Szybkowar
© Gilles Paire/Fotolia.com
Styl życia

Rosół w szybkowarze zrobisz nawet w 30 minut

Klasyczny rosół powinien gotować się na wolnym ogniu nawet 3 godziny. Jest jednak sposób na znaczne przyspieszenie gotowania. Błyskawiczny rosół można ugotować w szybkowarze. Jest bardziej klarowny, a niektórzy twierdzą, że też smaczniejszy, niż ten gotowany w garnku.

Klasyczny rosół powinien gotować się na wolnym ogniu nawet 3 godziny. Jest jednak sposób na znaczne przyspieszenie gotowania. Błyskawiczny rosół można ugotować w szybkowarze. Jest bardziej klarowny, a niektórzy twierdzą, że też smaczniejszy, niż ten gotowany w garnku.

 

Szybkowar to rodzaj szczelnie zamykanego garnka, w którym potrawy gotują się w wyższej temperaturze i znacznie szybciej niż w tradycyjnym garnku. Nowoczesne szybkowary są całkowicie bezpieczne, ponieważ posiadają zawór, który utrzymuje stałe ciśnienie we wnętrzu i odprowadza nadmiar pary. Szybkowar można stosować przy kuchniach gazowych, indukcyjnych, elektrycznych i ceramicznych.

Gotowanie w szybkowarze: wady i zalety

Temperatura w szybkowarze wynosi około 110-116 stopnia Celsjusza, dlatego dzięki gotowaniu w nim zaoszczędzisz przede wszystkim czas, ale też pieniądze przeznaczane na rachunki za energię. Szybkowar zmniejsza zużycie energii o nawet 50 procent. Dodatkowo, skrócenie czasu gotowania pozwala na zachowanie większej ilości witamin i minerałów w przyrządzanym posiłku.

 

Przygotowanie posiłku w szybkowarze jest szybkie, ale nie zawsze łatwe. Zamknięta konstrukcja tego urządzenia sprawia, że trudno jest kontrolować proces gotowania. Obsługa szybkowaru wymaga wprawy i uważnego czytania instrukcji obsługi, w której podany jest dokładny czas przygotowywania poszczególnych produktów.

Przepis na rosół z szybkowaru

Składniki na 2,5-3 litry rosołu:

  • 800 gramów mięsa drobiowego (udko lub golonka z indyka, kury, kurczaka),
  • 200 gramów wołowiny z kością,
  • 3 litry zimnej wody,
  • 2-3 marchewki,
  • 2 pietruszki (korzeń i liście),
  • 1 duży por,
  • 1/2 selera,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łodyżki lubczyku,
  • liść laurowy,
  • 5 kulek czarnego pieprzu,
  • 4 kulki ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: świeży imbir, papryczka chilli, suszone śliwki.

 

Czas przygotowania: 30-40 minut

Stopień trudności: średni

 

Sposób przygotowania:

  • Mięso umyj i osusz, włóż do szybkowaru.
  • Cebulę obierz, łupiny wrzuć do szybkowaru z mięsem, a środek opal na kuchence lub w piekarniku.
  • Pozostałe warzywa dokładnie umyj, ale nie obieraj ich. W skórce znajduje się najwięcej smaku. Wrzuć wszystko do szybkowaru, dodaj czosnek, lubczyk i przyprawy.
  • Zamknij pokrywę szybkowaru, ustaw 2. poziom (mocniejszy) i gotuj do czasu zamknięcia się zaworu.
  • Po tym czasie zmniejsz moc szybkowaru na poziom 1. i gotuj jeszcze około 15-20 minut.
  • Ugotowany rosół zostaw pod przykryciem do momentu, w którym zawór sam opadnie.
  • Zdejmij pokrywę, wyjmij ze środka mięso i warzywa.
  • Marchewkę pokrój w plasterki i wrzuć z powrotem do szybkowaru.
  • Mięso oddziel od kości i pokrój na mniejsze kawałki. Możesz je dodać do rosołu lub wykorzystać do innych dań.
  • Ugotowany rosół przelej przez sito, aby był klarowny i czysty.

Podawaj z ugotowanym makaronem (najlepiej typu nitki) i posiekaną natką pietruszki.


Rosół z bażanta
© freeskyline/Fotolia.com
Styl życia
Rosół z bażanta – dziczyzna nie tylko dla myśliwych!
Rosół z bażanta to powiew kuchni staropolskiej. Im dłużej gotowany, tym smaczniejszy. Rekordziści potrafią gotować go nawet do 10 godzin, uzyskując bajeczny smak potrawy.

Rosół z bażanta to powiew kuchni staropolskiej. Im dłużej gotowany, tym smaczniejszy. Rekordziści potrafią gotować go nawet do 10 godzin, uzyskując bajeczny smak potrawy.   Rosół z bażanta to smak staropolskiej kuchni – aromat i smak dziczyzny są wyjątkowe i o wiele szlachetniejsze niż karmione sztuczną paszą ptactwo ze sklepu. Bażant nie jest ogólnodostępnym mięsem. Można go kupić w sklepach z dziczyzną lub od myśliwych. Przepis na rosół z bażanta Jeśli gotujesz tak wspaniałą zupę, zadbaj o wyjątkowe dodatki. Najlepszym makaronem do rosołu są żółciutkie nitki. Danie ożywią mięsne pulpeciki oraz kieliszek dodanej podczas gotowania polskiej wódki.   Składniki:   Na zupę: 1 bażant, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 kawałek pora, 1 kawałek selera, 3 liście kapusty włoskiej, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 5 suszonych grzybów, 3 liście laurowe, kilka ziarenek czarnego pieprzu, 3 ziarnka ziela angielskiego, szczypta soli morskiej , natka pietruszki, 25 ml czystej wódki, makaron do podania.   Na mięsne pulpeciki: trochę mięsa z ugotowanego korpusu bażanta, 2 podgotowane wcześniej wątróbki drobiowe, ½ namoczonej w mleku bułki, kilka obgotowanych suszonych grzybów , 1 jajko, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku.   Czas przygotowania: 3 godziny Stopień trudności: średni   Sposób przygotowania:   Rosół: Po oczyszczeniu i wypatroszeniu umyj bażanta. Włóż korpus do garnka, zalej kilkoma litrami zimnej wody (około 3 litry) i zagotuj razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Obierz cebulę i opal ją nad palnikiem, obierz pozostałe warzywa i...

rosół
Flickr/Roland Tanglao/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Styl życia
Rosół z kaczki – sprawdzony przepis
Rosół z kaczki to rarytas, który można z powodzeniem przyrządzić samemu w domowym zaciszu. Należy tylko przestrzegać kilku prostych zasad, aby osiągnąć kulinarny sukces.

Rosół z kaczki to rarytas, który można z powodzeniem przyrządzić samemu w domowym zaciszu. Należy tylko przestrzegać kilku prostych zasad, aby osiągnąć kulinarny sukces.   Wśród zalet rosołu wymieniane są jego właściwości odżywcze, które są szczególnie cenne w czasie choroby oraz rekonwalescencji. Rosół z kaczki nie jest potrawą pospolitą a jej smak może uświetnić zarówno niedzielny obiad, jak i szczególną uroczystość. Wybór kaczki na rosół Przy zakupie kaczki na rosół należy zwrócić uwagę przede wszystkim na jej świeżość oraz stopnień otłuszczenia mięsa. Jeżeli tłuszczu jest zbyt wiele, będzie trzeba go zbierać łyżką z wywaru. Dlatego najlepiej wybrać kaczkę młodą i chudą o wadze 1,5 – 2 kg. Jak sprawdzić czy kaczka jest świeża? Mięso musi być sprężyste – czyli po naciśnięciu palcem „wraca” do poprzedniego kształtu. Powąchaj – świeże mięso pachnie, nie może też być szare ani lepkie. Jeżeli nie masz okazji, aby kupić świeżą kaczkę, kup mrożoną. Rosół z kaczki – przepis Składniki: 1 kaczka, 2 duże cebule – najlepiej z łupinami, 2 średniej wielkości pietruszki, 5 małych marchewek, pół dużego selera lub 1 cały mały seler, 1 średni por, sól, pieprz, przyprawy: 8-9 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 2 łyżeczki suszonego lubczyku, makaron nitki, garść natki pietruszki lub koperku do podania.   Czas przygotowania: 120 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: 1. Kaczkę dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Jeżeli jest taka potrzeba pokrój ją na części. 2. Włóż kaczkę do garnka, zalej wodą tak, aby przykryła mięso. Gotuj na wolnym ogniu przez godzinę...

Miska rosołu
© bit24/Fotolia.com
Styl życia
Rosół drobiowy jest niskokaloryczny i można go jeść na diecie
Rosół znany jest ze swoich właściwości regeneracyjnych i zdrowotnych. Jest niezastąpiony przy grypie, przeziębieniu i w okresie rekonwalescencji. Wbrew pozorom rosół nie należy do najbardziej kalorycznych zup. 100 gramów chudego rosołu drobiowego zawiera 45 kalorii, czyli dużo mniej niż barszcz biały (92), grochówka (77), zupa fasolowa (70), żurek (93) czy krem z zielonego groszku (60).

Rosół znany jest ze swoich właściwości regeneracyjnych i zdrowotnych. Jest niezastąpiony przy grypie, przeziębieniu i w okresie rekonwalescencji. Wbrew pozorom rosół nie należy do najbardziej kalorycznych zup. 100 gramów chudego rosołu drobiowego zawiera 45 kalorii, czyli dużo mniej niż barszcz biały (92), grochówka (77), zupa fasolowa (70), żurek (93) czy krem z zielonego groszku (60).   Rosół to zupa niezabielana i niezagęszczana, więc przygotowany z chudego mięsa może być składnikiem diety niskokalorycznej . Dokładna ilość kalorii w rosole zależy w dużej mierze od tego, z jakiego mięsa został przygotowany. Ile kalorii ma rosół? Zawartość kalorii w 100 gramach rosołu waha się od 12 w gotowej kostce bulionowej, do ponad 200 w domowym rosole wołowym z makaronem.   Poniżej znajdziesz przybliżone wartości kaloryczne popularnych rodzajów rosołu: Chudy rosół drobiowy – 45 kalorii/ 100 gramów Rosół drobiowy z ryżem – 60 kalorii/ 100 gramów Rosół drobiowy z makaronem – 159 kaloriil/ 100 gramów Rosół drobiowy z makaronem i kawałkami mięsa – 175 kalorii/ 100gramów Rosół z kury ze skórką – 86 kalorii/ 100 gramów Rosół wołowy – 98 kalorii/ 100gramów Rosół wołowy z makaronem – 212 kalorii/ 100 gramów Rosół jarski (warzywny)– 19 kalorii/ 100 gramów Bulion z kurczaka w kostce – 12 kalorii/ 100 gramów Co zrobić by rosół był mniej kaloryczny Aby rosół był chudszy, ugotuj go na delikatnym białym mięsie, takim jak kurczak lub indyk bez skórki, królik czy cielęcina. Możesz też użyć wołowiny lub dziczyzny, a następnie zebrać zbędny tłuszcz. Po przygotowaniu...

Nasze akcje

Poznaj Huawei Mobile Services i ciesz się wyjątkowymi funkcjami w przyjaznym ekosystemie

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Newsy

To zdrowy i ekologiczny nawyk, który pozwoli ci zadbać o siebie i środowisko

Partner
Newsy

Bo należy ci się komfort! Zabiegi EMSELLA i EXILIS ULTRA 360 na nietrzymanie moczu

Partner