sorbet borówkowy
©lily_rocha/Fotolia
Styl życia

Przepisy na daktylową Nutellę, wegańskie jagodzianki i owocowy sorbet

Desery owocowe można przygotowywać cały rok. Do Nutelli użyj suszonych daktyli i podawaj z kawałkami świeżych owoców lub na pieczywie. Pachnące jagodzianki możesz upiec również zimą, gdy wcześniej zamrozisz kilka porcji jagód.

Desery owocowe można przygotowywać cały rok. Do Nutelli użyj suszonych daktyli i podawaj z kawałkami świeżych owoców lub na pieczywie. Pachnące jagodzianki możesz upiec również zimą, gdy wcześniej zamrozisz kilka porcji jagód.

 

Eksperymentuj z różnymi rodzajami owoców – miksuj je, piecz, gotuj, mróź, a wspaniałymi deserami zaskoczysz całą rodzinę.

Przepis na daktylową Nutellę

Aksamitny czekoladowy krem z daktyli jest bezglutenowy, a gdy użyjesz mleka roślinnego – także wegański.

 

Składniki (na 8 porcji):

  • 200 gramów suszonych daktyli,
  • 6 łyżek kakao,
  • 8 łyżek mleka,
  • pół łyżeczki soli,
  • świeże owoce, orzechy włoskie, migdały, pieczywo, naleśniki do podania.

 

Czas wykonania: 15 minut (bez czasu moczenia daktyli)

Stopień trudności: bardzo łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Zalej daktyle w miseczce wrzątkiem i zostaw je na całą noc.
  • Odcedź daktyle i lekko je odciśnij.
  • Włóż do blendera daktyle, wlej mleko, wsyp kakao i sól.
  • Zmiksuj na jednolitą masę i przełóż do zamykanego słoika.
  1. Już na kanapce czy naleśniku posyp krem czekoladowy drobno posiekanymi orzechami włoskimi, prażonymi migdałami lub kostkami świeżych owoców.

Przepis na owocowy sorbet

Owocowe sorbety są zdrowsze i mniej kaloryczne niż lody, więc nawet na diecie można ich zjeść dwa razy więcej!

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 nieduże banany,
  • 1 szklanka jagód lub borówek,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • ćwierć szklanki cukru,
  • pół szklanki zimnej wody.

 

Czas wykonania: 15 minut (bez czasu chłodzenia sorbetu)

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • W niedużym garnuszku wymieszaj wodę z cukrem i podgrzej na małym ogniu do rozpuszczenia się kryształków cukru.
  • Dodaj sok z cytryny, półplasterki obranych bananów i umyte oraz osuszone jagody lub borówki.
  • Zmiksuj blenderem na jednolitą masę, przełóż do plastikowego pojemniczka po lodach bądź dużego lunchboxa i włóż na 2 godziny do zamrażalnika.
  • Wyjmij sorbet z zamrażalnika, dokładnie wymieszaj i ponownie mróź przez kilka godzin.
  • Podawaj w przezroczystych pucharkach ze świeżymi malinami, jeżynami, lekko kwaskowatymi porzeczkami i gałązkami lawendy.

Przepis na wegańskie jagodzianki

Jagodzianki to wspaniały deser lub śniadanie na gorąco oraz na zimno.

 

Składniki (na porcje):

  • 300 gramów jagód,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka mąki krupczatki,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 5 i pół łyżki słodzika (np. ksylitolu),
  • 4 łyżki oliwy,
  • 40 gramów drożdży,
  • 270 mililitrów ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka soli.

 

Czas wykonania: 40 minut (bez czasu odstawienia ciasta do wyrośnięcia)

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj w misce ciepłą wodę, drożdże, pół łyżki słodzika.
  • Odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny, aby ciasto urosło.
  • W dużej misce wymieszaj mąkę i sól, dodaj oliwę i drożdżowy zaczyn.
  • Wyrabiaj ręką na gładką masę i odstaw pod przykryciem na 45 minut.
  • W oddzielnym naczyniu wymieszaj jagody z mąką ziemniaczaną i 5 łyżkami słodzika.
  • Wyrośnięte ciasto ugnieć i podziel na 12 kawałków.
  • Rozwałkuj każdy kawałek na płat ciasta o grubości około 3 milimetrów.
  • Układaj na środku po łyżce jagodowego nadzienia, zamykaj ciastem z każdej strony i uformuj drożdżówki.
  • Piecz 20 minut w nagrzanym do 180° Celsjusza piekarniku rozłożone na zwilżonym olejem papierze do pieczenia.

Smacznego!

 

Czarna porzeczka w misce i garnuszku.
©alekseyliss/fotolia
Styl życia
Przepis na smaczne ciasto, muffinki i kisiel z czarnej porzeczki
Czarna porzeczka przede wszystkim stosowana jest do przetworów. Można jednak przy jej użyciu przygotować również ciasta, muffinki i kisiele.

Czarna porzeczka przede wszystkim stosowana jest do przetworów. Można jednak przy jej użyciu przygotować również ciasta, muffinki i kisiele.   Czarne porzeczki zawierają ogromne ilości witaminy C . Zapobiegają infekcjom układu oddechowego, artretyzmowi i reumatyzmowi . Stosowane są również jako okłady na ukąszenia komarów i meszek . Są bogate w flawonoidy (antyoksydanty) i pomagają w usuwaniu metali ciężki z organizmu (m.in. ołowiu i kadmu). Muffinki z czarną porzeczką Popularna w krajach anglosaskich muffinka idealnie smakuje przygotowana razem ze słodkimi dodatkami , np. czarną porzeczką.   Potrzebujesz: dwóch misek, foremki na muffinki.   Składniki: pół szklanki czarnych porzeczek, szklanka mleka, 2 jajka, 1 łyżka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, 125 ml oleju, 125 ml jogurtu naturalnego, 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru.   Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Umyj porzeczki i wyciągnij z nich ogonki. W misce wymieszaj mąkę, cukier wanilinowy, zwykły cukier i proszek do pieczenia. W drugiej misce połącz ze sobą mleko, jajka, olej i jogurt naturalny. Wsyp zawartość pierwszej miski do drugiej i zamieszaj. Foremki napełnij przygotowaną masą. Na wierzch muffinek powkładaj porzeczki. Włóż foremki do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Piecz przez 20 minut. Gotowe. Domowy kisiel z porzeczkami i malinami Domowy kisiel smakuje dużo lepiej, niż ten z proszku kupiony w sklepie. Z dodatkiem porzeczek uwalnia swój słodki i miły aromat . Idealnie nadaje się na lekki deser po obiedzie.   Potrzebujesz: dwóch garnków.   Składniki: 200 ml soku z malin, 200 ml soku z czarnych porzeczek, 200 ml wody, 2 łyżki...

suszone daktyle
©baibaz/Fotolia
Styl życia
Zdrowy deser – pomysł na ciasto daktylowe
Daktyle, dzięki swojemu słodkiemu smakowi, świetnie sprawdzają się jako dodatek i składnik deserów, a jednym z pomysłów na ich wykorzystanie jest ciasto daktylowe.

Daktyle, dzięki swojemu słodkiemu smakowi, świetnie sprawdzają się jako dodatek i składnik deserów, a jednym z pomysłów na ich wykorzystanie jest ciasto daktylowe.   Daktyle wpływają korzystnie na proces trawienia, gdyż są bogatym źródłem błonnika. Przywracają również równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Są źródłem witamin z grupy B, które korzystnie wpłyną na samopoczucie i usprawnią pracę układu nerwowego. Pomagają także kontrolować poziom stężenia złego cholesterolu we krwi, chroniąc tym samym układ sercowo-naczyniowy. Przepis na ciasto daktylowe Składniki masy: pokrojone daktyle (2 szklanki), wywar z zielonej herbaty (1 szklanka). Składniki ciasta: płatki owsiane (500 gramów), sezam (300 gramów), słonecznik łuskany (300 gramów), dynia łuskana (100 gramów), wywar z zielonej herbaty (1/4 szklanki), olej rzepakowy (3/4 szklanki), cynamon (1/2 łyżeczki). Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Składniki masy zagotować i gotować ok. 20 minut do momentu aż daktyle zmiękną. Produkty na ciasto wymieszać i połowę przełożyć na blachę. Na warstwie ciasta umieścić masę daktylową. Przykryć masę daktylową wymieszaną masą z owsem. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180oC. Ciasto piec około 20 minut do uzyskania delikatnie złotego koloru. Idealnie, jeśli ciasto może pozostać w lodówce na noc . Ciasto można podawać z gęstym jogurtem i syropem owocowym. Smacznego!     Lubisz desery? Sprawdź prosty przepis na Crème brûlée. Zobacz też przepis na wegańskie muffinki warzywne . Zaskoczyli cię niespodziewani goście? Sprawdź najprostszy przepis na muffinki – szybkie i łatwe ciastka. Rukola nie tylko w sałatce. Sprawdź,  przepis na zupę z rukoli !

tarta dyniowa
© GreenArt Photography/Fotolia.com
Styl życia
Tarta na słodko, czyli przepis na pyszną tartę makową z orzechami włoskimi oraz tartę dyniową z serem ricotta
Tarta na słodko jest delikatnym ciastem przygotowanym z różnymi masami. Propozycją smacznego i oryginalnego deseru jest tarta dyniowa ze skórką pomarańczową. Przygotowuje się ją na spodzie z kruchych ciasteczek.

Tarta na słodko jest delikatnym ciastem przygotowanym z różnymi masami. Propozycją smacznego i oryginalnego deseru jest tarta dyniowa ze skórką pomarańczową. Przygotowuje się ją na spodzie z kruchych ciasteczek.   Tarty na słodko to wyśmienite desery przygotowane na kruchym cieście. Do przygotowania kruchego spodu wykorzystuje się: mąkę, jajko, masło, cukier oraz proszek do pieczenia. smacznym nadzieniem do tarty jest masa makowa, budyniowa lub sernikowa. Tartę można również wykonać na spodzie z maślanych ciasteczek. Ciasto dekoruje się świeżymi owocami, bitą śmietaną, lukrem lub czekoladową polewą. Przepis na tartę makową Stopień trudności: łatwe   Składniki na ciasto: 150 gramów mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki cukru, 1 jajo, 80 gramów masła. Nadzienie tarty: 200 gramów mielonego twarogu, 600 gramów gotowej masy makowej, 1 cukier wanilinowy, 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 1 czekolada gorzka, 2 jaja, 50 gramów orzechów włoskich, pół łyżeczki tartej skórki z pomarańczy. Sposób przygotowania: Do misy miksera wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz masło (pokrojone w kostkę). Całość miksuj do momentu powstania kruszonki. Dodaj jajko, które ma zlepić składniki w kulę. Formę na tartę wysmaruj tłuszczem. Wyłóż do niej przygotowane kruche ciasto . Spód podziurkuj widelcem. Wstaw ciasto do lodówki. Nastaw piekarnik na temperaturę 180 stopni. Gotową masę makową wyłóż do miski. Dodaj do niej twaróg, cukier wanilinowy, budyń w proszku oraz posiekaną czekoladę, orzechy włoskie i pomarańczową tartą skórkę. Składniki ze sobą połącz za pomocą miksera, dodaj jajka i kontynuuj jeszcze przez chwilę mieszanie. Przygotowaną masę makową wyłóż na schłodzony spód. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika. Tarte piecz przez 45...

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner