Ciemny chutney w miseczce udekorowany natką pietruszki, wokół ułożone warzywa
©ogichobanov/Fotolia
Styl życia

Dwa proste przepisy krok po kroku na chutney – w wersji z pomidorów i mango lub z czerwonej cebuli

Chutney, nazywany często czatni, to gęsty sos sporządzany z owoców i warzyw z dodatkami przypraw. Najczęściej używany jest do potraw mięsnych i wegetariańskich. Konsystencją przypomina dżem lub konfiturę.

Chutney, nazywany często czatni, to gęsty sos sporządzany z owoców i warzyw z dodatkami przypraw. Najczęściej używany jest do potraw mięsnych i wegetariańskich. Konsystencją przypomina dżem lub konfiturę.

 

W Polsce odpowiednikiem chutney'a, jest tzw. „gąszcz”. Jest to również gęsty sos przygotowany z owoców i warzyw. Pierwsze przepisy na „polskiego chutney'a” pojawiły się na początku XVII wieku.

Kasia gotuje z Polki.pl: czosnkowe krewetki w mleku kokosowym

Chutney – skąd pochodzi?

Chutney zawdzięczamy kuchni indyjskiej. Przygotowuje się go tam ze świeżych warzyw lub owoców i podaje najczęściej do potraw z curry. Jego nazwa oznacza w wolnym tłumaczeniu „mocno przyprawiony”. Do Europy przywieźli go Anglicy, gdy jeszcze Indie były kolonią brytyjską. Chutney może być przyrządzony zarówno w wersji pikantnej, jak i na słodko. W wersji słodkiej podaje się go np. do krakersów, zaś na ostro - do mięs.

Chutney z czerwonej cebuli

Chutney z czerwonej cebuli idealnie nadaje się do grillowanych dań, burgerów a nawet pasztetów.

 

Potrzebujesz dużego garnka.

 

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kg czerwonej cebuli,
  • mała papryczka chili,
  • liść laurowy,
  • 100 g cukru,
  • 200 ml czerwonego, wytrawnego wina,
  • 20 ml octu balsamicznego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku),
  • łyżeczka cynamonu.

 

Czas przygotowania: 90 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz cebulę i pokrój ją w piórka.
  • W garnku z rozgrzaną oliwą zeszklij cebulę, pokrojoną papryczkę i liść laurowy.
  • Smaż składniki przez około 10 minut.
  • Dodaj wino, cukier, ocet, przyprawy i wymieszaj.
  • Smaż całość do momentu, aż cebula zmięknie, a wino odparuje.
  • Chutney przelej go słoików, zamknij i pozostaw do ostygnięcia. Gotowe.

Smacznego!

 

Chutney z pomidorów i mango

Chutney przygotowany z pomidorów i mango przyprawiony kolendrą oraz gorczycą nadaje potrawom słodki, lekko pikantny smak.

 

Potrzebujesz dużej patelni.

 

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kg pomidorów,
  • 2 owoce mango,
  • 300 g cebuli,
  • 25 g korzeni imbiru,
  • mała papryczka chili,
  • 2 łyżeczki gorczycy,
  • 2 łyżeczki kolendry,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól (do smaku),
  • 150 g cukru,
  • 20 ml octu balsamicznego.

 

Czas przygotowania: 90 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Natnij pomidory, zalej je wrzątkiem i odstaw na chwilę.
  • Następnie odcedź je i przepłucz zimną wodą.
  • Pomidory, mango i cebulę obierz, oddziel pestki i pokrój w kostkę.
  • Imbir posiekaj na drobne kawałki.
  • Papryczkę chili pozbaw nasion i pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej gorczycę z kolendrą.
  • Dodaj imbir, cebulę i chwili. Smaż do zeszklenia.
  • Następnie dodaj mango, pomidory, sól, ocet i gotuj przez 10 minut.
  • Po tym czasie dodaj cukier i trzymaj na wolnym ogniu jeszcze przez 40 minut.
  • Gdy chutney zgęstnieje, przelej go do słoików, zamknij i pozostaw do ostygnięcia. Gotowe.

 

Smacznego!


Krewetki z przyprawami i cytryną na talerzu
©karepa/Fotolia
Styl życia
Krewetki na obiad – przepisy na krewetki w curry i risotto z krewetkami.
Krewetki przygotowuje się bardzo łatwo. Aby je zjeść, wystarczy usunąć z nich czarne niteczki, czyli przewód pokarmowy oraz pancerz. Można je podawać zarówno z warzywami (np. ziemniakami lub bakłażanem), jak i owocami (np. ananasem).

Krewetki przygotowuje się bardzo łatwo. Aby je zjeść, wystarczy usunąć z nich czarne niteczki, czyli przewód pokarmowy oraz pancerz. Można je podawać zarówno z warzywami (np. ziemniakami lub bakłażanem), jak i owocami (np. ananasem).   Krewetki dodają potrawom delikatności i elegancji. Są bogate w cenne witaminy z grupy B : B12, która odpowiada za produkcję czerwonych krwinek oraz B3, regulującą metabolizm. Krewetki są również źródłem jodu, wapnia i selenu . Krewetki w curry – pyszne azjatyckie danie Pikantne krewetki w sosie curry podane z zasmażanym bakłażanem świetnie smakują z dodatkiem skórki z cytryny i imbiru .   Potrzebujesz ręcznika papierowego.   Składniki na 4 porcje: 1 kg surowych lub mrożonych krewetek , 1 bakłażan, 1 łyżeczka masła, 1 łyżka pasty curry, 1 cebula, 4 łyżki przecieru z pomidorów , 200 ml mleka kokosowego, skórka z cytryny, 1 łyżka imbiru, sól (do smaku), pieprz (do smaku), kolendra (do smaku), oliwa z oliwek (do smażenia).   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 25 minut   Sposób przygotowania: Umyj krewetki, obierz i osusz ręcznikiem papierowym. Zamarynuj je w soli i pieprzu. Oliwę rozgrzej na patelni i smaż krewetki, aż uzyskają różowy kolor (muszą być lekko surowe). Bakłażana pokrój na grube plastry i zamarynuj w oliwie. Zamarynowane bakłażany przełóż na patelnie i smaż na brązowy kolor. Każdy plaster pokrój na 4 części. Obierz cebulę i przesmaż ją na maśle z pastą curry. Dodaj pomidory i zagotuj. Do całości wlej mleko kokosowe, dodaj skórkę z cytryny i szczyptę imbiru. Chwilę gotuj i dopraw solą, pieprzem i kolendrą . Gotuj około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Dodaj krewetki. Gotowe. Risotto z krewetkami – prosty przepis krok po kroku...

Słoiczek z domowym leczo.
©greenazya/Fotolia
Styl życia
Przepis na łatwe i smaczne leczo z bakłażanem, papryką i cukinią
Leczo powinno zawierać odrobinę kiełbasy, bakłażana, papryki, cukinii, pomidorów, czerwonej cebuli, ogórków kiszonych i czosnku.

Leczo powinno zawierać odrobinę kiełbasy, bakłażana, papryki, cukinii, pomidorów, czerwonej cebuli, ogórków kiszonych i czosnku.   Cukinia jest jednym ze składników leczo. Jest delikatna w smaku i lekkostrawna. Zawiera potas, żelazo, magnez oraz witaminy grupy A (wspomagają wzrok), C (ograniczają stres i podnoszą odporność organizmu), K (regulują procesy krzepnięcia krwi) i B (wpływają pozytywnie na mózg i układ krwionośny). Cukinia odkwasza organizm człowieka, wpływa pozytywnie na procesy trawienia i jest polecana osobom przebywającym na diecie. Leczo z bakłażanem i cukinią Leczo z dodatkiem papryki, bakłażanu, cukinii i pomidorów zachwyca smakiem i aromatem . Jest idealne na lekki i pożywny obiad dla całej rodziny.   Potrzebujesz: woka, garnka.   Składniki: 1 papryka czerwona, 1 papryka zielona, 1 papryka żółta, 1 bakłażan , 1 cukinia, 2 puszki pomidorów, 2 świeże pomidory, 1 czerwona cebula, 4 ogórki kiszone , 250 g kiełbasy śląskiej, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól (do smaku), pieprz (do smaku), papryka chili mielona (do smaku), papryka słodka mielona (do smaku), papryka ostra mielona (do smaku), bazylia (do smaku), tymianek (do smaku).   Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwy   Wskazówki: Leczo najlepiej smakuje podawane razem z bagietkami czosnkowymi.   Sposób przygotowania: Umyj wszystkie warzywa. Pokrój paprykę, bakłażana, cukinię i ogórki w połówki krążków. Kiełbasę pokrój w kostkę. Na woku rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzuć cebulę. Podsmażaj aż stanie się szklista. Dodaj do cebuli kiełbasę. Gdy kiełbasa się zarumieni, dodaj paprykę. Dokładnie wymieszaj i smaż około 5 minut. Dodaj bakłażana i cukinię....

Dwie piersi z kurczaka duszone z warzywami
©VICUSCHKA/Fotolia
Styl życia
Przepisy na pierś z kurczaka na obiad: w winie, na słodko i na ostro
Pierś z kurczaka jest delikatna i soczysta. Na obiad lub uroczystą kolację możesz przygotować ją w wersji: na słodko, na ostro lub w winie. Mięso z kurczaka doskonale komponuje się z aromatycznymi dodatkami, np. czosnkiem, cytryną lub musztardą.

Pierś z kurczaka jest delikatna i soczysta. Na obiad lub uroczystą kolację możesz przygotować ją w wersji: na słodko, na ostro lub w winie. Mięso z kurczaka doskonale komponuje się z aromatycznymi dodatkami, np. czosnkiem, cytryną lub musztardą.   Smak piersi z kurczaka podkreślą zioła, takie jak: tymianek , rozmaryn , majeranek , estragon i cząber. Pierś z kurczaka na słodko z miodem i musztardą francuską Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwe   Potrzebujesz: noża, deski, miski, naczynia żaroodpornego, łyżki.   Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka , 2 łyżki musztardy francuskiej, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka miodu, szczypta soli himalajskiej.   Sposób wykonania: Pierś z kurczaka umyj, przekrój na pół i usuń kostki oraz tłuste fragmenty. Do dużej miski wlej ocet balsamiczny, olej i dodaj miód, sól, musztardę i kurkumę. Całość dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita marynata. Piersi natrzyj marynatą i pozostaw w niej na około 15 minut. Kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 35 minut. Pierś podawaj z puree z ziemniaków i surówką z marchewki. Smacznego! Pierś z kurczaka na ostro z pomidorami i chili Czas przygotowania: 50 minut Stopień trudności: łatwe   Potrzebujesz: noża, deski do krojenia, patelni, drewnianej łyżki, praski do czosnku.   Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 papryczka chili, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki wody, 400 g pomidorów, szczypta: pieprzu Cayenne, mielonej ostrej papryki, soli i...

Nasze akcje
Douglas
Styl życia
Największa perfumeria Douglas to miejsce inne niż wszystkie
Współpraca reklamowa
wernisaż-12.-kalendarza-artystycznego-gedeon-richter
Newsy
Kobiety i astrologia inspiracją dla polskich artystów. Przedstawiamy 12. edycję Kalendarza Artystycznego
Współpraca reklamowa
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik