Karminadle można przygotować w niecałe pół godziny. Wystarczy trochę mięsa mielonego, odrobina cebulki, jajko i trochę przypraw.

Reklama

Karminadle, inaczej karbinadle lub kardinadle, to potrawa kuchni śląskiej. Są to kotlety mielone wyrabiane z mięsa wieprzowego. Podaje się je razem z ziemniaczanym puree, kaszą lub ryżem. Mogą być również jedzone po pokrojeniu w plastry, na zimno, z chlebem lub bułkami. Karminadle w przeszłości były daniem pojawiającym się na stołach Ślązaków jedynie od święta.

Śląskie karminadle

Pomysł na pyszne kotleciki z mięsa mielonego z dodatkiem cebulki. Idealne na niedzielny obiad dla całej rodziny.

Zobacz także

Potrzebujesz:

  • patelni,
  • maszynki do mielenia mięsa.

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki,
  • 1 jajko,
  • pół cebuli,
  • pół bułki,
  • olej rzepakowy (do smażenia),
  • bułka tarta (do obtaczania),
  • sól,
  • pieprz.

Czas przygotowania: 25 minut

Stopień trudności: łatwy

Wskazówki: Podawaj z ziemniaczanym puree i gotowaną marchewką.

Sposób przygotowania:

  • Mięso z łopatki zmiel w maszynce.
  • Kawałek bułki namocz w wodzie.
  • Do mięsa dodaj jajko.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  • Odsącz bułkę z wody.
  • Dodaj cebulę i bułkę do mięsa.
  • Całość ugniataj przez kilka minut.
  • Z mięsa uformuj kotleciki.
  • Obtocz z obu stron w bułce tartej.
  • Nagrzej na patelni olej rzepakowy.
  • Smaż kotlety z obu stron na złocisty kolor. Gotowe.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama