dereń
©ph_stephan/Fotolia
Styl życia

Dereń jadalny na przeziębienia, stany zapalne i w profilaktyce nowotworów

Owoce derenia jadalnego są źródłem witaminy C, żelaza, flawonoidów oraz innych przeciwutleniaczy. Dzięki temu wzmacniają odporność, działają antynowotworowo, zapobiegają anemii i pomagają na dolegliwości żołądkowe. Owoce derenia można jeść na surowo, robić z nich konfitury, herbatę i nalewkę.

Owoce derenia jadalnego są źródłem witaminy C, żelaza, flawonoidów oraz innych przeciwutleniaczy. Dzięki temu wzmacniają odporność, działają antynowotworowo, zapobiegają anemii i pomagają na dolegliwości żołądkowe. Owoce derenia można jeść na surowo, robić z nich konfitury, herbatę i nalewkę.

Dereń wzmacnia odporność

Ze względu na dużą zawartość witaminy C (ok. 100-120 mg w 100 g) owoce derenia wzmacniają odporność organizmu i pomagają na przeziębienie oraz infekcje. Takie działanie mają surowe owoce derenia, herbata z suszonych owoców oraz nalewka, „dereniówka”. Nalewka z derenia jest też stosowana jako lek na podagrę.

Dereń ma działanie antynowotworowe

Znajdujące się w owocach derenia flawonoidy mają działanie antyoksydacyjne. Oznacza to, że przeciwdziałają docierającym z otoczenia toksynom, dzięki czemu zapobiegają wystąpieniu stresu oksydacyjnego. Antynowotworowe działanie flawonoidów wzmacniają inne przeciwutleniacze obecne w owocach derenia, witamina A i C.

Dereń na anemię

W owocach derenia znajduje się także żelazo. Pierwiastek ten, jako składnik hemoglobiny, umożliwia transport tlenu do komórek całego działa. Niedobór żelaza jest przyczyną niedokrwistości (anemii). Chorobie tej można zapobiec dzięki włączeniu do swojej diety owoców derenia, surowych lub w postaci konfitury.

Dereń na dolegliwości żołądkowe

Garbniki znajdujące się w owocach derenia mają właściwości zapierające. Sok i herbata z owoców derenia są stosowane do leczenia biegunki i kolki żołądkowej.

Dereń pomaga w chorobach układu moczowego

Herbata z owoców derenia działa moczopędnie, dlatego stosuje się ją w leczeniu dolegliwości układu moczowego, np. zapalenia pęcherza. Dzięki zawartości witaminy C dodatkowo wzmacnia organizm i działa przeciwzapalnie, co jest istotne w leczeniu dolegliwości tego rodzaju.

Kiedy najlepiej jest zbierać owoce derenia?

Owoce derenia należy zbierać, kiedy są dojrzałe, od końca lipca do października. Owoce można zamrozić, ususzyć albo od razu zrobić z nich przetwory: konfiturę lub nalewkę.

Jak zrobić konfiturę z derenia?

Z owoców derenia można zrobić smaczną konfiturę. Dzięki temu łatwiej będzie przekonać do jedzenia derenia dzieci, które mogą nie mieć ochoty na kwaśne i cierpkie surowe owoce.

 

Składniki na konfiturę: 1 kg dojrzałych owoców derenia, 2 kg cukru.

 

Sposób wykonania:

Owoce obierz, opłucz i wydryluj. Ugotuj pół litra wody z cukrem, tak żeby powstał syrop. Do syropu wsyp owoce i odstaw na 24 godziny. Następnego dnia gotuj owoce z syropem na dużym ogniu, często mieszając. Kiedy syrop się zagotuje, zmniejsz ogień i smaż tak długo, aż owoce staną się przezroczyste. Gorącą konfiturę przełóż do słoików.

Jak zrobić nalewkę z derenia?

Składniki na „dereniówkę”: 1 kg owoców derenia jadalnego, 5 łyżek suszonych czarnych jagód, 0,5–1 kg cukru (dodaj mniej cukru, jeśli wolisz, żeby nalewka miała wytrawny smak), 1 kg spirytusu 96 procentowego.

 

Sposób wykonania:

Opłucz i osącz owoce, zalej spirytusem i postaw w cieple. Co 2 dni wstrząsaj słojem, żeby delikatnie zamieszać jego zawartość. Po 5 tygodniach odlej spirytus od owoców i wstaw go do lodówki. Owoce zasyp cukrem. Wstrząsaj lekko owocami i poczekaj kilka dni, aż cukier całkowicie się rozpuści. Odlej syrop z owoców i połącz go ze spirytusem. Owoce możesz wyrzucić. Odstaw syrop zmieszany ze spirytusem na tydzień do sklarowania. Przefiltruj nalewkę przez gazę lub sitko i przelej do butelek. Odstaw nalewkę w zimnym miejscu na pół roku. Po tym czasie nalewka będzie gotowa do spożycia.

Jak zrobić herbatę z derenia?

Łyżeczkę suszonych owoców derenia wsyp do szklanki, zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na 15 minut. Po tym czasie możesz wypić herbatę.

Przeciwwskazania do jedzenia owoców derenia

Świeżych owoców i przetworów z derenia nie powinny jeść osoby, które cierpią na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy.

 

Jarzębina
© buywebsite/Fotolia.com
Styl życia
Owoce jarzębiny działają antyoksydacyjnie i leczą żylaki
Jarząb pospolity, powszechnie nazywany jarzębiną, rodzi niewielkie, pomarańczowe owoce, które mają właściwości lecznicze. Są one bogate w witaminy, przede wszystkim witaminę C, a także kwasy organiczne, które wspomagają trawienie. Wzmacniają odporność, działają moczopędnie i leczą żylaki.

Jarząb pospolity, powszechnie nazywany jarzębiną, rodzi niewielkie, pomarańczowe owoce, które mają właściwości lecznicze. Są one bogate w witaminy, przede wszystkim witaminę C, a także kwasy organiczne, które wspomagają trawienie. Wzmacniają odporność, działają moczopędnie i leczą żylaki.   Z suszonych owoców jarzębiny można robić herbaty lecznicze. Z owoców krzewu można też przyrządzić syrop, konfitury oraz nalewkę. Jarzębina na odporność i wzmocnienie Jarzębina zawiera dużo witaminy C, beta-karoten oraz bioflawonoidy , przede wszystkim kwercetynę i rutynę. Substancje te są antyoksydantami, chronią organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Wzmacniają w ten sposób odporność organizmu na choroby, zapobiegają nowotworom i chorobom układu krążenia. Chronią ponadto komórki organizmu przed przedwczesnym starzeniem się. Moczopędne właściwości jarzębiny Jarzębina ma też właściwości moczopędne i przeciwzapalne. Dzięki temu picie naparu z jej owoców wspomaga leczenie chorób układu moczowego , szczególnie tych, które mają charakter infekcyjny. Jarzębina na żylaki i hemoroidy Jarzębina jest również stosowana jako naturalny lek na żylaki i hemoroidy . Osoby, które cierpią na te dolegliwości, powinny codziennie pić herbatę z suszonej jarzębiny . Jarzębina na trawienie Owoce jarzębiny wspomagają procesy trawienia i wydalania. Jedzenie przetworów z owoców jarzębiny i picie naparu z nich zaleca się osobom, które cierpią na przewlekłe zaparcia . Jak stosować jarzębinę Nie powinno się jeść surowych owoców jarzębiny, ponieważ znajdujący się w nich kwas parasorbowy po spożyciu może spowodować wymioty i biegunki, a nawet doprowadzić do uszkodzenia nerek. Kwas parasorbowy jest neutralizowany przez wysoką temperaturę, dlatego przetwory z jarzębiny są bezpieczne do spożycia.  ...

Nalewka w butelka
©gpmax/Fotolia
Styl życia
Nalewka z pigwy: właściwości, zastosowanie i przepis
Nalewka z pigwy w przypadku spożywania ciężkostrawnych potraw działa jak balsam na żołądek i jelita. Działa również jak „miotełka”, ponieważ czyści je z toksyn i produktów ubocznych przemiany materii. Nalewka z pigwy jest nieoceniona w przypadku przeziębień. Dodatkowo rozgrzewa i wzmacnia organizm.

Nalewka z pigwy w przypadku spożywania ciężkostrawnych potraw działa jak balsam na żołądek i jelita. Działa również jak „miotełka”, ponieważ czyści je z toksyn i produktów ubocznych przemiany materii. Nalewka z pigwy jest nieoceniona w przypadku przeziębień. Dodatkowo rozgrzewa i wzmacnia organizm. Przepis na nalewkę z pigwy Aby przygotować nalewkę z pigwy należy przygotować duży słoik i lnianą szmatkę . Później potrzebować będziesz również butelki.   Składniki: 1 kg owoców pigwy , 1 kg cukru, 0,5 l spirytusu, 0,5 l wódki.   Poziom trudności: łatwy Czas przygotowania: ok. godziny   Sposób przygotowania: 1. Owoce pigwy dokładnie umyj, obierz i pokrój na ćwiartki. 2. Wydrąż pestki oraz gniazda nasion . 3. Wrzuć przygotowane kawałki owoców pigwy do słoika i zasyp cukrem. Przykryj go lnianą szmatką i odstaw do ciepłego miejsca. 4. Po 2 tygodniach oddziel syrop od owoców i zalej go spirytusem. Syrop z alkoholem zamknij szczelnie i odstaw na 2 miesiące. 5. Pozostałe owoce zalej wódką i również zamknij szczelnie na ok. 2 miesiące. 6. Po upływie 2 miesięcy przelej oba roztwory przez sito i połącz je.   Tak przygotowana nalewka jest gotowa do spożycia od razu. Jej właściwości rozgrzewające szczególnie docenia się w zimowe wieczory. Jest również dobrym dodatkiem do potraw świątecznych podczas Bożego Narodzenia.   Ze względu na swoje właściwości pigwa nazywana jest polską cytryną.  Zawiera bardzo dużo witaminy C.  Dlaczego jeszcze warto ją jeść ?  Pigwa dodana do herbaty sprawia, że napój staje się o wiele zdrowszy. Wzmacnia odporność i chroni przed przeziębieniem.  Jak zrobić herbatę z pigwą ? Masz ochotę na coś słodkiego? Wypróbuj nasze przepisy na pyszne desery z pigwy.

Pomarańczowe owoce rokitnika
©egorbunov/Fotolia
Styl życia
Lecznicze zastosowanie owoców rokitnika zwyczajnego
Rokitnik zwyczajny swoje właściwości lecznicze zawdzięcza dużej ilości substancji aktywnych takich jak: witaminy C i E, flawonoidy oraz beta-karoten. Dzięki nim opóźnia proces starzenia się organizmu, wspomaga funkcjonowanie układu krążenia i wzmacnia odporność organizmu.

Rokitnik zwyczajny swoje właściwości lecznicze zawdzięcza dużej ilości substancji aktywnych takich jak: witaminy C i E, flawonoidy oraz beta-karoten. Dzięki nim opóźnia proces starzenia się organizmu, wspomaga funkcjonowanie układu krążenia i wzmacnia odporność organizmu. Rokitnik zwyczajny opóźnia proces starzenia się organizmu i zapobiega nowotworom Rokitnik zawiera dużą ilość witamin C i E, flawonoidów (kwercetyny i rutyny) oraz beta-karotenu. Dzięki temu ma silne właściwości antyoksydacyjne, zwalcza wolne rodniki i powstrzymuje rozrost i namnażanie się komórek nowotworowych. Antyoksydanty neutralizują też w pewnym stopniu patologiczne działanie toksyn i szkodliwych substancji docierających z otoczenia: zanieczyszczeń środowiska, dymu tytoniowego i promieniowania. Rokitnik zwyczajny wzmacnia odporność organizmu Rokitnik zawiera dużą ilość witaminy C. W zależności od odmiany zawartość witaminy C w 100 g świeżych owoców rokitnika waha się od ok. 50 mg do 600 mg. Dzienna zalecana dawka witaminy C to 80 mg. Witamina C, czyli kwas askorbinowy, wzmacnia system odpornościowy, pomaga leczyć choroby wywołane przez bakterie i wirusy. Duża ilość tej witaminy znajduje się także w przetworach z rokitnika. Podczas obróbki termicznej owoce tracą jej niewiele. Rokitnik zwyczajny chroni układ krążenia przed chorobami Flawonoidy znajdujące się w owocach rokitnika zwyczajnego mają także korzystny wpływ na zdrowie układu krążenia. Wzmacniają i uelastyczniają ściany naczyń krwionośnych, zapobiegają zakrzepom wywołanym przez gromadzenie się cholesterolu w tętnicach. Również jeden z karotenów, likopen, działa ochronnie na układ krążenia. Ze względu na te właściwości owoce rokitnika zwyczajnego są zalecane jako uzupełnienie diety osób cierpiących na dolegliwości ze strony układu krążenia. W jakiej postaci stosuje się owoce rokitnika...

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner