W dobie szalejącej inflacji grzyby stają się produktami luksusowymi, co można odczuć, odwiedzając nie tylko lokal Magdy Gessler. W zależności od tego, gdzie i jakie gatunki kupujemy, ceny są różne. Obecnie jednak często wahają się od 70 do 100 złotych za kilogram. Jeszcze wyżej poprzeczkę zawiesiła znana restauratorka, która zawsze broni wysokich cen, tłumacząc je jakością dań. Jak jest z grzybami?

Reklama

Magda Gessler zaszalała z cenami grzybów? Zwalają z nóg

Nie jest tajemnicą, że w lokalach Magdy Gessler płaci się niemało. To temat, który powraca jak bumerang przy okazji tłustego czwartku, Wielkanocy czy Bożego Narodzenia. Okazuje się, że głęboko sięgnąć do portfela muszą również miłośnicy grzybów, którzy korzystają z oferty delikatesów "U Fukiera". Znajdziemy w niej nie tylko gotowe dania z grzybami, ale również suszone i marynowane przysmaki.

Zobacz także: TYLKO U NAS: Magda Gessler o "Kuchennych rewolucjach": "Ja jestem robotnicą, gotuję, ale i... czyszczę kibel"

VIPHOTO/East News

Goście chwalą sobie dania "U Fukiera", ale ceny grzybów mogą sprawić, że niektórzy stracą apetyt. Za 25 gramów suszonych podgrzybków musimy zapłacić 16,19 zł. Choć wydaje się, że nie jest jeszcze tak źle, wystarczy przeliczyć, ile kosztowałby nas kilogram. Za 100 gramów zapłacimy już 64,76 zł.

TRICOLORS/East News

Cena za kilogram popularnych grzybów wynosi 647,60 zł! Wybierając krojone borowiki i suszone podgrzybki, zapłacimy jeszcze więcej - 25 gramów wyniesie nas 18,10 zł. Oznacza to, że za kilogram zapłacimy blisko tysiąc złotych...

Zobacz także
Artur Zawadzki/REPORTER

Najdroższe w ofercie okazują się suszone kapelusze borowików. W tym przypadku za 25 gramów zapłacimy u Magdy Gessler 27,62 zł, za 100 gramów już ponad 100 zł. Jeśli chcemy zrobić większe zapasy i kupić kilogram, musimy przygotować ponad tysiąc złotych.

To prawdziwe złoto polskiej kuchni. Obowiązkowy element barszczu i bigosu - zachęca Magda Gessler.

Zobacz także: TYLKO U NAS! Magda Gessler o pierwszym spotkaniu z wnukiem, Bernardem! Te słowa chwytają za serce

Reklama

Co myślicie o tych cenach?

Artur Zawadzki/REPORTER
Artur Zawadzki/REPORTER
Reklama
Reklama
Reklama