięki gotowaniu w nim zaoszczędzisz przede wszystkim czas, ale też pieniądze przeznaczane na rachunki za energię. Szybkowar zmniejsza zużycie energii o nawet 50 procent. Dodatkowo, skrócenie czasu gotowania pozwala na zachowanie większej ilości witamin i minerałów w przyrządzanym posiłku.
Przygotowanie posiłku w szybkowarze jest szybkie, ale nie zawsze łatwe. Zamknięta konstrukcja tego urządzenia sprawia, że trudno jest kontrolować proces gotowania. Obsługa szybkowaru wymaga wprawy i uważnego czytania instrukcji obsługi, w której podany jest dokładny czas przygotowywania poszczególnych produktów.
Przepis na rosół z szybkowaru
Składniki na 2,5-3 litry rosołu:
- 800 gramów mięsa drobiowego (udko lub golonka z indyka, kury, kurczaka),
- 200 gramów wołowiny z kością,
- 3 litry zimnej wody,
- 2-3 marchewki,
- 2 pietruszki (korzeń i liście),
- 1 duży por,
- 1/2 selera,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- łodyżki lubczyku,
- liść laurowy,
- 5 kulek czarnego pieprzu,
- 4 kulki ziela angielskiego,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie: świeży imbir, papryczka chilli, suszone śliwki.
Czas przygotowania: 30-40 minut
Stopień trudności: średni
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj i osusz, włóż do szybkowaru.
- Cebulę obierz, łupiny wrzuć do szybkowaru z mięsem, a środek opal na kuchence lub w piekarniku.
- Pozostałe warzywa dokładnie umyj, ale nie obieraj ich. W skórce znajduje się najwięcej smaku. Wrzuć wszystko do szybkowaru, dodaj czosnek, lubczyk i przyprawy.
- Zamknij pokrywę szybkowaru, ustaw 2. poziom (mocniejszy) i gotuj do czasu zamknięcia się zaworu.
- Po tym czasie zmniejsz moc szybkowaru na poziom 1. i gotuj jeszcze około 15-20 minut.
- Ugotowany rosół zostaw pod przykryciem do momentu, w którym zawór sam opadnie.
- Zdejmij pokrywę, wyjmij ze środka mięso i warzywa.
- Marchewkę pokrój w plasterki i wrzuć z powrotem do szybkowaru.
- Mięso oddziel od kości i pokrój na mniejsze kawałki. Możesz je dodać do rosołu lub wykorzystać do innych dań.
- Ugotowany rosół przelej przez sito, aby był klarowny i czysty.
Podawaj z ugotowanym makaronem (najlepiej typu nitki) i posiekaną natką pietruszki.
- Kaloryczność rosołu zależy od mięsa, z którego jest przygotowany. Ile kalorii ma rosół? Czy można jeść rosół na diecie odchudzające.
- Tradycyjny rosół rybny powinien być przygotowywany z resztek ryby. Przepis na rosół rybny.
- Rosół chiński przygotowuje się w podobny sposób jak tradycyjny, polski. Przepis na rosół chiński.
- Rosół z kaczki to rarytas, który można z powodzeniem przyrządzić samemu w domowym zaciszu. Jak przygotować rosół z kaczki krok po kroku?
- Rosół z bażanta to powiew kuchni staropolskiej. Przepis na rosół z bażanta.