zielona papryka na białym tle
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Dieta wzmacniająca żyły: sposób na pajączki i żylaki

Aby wzmocnić naczynia krwionośne, nie wystarczy więcej się ruszać. Trzeba też pomyśleć o zmianie diety, bo przecież za strukturę, elastyczność i wytrzymałość żył odpowiadają w głównej mierze absorbowane przez nie składniki odżywcze. Niestety, składników tych bardzo często nie wystarcza, by wzmocnić naczynia krwionośne, zwłaszcza te, które przebiegają tuż pod skórą – to ostatnie miejsce, do którego docierają przyjmowane wraz z pożywieniem mikroelementy.

Aby wzmocnić naczynia krwionośne, nie wystarczy więcej się ruszać. Trzeba też pomyśleć o zmianie diety, bo przecież za strukturę, elastyczność i wytrzymałość żył odpowiadają w głównej mierze absorbowane przez nie składniki odżywcze. Niestety, składników tych bardzo często nie wystarcza, by wzmocnić naczynia krwionośne, zwłaszcza te, które przebiegają tuż pod skórą – to ostatnie miejsce, do którego docierają przyjmowane wraz z pożywieniem mikroelementy.

 

Pajączki, żylaki czy tendencja do powstawania siniaków i pojawiania się krwawień (z nosa czy dziąseł) to sygnały, że naczynia krwionośne potrzebują wsparcia. Mogą je otrzymać wraz cennymi związkami – kwasem askorbinowym i flawonoidami: rutyną, kwercetyną i niacyną.

Witamina C – nie tylko na przeziębienie

Witamina C, czyli kwas askorbinowy słynie z tego, że wzmacnia odporność i zmniejsza ryzyko przeziębienia. Niesłusznie, bo badania naukowe potwierdzają, że o wiele korzystniej działa na układ krwionośny. Witamina C działa uszczelniająco i wzmacniająco na naczynia krwionośne, dzięki czemu zapobiega ich pękaniu, tworzeniu się siniaków, występowania krwotoków czy krwawienia z dziąseł. Oprócz tego witamina C przeciwdziała utlenianiu „złego” cholesterolu LDL, co również pośrednio przekłada się na stan naczyń krwionośnych, bo spada ryzyko powstawania zmian miażdżycowych. Największym źródłem witaminy C są cytrusy – cytryny, pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, limonki i pomelo. Dużą ilość witaminy C zwierają także jabłka (zwłaszcza antonówki), pomidory, kapusta i ziemniaki. Dzienne zapotrzebowanie człowieka na witaminę C wynosi 45-90 mg.

Flawonoidy – kwercetyna, niacyna i rutyna

Flawonoidy spełniają dla zdrowia naczyń krwionośnych podobną rolę jak witamina C. Wzmacniają tkankę łączną ich śródbłonka, zwiększają ich elastyczność, uszczelniają ścianki, a przy tym rozkurczają mięśnie gładkie, dzięki czemu naczynia krwionośne się rozszerzają i ukrwienie skóry wzrasta. Flawonoidów człowiek powinien zjadać w ciągu dnia aż 100 mg. Nie trzeba ich szczególnie poszukiwać, bo występują w przyrodzie powszechnie (wyróżnia się ok. 8000 rodzajów flawonoidów), zwłaszcza w roślinach. Najcenniejszymi flawonoidami są rutyna, niacyna i kwercetyna.

 

1. Niacyna.

Niacyna jest szerzej znana pod nazwą witaminy PP lub B3. Zapotrzebowanie na nią wzrasta u kobiet w ciąży i w czasie laktacji, a niedobór powoduje chorobę zwaną pelagrą. Witaminę tę można znaleźć m. in. w drożdżach, otrębach pszennych, pomidorach, soi, orzechach ziemnych, migdałach, wołowinie, tuńczyku i łososiu.

 

2. Kwercetyna.

Kwercetyna, oprócz tego, że wzmacnia naczynia krwionośne, jest też naturalnym lekarstwem dla tych, którzy mają gęstą krew – zatrzymuje zlepianie płytek krwi i chroni przed zakrzepami. Można ją znaleźć w szpinaku, truskawkach, kalafiorze i czerwonej cebuli.

 

3. Rutyna.

Rutyna we współczesnej farmaceutyce łączona jest bardzo często z witaminą C, ponieważ spowalnia jej utlenianie, a tym samym przedłuża działanie. W bardzo dużych ilościach zawierają ją aronia, czarny bez, gryka, kapary i szczaw. Rutyna, tak jak i inne flawonoidy odpowiada za lecznicze działanie wielu ziół, np. ruty zwyczajnej, dziurawca, mięty pieprzowej, berberysu i perełkowca japońskiego. Warto więc wzbogacać dietę na wzmocnienie naczyń krwionośnych naparami ziołowymi. 

Dziecko trzyma się za nogę
©hanack/Fotolia
Styl życia
Samoistne siniaki na nogach w wyniku zaburzeń krzepnięcia krwi i kruchości naczyń
Samoistne siniaki na nogach powstają wówczas, gdy naczynia krwionośne są zbyt kruche lub mają za dużą przepuszczalność. Inną przyczyną samoistnego powstawania siniaków są zaburzenia krzepnięcia krwi na skutek braku lub niedoboru czynników krzepnięcia.

Samoistne siniaki na nogach powstają wówczas, gdy naczynia krwionośne są zbyt kruche lub mają za dużą przepuszczalność. Inną przyczyną samoistnego powstawania siniaków są zaburzenia krzepnięcia krwi na skutek braku lub niedoboru czynników krzepnięcia.   Siniaków na nogach i na całym ciele można pozbyć się, robiąc na nie zimne okłady. Inną metodą jest smarowanie krwawych wybroczyn maściami na stłuczenia (z kasztanowcem, arniką górską lub żywokostem). Siniak powinien zniknąć po upływie 7 - 10 dni. Wrodzone choroby powodujące samoistne siniaki na nogach Samoistnie powstające siniaki  na nogach mogą świadczyć o: wrodzonej kruchości naczyń – choroba ta polega na nadmiernej kruchości naczyń krwionośnych i zbyt dużej przepuszczalności naczyń włosowatych (oplatają tkankę); skutkuje to wylewami krwi i powstawaniem krwiaków; hemofilii (skazie krwotocznej) – to wrodzona choroba, w której nawet po bardzo lekkim urazie (np. przyciśnięcia palcem punktu na ciele) pojawiają się krwiaki; powodem tego zjawiska jest niedobór czynników krzepnięcia krwi; Chorobie von Willebranda – objawia się samoistnie powstającymi siniakami na nogach; przyczyną ich powstawania jest brak we krwi niektórych czynników krzepnięcia (np. czynnika von Willebranda). Choroby nabyte a samoistnie powstające siniaki na nogach Samoistnie powstające siniaki na nogach i innych częściach ciała mogą być objawem: przewlekłej białaczki szpikowej – oprócz krwawych wybroczyn zwykle występują inne objawy, m.in. częste infekcje, spadek masy ciała, bóle głowy, zaburzenia widzenia czy anemia; pierwotnej marskości żółciowej wątroby – powinny występować również inne symptomy, w tym: żółtaczka, wodobrzusze, krwawienie z nosa i z dziąseł oraz obrzęk nóg; niewydolności nerek – samoistnie pojawiającym się siniakom na nogach towarzyszą zmiany...

Ręka z siniakiem
© hriana/Fotolia.com
Styl życia
O czym świadczy skłonność do siniaków?
Cienkie i zbyt mało elastyczne naczynia krwionośne lub zbyt mała krzepliwość krwi powodują skłonność do siniaków. Pośrednio skłonność ta może być objawem chorób wątroby lub nerek, a nawet białaczki. Czasem jest wynikiem działania leków, alkoholu lub czynników osłabiających naczynia, np. miesiączki.

Cienkie i zbyt mało elastyczne naczynia krwionośne lub zbyt mała krzepliwość krwi powodują skłonność do siniaków. Pośrednio skłonność ta może być objawem chorób wątroby lub nerek, a nawet białaczki. Czasem jest wynikiem działania leków, alkoholu lub czynników osłabiających naczynia, np. miesiączki. Niedobory witamin i inne niechorobowe przyczyny skłonności do siniaków Niedobór witaminy C i rutyny jest odpowiedzialny za kruchość naczyń krwionośnych i może powodować samoistne powstawanie siniaków lub pękanie naczyń krwionośnych po bardzo niewielkich urazach. Natomiast niedobór witaminy K zaburza krzepnięcie krwi, co również może powodować podskórne wylewy. Skłonność do siniaków z powodu niedoboru witamin zdarza się jednak rzadko. Siniaki mogą pojawiać się też jako skutek uboczny leków przyjmowanych np. podczas chorób serca. Rozrzedzanie krwi sprzyja krwotokom, także tym małym, podskórnym.   Krew rozrzedzają: heparyna, warfaryna, aspiryna, ibuprofen, leki przeciwzakrzepowe. Także kortykosteroidy sprzyjają występowaniu siniaków. Skłonność do siniaków po alkoholu pojawia się raczej w przypadkach nadużywania trunków i wynika z wypłukiwania witamin i rozszerzania oraz osłabiania naczyń krwionośnych. Na podskórne wylewy krwi podatne są też kobiety w trakcie menstruacji , zwłaszcza jeśli tracą w tych dniach dużo krwi. Wrodzona skłonność do siniaków Problemy z krzepliwością krwi są objawem hemofilii lub choroby von Willebranda. W obu przypadkach skłonność do siniaków jest mniejszym problemem niż ryzyko krwotoków zewnętrznych i wewnętrznych. Każdy uraz może być niebezpieczny . Natomiast wrodzona kruchość naczyń powoduje pękanie ścian naczyń i wylewy. Osoby cierpiące na wrodzoną kruchość naczyń i problemy z krzepliwością krwi nie powinny narażać się na urazy fizyczne i kontuzje....

Owoce
© travelbook/Fotolia.com
Styl życia
Owoce to źródło witamin, ale jakich? Sprawdź jakie witaminy nam dostarczają!
Zawartość witamin w owocach nie jest tak duża, jak można by było przypuszczać. Owoce są bogatym źródłem witaminy C, ale pozostałych witamin dostarczają w niewielkich ilościach.

Zawartość witamin w owocach nie jest tak duża, jak można by było przypuszczać. Owoce są bogatym źródłem witaminy C, ale pozostałych witamin dostarczają w niewielkich ilościach. Witamina A w owocach Witamina A odpowiada m.in. za dobry wzrok, funkcje nabłonków i za integralność błon komórkowych. Jest kluczowa dla zdrowych włosów, paznokci i skóry, a także dla prawidłowego wzrostu kośc i. Źródłem witaminy A jest przede wszystkim marchewka, ale także w owocach witamina ta jest obecna w ilościach pozwalających pokryć dzienne zapotrzebowanie. Najwięcej witaminy A zawierają: morele – 1926 IU (jednostek międzynarodowych określających sumę wszystkich form chemicznych witaminy A), wiśnie – 1283 IU, grejpfruty czerwone – 1150 IU, mango – 1082 IU arbuz – 569 IU. Dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę A wynosi 1 mg na dobę, przy czym 1 IU równa się 0,025 µg. Witamina C w owocach Kwas askorbinowy wzmacnia odporność i uszczelnia naczynia krwionośne, gwarantuje szybkie gojenie ran, zapobiega szkorbutowi, a także osteoporozie i występowaniu stanów depresyjnych . Witamina C jest tak ważna w organizmie, że jej niedobór może skończyć się nawet zgonem. Najwięcej witaminy C jest w: czarnej porzeczce – 181 mg (na 100 g), pomarańczach – 136 mg, cytrynie – 129 mg, kiwi – 92,7 mg, truskawkach – 58,8 mg. Dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę C wynosi od 45 do 90 mg na dobę. Witamina E w owocach Witamina E opóźnia procesy starzenia , reguluje przepuszczalność błon komórkowych, działa przeciwzakrzepowo. Podobnie jak witamina A – ma znaczenie dla prawidłowego widzenia. W owocach witamina E występuje w małych ilościach, wyjątkiem jest awokado, które w 100 g zawiera 2,07 mg. Mniejsze ilości witaminy E znajdują się w: czarnej porzeczce – 1 mg,...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner