Porcja naleśników z pieczarkami podana na talerzu.
©gekachka/Fotolia.com
Styl życia

3 przepisy na farsz do naleśników z ciecierzycą, z pieczarkami i cukinią

Farsz z pieczarkami, cukinią lub ciecierzycą to ciekawe urozmaicenie tradycyjnych naleśników. Składniki dobrze komponują się z puszystym ciastem naleśnikowym i doskonale smakują.

Farsz z pieczarkami, cukinią lub ciecierzycą to ciekawe urozmaicenie tradycyjnych naleśników. Składniki dobrze komponują się z puszystym ciastem naleśnikowym i doskonale smakują.

 

Naleśniki przygotowane w wersji na słono warto posypać żółtym serem i zapiec w piekarniku. Dzięki temu danie będzie smaczniejsze i bardziej sycące.

Farsz z pieczarek i szpinaku

Czas wykonania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Potrzebujesz:

  • noża,
  • deski do krojenia,
  • durszlaka,
  • patelni,
  • praski do czosnku,
  • tarki.

Składniki:

  • 500 g świeżego szpinaku baby,
  • 200 g pieczarek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 150 g żółtego sera (w kawałku),
  • 12 ml oleju,
  • szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.

Sposób wykonania:

  • Pieczarki umyj, obierz ze skórki i pokrój w krostkę.
  • Olej rozgrzej na patelni, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pieczarki.
  • Smaż około 5 minut.
  • Szpinak umyj, osusz na durszlaku i dodaj do usmażonych pieczarek.
  • Całość oprósz przyprawami, wymieszaj i duś przez 4-5 minut.
  • Farsz zostaw do wystygnięcia.
  • Żółty ser zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  • Na naleśniku ułóż dwie łyżki farszu i odrobinę żółtego sera.

Smacznego!

Farsz z cukinii i suszonych pomidorów

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Potrzebujesz:

  • tarki,
  • noża,
  • łyżki,
  • deski do krojenia,
  • praski,
  • drewnianej łyżki,
  • patelni.

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 70 g sera pleśniowego,
  • 12 ml oliwy,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • 6 suszonych pomidorów.

Sposób wykonania:

  • Cukinię umyj, obierz ze skórki i przekrój wzdłuż na cztery części.
  • Weź łyżkę stołową i przesuwając nią po miąższu w kierunku góra-dół, usuń pestki.
  • Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Cebulę obierz i posiekaj w kostkę.
  • Oliwę rozgrzej na patelni, wrzuć cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Warzywa smaż około 4-5 minut.
  • Do cebuli i czosnku dodaj cukinię, całość wymieszaj drewnianą łyżką i duś pod przykryciem przez 5 minut.
  • Suszone pomidory odsącz z zalewy i pokrój w cienkie paski.
  • Pomidory, tymianek, sól i pieprz dodaj do cukinii i duś jeszcze przez 2 minuty.
  • Farsz zostaw do wystygnięcia.
  • Ser pleśniowy pokrój w kostkę i przełóż do farszu.
  • Całość wymieszaj i nałóż po 2 łyżki farszu na każdy naleśnik.

Smacznego!

Farsz z ciecierzycy do naleśników na słono

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwy

Potrzebujesz:

  • tarki,
  • praski,
  • miski,
  • widelca.

Składniki:

  • 500 g cieciorki z puszki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 100 g żółtego sera (w kawałku),
  • szczypta białego pieprzu i gałki muszkatołowej.

Sposób wykonania:

  • Cieciorkę odcedź z zalewy, wysyp do miski i rozgnieć widelcem.
  • Żółty ser zetrzyj na tarce o małych oczkach i dodaj do ciecierzycy.
  • Czosnek przeciśnij przez praskę i razem z przyprawami wrzuć do farszu.
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  • Na każdy naleśnik wyłóż dwie łyżki farszu.

Smacznego!

 

Naleśniki na słono, zabarwione lekko na pomarańczowo. Podane z sosem i nachosami.
©Amikphoto/Fotolia.com
Styl życia
Dwa przepisy na naleśniki na słono – po meksykańsku i z kurczakiem
Naleśniki na słono – po meksykańsku lub z pieczarkami i kurczakiem – to pomysł na szybki obiad. Pikantne zawijańce doskonale komponują się z porcją czerwonego barszczu lub zupy grzybowej.

Naleśniki na słono – po meksykańsku lub z pieczarkami i kurczakiem – to pomysł na szybki obiad. Pikantne zawijańce doskonale komponują się z porcją czerwonego barszczu lub zupy grzybowej.   Tajemnica smaku naleśników na słono tkwi w puszystym cieście naleśnikowym i dobrze doprawionym farszu. Rada: Gotowe naleśniki przygotowane w wersji na słono , możesz włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać startym żółtym serem i zapiec w piekarniku. Dzięki temu danie będzie jeszcze smaczniejsze i bardziej sycące. Naleśniki po meksykańsku: z czerwoną fasolą, papryką i mięsem mielonym Czas przygotowania: 35 minut Stopień trudności: łatwe Potrzebujesz: miksera, miski, łyżki wazowej, patelni, drewnianej łyżki, noża, deski do krojenia. Składniki: Ciasto naleśnikowe 250 ml mleka, 250 g mąki pszennej, 3 jaja, 12 ml oleju szczypta soli morskiej. Farsz do naleśników na słono 1 papryka (najlepiej czerwona), puszka kukurydzy, 1 cebula, 12 ml oliwy z oliwek, 3 ząbki czosnku, 500 g mielonej szynki wieprzowej, 2 łyżki przecieru pomidorowego, puszka pomidorów (krojonych i bez skórki), 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej papryki, puszka czerwonej fasoli, 1,5 łyżeczki chili, szczypta soli morskiej i czarnego pieprzu. Sposób wykonania: Jaja wbij do miski, dodaj mąkę, mleko i szczyptę soli. Składniki zmiksuj na jednolitą masę. Olej rozgrzej na patelni. Nalej około pół łyżki wazowej ciasta naleśnikowego na patelnię i smaż naleśnik po obu stronach (po około pół minuty). Usmażony odłóż na talerz. Czynność powtarzaj aż do wyczerpania ciasta. Gotowe naleśniki odstaw do ostygnięcia. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Oliwę rozgrzej na patelni i dodaj cebulę. Cebulę smaż do...

Rogaliki z ciasta francuskiego.
©Printemps/Fotolia
Styl życia
Przepisy na słodkie i słone przekąski z ciasta francuskiego – rożki i sakiewki
Słone i słodkie przekąski z ciasta francuskiego to klasyczne finger food, które nie wymagają sztućców ani talerza. Sprawdzą się w pracy, na spotkaniach z przyjaciółmi, przyjęciach i podczas rodzinnych świąt.

Słone i słodkie przekąski z ciasta francuskiego to klasyczne finger food, które nie wymagają sztućców ani talerza. Sprawdzą się w pracy, na spotkaniach z przyjaciółmi, przyjęciach i podczas rodzinnych świąt.   W trakcie pieczenia ciasto francuskie zwiększa swoją objętość nawet trzykrotnie. Francuskie sakiewki i rożki nie posklejają się, jeśli pomiędzy każdą porcją zachowasz 3-5 cm odstępu. Ciasto francuskie na słono – sakiewki ze szpinakiem i pieczarkami Potrzebujesz: noża, sitka, deski do krojenia, patelni, praski do czosnku, drewnianej łyżki, miski, forma i papier do pieczenia, tarki, silikonowego pędzla.   Składniki na 6 porcji: 275 g ciasta francuskiego , 200 g świeżego szpinaku baby, 300 g pieczarek, 100 g żółtego sera (w kawałku), 1 cebula, 1 jajko, 20 g sezamu, 2 ząbki czosnku , 20 g masła, szczypta soli morskiej i kolorowego pieprzu .   Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia Stopień trudności: łatwe   Sposób wykonania: Pieczarki umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Szpinak opłucz na sitku i zostaw do osuszenia. Cebulę obierz i posiekaj na drobno. Masło rozgrzej na patelni, dodaj cebulkę i smaż do zeszklenia. Do usmażonej cebuli dodaj pieczarki. Smaż wszystko przez 3 minuty. Na patelnię dodaj szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10 minut. Dodaj pieprz i sól. Składniki dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Farsz przełóż do miski i zostaw do wystudzenia. Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach. Ciasto francuskie pokrój na 6 kwadratów. Na każdy kwadrat posyp odrobinę sera żółtego i połóż łyżkę farszu. Rogi ciasta złóż do środka. Sakiewki z farszem pieczarkowo-szpinakowym...

Talerz naleśników z fetą i szpinakiem.
©teressa/Fotolia
Styl życia
Przepisy na farsz do naleśników ze szpinaku: z serem fetą i pieczarkami
Farsz do naleśników można zrobić ze szpinaku i pieczarek. Grzyby kroi się w cienkie paski i smaży na patelni. Szpinak dodaje się razem z czosnkiem, a całość przyprawia solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na posmarowane szpinakiem naleśniki można pokruszyć fetę.

Farsz do naleśników można zrobić ze szpinaku i pieczarek. Grzyby kroi się w cienkie paski i smaży na patelni. Szpinak dodaje się razem z czosnkiem, a całość przyprawia solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na posmarowane szpinakiem naleśniki można pokruszyć fetę.   Naleśniki na słono ze szpinakiem dobrze smakują z sosem czosnkowym. Dressing można zrobić w domu, wystarczy połączyć ze sobą: jogurt naturalny, czosnek, odrobinę majonezu, koperek, sól i pieprz. Farsz ze szpinaku z serem feta, krok po kroku Mrożony szpinak wyjmij z zamrażarki na około 15 minut przed tym, jak zaczniesz robić farsz.   Składniki: opakowanie rozdrobnionego mrożonego szpinaku (450 gramów), 200 gramów sera fety (około 3/4 opakowania), 4 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki masła, 1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, 1/3 łyżeczki cukru.   Czas przygotowania: około 10 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Czosnek drobno posiekaj i wrzuć na rozgrzany olej. Smaż około minuty. Dodaj szpinak i obsmażaj go przez około 5-6 minut. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Farsz ze szpinakiem nałóż na rozłożone naleśniki i posyp pokrojonym w kostkę serem. Naleśnik złóż na pół lub zwiń w rulonik. Smaż na maśle około 2 minuty (po jednej minucie na każdą stronę). Nadzienie ze szpinaku i pieczarek, krok po kroku Składniki: około 300 gramów pieczarek, około 350 gramów mrożonego rozdrobnionego szpinaku (niecałe opakowanie), 3 ząbki czosnku , 0,5 cebuli, 8 plastrów żółtego sera, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki masła, 1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, szczypta słodkiej czerwonej papryki w proszku, szczypta gałki muszkatołowej.   Czas przygotowania: około 15 minut...

Nasze akcje
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
Newsy

Nowoczesny wymiar kobiecości? Manifestuj go zapachem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner