Porcja naleśników z pieczarkami podana na talerzu.
©gekachka/Fotolia.com

3 przepisy na farsz do naleśników z ciecierzycą, z pieczarkami i cukinią

Porcja naleśników z pieczarkami podana na talerzu.
©gekachka/Fotolia.com

Farsz z pieczarkami, cukinią lub ciecierzycą to ciekawe urozmaicenie tradycyjnych naleśników. Składniki dobrze komponują się z puszystym ciastem naleśnikowym i doskonale smakują.

 

Naleśniki przygotowane w wersji na słono warto posypać żółtym serem i zapiec w piekarniku. Dzięki temu danie będzie smaczniejsze i bardziej sycące.

Farsz z pieczarek i szpinaku

Czas wykonania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Potrzebujesz:

  • noża,
  • deski do krojenia,
  • durszlaka,
  • patelni,
  • praski do czosnku,
  • tarki.

Składniki:

  • 500 g świeżego szpinaku baby,
  • 200 g pieczarek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 150 g żółtego sera (w kawałku),
  • 12 ml oleju,
  • szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.

Sposób wykonania:

  • Pieczarki umyj, obierz ze skórki i pokrój w krostkę.
  • Olej rozgrzej na patelni, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pieczarki.
  • Smaż około 5 minut.
  • Szpinak umyj, osusz na durszlaku i dodaj do usmażonych pieczarek.
  • Całość oprósz przyprawami, wymieszaj i duś przez 4-5 minut.
  • Farsz zostaw do wystygnięcia.
  • Żółty ser zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  • Na naleśniku ułóż dwie łyżki farszu i odrobinę żółtego sera.

Smacznego!

Farsz z cukinii i suszonych pomidorów

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Potrzebujesz:

  • tarki,
  • noża,
  • łyżki,
  • deski do krojenia,
  • praski,
  • drewnianej łyżki,
  • patelni.

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 70 g sera pleśniowego,
  • 12 ml oliwy,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • 6 suszonych pomidorów.

Sposób wykonania:

  • Cukinię umyj, obierz ze skórki i przekrój wzdłuż na cztery części.
  • Weź łyżkę stołową i przesuwając nią po miąższu w kierunku góra-dół, usuń pestki.
  • Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Cebulę obierz i posiekaj w kostkę.
  • Oliwę rozgrzej na patelni, wrzuć cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Warzywa smaż około 4-5 minut.
  • Do cebuli i czosnku dodaj cukinię, całość wymieszaj drewnianą łyżką i duś pod przykryciem przez 5 minut.
  • Suszone pomidory odsącz z zalewy i pokrój w cienkie paski.
  • Pomidory, tymianek, sól i pieprz dodaj do cukinii i duś jeszcze przez 2 minuty.
  • Farsz zostaw do wystygnięcia.
  • Ser pleśniowy pokrój w kostkę i przełóż do farszu.
  • Całość wymieszaj i nałóż po 2 łyżki farszu na każdy naleśnik.

Smacznego!

Farsz z ciecierzycy do naleśników na słono

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwy

Potrzebujesz:

  • tarki,
  • praski,
  • miski,
  • widelca.

Składniki:

  • 500 g cieciorki z puszki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 100 g żółtego sera (w kawałku),
  • szczypta białego pieprzu i gałki muszkatołowej.

Sposób wykonania:

  • Cieciorkę odcedź z zalewy, wysyp do miski i rozgnieć widelcem.
  • Żółty ser zetrzyj na tarce o małych oczkach i dodaj do ciecierzycy.
  • Czosnek przeciśnij przez praskę i razem z przyprawami wrzuć do farszu.
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  • Na każdy naleśnik wyłóż dwie łyżki farszu.

Smacznego!

 

Więcej na temat dieta przepisy obiady kolacje
Przeładuj

Pierwsza scena filmu "Artyści przeciw nienawiści" zaczyna się od... przekleństw Dody! Artystka zdradza kulisy tej sytuacji

zobacz 00:49